Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

221

Citat: conecto  u Svibanj 16, 2010, 02:04:53
Iliti, Citaro G gb 530 je došao kao jedini nabavljeni zglobni Citaro 2003. kad su došli prvi Citari u ZET (čini mi se i u Hrvatsku) uz još 14 solaša gb 650-663. Dakle, taj 530 je jedinstveni primjerak u ZET-u (kao MAN NG 313 gb 155 u Podsusedu...

Sjećam se tih dana kako sam se ljutio, jer mi je uvijek došao 530. A htio sam se voziti i u 526-529. Poslije sam saznao istinu.

sokre

Da se nadovežem na svoju sliku, prije sam se često vozio goričkim autobusima i primijetio sam veliku dozu kreativnosti mehaničara (i ostalog) osoblja te garaže.

Vjerojatno je to bilo potencirano stari(ji)m voznim parkom, nedostatkom sredstava i direktivom `snađi se druže`.

Također bih pohvalio i vožnju većeg broja vozača na linijama kroz sela. Često sam bio fasciniran kojom lakoćom su vozili po tim lošim prometnicama, obilaženja i mimoilaženja traktora, a pogotovo kombajna....

conecto

Na 662 prije par dana puklo bočno prozorsko staklo. Događalo se već na Citarima, osobito ovim iz prve serije.

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

MAN Lions City imaju vozačko sjedalo sa sklopivim osloncima za laktove dok ostali modeli naših autobusa to nemaju. Tako ruke mogu biti naslonjene ali još uvijek na siguran način na volanu. Evo jednog primjera zašto mislim da bi ubuduće to trebalo naručivati na svim autobusima.

A GDJE JE POANTA?

marin

igor 409

A tko bi tu trebao biti bedak? Ako misliš na vozača busa koji vozi jednom rukom zapitaj se kako bi tebi bilo da cijelu smjenu i tako svaki dan obadvije ruke moraš držati na volanu (znači u istom položaju) izuzev pauza na okretištima koje možda imaš a možda i ne. Na ovoj slici se uostalom radi o ravnoj cesti a vjerujem da je servo dovoljno jak da bi bus u slučaju puknuća gume zadržao pravac kretanja.

conecto

Nije potrebno koristiti uvredljive izraze (bedak), ali ruke bi tokom vožnje trebale biti na volanu. Uz malo truda i nije tako teško (osobito uz ergonomska rješenja današnjih vozila), ja naučio...
A mogli bi i neki drugi malo pomoći onima kojima je to teško npr. ugradnjom spomenutih sjedala s osloncima...
A GDJE JE POANTA?

Shole

Citat: marin  u Lipanj 10, 2010, 13:16:18
Bedak

Baš me zanima kako ćeš ti jednog dana vozit osobni auto, dal će ti ruke bit u 10 sati i 10 minuta, ali bitno da pljuješ po profesionalcu.  I da, znam da još nemaš vozačku jer ovakav post može napisat samo netko tko nikad nije sjeo za volan bilo čega

marin

...

Majstor

Vezano za 662 i puknuto staklo
Naime ta vozila kad su stigla u Zet / nakon kratkog vremena / popucao je okvir karoserije iza prve bočne desne šajbe ta puknuća su sanirana ojačavanjem toga spoja
logično riješenje puknuče spoj dalje
Inače na cijeloj seriji je taj problem uočen od gbr 650 nadalje i to samo solo izvedba Citara
Samo mi sudite pošteno !

conecto

Citat: Majstor  u Lipanj 11, 2010, 16:14:08
Vezano za 662 i puknuto staklo
Naime ta vozila kad su stigla u Zet / nakon kratkog vremena / popucao je okvir karoserije iza prve bočne desne šajbe ta puknuća su sanirana ojačavanjem toga spoja
logično riješenje puknuče spoj dalje
Inače na cijeloj seriji je taj problem uočen od gbr 650 nadalje i to samo solo izvedba Citara

Da, 653 je bio star oko godinu i pol kad se "raspao" - popucala su sama od sebe stakla na oba desna bočna prozora između prvih i drugih vrata. Kad su stakla bila dolje jasno se vidjelo puknuće na krovnom nosaču kod prvih i drugih vrata, a navodno je rešetka pukla još i na jednom mjestu na krovu. Navodno je poslije toga pomoću nekakvih rentgena pregledana cijela serija i utvrđeno je da puknuća postoje kod svih. Valjda su nakon toga napravljena pojačanja koja spominje Majstor i više sličnih problema mislim da nije bilo. Druga serija solo Citara iz 2004. pokazala se puno bolja, ali ipak je jedan (671 čini mi se) jedno vrijeme pregledavan u Njemačkoj u tvornici (ne znam da li se što radilo).
Isto tako, kod prve serije je u početku bilo problema sa zračnom instalacijom pa su svi još kao novi redovito pomoću dizalice stizali u garažu. Mislim da je tada primijenjeno neko novo rješenje tog sustava koje je očito imalo neke konstrukcijske greške. Ljudi iz Mercedesa su boravili neko vrijeme u našoj garaži i promijenili problematične dijelove (spominje se da čak i cijelu zračnu instalaciju) i problema poslije više nije bilo.
Puknuće stakla na 662 nije ništa novo za Citaro, jednom je na jednom čak puklo staklo samo od sebe (isto u vrijeme dok su bili novi) dok je bus stajao na stanici s ugašenim motorom! A znam da se to jednom dogodilo u vožnji na TAZ-ovom Mercedesu gb 403 na stražnjim vratima u vožnji. Njemačka serija solo O-405 (406-425) nisu imali sličnih problema iako je kod mnogih na identičan način pucala bočna oplata pokraj stražnjeg lijevog blatobrana. Navodno su i oni pregledavani i unatoč tome utvrđeno je da rešetke nisu pucale.
Djelomično je tome vjerojatno i uzrok kombinacija niskopodnih autobusa i loših zagrebačkih cesta.
A GDJE JE POANTA?

sokre

Jedan od zlobnih Citara I ima reklamu za Lisinski preko cijelog stražnjeg kraja.

U inozemstvu sam vidio na autobusima na stražnjem kraju montirane svjetleće displeje (kao svjetleće reklame na stanicama). Možda tako nešto zaživi i kod nas ...

Sjeća li se netko monitora ugrađenog u putnički prostor u 541? Stajao je odmah iza STOP displeja iznad vozača.

To mi se činilo kao zgodan način reklamiranja, ali je ubrzo demontiran.

Samo da dodam, u Zurichu umjesto naših unutarnjih displeja za pokazivanje stanica i fraze `vozilo stop` imaju LCD monitore koji osim tih zadataka prikazuju i reklame.

Neprilagodjen

Citat: sokre  u Lipanj 21, 2010, 18:07:37

Jedan od zlobnih Citara I ima reklamu za Lisinski preko cijelog stražnjeg kraja.

To bi bio 540 ;)

Ivan1983

g.br 882 na totalnom remontu u podsusedu

sokre

Onaj mali okrugli uređaj ugrađen kod bočnog displeja sa vanjske strane je zvučnik?