Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

netko

Ajmo onda riješit i S115.
Boja?Dali se jedan zapalio?

TAM 260A180 su bili bijeli ???,samo je poslije dobio boju Pal-Mal duhana.
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

maky

G.b. 1 je i ostao bijele boje, a g.b. 2 je dobio Pall Mall reklamu i  već nakon par godina je završio u rashodu jer je tijekom rata jedno Yugo uletjelo pod njega, a tada nije baš bilo mogućnosti za popravak i nabavu djelova...

Inače su to bili prvi automatik autobusi u Prometa.

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

2062 036

Ako je g.b. 1 ostao bijeli onda je on imao one neke plave crte po sebi i znan da ga se neko vrijeme moglo vidit u garaži u razdvojenome stanju.

markost

Je ima je neku sivo-plavu crtu priko cilog autobusa  koja se kraj harmonike širila.

tamlover

Evo jedne fotke iz cca 2006. iz Maslinice na Šolti. Gbr je 83:
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Paško

Registracije sam našao na starim slikama:
g.b. 107: ST-971-EP
g.b. 111: ST-517-ET
g.b. 149: ST-826-FN (stara registracija)
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

Citat: tamlover  u Veljača 28, 2011, 16:31:33
Evo jedne fotke iz cca 2006. iz Maslinice na Šolti. Gbr je 83:
http://i294.photobucket.com/albums/mm99/tamlover_photos/Prometgbr83uMaslinici.jpg
Jeli itko zna jeli ovo njegova originalna boja? Čudno mi je da je žuto-plave boje ako je došao iz Solingena. Većina njihovih autobusa je bila boje bijele kave sa zelenom crtom (kao g.b. 82) a ostali su bili bijeli (kad smo već kod toga, odakle je bio g.b. 145)?

Inače, boje polovnih autobusa nisu bile potpuno izdefinirane. Najviše autobusa je ostalo u originalnim bojama, uz samo male preinake (Prometov logo, boja branika, itd.), a neki su bojani. Taj sistem bojanja mi nikad nije bio jasan. Neki autobusi su pojani u plavu boju (g.b. 84, 108, 111, 123, 156, itd., itd.) a neki u žutu (g.b. 64, 118-120). Mislim da je bilo još nekih bojanja, ali ne mogu se sada sjetiti. Neki autobusi bi dobili novu boju kad bi dobili reklame (npr. g.b. 119 je bio bojan dva puta: dolaskom u Split iz zelene u žutu, a nakon što je prestao imati reklamu za Kaltenberg i dobio onu za Laško, ostao je zelen).

Neki su autobusi i ostali s njemačkim reklamama (kao g.b. 65), ali većina ih (mislim) nije došla s reklama (izuzev serije O305G iz Fürtha).
Ne znam koje su ovo žute solo (SU220) Avtomontaže. Mislim da su neke bile obnovljene nakon 1990. (dolaskom polovnih i rashodovanjem O317 i nekih MANova 890), ali nisam siguran. Mislim da su neke (solo) Avtomontaže uvijek ostale u originalnoj, staroj shemi.

Paško

Evo ako nekoga zanima ova stara slika g.b. 686 s mog avatara u nešto većoj rezoluciji:

Inače g.b. 686 je dobio tu reklamu oko 1995., i bila je najveća i najvažnija (i prva preko prozora) u tom vremenu u Prometu (svatko tko bi htio reklamu preko cijelog autobusa bi išao pogledati g.b. 686 ;D)
Baš me zanima da li se netko sjeća odakle je ova slika? ;)

Tomek

Negdje u isto to doba u Zagrebu je jedan tramvbaj gbr 221-729 dobio isto ovakvu Coca Cola reklamu i ona je dugo bila večini omiljena reklama i taj tramvaj omiljen tramvaj. Kao mali sam samo njega čekao da se vozim. Po meni i dan danas je ovo ekstra atraktivno, a opet je jednostavno.

2062 036

Citat: Avtomontažafan  u Ožujak 02, 2011, 21:41:34
Evo ako nekoga zanima ova stara slika g.b. 686 s mog avatara u nešto većoj rezoluciji:

Inače g.b. 686 je dobio tu reklamu oko 1995., i bila je najveća i najvažnija (i prva preko prozora) u tom vremenu u Prometu (svatko tko bi htio reklamu preko cijelog autobusa bi išao pogledati g.b. 686 ;D)
Baš me zanima da li se netko sjeća odakle je ova slika? ;)
S Prometove stranice stare, a inače iza te reklame je iša ona neka za kladionicu ka šta je ima jedan O405.

maky

Citat: Avtomontažafan  u Ožujak 02, 2011, 21:35:04
Jeli itko zna jeli ovo njegova originalna boja?
Nije, ovo je kasnije opituran u ovu boju, a istu je dobio i g.b. 140. Neznam dal ih je još bilo...

Inače g.b. 686 mi je onda u svoje vrijeme bio pojam i izazivao divljenje upravo zbog svoje reklame koja i dan danas ostavlja bez daha. A još kad se sjetim kako su dobro išli MAN-ovi dok su bili novi...  8-8

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

netko

Prije su se autobusi bojali radi reklame,a danas ih samo nalijepu.
Zamislite danas novog Citara opituranog u crveno sa reklamom Coca-Cola. 8) 8) 8)

BTW
Na starim Prometovim stranicama bila je i slika Sanosa i Vetter-a 142.

I još,dali se itko sijeća Ikarusa sa reklamom Fisher,ima ga samo komadić na snimci jednoj?
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

COVIK

A ovaj coca-cola man je ima i lipu regu,tri osmice ako se ne varam,
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

maky

Citat: COVIK  u Ožujak 03, 2011, 14:00:32
A ovaj coca-cola man je ima i lipu regu,tri osmice ako se ne varam,
ST-888-AS

I bio je pravi As u svoje doba...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Paško

Evo jedna češka stranica sa starim slikama Prometovih autobusa:
http://www.cnds.cz/cr/zahr/f_split1.htm
Slike su iz oko 2006., a autor svih je Martin Čepický. Ima slika nekih rashodovanih autobusa, kao g.b. 56, 84 i 111.