Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

Ivan

Citat: Tomek  u Prosinac 20, 2009, 15:51:52
Jel zna netko koji to Mercedes O405N stoji već mjesecima(doduše, ne stoji, kreće se) u policiji u Vrapču? Može ga se vidjeti iz vlaka između stanica Kustošija i Vrapče?
Ne znam za bus, ali znam da je MUP debelo na području Kustošije, ne Vrapča. ;)

Tomek

Ne, ovo su zgrade pravosudne policije, baš u Vrapču kraj Lidla ;)

ipiljek

E to sam ja vas dečki pital odavno, al nitko ne reagira. :-\
18.3.2009. MAN SG220 POSLJEDNJI PUT U PROMETU, TE UJEDNO I MOJA ZADNJA VOŽNJA S NJIM NA LINIJI 124 !!

Ivan

Citat: Tomek  u Prosinac 20, 2009, 18:24:19
Ne, ovo su zgrade pravosudne policije, baš u Vrapču kraj Lidla ;)
Aa, tamo... Ispričavam zbog nepotrebnog ispravka. :)

MAN19464

to je bio gb.423 koji je bio na korištenju policije neko vrijeme nakon što ga je policija vratila odmah je poslan u pavg.

Tomek

I jučer je viđen jedan O405N tamo tako da onda još nije vraćen ili su poslali drugi??

conecto

Izgleda da limit kilometraže vrijedi samo za MAN-ove jer novi Citari G se ne štede toliko. Npr. GB 542 sad negdje navršio godinu dana i samo što nije dostigao 100 tkm.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tomek

U Podsusedu su neki CItari koji su dosegli dogovorenu kilometražu već odavno naštednji, ne izlaze stalno i stoje u APPu s tim je godina dana skoro tu pa će sve više u promet dok su Lion's Cityji ipak kasnije došli pa se s njima mora duže čekat, 4. ili čak 5. mjesec.

conecto

Nekima u APD i nije skoro - prvi Citari su došli prije Nove godine (mislim da 10 kom. što su naši 542-546 i APP 170-174, no oni su ionako postali 554-558), ali kilometraža je debelo premašena.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Jedno vrijeme u mlađim danima (prije nekih 5 godina) gb 662 je izgledao ovako (očito nakon nekog sudara). Ne znam gdje su našli ove narančaste žmigavce jer to nigdje kod Citara nisam vidio.

A GDJE JE POANTA?

Tomek

Jel mi može netko reći koja su po novom ulazna vrata u ZET-ovim autobusima? Naime, znam da su neki busevi označeni iznad svih vrata kao ulaz, ali danas je jedan vozač koji je vozio liniju 121 otvarao samo prednja vrata i čekao da putnici prvo uđu pa onda otvarao ostala za izlaz. U autobusu je nastala pobuna..

conecto

Ima ih još koji si bez potrebe kompliciraju život i ionako dosta težak posao. A tko zna, možda uživaju u tome...
A odgovor na tvoje pitanje bi možda trebalo potražiti u Uredu za odnose s javnošću kod ZET-a. Ja mislim da više nitko ne zna gdje se treba ulaziti i koji je uopće službeni stav.
Samo bih prvi uveo praksu da na prednjim vratima nema izlaza, pa onda ne bi stalno tamo naprijed netko visio tako da ti zaklanja pogled na retrovizor ili na desnu stranu kod skretanja, a ujedno kod ovih niskopodnih buseva ugrožava i vlastitu sigurnost jer da negdje udariš mislim da bi netko lako mogao kroz šajbu izletjeti van.
A GDJE JE POANTA?

sokre

Ne znam da li se već o tome negdje pisalo, ali zanima me zašto se snaga motora autobusa u zadnjih 15-20 godina povećala skoro 50%?

Kako sam vidio, prvi zglobni autobus je imao 144kW (196KS), dok danas je 300KS standard, a poneki modeli idu i do 350 KS.

Veća težina vozila, bolje performanse, više elektronike?

Sjećam se, kada su došli NG 272, razgovarao sam na Ljubljanici sa vozačem koji je rekao da ti moderni(ji) motori proporcionalno troše i više goriva od klasičnih SG-ovih motora, što me iznenadilo..

Kasnije, kada su došli NG 312 i one njihove brutalne mašine, sigurno je pumpa za gorivo pri punom gasu u rezervoaru radila vir..

conecto

U to vrijeme dok su zglobni busevi imali 190 KS kod nas si sa stojadinom od 54 KS bio frajer na cesti, a najbogatiji taksisti su vozili dizelske Mercedese s otprilike isto toliko konja. Od tada je prošlo 40 godina (riječ je o zglobnim MAN-ovima 890 UO koji su u ZET došli 1969.) i bilo bi u najmanju ruku čudno da je za toliko vremena sve ostalo isto.
Iako moram priznati da je ono pravo čudo od busa MAN 750 HO s motorom 150 KS išao izuzetno dobro, ali bio je težak tek oko 9 tona, SU 220 s 220 KS je već imao 10,6 tona, otprilike toliko je težak i današnji Lions City dok je Citaro tonu teži.
Dosta snage i goriva pojedu automatski mjenjači kao i klime, kad bi se to zbrojilo sigurno se gubi nekih 50-ak konja, a osim toga današnji busevi s oko 300 konja zaista dobro i idu. A to je nužnost u prometu među malim autima s kojima si postao sirotinja na semaforu ispod 100 konja, stojadin danas smeta i u desnoj traci...
A GDJE JE POANTA?

sokre

I mislio sam da je to razlog.. Nikada nisam vozio bus, pa ne mogu `osjetiti` razliku.

A to što kažeš, da si bio car sa stojadinom na cesti, sjećam se kako smo išli prije na more - stari nas sve potrpa u Ladu 1300 S, zakači kamp-prikolicu i preko Velebita starom magistralom. I stizalo se uredno..

Ali sjećam se i bivših vremena, kada su ti slabiji i `manje` uređeni auti (a vjerujem i autobusi) koštali duplo manje od ovih danas, i bez problema smo svugdje stizali.. Nekako mislim da je takva priča i sa autobusima. I sam si u jednom postu hvalio unutrašnjost MAN-a 750 `kako danas takvo nešto možemo samo sanjati`..

I samo da spomenem, mislim da je cijena autobusa koji se kupuju za ZET uvelike pretjerana, a ove nove, Bandićeve, neću ni spominjati...