ZET razno (4)

Autor Volzhanin, Lipanj 25, 2019, 20:42:19

STIB

Citat: smogovci.bbb2  u Prosinac 27, 2019, 13:24:48
Izvor: http://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/novi-kolektivni-ugovov-za-radnike-zet-a/7138
"Ovo nije kraj, ovo je početak jednog puta kojim moramo ići i kojim idemo već skoro 20 godina."
Znači, prije Bandića nije uopće bilo ZETa. ::|
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Volzhanin

Kakvo povećanje o čem oni pričaju? Smanjili su dodatke, prehranu (600kn) nam stavili da ne ulazi u prosjek za mirovinu a sad i to srezali na 400....ništa nisu dali samo javnost obmanjuju da nas još više mrze fuj...prosječna plaća mladog kadra sa 2,20 koeficijentom je između 5800 i 6500....to samo budala vozi bus za takve novce u ovom krkanistanu......pogotovo u javnom gradskom prijevozu koji svi ismijavaju dok neprobaju.....

sniff

5800-6500kn za mladi kadar nije uopće loše, šta se očekuje, soma eura odmah na početku  :) ?

MAN truck bus

Mladi vozač u Beču ima u startu 1616€ plaću dok ne prođe obuku te tada ima plaću 2100€ s tim da je radni tjedan 38h dok je u ZETu znatno više. good_boy
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

smogovci.bbb2

Nigdje nisam pročitao da li je ostala novčana naknda za prijevoz na posao (iako se ZET-ovci švercaju a novčani iznos potroše za druge namjene osim za gorivo osobnog vozila ukoliko sa njim dolaze na posao) buljo
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Dreamwalker

Citat: Volzhanin  u Prosinac 27, 2019, 14:52:27
Kakvo povećanje o čem oni pričaju? Smanjili su dodatke, prehranu (600kn) nam stavili da ne ulazi u prosjek za mirovinu a sad i to srezali na 400....ništa nisu dali samo javnost obmanjuju da nas još više mrze fuj...prosječna plaća mladog kadra sa 2,20 koeficijentom je između 5800 i 6500....to samo budala vozi bus za takve novce u ovom krkanistanu......pogotovo u javnom gradskom prijevozu koji svi ismijavaju dok neprobaju.....

Na koliko kuna ste prijavljeni? Ako je to tako loše za mladog vozača, onda nek ode u Čazmatrans, Samoborček ili tako neku renomiranu firmu gdje se vozi regula i teče med i mlijeko.

Citat: sniff  u Prosinac 27, 2019, 15:27:00
5800-6500kn za mladi kadar nije uopće loše, šta se očekuje, soma eura odmah na početku  :) ?

Slažem se. To je odlična početna plaća za radnika bez iskustva. Ja bih ju odmah potpisao za svoje zanimanje, uz uvjet da kroz koju godinu naraste duplo.

Citat: MAN truck bus  u Prosinac 27, 2019, 15:32:12
Mladi vozač u Beču ima u startu 1616€ plaću dok ne prođe obuku te tada ima plaću 2100€ s tim da je radni tjedan 38h dok je u ZETu znatno više. good_boy

Odlično. Odi fino u Austriju pa reci jel se gore da živjeti s tim novcima. Ako ti ne bude dobro, ne zaboravi da je u Švicarskoj minimalna plaća 4000 CHF, odnosno cca 25 000 kuna. A mi tu imamo minimalnu plaću 3000 kuna i 6000 kuna za vozača početnika je malo.

Smješni ste. Svi skupa. Kao i ova država.

Početna plaća neiskusnog inženjera magistra struke u mojoj branši je ovakva:

Jedan koncern u istočnoj Slavoniji (300 km od Zagreba): 3600 kuna (sramota)
Jedan koncern u Slavoniji (200 km od Zagreba): 4500 kuna (žalosno)
Jedan koncern u Zagrebu: 5800 kuna

Znači magistar struke, daleko školovanija osoba od vozača gradskog autobusa. Ne kažem da je situacija u državi dobra jer nije, i neće biti. Ali reći da je 5800 - 6500 kuna za mladog vozača malo novaca u Hrvatskoj gdje je standard takav kakav je - to je smješno. I onda se uspoređivat s jednom Austrijom.  rofl

Da se razumijemo, nemam problem s time da mladi vozač ima 6500 kuna početnu plaću. Nek ima i dobro je da ima. Ali plakati da je to malo i uspoređivati se s Austrijom, to je smješno.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

822DoDo

Zetovci dobe pokaz pa s njim mogu na posao naknadu dobiju jedino oni izvan ZG a oni to bome i potroše za gorivo...ne razumijem čemu uopće rasprava o plaćama na forumu kad tu ima jako malo kolega a puno onih "entuzijasta" koji nemaju pojma o čemu pričaju...godinu dana taj posao odraditi pa onda suditi...a ne ovako kao babe na placu...uvjeti sve gori i gori, sve više se radi...svaki mjesec 200 sati i više...jalni ste vi i to je jadno..prosječna plaća bi trebala biti 10 000 kn....a vi samo gledate 3000....evo ja osobno razmišljam o odlasku i to ne zbog plaće već upravo zbog te razine inteligencije balkanaca...utopili bi drugog u kapi vode...s jedne strane viču "povečajte plaće" a s druge strane meni govore "treba vama dat plaću 3000kn"...dno dna glupih balkanaca
Živite tako da se vaša djeca sjete vas
kada pomisle na poštenje i integritet.

From your vantage point it certainly seems so.

MAN truck bus

@Dreamwalker

Nije radnik bez iskustva jer velika većina vozača dolazi baš iz tih firmi "gdje teče med i mlijeko", a osnovni uvjet je minimalno godinu dana iskustva na C i D kategoriji.

Nažalost, neću imati čast osjetiti čari Austrijskog JGPa jer ću raditi u Luzernu za prosječno 5000 CHF mjesečno odnosno 65 000 CHF bruto godišnje.  :'(

Ima li inženjer posla s poluispravnim autobusima, bahatim i nekulturnim putnicima (kojima je SF ulazak na 1., a izlazak na 2., 3. i 4. vrata, a kud tek predočenje vozne isprave...), voznim vremenima koja većinom datiraju iz prošlog stoljeća te su nedostižna, odgovara li inženjer za 150 putnika koji većinom ne mare za sebe (ne drže se za rukohvate, ne najavljuju pravovremeno izlazak itd.). Mogao bih do sutra nabrajati.

Daleko školovanija osoba je jednako tako i daleko manje pod stresom jer nema konstantnu verbalnu komunikaciju s putnicima (koja se u 90% situacija temelji na raspravi uz spominjanje uže i šire obitelji, živih i pokojnih - bez obzira na to što je putnik u krivu), nema tjedno jedan dan slobodan, ne radi blagdane i praznike, ne ustaje se u 2:30 kako bi stigla na posao do 4:00... Uspoređivanje minimalca sa Švicarskom ima smisla? I  don't think so.
"kartu imamo?"

421

@Dreamwalker
Malo biraj riječi jer ti titula moderatora ne daje pravo da vrijeđaš pojedine grupacije ljudi konkretno vozače autobusa!
Srami se!

Citat: Dreamwalker  u Prosinac 27, 2019, 16:02:29
Slažem se. To je odlična početna plaća za radnika bez iskustva. Ja bih ju odmah potpisao za svoje zanimanje, uz uvjet da kroz koju godinu naraste duplo.
Smješni ste. Svi skupa. Kao i ova država.
Početna plaća neiskusnog inženjera magistra struke u mojoj branši je ovakva:
Jedan koncern u istočnoj Slavoniji (300 km od Zagreba): 3600 kuna (sramota)
Jedan koncern u Slavoniji (200 km od Zagreba): 4500 kuna (žalosno)
Jedan koncern u Zagrebu: 5800 kuna
Znači magistar struke, daleko školovanija osoba od vozača gradskog autobusa.
Ne kažem da je situacija u državi dobra jer nije, i neće biti. Ali reći da je 5800 - 6500 kuna za mladog vozača malo novaca u Hrvatskoj gdje je standard takav kakav je - to je smješno. I onda se uspoređivat s jednom Austrijom.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/radnicima-zagrebackog-holdinga-povecane-place-uvedena-je-i-hranarina-od-5000-kuna-godisnje-tu-je-i-nagrada-u-istom-iznosu/9789214/
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je novi kolektivni ugovor za radnike Holdinga najbolji poklon za Božić. Podsjetio je da osnovica nije povećana 12 godina, a u pregovoru o njezinom povećanju našli su se "na pola puta" sa sindikatima.

U Gradskoj upravi danas su predstavljeni dogovori postignuti oko odredbi novog Kolektivnog ugovora za zaposlenike za naredne četiri godine.

Nakon više od deset godina, dogovoreno je povećanje osnovice za obračun plače za 5,8 %, odnosno sa sadašnjih 2884,87 kuna na 3052,20 kuna. Također je postignut dogovor oko naknade plaće za vrijeme bolovanja, a u svrhu destimulacije zlouporabe bolovanja i to smanjenjem stope plaćenog bolovanja za prvih 6 radnih dana sa 85% na 75% plaće.

Iskorištene su i zakonske mogućnosti za isplatu neoporezivih iznosa za različite vrste materijalnih prava te je usuglašeno da se božićnica, regres i jubilarne nagrade isplaćuju u visini neoporezivog iznosa, te je kao kompenzacija uvedena naknada za prehranu u iznosu od 5 000 kuna godišnje po zaposleniku, koja će se isplaćivati u jednakim mjesečnim iznosima od 416 kuna.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj upravi, bili su prisutni gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, direktorica Zagrebačkog električnog tramvaja, gospođa Ljuba Žgela te predstavnici dvaju reprezentativnih sindikata ZET-a, Anto Jelić i Dražen Jović.

Gradonačelnik, gospodin Milan Bandić u svome obraćanju naglasio je kako socijalni dijalog nema alternative, istaknuo je važnost javnog gradskog prijevoza za Zagreb te svih zaposlenika zaduženih za njegovo funkcioniranje.

"U ZET-u imamo 3954 zaposlenika, od toga više od 2000 vozača, oni naprave 45 milijuna kilometara godišnje. Imamo 277 tramvaja, 438 autobusa, sve je to toliko vrijedno da o tim ljudima moramo voditi računa. Ovo nije kraj, ovo je početak jednog puta kojim moramo ići i kojim idemo već skoro 20 godina."

Direktorica ZET-a, gospođa Ljuba Romčević Žgela, zahvalila se svim suradnicima, sindikatima i predstavnicima Grada koji su sudjelovali u ovim pregovorima te istaknula zadovoljstvo postignutim pravima za radnike.

"Rezultat ovih pregovora su daleko bolji uvjeti u odnosu na prava koja su radnici imali prema prethodnom Kolektivnom ugovoru, s time da smo vodili brigu da se iskoriste sve zakonske mogućnosti vezane uz porez na dohodak kako bi se radnicima omogućila veća financijska dobit."

Nazočnima se u ime reprezentativnih sindikata obratio Anto Jelić koj je  istaknuo obostrano zadovoljstvo postignutim dogovorom nakon 8 mjeseci pregovora te izrazio nadu da će svi zaposlenici biti zadovoljni.

Potpisivanje novog Kolektivnog ugovora očekuje se 31. prosinca, a njegova primjena od 1. siječnja 2020. godine.

@822DoDo
Citat: 822DoDo  u Prosinac 27, 2019, 16:35:43
Zetovci dobe pokaz pa s njim mogu na posao naknadu dobiju jedino oni izvan ZG a oni to bome i potroše za gorivo...ne razumijem čemu uopće rasprava o plaćama na forumu kad tu ima jako malo kolega a puno onih "entuzijasta" koji nemaju pojma o čemu pričaju...godinu dana taj posao odraditi pa onda suditi...a ne ovako kao babe na placu...uvjeti sve gori i gori, sve više se radi...svaki mjesec 200 sati i više...jalni ste vi i to je jadno..prosječna plaća bi trebala biti 10 000 kn....a vi samo gledate 3000....evo ja osobno razmišljam o odlasku i to ne zbog plaće već upravo zbog te razine inteligencije balkanaca...utopili bi drugog u kapi vode...s jedne strane viču "povečajte plaće" a s druge strane meni govore "treba vama dat plaću 3000kn"...dno dna glupih balkanaca
Ispravak netočnog navoda!!!
ZETovci, kao i svi zaposlenici pod kapom grada Zagreba imaju pravo na plaćeni prijevoz.  Stoga ne stoji tvrdnja da "dobe pokaz".
Godišnju kartu plaća poslodavac (ili ju knjiži na neki drugačiji način) dok naknadu za prijevoz isplaćuju onima van grada Zagreba / županije.
Nemoj nasijedati provokatoru,jamačno je iz ZGH pa provocira! ;D ;D ;D
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Dreamwalker

Citat: MAN truck bus  u Prosinac 27, 2019, 16:50:10
@Dreamwalker

Nije radnik bez iskustva jer velika većina vozača dolazi baš iz tih firmi "gdje teče med i mlijeko", a osnovni uvjet je minimalno godinu dana iskustva na C i D kategoriji.

Nažalost, neću imati čast osjetiti čari Austrijskog JGPa jer ću raditi u Luzernu za prosječno 5000 CHF mjesečno odnosno 65 000 CHF bruto godišnje.  :'(

Ima li inženjer posla s poluispravnim autobusima, bahatim i nekulturnim putnicima (kojima je SF ulazak na 1., a izlazak na 2., 3. i 4. vrata, a kud tek predočenje vozne isprave...), voznim vremenima koja većinom datiraju iz prošlog stoljeća te su nedostižna, odgovara li inženjer za 150 putnika koji većinom ne mare za sebe (ne drže se za rukohvate, ne najavljuju pravovremeno izlazak itd.). Mogao bih do sutra nabrajati.

Daleko školovanija osoba je jednako tako i daleko manje pod stresom jer nema konstantnu verbalnu komunikaciju s putnicima (koja se u 90% situacija temelji na raspravi uz spominjanje uže i šire obitelji, živih i pokojnih - bez obzira na to što je putnik u krivu), nema tjedno jedan dan slobodan, ne radi blagdane i praznike, ne ustaje se u 2:30 kako bi stigla na posao do 4:00... Uspoređivanje minimalca sa Švicarskom ima smisla? I  don't think so.

Inženjer ima posla s poluispravnim strojevima, manjkom radnika, proizvodnih kapaciteta, zahtjevima kupaca, rokovima i budžetima,... tako da priča o manjku stresa ti ne pije vodu ;)

Citat: 421  u Prosinac 27, 2019, 16:55:35
@Dreamwalker
Malo biraj riječi jer ti titula moderatora ne daje pravo da vrijeđaš pojedine grupacije ljudi konkretno vozače autobusa!
Srami se!

Ja se nemam čega sramiti jer nikoga nisam vrijeđao. Rekao sam onako kako je i stojim iza toga. Nisam bio ni prost ni vulgaran. A što se tiče moje titule Global moderatora, moj moderatorski mandat je na raspolaganju administratoru, te ga on može maknuti kad god ga je volja iz bilo kojeg razloga. Nemam ništa protiv, dapače. Ne znam što te ta titula toliko bode u oči kad mi ju konstantno nabijaš na nos :)

MAN truck bus

@DW

Daleko manje stresa ne znači da nema stresa jer se iz toga dade zaključiti kako misliš da su vozači pod malim stresom (a nisu), pa daleko manje nije = 0. good_boy
"kartu imamo?"

Dreamwalker

Nigdje nisam rekao da vozači nisu pod stresom, niti da su više ili manje pod stresom. Ne izvrči moje riječi i ne pripisuj mi ono što nisam rekao :) Osvrnuo sam se na tvoju konstataciju da su inženjeri pod daleko manjim stresom što nije istina ;)

421

@DW
Obzirom da si iz podneblja gdje se diplome  i statusi kupuju, sumnjam u vjerodostojnost, a i retorika na forumu te odaje.
Fakti su dokaz! Dokaži!

Inženjer ima posla s poluispravnim strojevima, manjkom radnika, proizvodnih kapaciteta, zahtjevima kupaca, rokovima i budžetima
Vozač gradskog autobusa ima posla s poluispravnim autobusima (održava ih inžinjir), bahatim i nekulturnim putnicima (kojima je SF ulazak na 1., a izlazak na 2., 3. i 4. vrata, a kud tek predočenje vozne isprave...), voznim vremenima koja većinom datiraju iz prošlog stoljeća (radi ih injžinjir) te su nedostižna, odgovara li inženjer za 150 putnika koji većinom ne mare za sebe (ne drže se za rukohvate, ne najavljuju pravovremeno izlazak itd)
Odgovornost inženjera (managera) i odgovornost vozača nije ista niti je usporediva zbog statusa i zakonske odgovornosti.
Inženjeri su naredbodavci, vozači izvršitelji preko čije kičme inžinjeri dolaze do slave i plaće "uz uvjet da kroz koju godinu naraste duplo". Uravnilovka je ono čemu težiš?
Obzirom da stalno kukate nad ZETovom nesposobnošću, da li shvaćaš da je rukovodeći kadar (dobro plaćeni inžinjeri) zaslužan za većinu loših stvari koje se događaju u i oko firme?

O&O

Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Dreamwalker

Super si to napisao, baš kao da si mene pitao. Nije ni moja, ni tvoja krivnja što u firmi imate inženjere koji ne znaju raditi. Inženjeri koji znaju raditi, odnosno koji vode brigu o svojoj firmi imaju na brigi sve ono što sam naveo i pod velikim su stresom. Ne bi vjerovao, ali postoje i takvi inženjeri. Možda ne tu, ali u nekom drugom podneblju da.
I apsolutno se slažem s tobom da riba smrdi od glave. Ali, ne slažem se da je 6500 kuna mala plaća za mladog vozača autobusa. Usporedio sam početnu plaću inženjera s 5 godina fakulteta koji bi trebao biti zadužen da sve u firmi funkcionira i početnu plaću vozača autobusa u ZET-u koja je za vaše apetite premala. To ne znači da ja nečiji rad omalovažavam, ali ljudi, mi nismo ni Austrija ni Švicarska da si tako možemo laskati.

421

Ništa ti ne shvaćaš!
O&O O&O