Nabavke novih autobusa (3)

Autor gorgoroth, Rujan 20, 2019, 20:41:40

gorgoroth

Autotrolej kreće u nabavku 32 nova autobusa



Unatoč problemima izazvanih korona krizom, u KD Autotroleju se nastavlja modernizacija voznog parka. Od 81 milijun kuna, EU će osigurati 54,5 milijuna a ostatak Autotrolej, Grad Rijeka i Rijeka promet.

Tim su povodom u salonu Grada Rijeke potpisani ugovori s tvrtkama Autobus i Autohrvatska PSC o kupnji 5 solo prigradskih i 10 minibus vozila u sklopu projekta "Jačanje sustava javnog prijevoza". U tijeku su i natječaji za nabavku još 17 novih autobusa, čime bi s prošlogodišnjih 22 vozni park Autotroleja bio obnovljen s ukupno 54 nova autobusa.

https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/autotrolej-krece-u-nabavku-32-nova-autobusa/236163/

gorgoroth

Potpisani ugovori za nabavku novih 15 autobusa iz EU sredstava





U Salonu Grada Rijeke potpisani su ugovori za nabavku novih 15 autobusa vrijednih 18,2 milijuna kuna iz EU sredstava, dobivenih putem ITU mehanizma u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš, te direktor Kontuš  s izvršnim direktorom za gospodarski program Auto Hrvatske, ujedno i direktorom društva ,,Auto Hrvatska Prodajno servisni centri" Mariom Fabekom i s direktorom tvrtke Autobus d.o.o Zagreb Robertom Vrhovskim.

Potpisivanju su nazočili i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat i pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, kao i Zvonko Gabud i Marin Klemenčić iz tvrtke Auto Hrvatska Prodajno servisni centri te Igor Oštrić ispred tvrtke ,,Autobus".

Danas potpisani ugovori za 15 od ukupno 32 planirana autobusa

Novi autobusi se nabavljaju u sklopu EU projekta ,,Jačanje sustava javnog prijevoza", koji u prvom redu predstavlja modernizaciju postojećeg voznog parka odnosno nabavku i stavljanje u funkciju još 32 nova autobusa.

Novi autobusi nabavljaju se u četiri grupe, a do sada su temeljem provedenih javnih natječaja odabrani ponuđači za dvije grupe vozila, ukupno 15 vozila, za koje su danas potpisani ugovori. Kako je kazao gradonačelnik Obersnel, odlučeno je kako će se ugovori potpisivati sukcesivno, kako bi se ubrzao proces javne nabave, a direktor Autotroleja Kontuš je naglasio kako se potpisivanje ugovora za sljedeća dva ugovora očekuje u sljedećih mjesec dana.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se dugogodišnjim dobavljačima na suradnji u ovom projektu, istaknuvši kako je nabavka novih autobusa nastavak modernizacije voznog parka Autotroleja. Nabavkom novih autobusa ne samo da će se obnoviti vozni park i povećati kvaliteta usluge prema građanima, već će se i smanjiti troškovi održavanja i emisija štetnih plinova.

U ime dobavljača, tvrtki Auto Hrvatska i Autobus, direktori Fabek i Vrhovski, čestitali su Gradu Rijeci i Autotroleju na dobivenim sredstvima iz EU fondova te zahvalili su na ukazanom povjerenju.

Rok za isporuku autobusa sredina 2021. godine

Tako je s tvrtkom Autobus iz Zagreba potpisan ugovor za 5 solo prigradskih autobusa marke Iveco Crossway. To su dizel vozila, kapaciteta 73 putnika, opremljena klimom. Ova vozila vrijedna su 8.165.625,00 kn s PDV-om.

Dalje, s tvrtkom Autohrvatska PSC iz Zagreba potpisan je ugovor za 10 minibus vozila, vrijednih ukupno 10.058.125,00 kn s PDV-om. To su vozila Otokar Navigo c. Riječ je o dizel vozilima, kapaciteta 47 putnika. I ova vozila su opremljena klimom.

Rok za isporuku ove dvije grupe vozila je sredina iduće godine.

U tijeku su i natječaji za preostale dvije grupe vozila, odnosno za nabavku 7 zglobnih, niskopodnih dizel autobusa, te 10 solo niskopodnih gradskih autobusa koji će kao pogonsko gorivo koristiti stlačeni prirodni plin.

EU sredstva dobivena kroz ITU mehanizam i Urbanu aglomeraciju Rijeka

Ciljevi projekta ,,Jačanje sustava javnog prijevoza" jesu unaprjeđenje kapaciteta kroz povećanje brzine putovanja i smanjenja operativnih troškova, unaprjeđenje pouzdanosti i sigurnosti prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i zagađenja zraka, povećanje broja putnika u javnom prijevozu u odnosu na osobna vozila, prilagođavanje EU standardima uvođenje modernih sustava obavješćivanja putnika te povećanje dostupnosti informacija za putnike.

Osim nabave novih autobusa, projekt ,,Jačanje sustava javnog prijevoza" uključuje i uvođenje i informativnih displeja na autobusnim stajalištima, postavu pametnih semafora na raskrižjima te izradu mobilne i web aplikacije najave dolaska autobusa. Taj dio projekta, za koji su ugovori s dobavljačima već potpisani, vodi tvrtka Rijeka promet.

Za realizaciju projekta ,,Jačanje sustava javnog prijevoza"  sredstva su osigurana iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK). Ukupna vrijednost projekta je 81.003.357,91 kuna dok su odobrena EU bespovratna sredstva unutar ovog iznosa 54.563.477,00 kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 65.602.795,91 kuna, a ostatak sredstava osigurali su KD Autotrolej d.o.o. te projektni partneri Grad Rijeka i Rijeka promet d.o.o.

Sredstva su dobivena u kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), koji Grad Rijeka može koristiti kao dio Urbane aglomeracije Rijeka, jedne od odabranih urbanih aglomeracija u Hrvatskoj.
Nastavak modernizacije voznog parka Autotroleja

Nabavka ovih novih 32 autobusa nastavak je procesa modernizacije voznog parka Autotroleja u sklopu koje su prošle godine EU sredstvima kupljena 22 nova autobusa i to putem projekta ,,No regret" iz Kohezijskog fonda EU, kada je osigurano 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Tako se vozni park Autotroleja obnavlja s ukupno 54 nova autobusa.

Dodatno, Autotrolej je za gotovo 74 milijuna kuna posljednjih godina nabavio i 40 novih autobusa vrijedna koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin.

U konačnici, KD Autotrolej trenutno raspolaže sa 156 vozila, a nabavkom ukupno 54 spomenuta nova vozila prosječna starost voznog parka KD Autotroleja iznosit će 6 godina.

https://www.rijeka.hr/potpisani-ugovori-za-nabavku-novih-15-autobusa-iz-eu-sredstava/

ikar

Otokar Navigo   >hammer< russian_roulette

Neznam šta je strašnije, sam bus ili činjenica da će navjerojatnije mjenjat papamobile koji su sami po sebi strašni!

shef

Ne ono što je strašnije da ne odustaju od plina
Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

gorgoroth

Potpisani ugovori: Autotrolej nabavlja još 17 autobusa za 43 milijuna kuna



Ugovori o nabavi još 17 autobusa za riječkoga gradskog prijevoznika Autotrolej u sklopu EU projekta potpisani su u srijedu u salonu Grada Rijeke.

To je bio drugi dio ugovora potpisanih u sklopu istog projekta "Jačanje sustava javnog prijevoza", nakon prvog dijela potpisanog za 15 autobusa početkom srpnja.

Ugovori koje su u srijedu potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor Komunalnog društva "Autotrolej" Alberto Kontuš i predstavnici dobavljača – Mario Fabek u ime tvrtke "Auto Hrvatska PSC" i Robert Vrhovski u ime tvrtke "Autobus" vrijedni su oko 43 milijuna kuna.

Koje autobuse nabavljaju



Riječ je o nabavi sedam dizelskih zglobnih niskopodnih autobusa gradskog tipa marke MAN Lions City G, kapaciteta 143 putnika, i 10 solo vozila gradsko-prigradskog tipa Crossway Low entry Iveco, kapaciteta 76 putnika, koja kao pogonsko gorivo upotrebljavaju stlačeni prirodni plin.

Isporuka svih autobusa predviđena je do sredine iduće godine.

Novac za taj projekt osiguran je iz Kohezijskog fonda preko Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" u sklopu Riječke aglomeracije. Nepovratno je odobreno 54,6 milijuna kuna, a ostatak će financirati "Autotrolej", Grad Rijeka i "Rijeka Promet".

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da se time nastavlja ulagati u korištenje energetski prihvatljivijih energenata, ali se zbog konfiguracije terena u Rijeci i dalje moraju upotrebljavati dizelska vozila pa se i ona nabavljaju u sklopu tog projekta.

Ciljevi nabave novih autobusa su bolja kvaliteta usluga, smanjenje troškova održavanja i popravaka te zadovoljavanje viših ekoloških standarda, rekao je Obersnel.

Teškoće u poslovanju

Direktor tvrtke "Autotrolej" Alberto Kontuš, na novinarsko pitanje o teškoćama u njezinu poslovanju, rekao je da one proistječu uglavnom iz krize izazvane pandemijom i posljedičnim padom broja putnika.

Sad je broj putnika oko 50 posto od uobičajenog, a proteklih mjeseci je bio znatno manji, rekao je, dodajući kako sada, za razliku od prošlogodišnje situacije, kad im je nedostajalo vozača, nije problem njihov deficit, nego deficit putnika.

"Zasad nismo otpuštali vozače, nego samo nismo produljili ugovore o radu na određeno vrijeme s njih desetak, a cilj nam je sačuvati što više radnika", istaknuo je Kontuš.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/potpisani-ugovori-autotrolej-nabavlja-jos-17-autobusa-za-43-milijuna-kuna/

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivano31

Dal zbog te nabave novih buseva ce bit novih rashoda Conecto?

MAN truck bus

Citat: smogovci.bbb2  u Srpanj 22, 2020, 17:06:31
To su prvi LE na plin u HR ???
U Pulu stižu Crosswayi LE CNG također. perfeto
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

NP-549

Citat: smogovci.bbb2  u Srpanj 22, 2020, 17:06:31
To su prvi LE na plin u HR ???

PulaPromet će dobit prije Troleja iste takve.

Citat: Ivano31  u Srpanj 22, 2020, 17:51:52
Dal zbog te nabave novih buseva ce bit novih rashoda Conecto?

Odlaze vjerovatno svi SL283 i poneki Conecto.  Nezna se još kolika će uopće bit potreba za brojem autobusa. Da je ostao stari vozni red prije corone bilo bi manje rashoda,  ovako će puno toga otpast

Ivano31


leic96

Hoće li MAN isporučiti novi model Lion's City-a?

Zmajhir

#86
Citat:Odlaze vjerovatno svi SL283 i poneki Conecto.  Nezna se još kolika će uopće bit potreba za brojem autobusa. Da je ostao stari vozni red prije corone bilo bi manje rashoda,  ovako će puno toga otpast

Šteta za SL283 ako tako ispadne (a i za Conecte), mogli bi još potrajat iako dobar dio već ima popriličnu kilometražu  :-\

NP-549

Neki Classici su popriličino izvoženi  (oko 1,2 mil. km), ali ima i solidnih primjeraka koji od prvog dana pa do danas nikada nisu vozili vikende,  malo ljudi se izmjenilo na njima i dobri su i limarijski i mehanički.  Npr 689, 690, 691, 695, tako da bi se njih vjerovatno isplatilo ostaviti u pričuvi jer ima djelova za pokrpat ih kad nešto vrisne.  S druge strane, dok god ne bude poznat broj potrebnih vozila nećemo biti na čistu koliko Troleju uopće treba autobusa.  Prije corone (do 18.03.2020.) za pokriti jutarnji izlaz bilo je potrebno 120 vozila  (autotrolej je tada imao 170 vozila),  dok je taj broj danas na oko 75.  Pitanje je što nas čeka na jesen kad bi trebala škola počet,  a obzirom da je u dolasku i još 32 nova busa, moja je pretpostavka da će velika većina ispod broja 701 završiti u Metisu.


Zmajhir

Bilo bi u svakom slučaju dobro da se ne riješe baš svih, ovi bolji i očuvaniji makar još 5 godina mogu bez problema vozit prigrad. A i falili bi mi na 34 i 35 pored radnog mjesta svaki dan  8)

Boki651

Citat: Ivano31  u Srpanj 22, 2020, 19:23:34
Bolje 801-811 se rijesavat

Slažem se. Jedini busevi kojih mi ne bi bilo žao da ih se rashoduje.