TAZ - Tvornica Autobusa Zagreb

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:35:15

Shole

Jel dobio kad drugu shemu ili je otišao u rashod sa Zagijem ?

fakincic

Ja ga pamtim isključivo u klasičnoj (plavoj) shemi.

RENI

Citat: Shole  u Ožujak 09, 2012, 22:15:48
Jel dobio kad drugu shemu ili je otišao u rashod sa Zagijem ?
Stara boja CROATIA-BUS

Shole

Ovaj kraj mi je interesantan;  mislim da nismo još do sad imali ovu Dubravu D1913.  To bi trebala valda bit prigradska i gradska varijanta one "Mladićeve" 2313

Shole

Citat: Tomek  u Ožujak 13, 2012, 21:07:41
U familiju D14 ugrađeno je 10 različitih motora. Kupci su najviše tražili autobuse D14 sa DB (Daimler Benz) motorima.

1.  MB  260
2.  MB  280
3.  MB  290
4.  MB  380
5.  FAMOS  200
6.  FAMOS  270
7.  STEYR
8.  TAM 190
9.  TAM 260
10.  LIAZ

Jel to to onda ?

stipe protega

Zaboravili ste Cumins - američke motore.Kad je Dubrava išla za USA,amerikanci su uvjetovali svoje motore - colovne mjere.

Shole

Citat: stipe protega  u Ožujak 14, 2012, 13:24:43
Zaboravili ste Cumins - američke motore.Kad je Dubrava išla za USA,amerikanci su uvjetovali svoje motore - colovne mjere.

Bit će da je to deseti, a ne Mercedes od 380 jer taj se pojavio tek sredinom devedesetih u redizajniranoj povišenoj D1438V, a ovo su textovi sa kraja 80-ih.

Tomek

Zadarsko dite

D 14 se nikad nije gradila na TAM-ovoj sasiji. Niti na FAP ili bilo cijoj jer je to bila samonoseca konstrukcija, kao sto se i vidi na nekim slikama. Rijecani su jedini imali 260 KS tam motore a zasto - nemam pojma. Federasi O302 nisu gradjeni u Zagrebu, mislim kako jesu u Skopju ali nisam siguran, zadarski Autotransport je imao samo jastucare a sibencani i federase i kasnije jastucare, koliko znam.
Ako i jeste ugradjivan Cummins, nije to bilo zbog colovnih mjera vec zbog rezervnih dijelova i servisa istih.

Oznake na malim dubravama su najcesce bile zbog - dizanja cijena. Mala izmjena maske, broj 28 i to je novi proizvod pa i nova cijena. I da, ja sam zaboravio kako je sasija bila starija, od kamiona 1113 a svugdje sam spominjao - 1213. Moj grijeh....

Tomek

Što se tiče Dubrave 14 to si u pravu, karoserija je bila od Dubrave 14, a oznaka modela na TAM-u(TAM-ove šasija i motor) je bila Dubrava 55. Inače o toj Dubravi na TAM-u ćemo nešto više sutra u temi o povijesti proizvodnje autobusa u Hrvatskoj.

A što se tiče O302 iz TAZ-a evo još jednom članak

Zadarsko dite

Vidio sam, Tomek, nisi trebao ponavljati. Tu je bio pocetak kraja Autotransporta, to je bilo zadnje, nakon toga je krenulo prema kraju, jos se zivjelo nekoliko godina na staroj slavi no, drug direktor J.J. je zapoceo ono sto su kasniji dovrsili. Nebitno.......

conecto

Nije točno da se D14, radila se na kompletnoj šasiji TAM 190 u drugoj polovici 90-ih, koliko se sjećam sa strane je pisalo D 1419, a na prednjoj maski 190A109.

A ovo o "kraju Autotransporta Zadar", gledajući iz današnje perspektive je ipak malo drugačije, nisu ljudi završili na cesti nego je firma postala dio "Zagrebačkih transporta" kao i mnoge druge u to vrijeme (a imala je i svoj kamionski dio), a to je bilo dosta kasnije od ove isporuke jer su i ZGT nastali negdje 1978. spajanjem dosta zagrebačkih transportnih firmi. I među njima su neke bolje smatrale kako tim udruženjem izvlače neke lošije, ali tako je tada bilo i svi su radili.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Mi to ovdje zovemo D14 jer je to ta karoserija (pa je izgledom ista), ali one koje su rađene na TAM šasijama nisu imale oznaku D14 nego samo na maski napred 190A109 ili poslije 190A110  i imale su TAM-ov motor od 190 Konja i TAM-ovu šasiju  (ista na kojoj su rađeni ljubljanski 190A109T)

D1419 su klasične Dubrave na standardnoj šasiji (kao i 1420/26/27) ali sa TAM motorom od 260 konja.

Shole

Eto još jedna bitna informacija koja nam nikad nije pala na pamet - Dubrave sa oznakom motora gdje zadnja dva broja i ne odgovaraju baš stvarnoj snazi  (D1419 - TAM 260,  D 5514 - TAM 190) su ustvari oznake u KW jedinicama, pošto su standardne KS već bile zauzete.   Svašta ćemo još saznat  :D

Zadarsko dite

Citat: brioni  u Listopad 03, 2008, 14:35:57
Tvrtka kao tvrtka još uvjek postoji i pod stećajem je (sa miljunskim dugovima). A kada je prestala proizvodnja to stvarno ne znam ( mislim 97./98.)

Ne postoji vise. Ugasena upravo te 2008-e godine.

Kao odgovor Tomeku na njegovu tvrdnju o "politickoj odluci gasenja proizvodnje 1990-e godine" na jednoj drugoj temi. Netocna tvrdnja. TAZ je privatiziran i unisten, preko njega su izvedene daljnje marcapije koje su sve uredno dokumentirane i za koje je podnesena kaznena prijava a vinovnik svih marcapija je van dohvata hrvatskog zakonodavstva - I.R., danasnji vlasnik Autotrans grupe. Njegovo se ime veze uz privatizaciju i unistavanje TAZ-a ali i - Croatia - bus-a. Bio je i u Croatia-Zadar line-u (famozne dubrave "finci") i u jos nekoliko poslova i poslica. Eurobus nema veze s TAZ-om, druga tvrtka i druge marcapije. Osim ako vezu ne trazimo u ekipi koja je napustila TAZ i osnovala vlastitu tvrtku koja je ostala duzna poprilicno novaca za vec placene i nikad isporucene autobuse.
Cijela se ta prica veze uz politiku, politiku tadasnje vlasti, 200 obitelji i prilicno je interesantna kad se pogledaju tokovi novca a posebno imena koja se tu nalaze.

To je, ipak, politika i kriminal iz onih vremena i ne bih vise o tome jer ce se forum zapetljati u politiku mada je u igri pretvorbeni kriminal, kradja i utaja novca, privredni kriminal i pranje novca, bez konkretnih imena ovdje osim gore navedenog za kojim je na snazi vazeca potjernica preko Interpol-a vezana za TAZ i jos neke tvrtke.