Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

netko

Sve se plavi. Ikarus, Avtomontaža, S14 i  O317.
Ona dva bijela kod praone (zglob+solo) bi valda trebali biti Ikarusi.
Nema još remontne radione, a na sredini je možda pumpa.

E, sad pitanje. 1. i 3. s desna što su parkirani okmito ("put nas"). Gledam im u prednje maske i nikako nemogu skužit. Djeluje mi prevelika za O317 i S14. Trebalo bi bit jednostavno pošto su 80e, ali.......? :-\ :-\
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

STress

Citat: netko  u Siječanj 04, 2016, 18:54:58

E, sad pitanje. 1. i 3. s desna što su parkirani okmito ("put nas"). Gledam im u prednje maske i nikako nemogu skužit. Djeluje mi prevelika za O317 i S14. Trebalo bi bit jednostavno pošto su 80e, ali.......? :-\ :-\

Nije preveliko, dobro si pogodija. Unutrašnji je O317, vanjski je Sanos.

EDIT: Vanski nije Sanos,nego MAN 890 UO.

STress

Negdi ranih sedandesetih...

(Izvor: Facebook, grupa "Split kroz povijest")

Paško

Godina je 1977. i već smo imali koju stranicu prije.

Monografija cestovnih prijevoznika 1988. godine (uz zahvalu prijatelju):

Pitraloni Janezi (#188 prvi u redu) i FAP-ovi Ohrid:

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

markost

Onaj u gornjem livom kantunu je MAN 890 UG koji je bija obnovljen i obojan u tamniju plavu boju ( mislim g.b. 495) . I da ono je pumpa u sredini.

netko

Evo, malo sam se ponovno vratio na sliku.

Imam nekoliko pitanja za starije forumaše za puno nas mlađe (barem mene). Naravno, ako se sjećaju..........

Do kada je dogurao zadnji 890 UG? Istina, bilo ih je samo 6 (po našem popisu), ali ako je ovo 1988., a 495 je obnovljen, da li je on uspio barem doživjeti 90-te?

Da li je ovo možda jedan od posljednih 890 UO na slici?

Do kada je dogurao zadnji S14. Na ovoj slici ima ih dosta, a imamo i jednog u 1994. u Belanovom spotu. Da li su njih konačno potjerali Neoplani s obzirom da su bili prigrad?

Autobus br. 3 sa desna...... Nemam pravo osporavati da to nije Sanos, ali kako se meni čini, bus br. 3 ima dulju crnu masku unutar koje se nalaze svjetla, dok S14 (zadnji u redu) ima trapeznu crnu masku i svjetla van nje.
Jesam li u pravu ili je za to kriva lošija razlučivost slike kada se poveča?
Jel to možda S312? O tom autobusu nema gotovo ništa na internetu.

Autobusi parkirani zadnjim krajem uz ogradu (tada zelenilo) su rashodovani. Ona 4 "zbijena" po krovnim prozorima su O317, a oni odvojeni S14.

Paško

MAN-ovi 890 su potrajali sve do sredine devedesetih, možda negdje 1996. godine, a S14 su ostali možda još par godina. Sanos S312 je kraća verzija S314, a to je model koji se od S14 praktički jedino razlikuje po (plastičnoj) prednjoj i stražnjoj maski.

STress

Mislin da ovu nismo imali... iz grupe "Solin... ljepota koja ne prolazi" na Facebooku. Bilankuša, 1972.

FAP G-100

Paško

1979. Hotel Marjan i ganc novi MAN SU 220 (sa FB, autor Siniša Ilin):

Malo ranije iste godine - glazbeni program u MB O317 na sedmici:

https://www.youtube.com/watch?v=srF32Xl7NHk?t=8m53s

Shole

Odličan filmić sa Mečkom 317.   Zna li se barem otprilike koji bi garažni mogao bit ili serija ?

STress

457 ili 458, koliko se može vidit na snimci (brojevi su malo mutnjikavi, ali se sjećam da je 458 često bio na sedmici).
Inače, može se točno odrediti i datum snimke - 06. 01. 1979. Dio u kojem sedmica prolazi ispod ulice Dinka Šimunovića sadrži i snimke snijega uz cestu. Pošto je te godine dana 04. 01. pao jedan od obilnijih snjegova u Splitu, te na sporadične krpice preostalog snijega na snimci, vrijeme snimanja je okvirno navedeni datum (eventualno dan poslije).

netko

Hvala za slike, posebno za onu sa Trogirskog kolodvora. Na slici je zglobni Ikarus, a 37-ma je tada izlazila unatrag (pa lom udesno) na današnji ulaz. Sjećam se toga, ali danas to jednostavno ne bi mogao zamislit. Mislim da bi svaki polazak 37-me kasnio 20-ak min.

Prvi put imamo nove O345G, meni osobno puno draži nego nasljednik O345G Conecto. Neki dan vidjeh da 172 ima 910 000 KM. Sretno mu do milje.!

Šteta za izgubljeni Hvar. Tko zna kakve su okolnosti tada bile, ali da je danas Hvar Prometov bio bi dobra financijska inekcija za Promet.

Sedmozonski sustav znao sam vidjet davno. Zaljepljen je bio na kabinama od G&S. Što mislite, da se 7-zonski sustav zadržao do danas bi li financijski prihodi bili bolji?

željko halambek

Citat: amfan  u Siječanj 14, 2016, 18:38:36
[Pogon u Starom Gradu na otoku Hvaru]
[/size]

Bivša Prometova garaža u Starom  Gradu na Hvaru slikana u ljeto 2015.

James Dio

Veliko HVALA za ovih nekoliko zadnjih postova u temi. Bravo! Izvrsno! Super!

Paško

Još jedna s Londoncem, AEC Regent ex Northern General Transport, 1961. godine (FB - Split kroz povijest):