Novi sustav naplate (u autobusima)

Autor STIB, Travanj 05, 2009, 11:59:43

STIB

O ovome smo pisali prije 3 mjeseca, ali u drugoj temi.
Citat: STIB  u Siječanj 05, 2009, 18:22:18
Citat: Maniac  u Siječanj 05, 2009, 14:08:42
I je li se zna datum kretanja automatske naplate? Znam da su rekli početkom 2009.
Kakve veze sad ima automatska naplata s ovom temom (ATRONom)  ???
Ako treba, može se otvoriti nova tema (ali mislim da je još puno prerano)
No, izgleda da je ipak stiglo vrijeme za novu temu:

Uskoro...  :wink:

Danas u busu 451:

Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

arno

Danas sam ovo vidio i u g.b. 301, ali samo na prednjoj strani autobusa, iza još nije instaliran.

Ivan1983

Ja sam vozio g.br 312 u kojem je instalirano samo naprijed,također znam da su taj uređaj dobili i g.br 320 i 321 ;D ;)

arno

Negdje je netko bio pitao ima li dolje rupa za kartu, ima, i čini se da je istog formata kao i dosadašnje karte., tako da se može zaključiti da papirnate karte ostaju.

citaro

Govorilo se po medijima da će karte biti poput kreditnih kartica ?! Mislim da je ta rupa za onaj princip kao i na blagajni kada se očitava bar-kod.

arno

Citat: citaro  u Travanj 07, 2009, 22:34:00
Govorilo se po medijima da će karte biti poput kreditnih kartica ?! Mislim da je ta rupa za onaj princip kao i na blagajni kada se očitava bar-kod.

Pa to nema smisla, pošto će kartice biti beskontaktne, i vidi se na automatu površina za prislanjanje.

Ivan

:) Vidio sam danas kako ljudi guraju karte u novi automat, ako se ne varam u g.b.315, i čulo se da automat radi kad se gurne karta, tako da izgleda da i papirnate karte u sadašnjem formatu definitivno ostaju; nisam skužio je li automat skroz namješten i je li nešto i otisnuo, imam starih karata sa prigradskih linija u novčaniku ali zaboravio sam provjeriti... :(

mansg313

Ja sam se danas vozio na 330/8 gb 309,bio je novi automat ali nije ništa pisalo,ja mislim da će mjesečni i godišnji pokaz biti kao kreditne kartice a da će papirne karte ostati kao jedno smjerne :)

tramvajac 92

ima i u 177
Papirna karta ide (dolje) slika kasnije

conecto

Meni se ovo čini kao novi "PUSH" za kumice iz Čučerja!!!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Jučer sam gurnuo kartu u jednoga i otisnuo je samo vrijeme i datum, bez ikakve linije i zone... ???  ::| Mislim, namjerava li se taj ZET uopće baviti prigradskim linijama, ili glavonje samo nisu sposobni shvatiti da one trebaju biti drugačije organizirane? Ne samo da u zadnjih 20 godina nisu kupljeni nikakvi ozbiljni prigradski autobusi (osim samo donekle prikladnih SL 283 i Conecta) dok se takve linije itekako voze i razvaljuju autobuse, nego sada i izbacuju zone sa jednokratnih karata? Debilana. ZET je totalno neozbiljna firma.

Da se mene pita, treba odrediti koji će autobusi biti prigradski i možda im i staviti neku oznaku vani ili malo dalje nove brojeve linija da se zna su prigradski (iako se i sad zna u kojem su rasponu brojeva, ali moraš dobro poznavati ZET da bi skužio), a vozače u njima uputiti da obavezno pregledavaju karte, a gradske (i natrpane 172 i 268) pustiti da bude kao u tramvajima sa kontrolom... Jer ovo kako stvari idu se meni čini totalno nerentabilno i besmisleno.

421

Citat: Zetovac  u Travanj 07, 2009, 22:19:43
Ja sam vozio g.br 312 u kojem je instalirano samo naprijed,također znam da su taj uređaj dobili i g.br 320 i 321 ;D ;)

Dakle sva ZETova prometala će kod prvih vrata imati validator poput ovoga,da se mogu poništiti obje karte (papirnate i elektronske).
Pretpostavka je da će ostati prodaja karata kod vozača.
Nasuprot ostalih vrata trebali bi biti samo validatori za elektronsko poništavanje,što je pak u suprotnosti s natpisima iznad vanjskih i unutarnjih vrata (ulaz/izlaz).
Nadam se da kaos neće dugo trajati.
Pokušavamo doseći Zapad s balkanskim razmišljanjima.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

Sad mi sinula jedna stvar !!!  A da nije možda taj novi sistem sličan Osječkom pa su aparati na vratima iza postavljeni da bi služili za ponovno "poništavanje" kod izlaza iz vozila?  U tom slučaju karta se naplaćuje po pređenom kilometru.  U slučaju da zaboraviš poništit pri izlaženju naplatit će ti se najduža varijanta za tu liniju.

busista

U Večernjaku piše da je posao za novi sustav naplate dobila firma KING ICT te da je rok isporuke 12 mjeseci što bi značilo da bi sustav trebao započeti s radom početkom travnja 2009., a kada sam  na ZET-ovim blagajnama pitao za te smart kartice, nitko mi ništa nije znao odgovoriti, pa na blagajnama nema niti opreme za izdavanje tih smart kartica. Vjerojatno će se i dalje koristiti samo papirnate karte i karneti.
Busista