Autobusi - razno (3)

Autor CONECTO430, Lipanj 08, 2017, 13:09:02

citaro

Mozda bi ga i dobio kad bi te netko razumio... Kakve kuglice, kakvi zvukovi na stanici? I stavljaju li ga svako malo na linije ili je stalno u kvaru?

MAN truck bus

Nije teško popraviti niti jedan autobus kad imaš dijelova i vremena. To što vrata udaraju mogu se lako usporiti preko cilindra, a na linijama kao što je 128 je i bolje da se vrata brže otvaraju i zatvaraju premda lupaju. Svaki sic bi bio pohaban nakon što je kroz 15 godina u njega sjelo 1 000 000 ljudi. Pod gumbovi valjda misliš gumb za najaviti izlaz na stanici. Možda ih jednostavno treba jače stisnuti ili eventualno zamijeniti. Pod to stavljaju ga svako malo na linije i stalno je u kvaru, valjda misliš da ga stave na liniju pa ga popodne vidiš s natpisom autobus u kvaru? Bolje da si se obazirao kako vuče u brdo, trza li mjenjač, radi li mu retarder i još mnogo stvari koje su bitnije od pohabanog sica...

P.S. Stvarno ne mogu dokučiti što su to kuglice.

pivkan
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

ManNLNG

Nisam ja izmislio u terminogiju ali moguce da je taj dio smjesten ispod autobusa kod kotaca.Sluzi inace za upravljanje volana,moguce da se zove i kugla.
EUROBUS AV120

MAN truck bus

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Portos

Citat: ManNLNG  u Ožujak 21, 2018, 18:26:04
Danas gbr.23 na liniji 128 katastrofa koliko škljoca kuglica,zar je toliko tesko popraviti ovu jadnu dvajst trojku...Daleko bolji od gbr.28 ali odmah nakon njega najgori...Unutra vrata udaraju strasno,sicevi uzasno pohabani,gumbovi ne rade.Jednom prilikom je vozac dobio po nosu jer nije zvonio zvuk na stanici...Strasan bus,stavljaju ga svako malo na linije osim toga je non stop u kvaru,katastrofa.......

U garažama se svakodnevno obavljaju dnevni pregledi i postoje osobe zadužene da neispravne autobuse i autobuse čije je stanje takvo da nisu sigurni za promet isključe iz prometa.
Budući 23 vozi ispravan je bez obzira na zvukove (ili netko svjesno propušta na liniju neispravan bus i ugrožava vozača i putnike).
Ukoliko je neispravna bilo koja komponenta ovjesa ili upravljača autobus bi trebao biti povučen sa linije a neispravni dijelovi bi trebali biti zamijenjeni.
To što lupa vjerovatno ne utječe na sigurnost, ali svejedno vjerujem da to lupanje nije ugodno niti vozaču niti putnicima.
Tokom adventa sam se 2x vozio u MB Citaru na 172 i oba puta sam stajao iznad prve osovine busa, odozdo je lupalo, škljocalo i nabijalo, imao sam osjećaj da nešto čak lupa po podu odozdo, nije mi bilo ni najmanje ugodno. Mislim da su autobusi bili 182 i 183.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

jakov5

gbr. 31 viđen u probnoj vožnji
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

421

@Portos dopuna
PTP i TP su se pooštrili pa prisiljavaju vlasnike vozila na podizanje stanja ispravnosti.
Najčešći i prvi znak da je nešto otišlo na ovjesu je neispravnost silent blokova, a nepravodobna i (pre)kasna zamjena rezultira pojačanim udarima na"kuglice" (krajnike, kugle i spone volana), pa su udarci i "škljocanje" pri vožnji još više izraženi i vrlo bučni te se glasaju zvukovima nalik na udarce metala o metal.
"Škljocanje" se može čuti i ako su neispravne gumice na amortizerima ( vrlo dobar primjer  je Citelis > zvuk iz ovjesa kod pogona pri prolasku preko rupa).
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Dreamwalker

Citat: 421  u Ožujak 22, 2018, 17:13:41
@Portos dopuna
PTP i TP su se pooštrili pa prisiljavaju vlasnike vozila na podizanje stanja ispravnosti.
Najčešći i prvi znak da je nešto otišlo na ovjesu je neispravnost silent blokova, a nepravodobna i (pre)kasna zamjena rezultira pojačanim udarima na"kuglice" (krajnike, kugle i spone volana), pa su udarci i "škljocanje" pri vožnji još više izraženi i vrlo bučni te se glasaju zvukovima nalik na udarce metala o metal.
"Škljocanje" se može čuti i ako su neispravne gumice na amortizerima ( vrlo dobar primjer  je Citelis > zvuk iz ovjesa kod pogona pri prolasku preko rupa).

...koji su toliko česti u ZETovim autobusima (pogotovo solo Citarima) da bi ja rekao da je to standardno i da je čudno ako se ne čuje.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Majstor

Gbr 31 dobio mjenjac još sva sjedala pretapeciraju i na cestu
Samo mi sudite pošteno !

marin

Majstore, a što je sa gbr. 30?? Najveća kršina valjda u APP da sam čuo peripetije da bi se rađe vozio i Citelis od njega. I istina je, lupa dosta, ali nije do toga već ne ide s mjesta, na lukšić se u prvoj jedva popne pun sa punih 10 na sat da je cajger zakucan dole skroz. Imam osjećaj da mu je getriba skurena da nije tolko do motora.
Btw, 31 je bio najgori nakon ovog 30, ostali su većinom dobri i neki odlični.

Majstor

Valjda čeka red za popravak ?
Samo mi sudite pošteno !

ManNLNG

Vecina tog godista su jako izrabljeni,u pogonu su non stop.Zaista mislim da 1 dobra generalka ce sve popraviti.Sto se tice tih pojedinaca je 28 najgori...
EUROBUS AV120

Ivan

Pa dobro, većina ih zapravo funkcionira kako-tako i dobro se drže bez većih problema iako se slabo održavaju i koliko se koriste.

To da gradski bus star 15 godina koji zadnjih 9 većinom vozi prigradske linije sa Savskog mosta i nabija 400 km dnevno po seoskim cestama može cviliti i lupati nije neka misterija.

421

Obzirom da je danas završilo zimsko računanje vremena, zanima me koliko dugo i kako će se vozači ZET-a prilagoditi režimu rada bez dnevnih svjetala.
Pri tom podrazumijevam onu sapunicu s MAN Lion`s City G i MAN Lion`s City oko korištenja.
Svakako da će budno oko forumaša biti od velikog značaja što komentarima, što foto zapisima ili oboje. hi
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

822DoDo

Nisam dobro razumio "prilagoditi režimu rada bez dnevnih svjetala."
Što bi to trebalo značiti? Valjda režimu rada sa dnevnim svjetlima a ne kratkim ili? Jer svjetla više nisu obavezna po zakonu ali dnevna uvijek svijetle?

Inače, u Pravilniku o prometnoj službi na autobusima piše

Članak 126.
Tijekom  dana  za  vrijeme  vožnje  potrebno  je  imati  upaljena  srednja  svjetla  na autobusu
.
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.