Linije - razno 2022.

Autor vrba, Siječanj 07, 2022, 23:56:40

421

"Tvoje je da voziš, ne da misliš..."
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Zadnjih dana viđam popodne Feniksbusa (turističkog) na polasku za Motel Plitvice.  ;D Vjerojatno bude i sutra, pa treba prije 17 biti na Savskom mostu.

zag

Citat: tramvajac 92  u Kolovoz 18, 2022, 21:01:08
Zadnjih dana viđam popodne Feniksbusa (turističkog) na polasku za Motel Plitvice.  ;D Vjerojatno bude i sutra, pa treba prije 17 biti na Savskom mostu.
Misliš na gbr A11?

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Melisa Kodžoman

Trebalo bi se istražiti kako bi se moglo reducirati, ali SMISLENO. Ovi prijedlozi možda nisu svi smisleni, svejedno su mi oni bolji od reduciranja jakih i čestih linija. Ako može netko komentirati kolika bi bila "šteta" ako se:

1. Ukine dvokatna 206. Linija je kratka i nije neka šteta ako se makne drugi vozni red. Ako se nekome baš ne čeka, tu je i 210 do Garden Malla pa pješice gore jednu stanicu, ali za potrebe Grižanska jedan je vozni red sasvim dovoljan.

2. Ukine dvokratna 225. Sad već postoji puno linija koje voze prema tamo pa ne bi bio neki problem, a tu dvokratnu ionako vozi Feniks pa bi trebalo ispitati koliko je ona i ovako potrebna. Plus, ostaviti samo određene polaske 22501 kroz Resnik da se ne gubi vrijeme.

3. Ukine 219 uz uvođenje 229 kroz naselje. Vidno funkcionira vikendom. Pomalo rigorozno, ali jedan vozni red pored česte 220 i jedna stanica razlike. Problem bi možda bio u voznom redu jer 229 ide rjeđe.

4. Već sto puta spomenuto i predloženo spajanje 241 i 242; čak ne više samo vikendom, nego i za stalno. No, njima štednja autobusa i vozača nije u planu ili netko očito ima debelu vezu u Podbrežju. 242 sada vozi solo i to POTPUNO PRAZAN, a petog će, naravno, zglobnog još praznijeg. Kad im već toliko smeta, postavlja se pitanje kako 219 i 229 funkcioniraju vikendom na istu foru već godinama.

5. Spajanje 113 i 114. Ne znam koliko je ovo izvedivo. 114 je kao latinski jezik - mrtav jezik koji je u upotrebi; mrtva linija kojom se koristi šačica ljudi (uglavnom ako im se ne da hodati do 115 ili 116, sve tri obično idu u isto vrijeme). U principu ona se ne mora ni vratiti. Međutim, da se mora vratiti, razmišljajući, 113 ide prečesto za svoju duljinu trase, još je tu i tramvaj. Recimo da svaka ide svakih sat vremena. Krug na 114 pola sata, pet minuta pauze na remizi, krug na 113 15 minuta i po povratku još 10 minuta pauze na remizi. Radije bih da se 114 uopće ne vrati.

6. Ukinuti 130 i uvesti 143 kao kružnu liniju od Orešja gore na Borčec, Zelena magistrala, Bolnička, Vrapčanska aleja. Može i obrnuto. To je moj stari prijedlog kad je 130 jednom zaista bila ukinuta i 143 išla samo do Borčeca. Išla bi samo do VA, ali tamo ima hrpa autobusa do Črnomerca i još na Bolničkoj. Radi se o tri stanice koje bi bile odsječene od Črnomerca kojim se ne koristi jako velik broj ljudi.

7. Ukidanje drugog voznog reda na 159 i 15901 samo do Strmca. Netko je bio predlagao da 163 ulazi u Odranski Obrež preko Čeha. To bi čak bilo trajno rješenje. Skraćivanje 133 do Klare, 163 trasom 315 do Čeha, Češka, Obrež, Trpuci. Jedino uskladiti vozni red s 315 da ne idu zajedno.

8. Na linije 151, 211 i 239 slati autobuse samo u slučaju kada su u garaži pričuve pričuva i ako ima tko voziti. Ako ne, te linije neće voziti.

9. Na liniju 148 staviti brojača putnika da se i ona ukine.

Ideje koje su mi padale napamet, ali smatram ih lošima:

1. Zaustavljanje 176 na više stajališta na Bolonji poslije VA da se makne jedna 123, ali tu bi se gubilo previše vremena i stvarala gužva.

2. Micanje dvokratne 218. Savica je dobro povezana s gradom i bez autobusa, Borovje nije, ali do Borovja ide manje ljudi. Nedostatak bi bio gužva na Savici, pogotovo ujutro i još kad se svi vrate s godišnjih jer ljudi neće na tramvaj (autobusom je brže).

To su sve samo prijedlozi koji bi trajali isključivo do dolaska novih autobusa. Ako su neki isplativi i za stalno, neka. Pritom nijedno područje gdje piše da je linija ukinuta nije zanemareno, odnosno postoji alternativa. Osim za 151, 211 i 239, ali i sam ZET nekada ne ostvaruje polaske što jako puno govori o isplativosti tih linija. Svakako molim komentare. Mislim, i jedan je autobus i garaži bolje nego nijedan.

MAN truck bus

Dvokratni vozni red linije 225 je za vrijeme ljeta slabije popunjen, a već od ovog tjedna kad je osjetno veća količina ljudi se vratila s godišnjeg odmora odmah će biti više radnika koji i koriste tu liniju. Bez dvokratnog voznog reda bi funkcioniralo, ali uz korekciju cjelodnevnog voznog reda. Linija 219 služi za rasterećenje linije 220, pa ako bi ju ukinuli onda bi na 220 bilo još više ljudi, a još kad bi falio određeni VR bio bi dodatan kolaps. Na 218 nema dvokratnog voznog reda nego za vrijeme jesenskog voznog reda postoji 218-2 koji je polukasni vozni red, a dobro se sjećam da je polazak u 7 sati ujutro bio popunjen do kraja, tako da potrebe za njim svakako ima - barem ujutro. Spajanje 241 i 242 po meni može biti na dulji period s obzirom na to da se problem nedostatka vozača neće promijeniti preko noći.
Linija ne može funkcionirati da vozi samo kad ima sredstva za rad ili vozi cijele godine ili vozi sezonski, ali povremeno ne može nikako jer to nije taxi služba, pa da ljudi naruče bus kad idu nekud jer im treba. 239 je postala dvokratna i periodički se vozi par umirovljenika, ali i to je više iznimka nego pravilo, a na 211 više ne otpadaju tri već samo dva vozača iako bi i ona mogla biti dvokratna, tako da se iskoristi samo jedan vozač.

Ja imam ideju primjerice skraćivanja linije 109 do Savskog mosta, a od Savskog mosta, pa dalje kroz NZG vozi tramvaj, a u Središću postoji mogućnost presjedanja za Dugave. Uštedjeli bi se autobusi i vozači, a linija ne bi toliko kasnila jer bi se izbjegao kolaps u NZG oko Velesajma i preko rotora.
Most people get all angry about going to work the grind, just living for the weekend and all that, not me! Nope, I enjoy what I do!  Contributing the only way I know how. No place I'd rather be, nothing else I'd rather be doing. This is what life's all about only and I only really feel like myself.

421

Linije 219 i 242 slične su zbog ulaska u naselje udaljenosti 300-500m od glavne ceste.
Dok SRNJ prolaze linije 109,220 rubom naselja, 166,229,241 prolaze glavnom cestom do naselja.
Avenijom Većeslava Holjevca kao žilom kucavicom iz NZ prema VG preko Buzina, a pokraj 600 m udaljenog stajališta Podbrežje prolaze VG linije 310,311,313,268 i 330 koje su direktne za stanovnike i putnike navedenih područja, linija 268 kao teretana prebukirana za stalna stajanja poput putničkog vlaka koji stoji na svim stajalištima, a brza 330  je sve samo ne brza za VG putnike. Nije smisleno preusmjeravati i gubiti vrijeme za bilo koju od navedenih kroz naselje u dolasku ili odlasku. Do širenja naselja solo  bus123 sasvim je dovoljan resurs za stanovnike geta Podbrežje.
3. Ukine 219 uz uvođenje 229 kroz naselje. Vidno funkcionira vikendom. Pomalo rigorozno, ali jedan vozni red pored česte 220 i jedna stanica razlike. Problem bi možda bio u voznom redu jer 229 ide rjeđe.
-ukinuti 219 uz uvođenje 166, 229, 241 kroz naselje SAMO u odlasku prema gradu, jer za ulazak s polascima iz GK nema potrebe zbog stajanja na Vatikanskoj i Mije Siloboda Bolšića kad izlazi dosta putnika

4. Već sto puta spomenuto i predloženo spajanje 241 i 242; čak ne više samo vikendom, nego i za stalno. No, njima štednja autobusa i vozača nije u planu ili netko očito ima debelu vezu u Podbrežju. 242 sada vozi solo i to POTPUNO PRAZAN, a petog će, naravno, zglobnog još praznijeg. Kad im već toliko smeta, postavlja se pitanje kako 219 i 229 funkcioniraju vikendom na istu foru već godinama.
-ostaviti 242 na solo  bus123 koji je ljetos zadovoljavao potrebe i nije bio potpuno prazan osim u polascima na ranoj službi prema Podbrežju.
Polasci iz Podbrežja bili su u rasponu od 5 - 50 putnika
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Melisa Kodžoman

@MTB
Promaklo mi je očito da 218-2 nije dvokratna. Slažem se s tim, to i je bio jedan od lošijih prijedloga upravo zbog jutarnje gužve.
Što se tiče 211 i 239, bilo je da nisu vozile po tjedan dana uopće jer nije imao tko voziti. I nitko se nije žalio, barem mi nije poznato da itko je pa pretpostavljam da nije nekakva šteta ako ne bi vozile.
219 se ne slažem da rasterećuje. Prema tome 242 rasterećuje 268 i 221. 219 je uvijek praznija od 220, danas je bio solo koji isto super funkcionira. Zglobni, naravno da je zbog AVH i SRNj jer tamo ima puno ljudi. Poanta je da ne mislim da linija koja vozi svakih 40-45 minuta rasterećuje liniju koja vozi svakih 15. Prije je obratno (110 na SM).
Svaka čast na ovom sa 109, to je daleko najbolji prijedlog. Ali sad će se most zatvoriti za tramvaje i djelomično za promet pa će nešto trebati voziti ljude preko mosta do Savskog gaja.

@421
Polasci iz Podbrežja bili su skroz puni? Baš iz Podbrežja (zadnja stanica) ili su se napunili kod Muzeja? Ja ne opovrgavam ništa, ali kad god vidim 242 unutra je broj putnika u rangu od 0 do 10.

smogovci.bbb2

Čudi me da nisi predložila ukidanje i 106, jer čemu ona služi kad njenom trasom voze 203 i 226, a jednu stanicu pješke do mrtvačnice može se i od 201/238. Po tvojoj analogiji mogu se spojiti i 220/221 jer noćni polasci 220 odlično funkcioniraju iz Dugava kroz Travno do GLK kava
MTB, jedan od debilnijih prijedloga da se 109 skrati do SM. Znači putnici bi dva puta presjedali ;D

MAN truck bus

Smogovac, Fata je Fata, al dva put je dva put.  8-8
Most people get all angry about going to work the grind, just living for the weekend and all that, not me! Nope, I enjoy what I do!  Contributing the only way I know how. No place I'd rather be, nothing else I'd rather be doing. This is what life's all about only and I only really feel like myself.

smogovci.bbb2

A onda treba skratiti i 216/276 do Lesnine, tamo presjedanje na 281, tko treba na Kvatrić nek još jednom presjedne na Radničkoj good_boy

MAN truck bus

Do Elke bi bila bolja varijanta jer bi bio spoj tramvaj + 237 + 214 + 281. Linija bi bila na vrijeme, a bilo bi povezano sa svim. :D

Melisa Kodžoman

Citat: smogovci.bbb2  u Kolovoz 22, 2022, 22:36:22
Čudi me da nisi predložila ukidanje i 106, jer čemu ona služi kad njenom trasom voze 203 i 226.
Ne. Na Bijeničkoj su cijeli fakultet, dvije srednje škole i osnovna. Gore ima previše putnika da bi se ukinula 106, ona praktički rasterećuje sve linije osim 105.
Citat: smogovci.bbb2  u Kolovoz 22, 2022, 22:36:22
Po tvojoj analogiji mogu se spojiti i 220/221 jer noćni polasci 220 odlično funkcioniraju iz Dugava kroz Travno do GLK
Nemoj... Kako se to može uspoređivati sa spajanjem 219/229?

Meni skraćivanje 109 uopće nije loš prijedlog. Teško da će ljudi dvaput predsjedati, tko ide iz Dugava do Črnomerca?

smogovci.bbb2

A misliš da 219 isto tako ne kupi putnike do GLK kava
Provozaj se iz Dugava sa 109 pa ćeš vidjeti koliko gdje putnika ulazi/izlazi i onda napiši da je skraćivanje do SM pametan prijedlog ::|

Tomek

109ka je cesto u smjeru Crnomerca vec  prije rotora puna.
Isto tako osvrnuo bi se na prijedlog ukidanja 130. O tome sam se vec raspravljao prije par godina, cini mi se da iza njega stoji osoba koja se mozda dvaput u zivotu vozila sa 130. Kvartu koji intenzivno raste, desetljecima ima direktnu vezu s tramvajem koja je jos uz to dobro popunjena, ukinut tu vezu je parodija. Na takav nacin i ovi koji su donosili linije zadnjih godina su odlucivali, gledajuci kartu, a ne stvarno stanje prometa.