Mercedes-Benz Conecto G II

Autor man323, Studeni 02, 2016, 02:08:55

Shole

Ne.  Miješate kruške i jabuke.    Ono što BOCKO govori je bila odlična stvar.  Kad ti je netko pozvonio, na tabli je svjetlilo na kojim vratima je dat signal za zvono (stari Conecto). I stao si na stanici i otvorio samo ta vrata da se ne hladi/grije ostatak autobusa ovisno o godišnjem dobu.  Nisam još vozio novog Conecta pa neznam da li postoji na tabli signalna lampica, jer gumbići ne žmigaju kao na Citarima koji su otišli. 

Ono drugo šta vi ostali komentirate je ručno otvaranje vratiju koje funkcionira u Zagrebu.  Ovdje to postoji kao instalacija i predviđeno je za korištenje (valjda proizvođač ne nudi bez toga),  ali je isključeno jer Autotrolej ne koristi sisteme samostalnog otvaranja vrata od strane putnika, odnosno zatvaranja preko senzora.  Mi koristimo isključivo manualni sistem pošto je ulaz samo na prednja vrata, pa onda nemaju šta ovi iz vana otvarat 3. i 4. vrata.  Isto tako,  ne otvaraju ni iznutra kad žele izać, nego pritiskom gumba vozaču daju signal da žele izać na sljedećoj stanici te vozač sam otvara i zatvara vrata.  Nikakva privola, senzori ........

man323

Tako je i u Splitu. Imali smo 2008. kada su stigli Classici G senzore u uporabi. Nakon 10-tak su to isključili ( ma da bi sada isto radilo kada bi se probalo) i ugradili botun za treća vrata. Citari su bez ikakvih tipkala izvanka/iznutra za otvaranje trećih vrata...

Shole

Ako je u pravilniku o pružanju usluga da je ulaz samo na prednja vrata, onda nemaju šta ostala vrata imat privole, dugmad ili šta li već.  Ulaz je naprijed, onih par padobranaca šta uđe na ostala vrata će sustav podnijet.

smogovci.bbb2

Citat: Shole  u Prosinac 01, 2016, 21:24:56
Ono drugo šta vi ostali komentirate je ručno otvaranje vratiju koje funkcionira u Zagrebu.  Ovdje to postoji kao instalacija i predviđeno je za korištenje (valjda proizvođač ne nudi bez toga),  ali je isključeno jer Autotrolej ne koristi sisteme samostalnog otvaranja vrata od strane putnika, odnosno zatvaranja preko senzora.  Mi koristimo isključivo manualni sistem pošto je ulaz samo na prednja vrata, pa onda nemaju šta ovi iz vana otvarat 3. i 4. vrata.  Isto tako,  ne otvaraju ni iznutra kad žele izać, nego pritiskom gumba vozaču daju signal da žele izać na sljedećoj stanici te vozač sam otvara i zatvara vrata.  Nikakva privola, senzori ........
Daj mi objasni kako u Zagrebu putnici sami otvaraju vrata?!
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Shole

Hvala na ispravci,  automatski sam povukao paralelu sa autobusima koji su bili kod nas na probi.    Senzor znam da zatvara i onda sam bez razmišljanja napisao i za otvaranja.  Imaš pravo. Sorry

citaro

Citat: Shole  u Prosinac 01, 2016, 21:24:56
Ne.  Miješate kruške i jabuke...

Ja sam samo pitao ima li kod vas privole ili ne. A sada sam dobio i detaljni odgovor  :) . Hvala!

kico101

Evo, jučer i ja napravio đir na 6-ci. Ovo što ću u par rečenica napisati je isključivo moj dojam kao putnika, ali ću navesti  i neke stvari, na koje su mi skrenuli pozornost profesionalni vozači.

Kao prvo, autobus je ( s obzirom gdje se proizvodi i za koje tržište, a znamo otprilike što bi to trebalo značiti ) za vožnju riječkim ulicama izvanredan. Vrlo postupno, ali snažno ubrzanje ( bez da se osjete trzaji kod prebacivanja prijenosa ), čak i na uzbrdici od 12%, do 60 km/h bez prevelike buke motora. Nema suvišnog lupkanja, treskanja i onih zvukova koji iritiraju. Retarder već na prvom stupnju usporava bez skosa, a na drugom ga toliko uspori čak i na najvećoj nizbrdici da se na pedalu treba prikočiti samo za slučaj potpunog zaustavljanja. I kod najmanjih radijusa skretanja nema škripanja i struganja, a autobus klizi kao na tračnicama. Rupe na cesti osjeti znatno manje nego stari Citaro.

Sjedala jesu jeftinjava, ali nisu niti neudobna. Na nekim pozicijama postoje dodatni držači uz sjedala, a iznad prednjeg desnog kotača postavljena je i mala platforma , valjda za odlaganje torbi ( ne znam čemu bi inače služilo ). Istina, onaj dupli dvored između prvih i drugih vrata je mogao biti i jednored, ali prostora ipak ima više nego u starih Conecta. Jedinu zamjerku na raspored sjedala imam na ona 3 zadnja do motora; tamo stvarno ne mogu zajedno sjesti 3 odrasle osobe.

Pod je "šaren" i teže se uočava prljavština i dovoljno je ohrapavljen ( zasad ).

Za otvaranje vrata izvana postoji bazna instalacija kod trećih i četvrtih vrata, ali nije spojeno u sustav.

Kamere s unutrašnje i vanjske strane trećih vrata pokrivaju baš ono što vozač teško uočava bez njih i to je odlično rješenje. Doduše ne bi škodila stražnja kamera za vožnju unatrag, ali dobro.

Što se tiče tipkala za otvaranje vrata, osobno sam se uvjerio da žmiga tipka onih vrata gdje je putnik pritisnuo da želi izaći. Istina, ako se u međuvremenu autobus zaustavi na semaforu, ta tipka više ne žmiga već počinje žmigati kada se bus ponovo pokrene ( interesantno ).

Motor 290 kW ( 394 hPa ), zvijer. Za razliku od Citara serije 1, smješten sa lijeve strane ( uspravno ) i ono što je bolje riješeno nego kod Citara su rešetke za zrak koje su visoko gore s lijeve strane, tako da ne usisavaju lišće i ostali sitniji materijal s poda. Ekološki sustav je još poboljšan na način da postoji poseban sustav za spaljivanje viška nečistoća nakon određenog broja sati rada, što je signalizirano na kontrolnoj ploči. Kada se pojavi oznaka za pokretanje toga sustava motor se ne smije gasiti dok sustav ne završi proces.  Super stvar.

Led display uočljiv i jasan. Prednji je za razliku od Citara 1 lagano zakošen. Zapravo cijela linija autobusa je nekakav hibrid između Citara 1 i 2, a ima i potpuno novih elemenata, osobito na stražnjoj strani.

U putničkom prostoru nema onih iritantnih rampi između vozača i prvog desnog sjedala. yahoo

Sve u svemu, osobno bih dao vrlo visoku ocjenu za ovaj monotral i ne bih imao ništa proti da ih dođe još 10.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Bocko

A kod srednjih vratiju dolje je platforma s ručkom, kao na izvlačenje. A u blizini i gumb za invalide.
Je to nekakva rampa? To se mora vozač ustati i otvoriti za invalide ili kako?

A ja sam se danas vozio na petici u ovom busu, stisnuo na trećim, pa na srednjim vratima stop te ništa nije žmigalo kod vozača.
Moguće da taj vozač svugdje otvara sve, jer je čak i u prvomajskoj (inače se tamo ne staje) otvorio sva vrata.
Btw imao je jednom problem, dok su se zatvarala prva vrata su mu se opet otvorila, valjda neće se brzo *** taj sustav pa kao na starim da moraš 3x pritiskati zadnja vrata da se zatvore.
Nisam još vidio što ako pritisne opet zatvaranja dok se otvaraju, da li se i tada kao na starim onako super sporo zatvaraju.

Shole

Citat: Bocko  u Prosinac 01, 2016, 22:46:36
A kod srednjih vratiju dolje je platforma s ručkom, kao na izvlačenje. A u blizini i gumb za invalide.
Je to nekakva rampa? To se mora vozač ustati i otvoriti za invalide ili kako?

Pa invalidska rampa ista ko u Citelisu i Urbanwayu.  Nemoj baš takva početnička pitanja postavljat

Bocko

Pretpostavljam što je, ali nikada nisam vidio da se koristi tj. da je vani.

MAN truck bus

Imaju li pištanje (zujalicu)  za vrijeme zatvaranja vrata?
Most people get all angry about going to work the grind, just living for the weekend and all that, not me! Nope, I enjoy what I do!  Contributing the only way I know how. No place I'd rather be, nothing else I'd rather be doing. This is what life's all about only and I only really feel like myself.

Bocko

Nemaju zvuk.

Ima samo iritantan zvuk kao u nuklearnoj centrali kada se daje žmigavac.

Tek sada skužio da tipka vratiju koja su najavljena žmiga tek kada autobus stane (recimo na semaforu).
Samo dok to počne žmigati kada vozač stane na stanici, već je otvorio sva vrata.
Trebalo bi se namjestiti ako već ne žmiga cijelo vrijeme neka kada je brzina manja od 20km/h.

man323

Zvuk od žmigavca se može u postavkama ugasiti. Isprobao sam na Citaru 2. generacije.

Bocko

I sada baš vidio da je kico krivo naveo, tipke za vrata žmigaju kada je zaustavljen, ne kada se kreće.
Bio je drugi vozač, ne znam da li je možda netko od njih prvi dan podesio suprotno nego što je kico naveo.
Danas isti bus na petici, zalijepljeno je bijelim selotejpom mala vratašca ispod vozačeve pregrade.
Unutra taman stane boca vode i sendvič, premalo je za vatrogasni aparat.

lussin

Za zvuk od žmigavca, pretpostavljam da je to onaj kakav je u Setrama 400 (a vjerovatno i 500)