Libertas - razno (3)

Autor dulib, Prosinac 01, 2007, 19:46:56

Marko_BL417

Pozdrav, drugarica mi svaki dan putuje od Cavtata do Dubrovnika, kaže da je bus zeleno-bijele boje. Znajući da je osnovna boja Libertasa narandžasto-bijela pitam je ponovo za boju busa, kaže zeleno-bijeli. Pretpostavljam da se radi o Libertasu pa ovo pitam u ovoj temi računajući da je možda neki novopristigli elektro ili hibrid (obzirom na prisustvo zelene boje na sebi) ali ipak možda postoji mogućnost da je bus od nekog drugog prevoznika. Ona, cura ko cura, ne zna ni marku busa, ni ništa, ne interesuje je to, pitao sam da mi slika, sramota je

gospardbk

Jedino ako nije neki na testu/probi.
Slika bi nam pomogla 😁
"I noga u guzicu je korak naprijed" - Mao Tse-tung

* Izreka nije u vezi sa gore objavljenim sadržajem/postom

NP-549

ikar

Ako vec nece slikat uvijek moze zabiljezit registraciju pa cemo lako po njoj otkrit.

Marko_BL417

Nije ona od tog posla, tako da ništa od rege ni od slike

Nego gdje je Crossway gbr. 321 i ostali na spisku voznog parka? Tražio sam informaciju koliko ima autobusa tog tipa u VP Libertasa pa čudno mi što ih nema u popisu

I jel 5 Isuzu Citibusa direktno od njih ili preko Presečkog otišlo u Budvu za gradski prevoz?

Paško

Vozni park nije ažuriran, nažalost. Libertas ima još samo jedan takav Crossway (gar. br. 322).

Imaš li ti podatak da je baš pet Citibusa u Budvi? Nije ih originalno bilo toliko, ali možda se skupilo. Vjerojatno ih ipak ima tri. Prodavao ih je Presečki jer je on i njihov vlasnik (Libertas ih nije bio otkupio).
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Marko_BL417

Mediteran Express se zove firma, sjedište im je u Budvi ali imaju isopostavu i u Baru pa obavljaju gradski prevoz i u tom gradu.

U Baru ih nisam primjetio, u Budvi sam primjetio više komada, pitam vozača jesu li ih uzeli iz Dubrovnika, firma libertas, kaže jesu iz Dubrovnika, reko koliko komada kaže 5. Ali uskoro sam opet u Budvi pa provjerim ponovo tačan broj

Kolega garažer

Fotografije nisu moje nego preuzete s facebooka. Na prvoj se vidi Citibus u Budvi dok je na drugoj jedan Visigo u voznom parku Presečkog.

Na prvoj je oznacen izvor a druga je preuzeta s Autobusi Hrvatska.
PROMET Split

Garage

Pozdrav. Zna li se kako je i zašto došlo do numeracije s brojem trista? Je li to nešto privremeno ili?

gospardbk

https://www.dubrovniknet.hr/libertas-testira-elektricni-iveco-autobus/

Libertas testira električni Iveco autobus
Dubrovnik Net

12. rujna 2023.

Libertas će na gradskim ulicama testirati električni autobus. Priopćenje kojesu nam poslali prenosimo u nastavku.

-U skladu sa strateškim ciljevima smanjenja emisije štetnih plinova i dekarbonizacije voznog parka, autobus Iveco Crossway LE CITY ELEC stigao je na testiranje na gradskim i prigradskim linijama do zaključno 15.9.2023.

Predmetni autobus svojom multifunkcionalnošću prilagođen je suvremenim potrebama javnog gradskog i prigradskog prijevoza, proizveden je 2023. godine, dimenzija 12,9 × 2,5 × 3,4 metara putničkog kapaciteta 66 mjesta, autonomije baterije dostatne za cjelodnevnu eksploataciju.

Libertas Dubrovnik pretendira aplicirati na sve javne pozive u kojima će se dodjeljivati sredstava iz fondova Europske unije namijenjena nabavama vozila na alternativni pogon, čim isti budu dostupni, te se kontinuirano radi na tome da se taj momenat dočeka što pripremljeniji, stoji u priopćenju Libertasa.

Kolega garažer

Danas u Cavtatu snimljen ovaj MAN SL 263 ex.Libertas, sada je u službi
KAT-A, obrt za ostali kopneni prijevoz putnika, vl. Ivo Katušić, Gabrili, Gabrili 43

Nisam našao posebnu temu pa ga stavljam ovdje
PROMET Split

Paško

Bivši garažni broj 93.

Paško

Mama mi je ovaj tjedan bila u Dubrovniku. Evo kako izgleda karta kupljena kod vozača. Ona iz biljetarnice je neznatno jeftinija (stoji 1,73 eura).

Kocka 146

Danas viđen 185 oko 14:30 kod Velesajma, valjda neki prijevoz djece na Interliber ili infogamer. Imam i sliku, ali je loša pa to ostavljam za sebe... rofl
Sretan je tko zna voljeti! - Hermann Hesse
Usput posjetite moj YT kanal Lovro Zet 2-HŽ! 🤠

gospardbk

https://dubrovackidnevnik.net.hr/vijesti/hrvatska/simpaticna-prica-iz-splita-mladic-kupio-libertasovog-starca-pa-svoje-sugradane-proveze-prosloscu

SIMPATIČNA PRIČA IZ SPLITA Mladić kupio Libertasovog 'starca' pa svoje sugrađane poveze u prošlost

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Datum objave: 05.01.2024.
Autori fotografija: Igor Jakšić, L.Z.K.¸/ Dalmacija danas

Jedan je mladi Splićanin kupio je legendarni 'drvenjak', retro narančasti autobus javnoga gradskog prijevoza Libertas, pa povremeno poveze svoje sugrađane u povijesnu vožnju.

"Uvijek sam htio imati svoj starinski autobus koji će mi makar ležati kraj kuće. Vrijeme je počelo izmicati, počeli su rashodovati i prodavati stare autobuse. Kada sam vidio priliku jednostavno sam poslao ponudu dubrovačkom prijevoznom poduzeću Libertas, pa ako prođe, prođe. Apsolutno nisam imao ništa isplanirano", otkrio je za Dalmaciju danas Josip Matulić koji ima 27 godina, a autobuse voli oduvijek, pogotovo starije modele.

Uskoro se s najboljom prijateljicom zaputio u Dubrovnik kako bi isprobao autobus za koji se nadao da bi mogao postati njegov. Llibertas nije htio poslati u rezalište autobuse koji su im desetljećima služili, pa su neke odlučili staviti na prodaju. A 'busevi' isti kao što je ovaj, vozili su i po Splitu. Doduše, u nešto drugačijoj kombinaciji boja, plavo-bijeloj.

"Prije slanja ponude bio sam dosta skeptičan, ali čim sam čuo zvuk motora, zaljubio sam se. Znao sam da je to to. Odmah sam dao malo veću ponudu", nastavlja Josip.

Ubrzo je saznao da je njegova ponuda prihvaćena nakon čega je pojurio u Dubrovnik po svoj prvi autobus.

"Bio je u voznom stanju, ali mu je registracija upravo istekla pa smo i to u Dubrovniku riješili. Do Splita nam je trebalo 4 i pol sata. Autobus 'ide' do 80 na sat, ali ja ga najčešće vozim do 60, da se ne 'dere'", istaknuo je.

Unutar autobusa starog više od 40 godina, većina je opreme originalna. Jedine tri izmijenjene stvari su sjedala, volan i felge. U autobus do sada ništa posebno nije ulagano, za svoju dob je u odličnom stanju jer je u Dubrovniku dobro održavan. Do sada nije bilo problema, tek poneke sitne izmjene.

"Autobus je 1981. godište i od prvoga dana vozio je po Dubrovniku. Posljednje dvije godine je kod mene. Uzeo sam ga sebi za gušt, pa iako su mi mnogi predlagali što bih mogao s njim, još nisam poduzeo daljnje korake. Za sada je plan samo ga održavati na životu. Registriran je na povijesne table i vodi se kao povijesna baština. U Splitu ovakvih autobusa više nema, ali zato u Dubrovniku ima još par primjeraka", ispričao je za Dalmaciju danas Josip.