ZET razno

Autor tamlover, Prosinac 30, 2007, 18:08:00

421

Osjećam se prozvanim jer od pojave ZH, svi su bolje prošli od ZETovaca, a samo se nas proziva i smatra da smo preplaćeni!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

hochdecker

Politika je jedno, ali tržište je nešto sasvim drugo, jedini problem nastaje kada gluposti te politike tržište treba platiti, e onda neki najebu i ostanu gladni, a neki se šepure sa Ugovorima koje je sastavila nepismena budala i jedina fraza im je da oni teret krize ni u kojem slučaju ne mogu platiti jer bi to očigledno bio smrtni grijeh... :)

conecto

Sve to seže mnogo dalje u povijest, davno prije nastanka ZG-Holdinga. U ZET-u su uvijek bile manje plaće nego u ostalim firmama u vlasništvu Grada, npr. vozači Čistoće su uvijek imali mnogo bolje plaće od ZET-ovih vozača (i Čistoća je uvijek imala nova vozila dok je ZET nabavljao rabljena iz Njemačke, dakle građani su se uvijek lošije vozili nego njihovo smeće). To se donekle izjednačilo kad su sindikati svih firmi u vlasništvu Grada počeli zajednički pregovarati o kolektivnim ugovorima (koji je tada također postao zajednički u najvećem dijelu), pa je tako dotad zapostavljeni ZET profitirao, a plaće postale veće.
Pomalo tvrdi stav sindikata traži smisao u stavu - danas božićnice, sutra plaće. Dobro je znati da je riječ o jednom od najstarijih (možda je čak riječ o najstarijem) samostalnih sindikata u Hrvatskoj otkad se otvorila ta mogućnost demokratskim promjenama. Iako većina radnika ZET-a nema najbolje mišljenje o svojim sindikatima, činjenica je da se mnogo toga promijenilo nabolje otkad su se pojavili, prije njih su radni uvjeti bili doslovno užasni.
Uprava Holdinga najavila je uštedu od 10 posto "na osoblju" čime pokazuje svoju nesposobnost jer je npr. u ZET-u prostor za uštede na mnogim drugim mjestima ogroman, pa bi "osoblje" trebalo biti na redu tek poslije njih.
Ostvariti profit na tržištu? Ne vidim problem, ZET-ova vozila su dobro popunjena, naplatimo svoje usluge i eto novca! Ali nije u ZET-u izmišljen besplatni prijevoz koji je poslužio za prikupljanje političkih bodova, osim toga Grad ne subvencionira ZET nego građane koji su njegovi putnici. ZET-u je manje važno tko će platiti njegove usluge, ali netko mora, a nitko neće iako se prijevoz uredno obavlja.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

sokre

Smatram da greške uprave ne bi trebali plaćati zaposleni. Oni samo rade ono što im se kaže. I ako je dogovoreno, to se mora poštovati.

Budući pregovori i dogovori će donijeti nova pravila igre, a do tada će biti po starom.

A da postoje druge mogućnosti uštede, to stoji. Ali takve promjene su dugotrajne i spore, pa je ovo najlakše.

Mislim da će i ova priča proći kao i poskupljenje karata - puno se priča, ništa posebno se ne desi.

Naletio sam na članak o GRAS-u, sarajevskom ZET-u.

Pa pogledajte kako je kod njih loše - http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/101217023.

manoplan

U svakom normalnom sustavu uprave poduzeća uz visoke plaće imaju i odgovornost. Znači, ako nisi u stanju racionalno poslovati i rješiti probleme, jednostavno odlaziš i dolaze drugi. I nema onda: ''sjaši Kurta da uzjaši Murta'' jer na prvom kiksu odlazi i Murta.
U slučaju zagrebačkog ZET-a nedvojbena je odgovornost uprave holdinga koja je djelila povlastice pri prijevozu šakom i kapom  (a kako ste već rekli: u svrhu dobivanja simpatija glasačkog tijela).
E sad kad i sindikati traže ono što im je obećano, novaca nema. Hebi ga druže...sjaši.  ::|

'

conecto

Prema jučerašnjim informacijama nakon sastanka Uprave i sindikata božićnica biti neće jer para nema.
Iz Uprave dolazi stav da je aktualni kolektivni ugovor potpisan u vrijeme dok je Holding imao novaca, a sad nema i na zaposlenicima je da pokažu socijalnu osjetljivost s obzirom na trenutnu situaciju.
Kome postaviti pitanje zašto novaca nema?
Jer sindikalac Barušić je postavio dobro pitanje - sad se sindikati i zaposlenici pozivaju na razumijevanje, a tko (Holding) je njih išta pitao kad su se kupovali autobusi po višestruko većoj cijeni od tržišne (na sličan način su kupljeni Iveco kamioni za Ćistoću), kad su se na sličan način kupovali novi tramvaji (gradonačelnik je na silu pokušao progurati još 60 novih kratkih tramvaja jer Gredelj i Končar više nemaju što raditi nakon isporuke ova 142), kad su se kupovali CNG-autobusi koji sada stoje jer ne postoje kapaciteti za njihovo punjenje pogonskim gorivom, kad su se kupovali preskupi unikatni vlakići...
Ili (jedan citat):
"Neki su od nelogičnih poteza uprave, koji su nas doveli u ovu situaciju, kupovanje zemljišta Gredelja, što nema veze s našom djelatnošću, ili činjenica da je ZGH dao 65,4 milijuna kuna kao instrument osiguranja zakupnine za Arenu Zagreb iako su potpisnici ugovora Grad i država.
Kada su bile godine u kojima se poslovalo s nekoliko stotina milijuna kuna dobiti, nitko se nije javio da bi radnici nešto dobili, a sada kada je kriza i kad se posluje u minusu, onda bi oni trebali snositi teret krize', kazao je predsjednik Koalicije sindikata Darko Kleinberger."
Može se još dodati izgradnja naselja Novi Jelkovec gdje barem trećina (službeno) stanova  zjapi prazno jer nisu prodani, a nikad i neće s obzirom na trenutnu situaciju i činjenicu kome su sve tamo stanovi jednostavno podijeljeni pa nitko tamo ni ne želi živjeti.

Idući tjedan predstoji sastanak koordinacije sindikata, što će biti vidjet ćemo...
A GDJE JE POANTA?

manoplan

Evo kako stanje u ZET-u vidi novinar Večernjaka Velibor Panić.
Večernji sam čitao u birtiji pa mi je članak zapeo za oko. Kad sam došao doma, na web stranicama Večernjeg nije bilo istoga i eto razloga da se vratim u birtiju. Po novine   ::|

STIB

Evo što ZET-ovcima poručuje Veliki vođa grada Zagreba
Citat:Bandić se na jučerašnjoj konferenciji osvrnuo i na prijetnje radnika ZET-a koji će, ne isplate im se božićnice na koje po kolektivnom ugovoru imaju pravo, kako su sami poručili - uzrokovati prometni kolaps.
– U 11 godina dva smo se puta našli u sličnoj situaciji i nikad nisu štrajkali. Jedino što ti ljudi znaju jest voziti tramvaje i autobuse pa neka to i rade. Uvjeren sam da ćemo s vozačima naći zajednički jezik i da će svi voziti po voznom redu. Fascinira me sve to. Pa naši vozači imaju najbolje uvjete, najbolji vozni park, a sve je to koštalo. Sad se treba malo strpjeti i saviti kičmu – oštar je bio Milan Bandić.
http://www.vecernji.hr/zagreb/bandic-zetovcima-malo-savijte-kicmu-clanak-229925
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

MAN19464

uprvu je bandić neka ispoštuje kolektivni ugovor isplati božićnice  zet-ovci će i dalje voziti tramvaje i autobuse, neće biti problema, a on nek se i dalje ponaša kao pijani milijarder i neka djeli šakom i kapom besplatne prijevoze i neka kupuje vlakiće sa greškom. žalosno je što će takav manipulator okrenuti zagrebčane protiv zetovaca, a on je najveći krivac za ovu situaciju.

manoplan

Citat: Milan Bandić
Jedino što ti ljudi znaju jest voziti tramvaje i autobuse pa neka to i rade.
Što je previše - previše je. Pa čak i za Milana Bandića  >hammer<

Shole

I mi u Rijeci imamo zagarantiranu božićnicu po kolektivnom ugovoru pa ju nismo dobili ni lani, a bogami ni ove godine. I šta ćeš kad je očito da se nema para.  Nije nitko A reko ni za božićnicu, ni za visinu plaće, ni za nove autobuse. Vide ljudi da se nema. Samo nek je plaća redovna da moš platit kredite

conecto

Ovakva izjava više govori o onome tko ju je izrekao (na žalost ovog grada) nego o onima koji su spomenuti u njoj. Isti čovjek je u predsjedničkoj kampanji rekao o jednom sveučilišnom profesoru da nikad ništa u životu nije napravio.
Mi radimo ono što znamo, a preporučio bih dragom gradonačelniku da učini isto, tj. da se ostavi posla kojeg ne zna raditi i primi se nekog kojeg zna, ako uopće išta zna. Jer, diplomirao je politologiju, dakle trebao bi se kužiti u politiku, ali kad bi bilo tako onda bi trebao znati kakve izjave pred javnost može dati jedan visoko rangirani političar i što je to uopće politički rječnik. Ovo što on izjavljuje je blago rečeno govor ulice, a on je po tko zna koji put samo pokazao da je uvijek bio i ostao najobičniji primitivac, potpuno nedostojan pozicije koju obnaša.
A GDJE JE POANTA?

sokre

Ne znam da li je ovo dobra tema, ali nema druge.

Kritika na održavanje prometnica, konkretno cesta koja povezuje Remizu i Autoput, i to traka prema Remizi.

Oni šahtovi, pa da baš ni jedan nije u ravnini sa cestom. Desetak krugova tako, vjerujem da se štošta na busu razvali.

Katastrofa.

Kako sam tamo išao jučer navečer (nedjelja) u solo busu 114, i u autobusu sam bio sam, vozač uopće nije pazio i dosta velikom brzinom prelazio po njima. Jedva sam čekao da odem van.

tramvajac 92

Fallerovo šetalište.

manoplan

Priča o štrajku u ZET-u dobila je nastavak i u današnjem večernjaku.

Sindikati ostaju pri starom. S pravom se ne smatraju odgovornima za situaciju u ZG holdingu i traže isplatu ugovorenih božićnica i dara za djecu najkasnije do petka. Inače kreću u štrajk, što bi moglo paralizirati grad. Također je naglašeno da su za iduću godinu spremni razgovarati, ali za ovu ostaju pri svojim zahtjevima.

Znam da su plaće u ZET-u solidne i da će mnogi reči da ZET-ovci ''traže kruha povrh pogače'', ali zašto ne inzistirati na nečemu što vas pripada?

Zašto biti zadovoljan samo redovnom plaćom? Budemo li popustljivi prema onima koji su nas uvalili u ovakve nevolje, možemo odma stavit gaće na štap.
Nisam djelatnik ZET-a, ali podržavam sindikate u djelovanju.