Linije - prijedlozi

Autor tamlover, Prosinac 10, 2007, 14:50:24

conecto

Linija 225 da vozi 1 cjelodnevni i 1 dvokratni, još da se skrati do Dupca kako bi polasci bili češci jer odatle do Sesveta je odlična povezanost. Nakon toga bezvezni 214 od nigdje prema nigdje jednostavno ukinuti kao i sve linije na kojima ni na jednoj početno-krajnjoj stanici nemaš ni WC-a.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

ATIfreak

Da se ostavite planiranja, dok mislite da je pametno ukinuti 214 a prosiriti 225? Nije mi jasno zasto bi trebala biti cesce linija 225 kad skoro nitko ne putuje s njom. Tko hoce iz sesveta do Žitnjaka ima tramvaj, 214 i 216 a to je rijetko tko. A linija koja spaja g. dubrava i donju je i više nego potrebna, jer tko hoće u Trnavu nema smisla da ide Dubrava - Kvaternikov Trg pa 215. Za to postoji 214 koji je vec odavno produljen do mandija da bi se povećao broj putnika. Linija 214 itekako ima dosta putnika i to u vise navrata u danu, velika bi pobuna bila da se nešto zakine, jedino se može povećati. Samo predlažem da uvedu svakih 25 min i da ide Dubrava - Dankovečka - Koledinečka - Trnava - DIOKI - Trnava - Koledinečka - Dubrava. Da se ljudi ne moraju bezveze voziti 15 min više da bi došli iz Dubrave u Trnavu.

conecto

Citat: ATIfreak  u Prosinac 26, 2008, 00:09:16
Da se ostavite planiranja, dok mislite da je pametno ukinuti 214 a prosiriti 225? Nije mi jasno zasto bi trebala biti cesce linija 225 kad skoro nitko ne putuje s njom. Tko hoce iz sesveta do Žitnjaka ima tramvaj, 214 i 216 a to je rijetko tko. A linija koja spaja g. dubrava i donju je i više nego potrebna, jer tko hoće u Trnavu nema smisla da ide Dubrava - Kvaternikov Trg pa 215. Za to postoji 214 koji je vec odavno produljen do mandija da bi se povećao broj putnika. Linija 214 itekako ima dosta putnika i to u vise navrata u danu, velika bi pobuna bila da se nešto zakine, jedino se može povećati. Samo predlažem da uvedu svakih 25 min i da ide Dubrava - Dankovečka - Koledinečka - Trnava - DIOKI - Trnava - Koledinečka - Dubrava. Da se ljudi ne moraju bezveze voziti 15 min više da bi došli iz Dubrave u Trnavu.

Za vozače problem linije 214 je što nemaju nikakvih najosnovnijih uvjeta na toj liniji poput barem sanitarnog čvora za vrijeme čitavog radnog vremena. Volio bih da se takve linije usmjere prema nekom terminalu, a u njezinoj relativnoj blizini su čak dva. Okrenuti liniju prema Dubravi riješio bi taj problem i vjerojatno joj donio novi smisao i za putnike. Što se tiče linije 225 treba pogledati malo u vrijeme kad je ona uvedena tamo negdje 1984. (čini mi se). U Sesvetama je bio terminal na koji su dolazile prigradske linije 261,262, 263,269,270,271,272,273,274, a u prolazu kroz Sesvete je bio 264 (Borongaj-Dugo Selo-Gračec). S druge strane na Žitnjaku je bila hrpa tvornica u vrijeme dok je Zagreb bio najjači industrijski centar bivše države. Linija 225 je s 4 prepuna zglobna autobusa vozila mnogo putnika svaki dan na posao i natrag čemu je bila i namijenjena, a zbog toga od početka vozi dvokratno (kao npr. 222 Remetinec-Žitnjak ili 107 Jankomir-Žitnjak). Vremena se mijenjaju, a ZET sporo reagira na promjene i drugačije potrebe putnika. Linija i danas vozi dvokratno s 2 (uglavnom solo) autobusa, a uglavnom vozi ljude na Zelenu tržnicu i sl. Kasnije dolazi tramvaj do Dupca gdje se seli iz Sesveta većina prigradskih linija. U međuvremenu odavno je nestala linija 213 Dubrava-Čulinec pošto putnici tog kvarta sve više koriste liniju 231 Borongaj-Novi Retkovec otvorenu ranih devedestih, ali i mnogi putnici iz Trnave. Linija 214 počela je lutati - prvo je vozila Studentski Grad-Resnički Gaj, poslije se preselila u Koledinečku, pa se produžila do Primaca, pa do Mandija, pa krenula preko Trnave u povratku, a sve valjda u potrazi za putnicima. No ova linija ide prerijetko da bi se netko previše oslanjao na nju, dok bi češći polasci bili neracionalni pošto nema toliko putnika. Prijedlog o jednom cjelodnevnom 225 plus jednom dvokratnom uz ukinuće 214 uštedio bi jedan autobus i jednog vozača (uz jednu nepopularnu dvokratnu službu manje), a osigurao povezanost Žitnjaka, Resničkog Gaja i Čulinca (duž čitave Čulinečke ulice) s Branimirovom i Avenijom Dubrava. Skraćenje linije do Dupca osiguralo bi se češći slijed polazaka uz početno-krajnje stajalište na pravom terminalu, a opcija Trnava po potrebi bi mogla ostati. Pri tome ne treba zaboraviti da je linija 277 Sesvete-Jelkovec-Ivanja Reka dobrim dijelom riješila taj dio vertikale sjever-jug na krajnjem istoku, iako se tu izgradnjom novog naselja na svinjogojskoj farmi očekuju još neka nova rješenja.
A GDJE JE POANTA?

radnica

pitanje...

jel netko zna dali postoji koji autobusna linija koja vozi od kvatrica do radnicke?? po heinzlovoj, naravno :))

hvala!!!!

Portos

Citat: radnica  u Siječanj 13, 2009, 16:57:37
pitanje...

jel netko zna dali postoji koji autobusna linija koja vozi od kvatrica do radnicke?? po heinzlovoj, naravno :))

hvala!!!!

217 Kvaternikov trg-Petruševac-Struge
ovdje je vozni red: http://www.zet.hr/pdf/217.pdf

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

radnica

mansg313

...pošto cijenjena gospoda imaju u planu Arenu imati punu 200 dana u godini mislim da bi trebala biti zasebna tema sa slikama i raspravom.Ja sam imao priliku biti na licu mjesta a ovo su moji doživljajiJučer je kod Arene bio opči kaos Citaro 2 koji je vozio na 234 je bio pun kao čep doslovno 10 cm od poda,kao ispomoč na 234 zbog kašnjenja je nakon obavljene Z.T.Š došao vr 268/9 sa autobusom 550 te je pokupio ljude i polako krenuo za Arenu.Nekako smo došli do tamo te uz pauzu od 30 min mislili da je sve riješeno ali kad su prvi ljudi počeli izlaziti oko 21:30 iz dvorane bilo je  :-X.Citaro je legao skroz dolje tako da je kod uspinjanja na brzu cestu doslovno strugao sa prednjim krajem po asfaltu a o kaosu na oba vr 234 nemoram ni pričati.Na bundeku su ljudi izašli van te smo konačno mogli odahnuti te otići na Glavni kolodvor i polazak u 22:25 jednom riječju UŽAS >:(Busevi u pričuvi NG 312,O 305G i na kraju NG 313 malo je mutnija zbog svijetlosti ali...gb 550

conecto

Ima sad buseva, al netko ih treba i vozit...
Sve više buseva, sve više novih linija, pa još i ove škole, a oni prime nekih 40-ak vozača za sve pogone...
A još odu ljudi u penziju i sl...

Uz sve to moja procjena je da ZET treba hitno primit 100 vozača!
Možda bombastična brojka, ali takva je bila i ona o 214 novih autobusa, a gdje smo sad? Još malo pa opet na 5 slobodnih dana mjesečno!
A GDJE JE POANTA?

goranxxx

mansg313, jel ovo iza 550 možda Samoborčekov 102?
SETRA 417 HDH

mansg313

Janjko

Eto, da malo oživim ovu temu.

Link na kartu gdje se vidi problematika.

Linije 136 i 146 u smjeru Malešnice stanu na stanicu Kožinićev put, i onda skrenu u ulicu Donje Vrapče i tako u širokom luku zaobiđu željezničku stanicu "Vrapče" koju stanovnici tih krajeva puno koriste. Putnici iz vlaka onda pješke u koloni hodaju ulicom Malešnica umjesto da na obližnjoj stanici pričekaju prvi bus i odvezu se južno. Spoj željeznice i autobusnog prometa u najljepšem obliku.

Ivan

No da, netko je već na forumu predložio liniju Vrapče-Prečko i mislim da bi bila više nego puna da su stvari ostale kakve su bile do nedavno, ali o integraciji sa vlakom koji ima golem potencijal se ionako slabo razmišljalo, a sad su zavrzlame nesposobnih političara i uprava vrlih nam javnih poduzeća uništile one početke tarifne unije koje je Pevalek davno uspostavio, umjesto daljnje integracije tarifa imamo potpuni raspad jer plaćanje duple karte je jednostavno glupost na koju će malo tko pristati, tako da sad neka linija ionako ne bi imala previše smisla dok se stvari s kartama ne poprave.

Ivan

Malo oživljavanje stare teme, kad gledam ovu nakaradnu 279, nije li možda pametnije da Sesvete - Novi Jelkovec vozi 275 u oba smjera preko Sopnice, a da 279 Dubec - Novi Jelkovec vozi direktno? Tako bi većina koja trenutno više ne ide u Sesvete na HŽ (hvala briljantnoj gradskoj upravi na uništavanju ZET-HŽ tarife) dobila brži prijevoz, a manjina koja ide u Sesvete bi putovala samo 3-4 minute duže kroz Sopnicu.

Čini mi se da je možda to netko prije već napisao takvo nešto, uglavnom, mislim da što prije treba bolje upotrijebiti trenutno malo korisnu 275 i "ispeglat" čudnovatu 279...

Ako je netko prije predložio možda sam tad bio protiv jer moja ideja je bila (i još uvijek mislim da se može napraviti) dodatni dio terminala Sesvete južno od pruge na praznim parkiralištima tvornice Sljeme da se izbjegnu semafori na Zagrebačkoj i Ljudevita Posavskog i produžiti 281 (a možda i 107) koja bi tad bila duža samo par minuta, no pošto trenutno za kolodvor Sesvete nema toliko putnika a moj prijedlog i nije baš relevantan vlastima, nema veze, u svakom slučaju jednoga dana bilo koja postojeća ili buduća linija za južne dijelove Sesveta ili nekud dalje bi u budućnosti bila puno ubrzana ako se napravi taj dodatni dio :), a zasad treba bilo kako ispraviti ovu 279 jer mi uopće nema smisla.

Ivan

Još nešto mi je palo na pamet, pošto trenutno linije koje prvenstveno služe samom mjestu Sesvete imaju prilično "raštrkane" brojeve koji su pomiješani među dubravskim gradskim i prigradskim, ja bih predložio novu numeraciju 25x da se razlikuje i od užih zagrebačkih i od istočnih prigradskih linija koje idu dalje od Sesveta, onda bi brojevi bili recimo:

250 = sadašnja 269
251 = 281
252 = 212
253 = 279 + izmjena direktno Dubec - N. Jelkovec
254 = 275 + izmjena Sesvete kolodvor - Sopnica - N. Jelkovec
255 = 225
257 = 277
258 = 278

Dakle mislim na urbano mjesto Sesvete koje su službeno prema državnom registru naselje od granica s naseljima Zagreb, Dugo Selo i Ivanja Reka, dakle od Brestja do Kraljevca i Jelkovca, i u koje NE ulaze ni obližnja mjesta pod g.č. Sesvete poput Dumovca i mnoštva sjevernih sela (Popovec, Markovo Polje itd).

Broj 224 bih ostavio jer se vraća u Novoselec koji je službeno u mjestu Zagreb, makar se čini dosta odvojeno šumama :) , kao i ostale sesvetske prigradske 261-280 koje idu dalje od užih Sesveta.

Također, moglo bi se i sadašnje "Sesvete" koje vrijedi za terminal+želj.kolodvor preimenovati u "Sesvete kolodvor" na displejima i voznim redovima, mislim da bi slično trebalo napraviti i s drugim većim naseljima poput Zaprešića i V. Gorice koja imaju više okretišta ili čak terminala.

Ivan

Još jedna ideja za sesvetsko područje, pošto je nekad noćni 34 zgodno vozio svake 34 minute, noćni 212 je taman stigao do Sesveta i nazad do sljedećeg 34, no pošto je sad već neko vrijeme 34 prorijeđen na 52-53 minute a neki polasci 212 ostaju prazni, nema smisla da se vrti tako brzo samo do terminala Sesvete, pa bih predložio produženje koje bi koristilo 40-ak od tih 52 minute i išlo:

- Dubec - Sesvetski Kraljevec i nazad, ili bolje
- Dubec - Kraljevec skraćeno (Novaki) - Novi Jelkovec  - Dubec
skraćeni Kraljevec može proći nekim ulicama u Kobiljaku ili Novakima, ima ulica gdje se lako može proći, na primjer odličan za to mi se čini blok ulica stajalište Kraljevečki Novaki - desno Gorička - M. Krleže - Kvarnerska - Selska i nazad, sve te ulice su široke a nema prometa i postoji semaforizirani izlaz na Selsku, a onda ide u Jelkovec i u Dubec direktno bez vraćanja na terminal Sesvete kao 279; naravno, ne gubi vrijeme na terminal Sesvete ni u jednom smjeru nego samo stoji na Bistričkoj.
Dubec-Novaki treba 11 minuta x 2 + 2 okretanje = 24, odvojak do Jelkovca treba još cca 8+8 minuta, ukupno 40 minuta od 52-53 koliko ima između dva polaska lin.34, dakle poslije povratka u Dubec sasvim dovoljno odmora za vozača.

Isto bi bilo dobro da noćni sesvetski opet vozi i radnim danom umjesto samo subotom, ako si Velika Gorica i Zaprešić mogu priuštiti noćni bus svaki dan, onda bi mogao i Grad Zagreb Sesvetama koje su brojem stanovnika veće i od jednog i od drugog a plaćaju veći zagrebački prirez...

Također, opet bih ponovio da treba promijeniti brojeve na noćnim linijama jer niti jedna ne vozi trasom dnevne osim 116, a i ona bi bila korisnija drugom trasom kroz Špansko i Stenjevec, a 172 ima i jako bitnu razliku da stoji na svim stanicama, i jednom mi se dogodilo da uđem u jedan od zadnjih dnevnih koji je bio brzi, kao da se ljude zbuni pa isto navodi 268/330 kao jednu liniju, isto tako pretpostavljam da recimo netko može ući i u zadnje dnevne 268 a treba u Dugave...
Brojevi bi bez problema mogli biti 3x ili 4x blizu tramvajskih, ili ako moraju ostati u "autobusnom" dijelu može biti nešto veće kao 34x...