ZET razno

Autor tamlover, Prosinac 30, 2007, 18:08:00

Berlingo

Mogu ja nesto napisati? 1988. sam poceo dolaziti u Zagreb. Vjerujem da neki forumasi tad nisu bili rodjeni. Vozio sam se za Mikulice Ikarusima. I danas se sjecam tog zvuka. Ja koliko sam ovdje procitao nisam nigdje vidio neku aroganciju prema putnicima. Cak mislim da je suprotno, no nije bitno. I nije mi jasno tko to vozi po gradu 20 km/h. Toga garantirano nema! Da nebi bilo zabune, ja sam stalno u Zagrebu i pratim sve. Naravno i slikam. Mislim da vam je kolegica Mirta lijepo sve napisala. Kakvi su danas putnici i kakvi su bili te 1988? Kakav je danas Zagreb i kakav je bio onda? Otvoreno cu napisati da podrzavam svoje kolege 421 i Sholeta. Oni nisu jedni od onih sta stave kravatu pa misle da voze brod (ma sacuvaj Boze, avion najmanje)!

Berlingo

Citat: 421  u Srpanj 19, 2010, 23:27:02
Citat:Bilo bi bolje da si u zadnjoj recenici napisala da je on jadan a ne jedan.
Usprkos tome što je posao zahtjevan, odgovoran i dosta težak, ja ga volim raditi. I zato se ne osjećam jadnim, nikad.
Aj Ti to meni / nama ,Berlingo objasni , molim Te!

Ma kolega ja svoj isto obozavam. Ali ima razlike. Ja sam sam u kabini i svoj sam gazda, naravno dok ne zazvoni mobitel i zovu me. A ti vozis bus s klimom. Imas unutra 50 putnika. Ajde je upali. Pola se buni, smeta im. Ajde je ugasi. Opet nije dobro. Zar se mora uvijek pljuvati po vozacu? Ne mogu i necu to nikad shvatiti. Eto zato je jadan. Jer je nekom putniku lose krenuo dan, posvadio se za zenom ili jednostavno nije dobio sta je ocekivao od nje. Udje u bus nabrusen i samo ceka u tom stanju neki konflikt. Zasto mu nisi stao na toj stanici??? Nije ti ni pozvonio! I opet vozac!

Mirta

jedan / jadan

Berlingovu primjedbu shvatila sam u emotivnom smislu. Jedan čovjek (vozač) svakodnevno je satima izložen brojnim prigovorima putnika. Neravnopravan odnos. On mora ostati staložen i ne smije mu prekipjeti. Ako se koji put ne uspije suzdržati, razapinju ga na križ. Don Quijote i vjetrenjače!

Putnica sam, ali ne podržavam iskaljivanje putnika na vozačima. Svi imamo raznorazne frustracije i moramo se nositi s njima kako znamo. Snošljivost (tolerancija) mora nam biti na pameti.

Nikad ne reci:"Nikad!".

plavi ZET-ov bus volim

Evo mog mišljenja.
Prije svega reći ću da ovo stvarno pišem objektivno, ne zauzimajući se ni za putnike ni vozače. Također, važno je reći da je ovo moje gledište parcijalno (necjelovito), a isto tako smatram da su i mišljenja iznikla iz ova 2 fronta parcijalna. No teško je biti cjelovit i uvijek uzimati sve parametre u obzir u kreiranju tvrdnje. Nebitno.

Ono što želim reći je da vozači nisu ništa bolji/gori od putnika ni obrnuto. U pravednome svijetu zakoni i pravila isti su za sve i jednako se odnose.
Vidjela sam da su neki opravdavali ili branili i podržavali vozače zbog činjenice da u svom poslu svakodnevno trpe maltretiranja od strane putnika, ali i teškoće od života samog. I to stoji.
Ali, daje li im to zapravo pravo da odstupe od normi i pravila koje su jednake za sve?
Evo, imamo ovaj primjer s vozačem koji se izderao na putnike.
Citat:Možda je tog vozača netom prije nazvala žena i razj... ga nekom svojom idejom, pa je on agresiju privremeno preusmjerio na one koji stiskaju zvonce bezveze.
Da, možda je, možda je bilo i nešto gore, no je li smio tako postupiti? NE.
Ako je i stvarno bio nečim nadrkan, jelda da mu je lakše bilo istresti se na putnike, nego šutiti i pretrpiti?
Citat:Dogodi li se kojemu  propust u odnosu prema putnicima, mora ga se razumjeti. On je jedan, a prostaka bezbroj svakodnevno.
Da, mora ga se razumjeti, ali razumjeti i ništa više. Krivo je postupio i točka.
Da, on je jedan jedini...i?

Idemo sad povući paralelu s putnicima.
Ženi od 150 kg je vruće i skapava a vozač neće upaliti klimu. Jel sad ok da mu ona ide kenjat u vezi toga? Naravno da ne.
Čovjek se žuri na posao, ima jako važan sastanak, a vozač se vuće li ga vuće, i staje na svakom semaforu. Čovjek pizdi i ide mu je*** sve po spisku. Jel to u redu? NE.
Prevelika komotnost u busu te prekasno stiskanje tipkala STOP i bješnjenje jer mu vozač nije stao. Ljutnja na vozača je totalno neosnovana.

I eto, opet dolazim do onog što je rečeno na početku: Kriteriji za nešto su jednaki za sve i pritom se ne gledaju okolnosti.
Dat ću vam školski primjer: 2 učenika - jedan ima prosjek 4.4, a drugi ima prosjek 3.5. Očigledno je da je ovaj prvi puno bolji učenik od drugoga, no obojici je prosjek ocjena 4 - po tome su isti i niko više ništa ne pita. Tako je vozač koji se izderao na putnike isti nekom putniku koji psuje vozača iz ne znam kojeg razloga. Obojica su prekršili bonton, pravila lijepog ponašanja itd. I kada kažem da su "isti" nemojte me shvatiti bukvalno, isti su po tom jednom parametru.

Još se samo moram na ovo osvrnuti. o-0
Citat: conecto  u Srpanj 18, 2010, 10:33:47
Citat: plavi ZET-ov bus volim  u Srpanj 18, 2010, 00:08:10
I vozio je neki starkelja, facu nisam upamtila, ali svejedno mogu zaključiti da se radi o jednom te istom vozaču jer ne vjerujem da postoje 2 tako mutava.

Ovakav način izričaja suvišno je uopće komentirati. Saby, drž se ti radije foto-aparata i photoshopa!

Dragi Conecto, ja nisam neka praznoglava tuka koja je na ovome forumu dobra samo da bi fotke stavljala. To što Vi imate više radnog iskustva nego što ja imam godina, me ne čini ništa manje sposobnom (već samo manje iskusnom) u pisanju po temama gdje se umjesto slika koriste riječi.
Ako Vas je zasmetala ova moja riječ "starkelja", mogu vam samo reći da ja uvijek umjesto stari čovjek kažem starkelja i time ne mislim ništa loše. Ja i za staru ženu kažem da je baba i nije mi namjera takvim izričajem vrijeđati. To vam je čisti slang u mome riječniku.
Molim cijenjene članove foruma autobusi.org i njegove posjetitelje da NE KRADU fotografije. Pod krađom mislim na njihovo (pred)stavljanje na druge internetske stranice (s ili bez prethodne modifikacije) kao vlastite i/ili bez navođenja izvora ili autora.

Mirta

Citat: scorpio  u Srpanj 18, 2010, 16:05:10

... preplaćena gamad,đubrad.Ako mislite da vas voze bosanci,čobani i nepismeni ljudi dobro je da vas ikako voze.

Slang

Tipičan primjer današnje zagrebačke kulture govora i pisanja, mnogih mladih i starijih.
A slang znači: žargon,  šatrovački (,,frajerski") govor, ,,šatra" – služiti se slangom, grditi.  (Željko Bujas: Veliki englesko-hrvatski rječnik, Zagreb, 20008).

Šatrovački govor nastao je najprije pod šatorima, a stvarali su ga Romi. To je osobni i privatni način govora, a odlikuje se ekspanzijom, arogancijom, ironijom i netrpeljivošću.  (Tomislav Sabljak: Rječnik šatrovačkog govora, Ljubljana 1981.)

Kulturno govoriti i pisati znači funkcionalno iskorištavati riječ, u skladu s predmetom, svrhom i sudionikom komunikacije. Treba znati gdje je mjesto žargonu. Svakako ne u ozbiljnim raspravama, ukoliko on sam nije njihovim predmetom.  (Stjepko Težak: Hrvatski naš svagda(š)nji, Zagreb, 1990.).

Kolegica Plavi ZET-ov bus volim kaže: ,,To vam je čisti slang u mome rječniku. ,,       
Na ozbiljnom forumu, u raspravi o ozbiljnoj temi, morali bismo razmisliti o prikladnosti uporabe slanga. Osobito riječi koje unizuju pripadnike drugih naroda. Kako se oni, članovi ili gosti foruma, osjećaju čitajući takve poruge?

Nikad ne reci:"Nikad!".

citaro

Još jedna stvar. Koliko ja znam, vrata se ne smiju otvarati izvan stanice. Može li meni netko obasniti zašto onda vozači puštaju svoje kolege ako im pokuca izvan stanice, a nekog tko nije u ZET-ovoj uniformi ne puštaju. Nije li to malo licemjerno ? Da se razumijemo: ja ne mislim da bi trebali puštati putnike izvan stajališta, nego da ne bi trebali puštati kolege !

Berlingo

Citat: Mirta  u Srpanj 21, 2010, 11:40:07
Citat: scorpio  u Srpanj 18, 2010, 16:05:10

... preplaćena gamad,đubrad.Ako mislite da vas voze bosanci,čobani i nepismeni ljudi dobro je da vas ikako voze.

Slang

Tipičan primjer današnje zagrebačke kulture govora i pisanja, mnogih mladih i starijih.
A slang znači: žargon,  šatrovački (,,frajerski") govor, ,,šatra" – služiti se slangom, grditi.  (Željko Bujas: Veliki englesko-hrvatski rječnik, Zagreb, 20008).

Šatrovački govor nastao je najprije pod šatorima, a stvarali su ga Romi. To je osobni i privatni način govora, a odlikuje se ekspanzijom, arogancijom, ironijom i netrpeljivošću.  (Tomislav Sabljak: Rječnik šatrovačkog govora, Ljubljana 1981.)

Kulturno govoriti i pisati znači funkcionalno iskorištavati riječ, u skladu s predmetom, svrhom i sudionikom komunikacije. Treba znati gdje je mjesto žargonu. Svakako ne u ozbiljnim raspravama, ukoliko on sam nije njihovim predmetom.  (Stjepko Težak: Hrvatski naš svagda(š)nji, Zagreb, 1990.).

Kolegica Plavi ZET-ov bus volim kaže: ,,To vam je čisti slang u mome rječniku. ,,       
Na ozbiljnom forumu, u raspravi o ozbiljnoj temi, morali bismo razmisliti o prikladnosti uporabe slanga. Osobito riječi koje unizuju pripadnike drugih naroda. Kako se oni, članovi ili gosti foruma, osjećaju čitajući takve poruge?

Meni nije uopce jasno zasto se uvijek spominju Bosanci. Oni su kao i svi drugi. Ima vrhunskih vozaca ali ima tuduma sta ne znaju ni novi bus voziti. Inace kolegice svaka cast, vidi se tko je profesorica!

conecto

Citat: plavi ZET-ov bus volim  u Srpanj 20, 2010, 01:20:30

Dragi Conecto, ja nisam neka praznoglava tuka koja je na ovome forumu dobra samo da bi fotke stavljala. To što Vi imate više radnog iskustva nego što ja imam godina, me ne čini ništa manje sposobnom (već samo manje iskusnom) u pisanju po temama gdje se umjesto slika koriste riječi.
Ako Vas je zasmetala ova moja riječ "starkelja", mogu vam samo reći da ja uvijek umjesto stari čovjek kažem starkelja i time ne mislim ništa loše. Ja i za staru ženu kažem da je baba i nije mi namjera takvim izričajem vrijeđati. To vam je čisti slang u mome riječniku.

Ljudi nisu krivi što ih tjeraju da rade do 65 godina starosti iako mnogi nisu sposobni za to, osobito na nekim poslovima kao što je vozač autobusa. Najbolji primjer je nesreća Euroturistove Setre kod Karlovca kad se vozač star 61 godinu srušio za volanom. Inače, vozači imaju beneficirani radni staž (naša firma dodatno uplaćuje za njega doprinose u mirovinski fond) koji u praksi uopće ne funkcionira, a nešto se priča da će se uskoro i službeno ukinuti (gdje je naš dodatno uplaćeni novac u mirovinski fond  ??? ).
Inače, znam vozača koji je prije par mjeseci otišao sa 65 godina u mirovinu i do kraja se vozio bolje i brže od mnogih (većine) mlađih tako da to nije pravilo, ali većinom je ipak tako - ljudi mirno i polako čekaju penziju.
"Praznoglava tuka" - to si ti rekla, a ne ja! Reagirao sam na neprimjereni način izražavanja, ali o tome je već sve ionako napisala Mirta.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: citaro  u Srpanj 21, 2010, 15:56:47
Još jedna stvar. Koliko ja znam, vrata se ne smiju otvarati izvan stanice. Može li meni netko obasniti zašto onda vozači puštaju svoje kolege ako im pokuca izvan stanice, a nekog tko nije u ZET-ovoj uniformi ne puštaju. Nije li to malo licemjerno ? Da se razumijemo: ja ne mislim da bi trebali puštati putnike izvan stajališta, nego da ne bi trebali puštati kolege !

U pravu si! Na takav način stvaramo ružnu sliku o sebi i omalovažavamo putnike. Slažem se i da je to krajnje licemjerno.
A neki "kolege" su upravo bezobrazni po tom pitanju i koriste ove "privilegije" često i bez ikakve potrebe. I upravo sam ja prije par mjeseci ispao crna ovca kad nisam stao i pokupio "kolegu" ispred njegove zgrade (nakon par upozorenja da će to doživjeti) gdje redovito čeka bus umjesto da se došeće do stanice udaljene oko 300 metara.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Od danas 21. do 24. srpnja ukida se autobusno stajalište Folnegovićevo – zapad, u smjeru Remetinca, kojim se koristi autobusna linija 222 Remetinec – Žitnjak. 

Ivan

Citat: tramvajac 92  u Srpanj 22, 2010, 11:32:39
Od danas 21. do 24. srpnja ukida se autobusno stajalište Folnegovićevo – zapad, u smjeru Remetinca, kojim se koristi autobusna linija 222 Remetinec – Žitnjak.  
??? Zašto? Pa onda 222 nigdje ne staje oko 3 km od Zapruđa do Slavonske, trebalo je odrediti zamjensko stajalište... Ovako postoji velika mogućnost da će određen broj ljudi j.m. vozaču preko cijelog mosta, pa će vozači vjerojatno uglavnom i stati ako ne nasred ceste onda barem kod benzinske na Borovju ili jer su se sažalili ili da se riješe napasti...

scorpio

Da se vratim nekoliko postova prije.Dakle dragi forumaši meni nije bila nakana nikoga uvrijediti niti poniziti pripadnike drugih naroda.Ja znam u nekim navratima biti pomalo temperamentan i čvrstog karaktera,i ovaj je forum mjesto ozbiljnih rasprava i tema i takav treba biti.Nadalje ja sam pisao u svom postu o predrasudama mnogih Zagrepčana koji smatraju da su današnji ZET-ovci bosanci i hercegovci koji su došli preko debelih veza i svoga rođe ilti kuma,o njihovo tzv.preplaćenosti i uvredljivom ponašanju naših putnika prema njima,ali i općenito.Poznajem nekoliko vozača i zam da su oni pošteni i vrijedni ljudi. Ja ni u kojem trenutku nisam htio omalovažavati vozače zbog njihovih pripadnosti nekom narodu.Uopće mi nije bila namjera nekoga uvrijediti,nego iznjeti činjenice kako stvari nažalost danas stoje.Riječ bosanac je normalan izraz,nije pogrdan(kao što je za Rome "cigan").Ja sam hercegovac,znači li to da samom izjavom ponizio i umanjio vrijednosti samoga sebe?Ne.Ako netko misli da sam ga uvrijedio ja ću mu se ispričati.

sokre

Kako se govori u narodu, `u svakom žitu ima kukolja`, a tako je i u ZET-u.

Većina je u redu, a nekolicina baca ružnu sliku na ostale. I to je tako.

tramvajac 92

Citat: Ivan  u Srpanj 22, 2010, 12:54:18
Citat: tramvajac 92  u Srpanj 22, 2010, 11:32:39
??? Zašto? Pa onda 222 nigdje ne staje oko 3 km od Zapruđa do Slavonske, trebalo je odrediti zamjensko stajalište... Ovako postoji velika mogućnost da će određen broj ljudi j.m. vozaču preko cijelog mosta, pa će vozači vjerojatno uglavnom i stati ako ne nasred ceste onda barem kod benzinske na Borovju ili jer su se sažalili ili da se riješe napasti...
Zato.  ;D http://www.zet.hr/vijesti/novosti/ukida-se-tramvajsko-stajaliste-borovje.aspx

421

Citat: citaro  u Srpanj 21, 2010, 15:56:47

Iako ne odobravam, neki put se može utreniranom kolegi učiniti usluga, ali "Big brother" je svuda oko nas. Stoga što rjeđe i fakat nije lijepo za oko putničko. Na Sveticama čest slučaj kucanja na vrata dok si na semaforu i niš od posla!
Ali: čekaš na svoj red u ordinaciji-bijela/plava kuta vodi nekog za rukav unutra i izlazi sama van,
policajac u Petrinjskoj napada službenicu s leđa, u banci je netko donio "zaboravljene papire"...
Uklapamo se u prosjek, rekao bih.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln