Kako doci do posla u ZET-u

Autor Mali, Kolovoz 12, 2008, 21:16:10

421

Citat: Daniel  u Svibanj 10, 2009, 12:37:14
Jučer sam na 114 vidi vozača i još jednog Zetovca koji je sjedio iz njega i napravio nekoliko krugova na toj liniji.Kasnije na Črnomercu ista slika na liniji ,mislim, 137.
Netko je spomenuo na forumu da stariji vozači idu s mlađim da im pomognu , pa mislim da je to to.
Citat: 421  u Travanj 24, 2009, 21:01:58
Zato svaki od novih  vozača dobiva mentora koji vozi s njim do 15 dana i daje svoje mišljenje na kraju razdoblja.
Mentor  je stariji vozač po stažu koji je prošao sve linije tako da zna kud koja ide.
Obično novi vozači budu disponirani na linije veće frekvencije poput 215 i 268 u tjednu i ostale preko vikenda da "utvrde"gradivo.
Čestim ponavljanjem linija se lako pamti.
Uostalom,ako ideš turu prije preuzimanja službe ,zapamtiš ju bez frke.
Jer ako te uče putnici,tad si naje...
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat: Ivan  u Svibanj 10, 2009, 17:10:00
Citat: obelix  u Svibanj 10, 2009, 17:03:58
Citat: Ivan  u Svibanj 10, 2009, 16:44:23
Neki dan sam se vozio Citelisom na 202-201 i vozio je mladi vozač (nije bio u uniformi) uz pratnju starijeg, u polasku sa Kvatrića je kasnio 5 minuta, a na Kaptol je došao kad je već trebao kretati iako nije bilo gužve na cesti. Mislim da je malo glupo neiskusnima davati ovako tešku liniju, i još sa potpuno novim busom... ???

mladom i neiskusnom ak daš neku staru deregliju u cijeloj smjeni bu napravil možda krug i pol !
Ne bih rekao. U ZET-u osim O 305 G više ionako nema baš razvaljene starudije i nisam mislio da im treba dati njih, nego hoću reći da mladom nesigurnom vozaču vjerojatno ipak malo samopouzdanja daje misao da vozi nešto stariji ali pouzdani O 405 (G)N na nekoj ravnoj liniji nego da vozi liniju na kojoj se na 10 mjesta dva busa ne mogu mimoići bez manevriranja i to još busom kod kojeg skidanje retrovizora ili oštećenje karoserije neće proći nezapaženo u garaži, niti je lako progledati mu kroz prste i sklepati oštećenje starim dijelovima...

Ne vidim razloga tako govoriti o novim kolegama i kolegici!Previše ste puni predrasuda i cinizma prema njima i to nezasluženo!
Svi vozači su na počecima u firmi   bili friški pa su ih putnici trpili ,a ako  nikad nisu vozili bus,tad im je još teže.
Dio koji sad dolazi su "prebjezi" iz drugih firmi ,koji su vozili buseve,tako da im je lakše savladati gradivo u vidu trase linije.
Puno novih stvari treba usvojiti i zapamtiti,a trebali bi voziti kao i oni stari,što je rijetko moguće.
Treba im pomoći na obostrano (putnici ,firma ) zadovoljstvo kako bi bili zadovoljni,a ne da posao zamrze od početka.
U tome im svakako treba pomoći!
Npr linija 215 je zahtjevna,ali izuzetno dobra za "ispeći zanat " koji su svi prošli ,s uskim kolnikom i mnoštvo mimoilaženja i našpananim voznim vremenom.
Svatko je kovač svoje sreće i odgovara za sebe.Kako će se ponašati i kako  voziti  ovisi prvenstveno o njemu ali i onom koji mu je bio mentor.
Posao vozača ZETa je kompleksan,ali kad se prilagodiš puno je lakše.Samo faza prilagodbe traje-nekom više ,nekom manje!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

Citat: 421  u Svibanj 10, 2009, 20:32:43
Citat: Ivan  u Svibanj 10, 2009, 17:10:00
Citat: obelix  u Svibanj 10, 2009, 17:03:58
Citat: Ivan  u Svibanj 10, 2009, 16:44:23
Neki dan sam se vozio Citelisom na 202-201 i vozio je mladi vozač (nije bio u uniformi) uz pratnju starijeg, u polasku sa Kvatrića je kasnio 5 minuta, a na Kaptol je došao kad je već trebao kretati iako nije bilo gužve na cesti. Mislim da je malo glupo neiskusnima davati ovako tešku liniju, i još sa potpuno novim busom... ???

mladom i neiskusnom ak daš neku staru deregliju u cijeloj smjeni bu napravil možda krug i pol !
Ne bih rekao. U ZET-u osim O 305 G više ionako nema baš razvaljene starudije i nisam mislio da im treba dati njih, nego hoću reći da mladom nesigurnom vozaču vjerojatno ipak malo samopouzdanja daje misao da vozi nešto stariji ali pouzdani O 405 (G)N na nekoj ravnoj liniji nego da vozi liniju na kojoj se na 10 mjesta dva busa ne mogu mimoići bez manevriranja i to još busom kod kojeg skidanje retrovizora ili oštećenje karoserije neće proći nezapaženo u garaži, niti je lako progledati mu kroz prste i sklepati oštećenje starim dijelovima...

Ne vidim razloga tako govoriti o novim kolegama i kolegici!Previše ste puni predrasuda i cinizma prema njima i to nezasluženo!
Svi koji sad voze isto su bili
Uopće nisam govorio sa ciniznom, samo sam vidio da je bio jako nesiguran i čini mi se da bi bilo psihološki puno lakše dati im prvo lakše linije i starije pouzdane autobuse, kako uostalom i piše ovdje da na zapadu rade na 113, 114, 115...

bugi

u cetvrtak sam vidio prvi put da zena voozi zetov autobus.nilka je na liniji 27 nesto.vozila je novi man lions city.imala je mentora.tako da mislim da ce nas ubuduce i zene vozit u busu

zvonko.d

Citat: bugi  u Svibanj 10, 2009, 22:26:29
u cetvrtak sam vidio prvi put da zena voozi zetov autobus.nilka je na liniji 27 nesto.vozila je novi man lions city.imala je mentora.tako da mislim da ce nas ubuduce i zene vozit u busu

ma netreba glumit da muškarci nisu papučari kad jesmo,jer nas žene vozaju doma pa neka nas vozaju i u autobusima.svaka im čast.Svaka čast kolegici na toj liniiji

nina

MI SMO VOZAČI SVUDA U SVIJETU GDJE GOD DOĐEMO - ONI SU ŠEFOVI SAMO U FIRMI U SVOM MIKROSVIJETU

conecto

Ne kužim zašto žena ne bi mogla vozit bus. Na zapadu je to danas prilično normalna stvar iako još uvijek 90% voze muškarci. Nekad bi to bilo puno teže kad je za vožnju teških vozila poput kamiona i buseva trebalo dosta fizičke snage. Danas to više nije slučaj, samo treba savladati tehniku vožnje vozila tih dimenzija pri čemu je autobus zaista specifičan. Ali kad to svladaš sama vožnja ne predstavlja neku razliku kao i svakom amateru u vožnji osobnog automobila.
Kad su jednom pitali Schumachera da li treba hrabrosti za voziti formulu 1 on je rekao: "Apsolutno ne, voziš do krajnje granice, a mi svi znamo točno gdje je ta granica!"
Tako je i s vožnjom busa, znaš što može a što ne može, gdje može proći a gdje ne i to je to... Naravno, to je osnovno, a nitko ne zna sve! Usavršavati se možeš cijeli život i opet ćeš otić u penziju i krepat da ne znaš niš...
A to nema veze sa spolom! Nagledao sam se kroz mnogo godina svakakvih vozača i imao oko 15 "naučnika" (tj. bio sam im mentor ali to je bilo davno). Stoga brzo mogu prepoznati tko je driver ili ne. Vido sam neki dan našu ninu, čim vidim kak se drži za volanom dok vozi mogu s 95-postotnom sigurnošću reći da je to prava driverica... A bila je to i Nataša u svoje vrijeme... Ove cure su ziher bolje od mnogih "kolega" zalutalih u ovaj posao...
A baš je spol u našoj sredini ograničavajući faktor u istrajavanju u tome da cure rade taj posao. I one koje ustraju čine to iz velike ljubavi prema tom poslu. A ta je ljubav barem 50-postotno jamstvo da će ga raditi na najbolji mogući način... Jer kad radiš ono što voliš čitav život ne moraš raditi ništa...
A ako kućnim papučarima to stvara dodatnu sol na ranu, njihov problem...
No nije bitno tko sjedi za volanom nego kako bus ide...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Citat: conecto  u Svibanj 12, 2009, 00:20:42
Ne kužim zašto žena ne bi mogla vozit bus. Na zapadu je to danas prilično normalna stvar iako još uvijek 90% voze muškarci. Nekad bi to bilo puno teže kad je za vožnju teških vozila poput kamiona i buseva trebalo dosta fizičke snage. Danas to više nije slučaj, samo treba savladati tehniku vožnje vozila tih dimenzija pri čemu je autobus zaista specifičan. Ali kad to svladaš sama vožnja ne predstavlja neku razliku kao i svakom amateru u vožnji osobnog automobila.
Kad su jednom pitali Schumachera da li treba hrabrosti za voziti formulu 1 on je rekao: "Apsolutno ne, voziš do krajnje granice, a mi svi znamo točno gdje je ta granica!"
Tako je i s vožnjom busa, znaš što može a što ne može, gdje može proći a gdje ne i to je to... Naravno, to je osnovno, a nitko ne zna sve! Usavršavati se možeš cijeli život i opet ćeš otić u penziju i krepat da ne znaš niš...
A to nema veze sa spolom! Nagledao sam se kroz mnogo godina svakakvih vozača i imao oko 15 "naučnika" (tj. bio sam im mentor ali to je bilo davno). Stoga brzo mogu prepoznati tko je driver ili ne. Vido sam neki dan našu ninu, čim vidim kak se drži za volanom dok vozi mogu s 95-postotnom sigurnošću reći da je to prava driverica... A bila je to i Nataša u svoje vrijeme... Ove cure su ziher bolje od mnogih "kolega" zalutalih u ovaj posao...
A baš je spol u našoj sredini ograničavajući faktor u istrajavanju u tome da cure rade taj posao. I one koje ustraju čine to iz velike ljubavi prema tom poslu. A ta je ljubav barem 50-postotno jamstvo da će ga raditi na najbolji mogući način... Jer kad radiš ono što voliš čitav život ne moraš raditi ništa...
A ako kućnim papučarima to stvara dodatnu sol na ranu, njihov problem...
No nije bitno tko sjedi za volanom nego kako bus ide...
Živio conecto  (kad bi bar više ljudi tako razmišljalo) sad treba kampanja: 40% žena u autobusima ;D

bugi

evo danas na 212 liniji zglobni mb g.b 511.ujutro sam vidio sofera sa mentorom je odvozio jednu turu.a ostalo je odvozio sam mislim da ce vozit cijeli dan jel ja kad sam ga zadnji put vido bilo je oko 16 sati i bas kod skretanja kod skole ga gledam kako cijeli dan nemre skrenut kolko je puta proso i ama bas uvijek pokupi pol suprotnog traka.on jednostavno nije za takav autobus.al posto mu je prvi dan to se moje tolerirat.ali nek se zna novi soferi su poceli vozit.a najveci peh je bio da mu se na stanici bio jedan auto stao.on ga je zaobisao ali nije stao na stanicu uso unutra nego se nasred ceste stao i otvorio vrata.a mogo je bez problema uc u stanicu.ne kuzim al nema veze bude se naucio.a to sta ja kazem da prvi puta vidim zenu za volanom zeta a opcenito sam ih vidio puno puta.recimo u balkasnkim zemljama ima veci postotak zene vozaca trolejbusa nego muskaraca.

Berlingo

Ajde vi meni sad iskreno napisite.Ja se doselim u Zg.Gdje bi se prije zaposlio?Bus ili tramvaj?To je moja struka i ja drugo neznam raditi!POZDRAV.

brunok

hehe nebi se nigdje zaposlio bez 5000 eura, i debele špage, a puno san ima tu struku pa vozimo kamione i ostale stvari :)

conecto

Citat: Berlingo  u Svibanj 16, 2009, 23:40:33
Ajde vi meni sad iskreno napisite.Ja se doselim u Zg.Gdje bi se prije zaposlio?Bus ili tramvaj?To je moja struka i ja drugo neznam raditi!POZDRAV.

Na tramvaj se u novije vrijeme sve više zapošljava tehnološki višak Holdinga preko internih natječaja. Idu na prekvalifikaciju koja se odnosi na polaganje ispita za vožnju tramvaja i stručne predmete, a sve traje nekih 6 mjeseci. Preduvjet je vozačka B-kategorije i SSS.
Zato je kandidatima izvan Holdinga izglednije zapošljavanje na autobus, naravno s gotovom kvalifikacijom i D-kategorijom.
A GDJE JE POANTA?

Berlingo

Niti malo optimisticno. Usvakom slucaju hvala na odgovoru.

conecto

Citat: Berlingo  u Svibanj 17, 2009, 08:01:00
Niti malo optimisticno. Usvakom slucaju hvala na odgovoru.

Je, pa kvalifikacija i D-kat ti za bus svakako treba, a što bi ti htio?
Što ti još treba uz to, ne bih htio u to ulazit jer ne znam...
A GDJE JE POANTA?

Berlingo

Pa ne bi ni pitao da to neznam.Kvalifikaciju imam.D cu imati na ljeto.Sta mi jos treba koverta?