Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

bojcicivan7

connery

2062 036

Neznam dali se na forumu spominjalo, ali u kojoj su shemi bojanja dolazili TAM 260A116M? Dali ona žuta u kojoj su bili pituravani SG200 s 3 vrata ili u plavoj?

markost

Done

Citat: markost  u Travanj 26, 2015, 21:23:34
U žutoj.
Kad su došli iz Maribora bili su bijeli,pet komada,kasnije su ih piturali.

STress

NP-549

260 A 116 P su dolazaili iz Novog Sada, a ne Maribora. 

Hmmm,  čudi me da su bili bež,  obično su ti s lagera bili bijeli.

Paško

NP, ovdje je priča o gradskima (M), a ne P.

Citat: Done  u Travanj 27, 2015, 08:38:45
Kad su došli iz Maribora bili su bijeli,pet komada,kasnije su ih piturali.
U našem popisu ih je 4...
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Done

Citat: Avtomontažafan  u Travanj 27, 2015, 12:35:48
NP, ovdje je priča o gradskima (M), a ne P.
U našem popisu ih je 4...
Ajmo precizirat godinu kad su stigli u Promet mislim da je jesen 1985,i dalje stojim da su bili bijeli e a sad je ih bilo 4 ili 5 prije bi reka pet,al neću grišit dušu,i pari mi se da su u početku vozili prigradske linije.U to vrime sam bio na školovanju pa sam i čeka bus ili kod vesna akumulatora u prvoboraca ili kod stare slobodne.

STress

(Citirano s Prometove web-stranice)

Split je godine 1990. organizator Prvenstva Europe u atletici PEA '90. Za tu prigodu nabavljeno je 10 novih zglobnih autobusa marke MAN i 8 solo prigradskih vozila marke TAM.

http://www.promet-split.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=69

Done

To nisu ti tamovi busevi,ovi bijeli su sigurno kupljeni prije.Proverit ću kod jednog šofera koji je tad radio u prometu,on bi se triba sječat.Usput jeli nekome ostao u sječanju 260a116 od jkp komiža često je bio na popravku u prometovoj garaži imao je uvijek problema sa remenjem bijelo plavi,tamo je na kraju i dugo vremena ležao očerupan nasred parkinga odakle je završio u staro gvožđe.Ima na youtube filmić kad ga putnici guraju na brdo iznad Komiže da upali.

peron24

Ako se radi o 1985 godini onda je to starija serija Autokaroserijinog modela 260 A 116 M sa okruglim farovima i naravno sa troja široka vrata. Takvih je bilo puno u Rijeci i jedan u ATP Sibenik kojim sam se najviše vozio u djetinjstvu. Zanimljivo je da su takvi busevi prilikom zaustavljanja ili usporavanja proizvodili specifičan tuleći zvuk. Ovi iz Autotroleja su naravno bili narančasti a većina autobusa koji su stigli u ATP prije 1988 nije bila sasvim bijela nego u nekakvoj bež nijansi, kao reciklirani papir. Neki su imali plavu ili više plavih crta. Tek nakon 1988 su bili skroz bijeli.
Jedan od splitskih prigradskih žutih TAM-ova iz 1990 je prije desetak godina nakon svog radnog vijeka završio kod nekog "umjetnika". Bila je reportaža o njemu u emisiji "Po ure kulture". Taj stari bus je trebao poslužiti kao nekakva umjetnička instalacija na nekoj izložbi. Na šoferovom mjestu je bila postavljena lutka bez glave a po sicevima u busu bile su poredani razni predmeti (torbe,knjige,kišobrani itd) i to je kao predstavljalo nekakvu filozofsku misao, kao životna prolaznost,putovanje. Na autobusu nije bilo tablica. Baš me zanima kako je taj umjetnik nabavio staro vozilo od Prometa Split i gdje je bus završio nakon te izložbe. To je bilo oko 2005 ili '06 i TAM je tada bio u upotrebljivom stanju. Svjetla i retrovizori nisu bili skinuti.

Paško

U međuvremenu, još par slika Prometovih Mercedesa iz Njemačke (nahverkehr-franken.de):

Nekad g.b. 363, kasnije g.b. 77:

Za ovog nije potvrđeno, ali zbog zelenog branika bi trebao biti g.b. 108

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

2062 036

Citat: peron24  u Travanj 28, 2015, 21:51:54
Jedan od splitskih prigradskih žutih TAM-ova iz 1990 je prije desetak godina nakon svog radnog vijeka završio kod nekog "umjetnika". Bila je reportaža o njemu u emisiji "Po ure kulture". Taj stari bus je trebao poslužiti kao nekakva umjetnička instalacija na nekoj izložbi. Na šoferovom mjestu je bila postavljena lutka bez glave a po sicevima u busu bile su poredani razni predmeti (torbe,knjige,kišobrani itd) i to je kao predstavljalo nekakvu filozofsku misao, kao životna prolaznost,putovanje. Na autobusu nije bilo tablica. Baš me zanima kako je taj umjetnik nabavio staro vozilo od Prometa Split i gdje je bus završio nakon te izložbe. To je bilo oko 2005 ili '06 i TAM je tada bio u upotrebljivom stanju. Svjetla i retrovizori nisu bili skinuti.

2062 036

A neznam dali netko zna, da li je moguće da je neki od splitskih TAM-ova P završio u splitskom poduzeću Prehrana? Sjećam se da su oni imali bar jednog 260A116P.

Done

Ja mislim da je Prehrana imala 190 ili čak i 170 bijele ili neke oker boje,ali 260 mislim da nije imala nikad.