London - 7. i 8. mj. 2009.

Autor Tomek, Srpanj 28, 2009, 19:05:06

Shole

Nisam do sad išao za tim, ali na onim slikama na prethodnoj strani di su ovakvi busevi samo troosovinci, lijepo se vidi da je treća osovina pogonska, a ona ispred nje ima jedan kotač   >:(  :o

Tlimfocit

Citat: Shole  u Kolovoz 17, 2009, 13:28:09
Nisam do sad išao za tim, ali na onim slikama na prethodnoj strani di su ovakvi busevi samo troosovinci, lijepo se vidi da je treća osovina pogonska, a ona ispred nje ima jedan kotač   >:(  :o

je stvarno....koji je smisao toga?????

Tomek

Biti će slika i tih autobusa, samo sam malo u gužvi pa je zaštekalo uploadanje.

Tomek

Tomek

I zadnji dio s turističkim autobusima, poslije ovoga krećemo lagano prema gradskom prijevozu. Ak ko ima kakvo pitanje, slobodno:

Pogledajte zadnji dio Caetana -- Higer ih je totalno iskopirao

Skylineri za Neoplanovce

Poljski MAN -- Poljaka ima u Londonu jako jako puno

Prijevoz iz centra grada prema aerodromima

Tomek

Autobusi na Heathrowu

Mercedes Citari koji prednja vrata imaju engleski s lijeve strane dok stražnja imaju s obje strane

Tomek

Pa da krenemo prema gradskima, ali još malo prije njih evo prvo turistički doubledeckeri bez krova koji voze turiste po gradu. Postoji par linija koje održava 3 ili 4 tvrtke, karta koja vrijedi 24 sata košta 20-25 Funti. U tu cijenu je uključena i vožnja brodom po Temsi. Zašto karta vrijedi 24 sata? Zato jer bus staje na stanicama predviđenim za turističke autobuse i to ispred svake znamenitosti, tako da možete izaći, pogledati tu znamenitost i vratiti se nazad te krenuti dalje prema drugom dijelu grada. Otprilike jedan krug traje 2, 2 i pol sata. Kupnjom karte dobijete slušalice pomo
u kojih slušate jedan od 7 jezika kojim vam pričaju o gradu i znamenitostima. Doduše, tako je u Big bus companyju(tak se zove tvrtka koja osim u Londonu ima ture po nekim gradovima u Americi i Aziji) u kojem sam se ja vozio, a Original touru koji drži Arriva dobijete vodića koji onda isključivo na engleskom uživo priča gdje ste. Kako tko voli.
I da, tih turističkih buseva ima jako puno, idu svakih 3-6 min i stvarno na svakom koraku su.

Big bus Company je lakše prepoznati jer su oni smeđi

Original tour:
Ayatsi su mi najljepši - na Volvo šasijama su

Najoriginalniji pak od svih je Duck tours, naime, oni voze sa amfibijima -- i to ozbiljno, bus vozi i po centru Londona da bi onda se upeljao u Temzu i po vodi

Tomek

Nakon skoro godinu dana vrijeme je i da dovršim konačno svoju reportažu o Londonu.. Ostao je onaj najvažniji i najzanimljiviji dio o gradskom transportu koji je po mojoj ocjeni skoro savršen.. Gledajući sam autobuse(a tu je još i željeznica i metro) odlično su organizirani..
Cijeli autobusni podsustav se sastoji od više privatnih tvrtki koje sve imaju autobuse obojane u crveno tako da osim ako vas to ne zanima previše ni ne skužite da su autobusi različitih kompanija.. Linija ima jako puno, a većinom idu iz jednog dijela grada u drugi.. London je tako veliki da jedan dio Londona je veći od Zagreba, a da ne govorim da u gradu ima oko 8 milijuna ljudi...
Pa za početak ovako izgleda vozni red koji se nalazi na svakom stajalištu:

Noćne linije u samo jugoistočnom djelu Londona

Dio linija iz djela grada gdje sam ja bio

Oznake na autobusnim stanicama su isto zanimljive..
Kada je ovakva(te su jako rijetke) onda  to stajalište nije za putnike nego samo radi izmjene vozača.. U Zagrebu kod tramvajaca je to normalno da usdred linije se vozači mjenjaju, od autobusnih linija je to koliko znam bila samo 146, ali nisam siguran dali je još uvijek

Na prometnijim stanicama pak piše Bus Stop i tu moraju stati svi autobusi koji su nabrojani da tu stoje

No zato postoji i Request Stop -- e to je ono što bi i mi mogli pokupiti -- naime da bus baš ne stoji iza svake šupe, na ovakvim stajalištima morate mu mahnuti da stane te isključivo tada on stane.. Koliko sam pričao s ekipom koja tada živi bilo je vozača koji bi samo projurili dalje, no zato na svakom autobusu sa stražnje strane piše broj telefona na koji se možete žaliti te zbog toga se većinom svi drže pravila

Zatim male posebnosti na autobusima -- ovo nisam uspio skužiti šta predstavlja, nemaju svi busevi, i razne brojke su u igri, ali nije vozni red jer bilo bi ih i po par sa istim brojem, ali definitivno je nešto interno, ne namjenjeno putnicima

Na kotačima skoro svi imaju ove zelene učvršćivače

U katnom busu dolje imate ekran u koji pogledate dal gore na katu ima mjesta za sjesti se :)

Najava stanica funkcionira besprijekorno, no malo je podugačka budući da na svakoj stanici najava ide ovako: npr.: '172 za Zaprešić, slijedeća stanica je Vrapče', i tako svaki put najavi glasovno finalnu destinaciju i slijedeću stanicu
U autobusima naravno displayi:

Koliko je sve lijepo organizirano i koliko je ljudima stalo do posla koji rade vidi se i ovdje -- tvrtka se reklamira fotografijama iz svoje povijesti -- u našim prijevozničkim firmama ako i imaju pokoju fotku, vjerojatno ne znaju ni gdje je  ::|

Tomek

Zatim malo o legendi -- velikoj legendi uopće autobusa, dobrom starom Routemasteru, originalnom londonskom katnom autobusu kakvih je u malo starijim verzijama i na prostorima ex Yu..
U Londonu su ostali još na dvije linije, 9 i 15 koje prometuju samim centrom Londona i tu služe više turistički.. Vidio sam još jednog na liniji 22, ali to mislim da je slučajno uletio jer je u 10 dana viđen samo jednom.. Mnogo Londončana se žalilo kada su ih počeli izbacivati, ali oni donose duple troškove budući da osim vozača su morali imati konduktera dok noviji gradski katni autobusi imaju samo vozača koji pregledava karte putnicima na ulazu.

Kad ga vidite zaljubite se :)

Kraj jednog modernijeg modela

U gužvi

Tomek

I onda idemo na jednu vožnju :)

Ulaz u bus koji nema vrata

Donji dio

Gornji dio

Ovako izvana gledate u vozača

Straga

Ima ih i par drugačije obojanih

I još jedan normalan

Tomek

Idemo dalje sa standardnim autobusima -- solo klasični su ili Citari o kojima malo kasnije ili domaće proizvodnje -- ovdje sad malo solo i midi buseva, neki su po meni prilično problematični jer imaju samo prednja vrata te kad se uđe u njih i pomakne malo u unutrašnjost,a gužva je, jedva kasnije izađete

Izgledom su mi svi više manje neugledni pa im nisam ni puno fotkao

ist

Ponekad mi se čini da nismo na istom planetu

conecto

Citat: ist  u Lipanj 23, 2010, 12:24:23
Ponekad mi se čini da nismo na istom planetu

Pa kao i da nismo, jer mi smo uvijek bili, sad smo i ostat ćemo na Balkanu.
Sigurno je da je London kao stara prijestolnica višestoljetne kolonizatorske države koja ima dvaput više stanovnika od cijele Hrvatske fascinacija sam za sebe, pojam duge ljubomorno njegovane tradicije, političke moći i bogatstva...
Ali i mi smo, iako daleko siromašniji, posljednjih godina (pa i duže) ulupali u Zagrebu ogromna sredstva u gradski prijevoz, iako on nije samim time dobio bitno (barem ne proporcionalno uloženim novcima) poboljšanje. To govori da nije sve u novcu...
Tako smo mi iz ovih krajeva fascinirani funkcioniranjem gradskog prijevoza u Londonu, raznim displejima kakve i mi imamo (samo rijetko kad dobro rade), čak i voznim redovima na stajalištima gdje piše slijed autobusa "oko 8-12 minuta" kakve smo mi imali na frekventnijim linijama još prije 15-20 godina, ali ih više nemamo...
Tako je tada npr. na voznom redu linije 212 pisalo u npr. "špici" svakih 3-5 minuta, a danas pišu točni polasci koji se često ne ostvaruju jer ne vozi jedan vr zbog zastoja tramvaja, preusmjeravanja vozača ili busa na drugu liniju i sl. U tim slučajevima dolazi do pomicanja polazaka određenih vr-ova, pa putniku odlazi bus "ispred nosa" jer je on sigurna da prema voznom redu on polazi tek za 5 min...
"U Routemaster se jednostavno zaljubite" - kaže Tomek. I istina je - taj bus u sebi ima veliku tradiciju i vječni neponovljivi šarm kao što imaju neka vozila poput londonskog taksija, Minije, Bube... A imali su sve to i nekadašnji naši busevi kao MAN 750 HO, 890 UO/UG i još neki. Svakako tu spada i MAN SG (SU) 220, ali mi smo ih sve redom izrezali "po kili", oko nekih smo se i u novije vrijeme i ovdje na forumu dosta potrudili...
I eto po čemu smo mi "na drugoj planeti" - problem je u našim glavama, barem po mom skromnom mišljenju. Zagreb nikad ne može London, ali je imao veliku šansu da ostane "mali Beč" (ne "postane" jer to je već davno bio).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

ist

Imperativ biti "mali Beč" već u sebi krije zamku inferiornosti. Mislim da je bolje da Zagreb bude Zagreb, a ne mali Beč. Što se, pak, Balkana tiče, već je malo ofucano to prenemaganje o balkanskom usudu. Gradove čine ljudi, a ne tobože uklete regije

conecto

Citat: ist  u Lipanj 24, 2010, 16:44:51
Imperativ biti "mali Beč" već u sebi krije zamku inferiornosti. Mislim da je bolje da Zagreb bude Zagreb, a ne mali Beč. Što se, pak, Balkana tiče, već je malo ofucano to prenemaganje o balkanskom usudu. Gradove čine ljudi, a ne tobože uklete regije

A što je Zagreb danas? Ja ga pamtim i kao boljeg (prema mom sudu).
I dobro kažeš - grad čine ljudi. Pa pogledaj malo slike ovih buseva iz Londona i kako u odnosu na njih izgledaju naši!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...