Linije - prijedlozi

Autor tamlover, Prosinac 10, 2007, 14:50:24

tamlover

Pa Mlaki je veza s Goricom barem jednako važna kao i veza sa Zagrebom tako da je ova linija super po tom pitanju. Ne vjerujem da bi bila zanimljivija od 330, ni od buduće neke vg obilaznicom za Kvatrić, ali u smislu prometnih gužvi ova linija je top, pogotovo što se veže na tramvaj koji do centra nema kontakt s ostalim prometom.

...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Kako bi otprilike moglo izgledati područje Novi Zagreb - istok (i malo NZG-z) i sjeverno područje Velike Gorice kad se zbroje svi prijedlozi... :)

tamlover

Uu, odlično izgleda. Mala korekcija na Jakuševcu, prijedlog je bio da linija završava kružno kroz naselje.

flip

Sviđa mi se ovo, ali samo jedna zamjerka. Nežićeva kojom bi trebala ići 133 linija je jednosmjerna ulica (smjer: sloboština->av. v.holjevca) i mislim da nema šanse da će se proširit jer su i ovako kuće blizu ceste (auti se moraju zaustavljati na cesti da bi se otvorio ulaz u dvorište), pješački je već dosta uzak, a zapravo se i stupovi rasvjete nalaze na cesti. S obzirom da ne postoji semafor na križanju s Av.Većeslava Holjevca, sad tek rijetki avanturisti skreću lijevo (a ako staviš semafor, opet se usporava nova 268 linija). Ovaj semafor koji je sad samo s jedne strane pali crveno na zahtjev pješaka = ipak ne toliko često. Bilo bi super kad bi se mogla napraviti takva linija, ali mislim da se na Nežićevu ne može računati.

Ivan

Slažem se za Jakuševec da može i kružno ako ima mjesta, već bi se vidjelo kud može proći kružno ili okrenuti se, sigurno je izvedivo a onda je tehničko pitanje kud točno, ovo je samo ugrubo na velikoj karti. :)

Oko Nežićeve smo imali raspravu prije nekoliko mjeseci, smjer od Holjevčeve do prema Sloboštini bi bio kroz bezimenu ali što se tiče ceste sasvim urednu spojnu ulicu koja ide paralelno s Nežićevom 100 m južnije i spaja se na Zahradnikovu, sad je tamo samo prazno parkiralište, no uglavnom ima više nego dovoljno mjesta za prolaz busa.

flip

Citat: Ivan  u Ožujak 09, 2014, 00:32:48
Oko Nežićeve smo imali raspravu prije nekoliko mjeseci, smjer od Holjevčeve do prema Sloboštini bi bio kroz bezimenu ali što se tiče ceste sasvim urednu spojnu ulicu koja ide paralelno s Nežićevom 100 m južnije i spaja se na Zahradnikovu, sad je tamo samo prazno parkiralište, no uglavnom ima više nego dovoljno mjesta za prolaz busa.

Dovoljno je široka, ali nije baš uredna jer fali još jedan sloj asfalta, ali to bi gradonačelnik ionako odmah sredio. Problem je u tome što su to onda tri mjesta bez semafora na kojima se bus mora uključivat na Av. V. Holjevca koja je dosta prometna u špici, a najgore je sa skretanjem lijevo iz Nežićeve jer je to uglavnom nemoguća misija u postojećim uvjetima. Možda bi bilo bolje barem kad bi se mogla iskoristiti ulica u koju se skreće kada se ide u Lidl (čime bi se usrećili i oni koji su zahtijevali novo stajalište tamo), ali činjenica je da je dio Oreškovićeve koji bi onda bio dio trase očajan. Bolje bi i bilo da linija onda kompletno ide bezimenom ulicom. Ne bi se izgubilo puno vremena na skretanje u Zahradnikovu i u bezimenu. Znam da sam zašao u detalje, ali sviđa mi se linija i način na koji si rješio problematičnu 268 i naselja koja sad nisu zadovoljavajuće povezana.

421

Skretanje iz Nežićeve je dozvoljeno samo prema sjeveru, ali je prometni znak obveznog skretanja na # otuđen pa projekcije temeljite na krivim faktima, jer su ostali pravci kretanja vozila protuzakoniti.
Semafor je nekad bio samo za pješake kad su pritisnuli tipku na njima, sad je programiran da se povremeno uključuje sam (normalno, u krivo vrijeme, pa su sad veće gužve  koje se protežu do Islandske u vršnim opterećenjima).
Vrlo stupidno i loše rješenje za prometovanje Avenijom, naročito kad stanemo na stajalište Horvatova u smjeru A (kad napravimo poveću kolonu pa nas znaju preticati kamikaze preko pune crte jer stojimo na kolniku u iščekivanju  automatskog zatvaranja 3. i 4. vrata ) ili kad netko želi skrenuti u Horvatovu iz kontra smjera (što nije zabranjeno jer nema znaka zabrane ali bilo bi isto i da postoji), pa bus iz smjera B  zna ostati zatočen u stajalištu jer čeka prolazak kolone ili kojeg milostivog vozača da ga propusti ili čeka iza "skretača" jer ga ne može zaobići (kao što to osobni automobili čine jer mogu.)
"Bezimena" je (naj)bolje rješenje, ali "prazno parkiralište"(i *zasad* besplatno) nije uvijek prazno zbog okruženja (Narodni radio i uredi preko puta), pa bi zbog te činjenice kad počne "rush hour" moglo biti itekakvih zastoja s semaforom ili bez njega. A parking blizu semafora ne bi bio dobro rješenje. No, zanemarili ste i dva skretanja: u Zahradnikovu iz bezimene i iz Zahradnikove u Miškininu jer lukovi nisu predviđeni za bus (zglobni). Analizirate li Google maps kartu uvidjet ćete da su predviđena dva raskrižja paralelna s Avenijom i produžetak Vatikanske ka Trnskom radi čega postoji stajalište Podbrežje (koje sad više šteti no koristi na 268) što znači da neki planovi i projekcije postoje, a (realno gledajući) nisu zahtjevni i skupi za realizaciju (poput produžetka Branimirove).
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tamlover

Citat: Ivan  u Ožujak 09, 2014, 00:32:48
Slažem se za Jakuševec da može i kružno ako ima mjesta

Ako ćeš raditi detaljnije, napisao sam ti jedini mogući krug jer mjesta za okretanje nema. Jakuševečka -> Tišinska -> Tišinska(Sajmište) -> Gata -> Kamenarka (krajnje stajalište) -> Jakuševečka.

Ovo što se tiče Sloboštine, 421 je na tragu onoga o čemu sam razmišljao. Kružna linija koja će bolje povezati do sad nikako povezan jug Sigeta i Trnskog, preko Svete Klare, Otoka i Sloboštine natrag na Glavni. Trasa: s Glavnog kolodvora - Holjevčevom do one praonice pa desno u 'Park hrvatske mornarice' (?? - ne znam znaju li ovi u odboru za imenovanje ulica i trgova što je park, a što ulica), pored NC Siget, lijevo u Radmanovačku (puno novogradnje, nikakav JGP), pa Utinjskom preko pruge do Svete Klare - Svetoklarskom, Mrkšinom i Oreškovićevom (desno) na Av.Holjevca.

Tu je sve riješeno što se trase i infre tiče, a nakon toga mislim da bi općenito dobro prometno rješenje za Sloboštinu bilo da Zahradnikova bude jednosmjerna prema sjeveru od Holjevčeve do Miškinine (dakle kao jedan od ulaza u Sloboštinu, kao što je Nežićeva trenutno izlaz iz Sloboštine). Na Holjevčevoj bi bilo dobro napraviti trak za skretanje lijevo u Zahradnikovu, semaforizirati to polukrižanje s dopunskim semaforom za lijevo koji ne bi znatno usporavao Holjevčevu prema gradu, a bez pješačkog semafora promet Holjevčevom prema Gorici može ići neprekidno.

S tom modifikacijom možemo trasu dalje pustiti kroz Zahradnikovu, Miškininu (Sloboština), na SR Njemačke i na GK (može preko Bundeka!).   

Ivan

Citat: tamlover  u Ožujak 09, 2014, 17:16:18
Ako ćeš raditi detaljnije, napisao sam ti jedini mogući krug jer mjesta za okretanje nema. Jakuševečka -> Tišinska -> Tišinska(Sajmište) -> Gata -> Kamenarka (krajnje stajalište) -> Jakuševečka.
Ima kod groblja Jakuševec nekoliko mogućnosti za okretanje busa već sad a uz male radove bi bilo još bolje, ali slažem se da treba razmotriti kružne trase, iako mislim da bilo i jedno i drugo solidno, ovako bi groblje i neke kuće na jugu bile bliže povezane, ovako neke kuće na sjeveru, uglavnom u oba slučaja je linija na manje od 500 m od skoro svih dijelova naselja. Što se tiče kružne opcije, ne vidim da ima potrebe voziti uz sajmište toliko daleko na sjever kad se ne može odmah vratiti, možda bi mogao brže proći kroz Tišinsku IV. odvojak (možda uvesti jednosmjeru regulaciju) koja je samo 200 m od početka sajma, pa onda na Kamenarku uz nove zgrade do Sarajevske umjesto da se vraća na Jakuševečku.
Sajam bi inače bio spojen i sa sjeverne strane prigradskim linijama, no mislim da je i na raskrižju Tišinska-TišinskaIV.odv. i jakuševečka linija sasvim dovoljno blizu.

Citat: tamlover  u Ožujak 09, 2014, 17:16:18Ovo što se tiče Sloboštine, 421 je na tragu onoga o čemu sam razmišljao. Kružna linija koja će bolje povezati do sad nikako povezan jug Sigeta i Trnskog, preko Svete Klare, Otoka i Sloboštine natrag na Glavni.
Mislim da je ovo pregolem i previše vrludav krug da bi dobro funkcionirao kao jedna kružna linija, ako se razdvoji možda kad bi bile dvije linije kao nekad 206-207, ali samo jedna linija u jednom smjeru definitivno ne jer je ipak puno brže prošetati od Podbrežja do MSU ili od Vatikanske do Sloboštine nego voziti se skroz okolo.
Ja bih ipak ostao na ovoj liniji koju je predložio Sokre, ne vidim bolje opcije od Glk - Sloboština - Klara - Savski most, a za Podbrežje se jednom može napraviti neku drugu liniju umjesto da se sve trpa na istu trasu, možda također s polukružnom trasom Glk - Savski most, možda ovako kako si napisao kroz Siget i Podbrežje pa onda kroz Trnsko do Av. Dubrovnik i dalje do Savskog mosta.

Anders

Zašto se vozni redovi 270-4 ne usklade, kad skroz do Soblinca voze skupa i tako služe Popovcu i Soblincu? Da u pravilnim razmacima kroz Soblinec prođe bus, a ne da iz Dupca kreću poprilično kaotično: 14:45, 14:50, 15:10, 15:15, 15:30, 15:35, 15:50, 16:20? Za ovih sedam polazaka prosječan je razmak 15 minuta, no dva su zgusnuta na pet, a dva razmaknuta na 30. Što se tiče drugog smjera, također kaos: polasci u 06:45 iz Lakteca i 06:55 iz Lužana su bezveze složeni, u Soblinec dođu s razmakom od jedne minute i onda 274, koji je već i ovako puniji, pokupi sve putnike dok 273 vozi prazan.
27302

Ivan

Počeli smo dosta s prijedlozima za linije, pa evo da ponovo počnemo opet na ovoj temi umjesto pod razno, još jedna ideja za jugoistok:

umjesto poduplavanja funkcije linija 214 i 225 na području koje ionako nema puno putnika, umjesto nespretnih odvojaka na linijama 225 i 277, i radi spajanja područja pod 277 na tramvaj, linije se može organizirati ovako:

214 Žitnjak - Trnava - Resnički Gaj - Dubec
277 Dubec - Sesvete (II - Sljeme) - Sesvetska Selnica
ILI ujedinjena linija
257 Žitnjak - Trnava - Dubec - Sesvetska Selnica

... a za Jelkovec i Resnik organizirati velike kružne linije
255 > Dubec > Resnički Gaj > Resnik > Ivanja Reka > Stari Jelkovec > Sesvete (II) > Dubec
256 > Dubec > Sesvete (II) > Stari Jelkovec > Ivanja Reka > Resnik > Resnički Gaj > Dubec

Usto, možda bi i linija (Žitnjak -) Dubec - Sesvete - Selnica mogla produžiti u Dumovec, što bi za 216/276 moglo moglo značiti uštede ili pojačanje na dijelu koji ima više putnika.

Ivan

Ako sad eventualno krenu produživanja linija na Glavni kolodvor i drugdje u centar, ako je Jelkovec to "zaslužio" zašto ne i drugi jer blizu centru ima nekoliko slabo povezanih točaka a i pošto se dosta očito poništava praksa guranja autobusa na periferiju u korist tramvaja, evo što mi prvo pada na pamet za poboljšati:

- zeleni val nema niti jednu liniju osim recimo 118, i povezanost JGP-a bi u smjeru istok-zapad mogla biti malo bolja jer ovdje postoji 1 km razmaka među tramvajima, zato bi se recimo linije koje već popunjavaju rupe u tramvajskoj periferiji, 118 na Trešnjevci i 215 na Borongaju, moglo produžiti preko Zelenog vala, tako bi 118 mogla završavati recimo preko TŽF na Autobusnom kolodvoru, a 215 na parkiralištu iza Cibone ili kod Doma sportova, i time dodatno spoji velike prazne garaže kod Kvatrića i parkirališta iza Cibone i na Kranjčevićevoj, možda bi se moglo i pokloniti s parkiranjem vožnju busom umjesto da se aute gura dalje u garaže i na parkirališta u užem centru.

- spajanje Črnomerca i Vukovarske preko Krapinske

- spajanje Cvjetnog naselja, tj. linije 108 koja sad malo čemu služi, s nekom od redovitijih linija za Savski most, možda najbolje 112 koja je nedavno postala ozbiljnija linija kad je dobila dodatni bus a i inače je sad dosta vezana za postojeću (jadnu) 108, a recimo 111 i 164 bi se moglo ubrzati i maknuti na Jadransku av. jer ne vidim čemu daljnje linije usporavati kroz Blato otkad je 112 pojačana.

- napokon uvođenje linije Glavni kolodvor - jugozapad, možda kao samo preusmjerenje 107 na Glk koja je produženjem 281 uvelike izgubila smisao na istoku, iako se meni čini sad dostupnim vozilima najbolje preurediti stvari ovako:
115 Glk - Špansko - Jankomir PB (produženom Šoljanovom)
117 Ljubljanica - Špansko - Malešnica - Stenjevec
136 istom trasom ali pojačati
107 i 146 ukidanje, osim ako se za 146 osiguraju uvjeti da prođe Medarskom

marin

Citat: Ivan  u Rujan 05, 2014, 18:54:59

- napokon uvođenje linije Glavni kolodvor - jugozapad, možda kao samo preusmjerenje 107 na Glk koja je produženjem 281 uvelike izgubila smisao na istoku, iako se meni čini sad dostupnim vozilima najbolje preurediti stvari ovako:
115 Glk - Špansko - Jankomir PB (produženom Šoljanovom)
117 Ljubljanica - Špansko - Malešnica - Stenjevec
136 istom trasom ali pojačati
107 i 146 ukidanje, osim ako se za 146 osiguraju uvjeti da prođe Medarskom
Ovi prijedlozi su bezveze, sad kako 136, 146 i 115 idu je čist oke, a i ljudi su naviknuti, lako se da presjedat itd.
Zašto sad ukidat i komplicirat sa 117 linijom?
Tu živim i nebih volio vidjet neke veće promjene, stvarno nema potrebe.

Ivan

To ti kažeš, ali mjesni odbori u ovom kraju se konstantno žale na neke stvari i treba razmisliti kako sustavno zadovoljiti različite potrebe umjesto da se rade debilni potezi kao "usklađivanje" 136 i 146 pomicanjem polazaka za 2 minute ili potpuno ignoriranje povećanja stanovništva za 10-ak tisuća (no već smo čuli od tebe nonšalantno "pa kaj ak se pretrpava").

Ovo je samo jedan od prijedloga za raspravu, ne kažem da je s ovim linijama totalni nered kao na jugoistoku, osobno mislim da osim neredovitosti 107 na koju se teško naviknuti, neusklađenosti 146, pretrpavanja 115 i postupno dosta uništene 134 nema toliko kaotičnih problema (ipak su same trase linija napravljene još u doba Pevaleka umjesto od strane sadašnje stručnije postave), ali narod nije baš najsretniji i sam ZET je obećavao promjene "kad bude sredstava", ima mjesta za napredak i postupno potrebe za promjenama - 107 kakva je produženjem 281 gubi svoju svrhu, često se čuje da se od stanovništva Španskog traži linija do Glk, traži se linija kroz Medarsku koja bi usto rasteretila 134, a skretanje Ilica - Oranice ionako postaje sve manje podnošljivo i ne vidim da je baš najbolje tamo slati tri linije, i tako dalje... Promjene će se dogoditi prije ili poslije, samo je pitanje koliko će biti sustavne, smislene i ekonomične ili ćemo gledati redukcije onog što sad kako-tako funkcionira uz nepovezano nabacivanje i oduzimanje linija i autobusa kao zadnjih 10 godina na potezu Resnik - Jelkovec - Kraljevečki Novaki.

marin

Inače, ovo uopće nije bila tema gdje sam rekao "pa kaj ak se pretrpaju", a i to sam samo mislio na tipa liniju 113 gdje 90% dana vozi prazan zglobni bus, a da se par polazaka pretrpaju u solo busu, to nema veze, mogu se stisnut malo. Zglobni je jadno vidjet na toj liniji. Mogu se rađe novi polasci uvest i aj bok.
Najjače mi je bilo vidjet kad je jednu nedjelju bio na 113 zglobni Citaro, dok su na neusporedivo jačoj 269 i 212 bili solo Lionsi. Pameti pameti fali puno puno.