Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

Paško

63, lijep bus bio i ostao:

Fotka je s kraja kolovoza 2001. Snimio ju je njemački ljubitelj željeznica i postavio ovdje: https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?017,11011982,11011982
Mercedes mu je bio zanimljiv jer ga se sjećao iz Kölna, stoga je fotkao i garažni broj, koji je na autobusu ostao sve do negdje 2008.

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Sastanak predstavnika općina i gradova o stanju na liniji Split – Omiš i tadašnjoj borbi između Prometa i tvrtke Astra-Cro. Zanimljiv uvid u njihova razmišljanja sredinom 1990-ih:

(piše da je ovo prvi dio, nadajmo se da će biti još)

Paško

Paško

Dokumentarno-igrani film iz 1962. u povodu 10. godišnjice Jugoplastike: "Mirni galeb" Mehe Fehimovića:

https://www.facebook.com/ffbikersar/videos/491118804026193/

Na 3.50 pojavljuje se nekoliko scena s Prometovim autobusom. Sami autobus "glumi" barem dva autobusa, a čini mi se i tri. Prvi je Alfa Romeo s tabelom linije 13, na kojoj bi trebalo pisati Skalice – bolnica. U drugom je kadru FAP, a u trećem također FAP, ali čini mi se da je ponešto drugačiji. Nakon "bježanja" autobusa, vidi se i stup s natpisom Stajalište autobusa i voznim redom.

Paško

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/dalmatinski-vremeplov-sto-je-to-znacilo-kad-je-stigla-posiljka-novih-fica-i-kad-su-nasi-otoci-bili-puni-zivota-1452116

'Prometovi' novi autobusi stigli su u Split u srpnju 1979., uoči početka Mediteranskih igara
Pero GUDIĆ

i foto članka u kojem su originalno objavljene iz moje kolekcije ;)

Paško

Paško

Pogledajmo kako je legendarni #542 izgledao s reklamom za Auto-Hrvatsku.
Izvor: Splitski intermezzo, 1997. (5:37):

josipgrgin

iza njega je neki graf...bice isto od Prometa

Paško

Našao naš član lussin. Od 0.50 prilog iz Vijesti Nove TV o obustavi trisedme na sat vremena zbog napada na osoblje. Glavna je zvijezda turbo MB O305 G s reklamom CityExpress i garažnim brojem 137, koji je rashodovan 2005. Datum je 17. 8. 2004. – šaljem i članak iz Slobodne o tom događaju.

josipgrgin

Evo nasa sam jedan clanak ,neznam jel ovo vec bilo objavljeno...

Paško

Hvala, Josipe. Datum tog članka je 7. kolovoza 2003. Autobus na fotografiji nije na kraju došao u Promet jer je to četverovrata varijanta, a naši su imali troja vrata.

S druge strane povijesti evo fotke "ispraćaja gostiju na trajektnom pristaništu Sućuraj, na pruzi 632 Sućuraj - Drvenik, 1967. godine". Tako piše N. Vujnović, koji je fotografiju, koja vjerojatno potječe iz nečijeg obiteljskog albuma, postavio u grupu Jadrolinija u srcu. Trajekt je Bodulka, a autobus Prometov FAP Ohrid.