Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

Ivan

Citat: 221  u Travanj 27, 2014, 11:46:10
Raspisan je natječaj za nabavku novih buseva.
Citat:NISKOPODNI MINI AUTOBUSI S PRIRODNIM PLINOM KAO POGONSKIM GORIVOM PUTEM FINANCIJSKOG LEASINGA

25.4.2014

Grad Zagreb je kao Središnje tijelo za javnu nabavu na temelju članka 55. i 56. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/11, 83/13, 143/13 i 13/14) u Elektroničkom oglasniku javne nabave "Narodnih novina", dana 28. 04. 2014. objavio poziv za nadmetanje za predmet nabave:  ,,NISKOPODNI MINI AUTOBUSI S PRIRODNIM PLINOM KAO POGONSKIM GORIVOM PUTEM FINANCIJSKOG LEASINGA", pod evidencijskim brojem nabave: 2014-2165-EMV, broj dokumenta: 2014/S 002-0021450

Rok za dostavu ponuda je 09. 06. 2014. u 9:30 sati.
http://web1.zagreb.hr/default.aspx?id=63578
Ima li netko link na ostalu dokumentaciju, ili barem info koliko komada se kupuje?

Uglavnom, raspisuje se prva nabavka poslije 6 godina i onda nisu našli ništa pametnije nego kupit nove minije dok se ni trenutne ne koristi, ili ih se dio koristi na linijama poput 143 ili 275 gdje će se prije ili poslije shvatiti da linija treba preusmjerenje i onda stalni solo bus, dakle da se i otvore nove linije u udaljenija i solidno naseljena ZG brda kao Trdice i Medvedski breg ne treba više minija (a to očito i nije prioritet jer Cacciamali su tu već dugo, dok lojalni glasači Novog Jelkovca ili Havidića dobivaju svoje bizarne linije).
No dobro, možda će za te kvartove nestati isprika da nema dovoljno vozila, iako to zadnjih 5 godina u biti nije bio problem.

Mislim da je inače trebalo ići barem u nabavku midija jer trenutno ih ima samo 4 (od toga 2 na izdahu) a nema razloga da u voznom parku ne bude 10-15.

221

Sutra izlazi dokumentacija pa će tada situacija biti jasnija.

221

Objavljeno je što se nabavlja, ovo je samo mali dio specifikacija:

Citat:
Podružnica Zagrebački električni tramvaj nabavlja 16 autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin, zbog proširenja mreže autobusnih linija,povećanja ponude, zamjene dotrajalih autobusa koji imaju vrijednosti ispušnih plinova E1 i E2, te na linijama sa manjom potražnjom zamjene postojećih kapaciteta solo i zglobnih autobusa sa mini autobusima manjeg putničkog kapaciteta.

Dužina:                              od 7 500  do  8000 mm
Motor:                                EURO VI, pogon prirodni plin
Snaga:                               najmanje 100 KW (136 KS)
Okretni moment motora najmanje 400 Nm pri 1250 - 3000 okr/min
Mjenjač: Ručni, 6 stupnjeva + vožnja unatrag, ZF S6 400 ili jednakovrijedan
Tahograf  SIEMENS VDO MTCO 1324 ili jednakovrijedan
Dvoja dvokrilna vrata sa otvaranjem prema van

Ivan

Čak 16? A kud će s tim? I koje to solo linije trebaju toliku redukciju kapaciteta? Čini se da su stavili broj koji im se svidio a ostalo je birokratsko lupetanje.

7,5-8 m je veliko za mini pa su mogli i midi, ali ako je bus od 8 metara sa 136 konja (zvuči malo jadno) pretpostavljam da mora biti kombi šasija (vidjet ćemo sigurno kad bude širina, može i ostatak spec?), samo kombiji su obično daleko neudobniji a vjerojatno i nepouzdaniji, no dobro da je barem malo veći kad će očito uletiti i na neke solo linije. :(

I što opet izmišljaju s ručnim mjenjačem, tko više to uzima za gradski bus? To može staviti nesposobni birokrat koji u životu bus nije vidio niti pričao s jednim vozačem ili mehaničarom. I na Cacciamalijima je bila idiotarija, radi čega ponoviti? Vozači se trebaju žaliti protiv toga ako se još stigne.

Majstor

Citat: 221  u Travanj 28, 2014, 10:03:36
Objavljeno je što se nabavlja, ovo je samo mali dio specifikacija:
Prepisan promo letak za onaj Poljski Daily koji je bio u
Arriva bojama / kanta /
Samo mi sudite pošteno !

221

Nisam stigao prije, evo u prilogu su tehničke specifikacije.

Anders

Nekako mi se čini da će završiti u goričkom prigradu i na noćnima.
27302

Dreamwalker

Čini mi se još jedna besmislena nabavka.

Nego, jel se može uputiti kakav zahtjev za objašnjenje/prigovor/anything da nam se kao građanima ovog grada objasni za koju konkretno svrhu idu ti isprdci??? Naime, nije mi jasno kaj će s tim??? Oće prodat Caccamalie ili će na 105 voziti kombi ili se otvaraju još neke linije koje će biti neiskorištene a la 207??? Nekako ne vidim svrhu, osim ako kolega Anders nije u pravu.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

maxkuki

Zašto naručuju žute displeje kad su u nabavci iz 2009 naručivani zeleni,a takvi su i na tramvajima  >hammer< >hammer< ???

dominik,

Zuti su led, a zeleni flip dot zastarjeli, tako da nije samo razlika u boji. Bilo bi dobro da i u buduce narucuje led displaye. ;)

Ivan

Žuti LED su već na Cacciamalijima, iako je ostatak nabavke 2009. imao flip dot.

marin

Ja se nadam da neće ZET naručivat te kineske autobuse, mislim na nabavku solo i zglobnih, kada i ako bude! Oni nikad neće shvatit da im ti prodavači samo prodaju maglu, kad će neki kinez napravit kilometara koliko MAN/Mercedes? MA nema takvog, to što je u startu jeftiniji, nemora značit da je i na duže vrijeme jeftiniji. Još ako se uzme u obzir da je lošiji za vozit, za vozit se onda ja ne vidim dilemu.

Ivan

Ima li netko informacije kako ide natječaj za plinske minije? Piše da su ponude trebale biti dostavljene 09. 06., prošla su skoro dva mjeseca od tog datuma...

da se vratim malo na stari post...
Citat: Anders  u Travanj 28, 2014, 17:29:03
Nekako mi se čini da će završiti u goričkom prigradu i na noćnima.
Noćne nema nikakve šanse, najslabije opterećene 33 i 116 imaju barem 15-ak putnika najdosadnijim radnim danom a na ostalim linijama je nekad i zglobni pretrpan, jedino ako misle uvoditi nove noćne po ZG brdima i u prigradu, s obzirom na uštede i redukcije postojećih noćnih zadnjih godina, ne vjerujem.

Gorički prigrad teško, ne znam koje linije mogu funkcionirati tako, midi bi možda mogao ali mini jako teško, jedino možda 335, drugdje nema smisla, a da se malo natrpa 302, 303 ili čak da se 311 smanji na samo 322 treba barem midi, a sve linije ostale linije spajaju nekoliko mjesta koja imaju blizu ili više od 1000 stanovnika kao N.Čiče-Ribnica-Poljana, S.Čiče-Kuče-Rakitovec-Turopolje, Mičevec-Črnkovec-Ščitarjevo i nema smisla pričati o manjem busu, jasno trebaju barem solo, a neke kao 310 možda i preurediti da se može slati zglobni.

Tako da će biti problema, ostat će pitanje gdje će nas ZET iznenadit kad to dođe... S obzirom na nedostatak vozača, puno novih linija sigurno neće biti ako bude i jedna-dvije, a najizgledniji kandidati za prebacit na mini mi se čine 105 (prebacivanje midija na 129), možda recimo 103 ako se odvoji od 102 (i možda spoji sa 105), 159, 182, 277, 278, 280, no opet to je malo linija za broj koji dolazi i niti jedna nije baš za mini, sljedeće žrtve bi mogle biti 129, 137, 163, 213, 214, 225, 238, a možda i neke goričke koje trebaju barem midi u špicama a i solo je u redu... :( Trebalo je kupiti MIDI i ovo bi se sve moglo uredno napraviti, i konkretno kad se vide potrebe na terenu ova nabavka ispada sasvim proizvoljnja i besmislena, više od 6-7 novih minija nema jednostavno kuda ići, a i 16 midi bi bilo uvrh glave, tako da koji je uopće plan ovdje? ???

Nadam se također i da će se moći napuniti, priča se da postoje problemi s punjenjem u APP (iako meni se čini da sad Citelisa vozi prilično veliki broj), a od novih 16 autobusa, makar bili mali, sigurno neće biti bolje.

Usput, znači li to i da svi "omiljeni" Cacciamaliji odlaze u Dubravu? Ili možda misle opet petljat s Radničkom ako Podsused je stvarno na knap s punjenjem postojećih? :)

citaro

Uh... Na 105, pogotovo kad školarci idu na Jabukovac s Britanca, ne stanu svi u midi, a solo (kad se znao zalomiti) je pun da puniji ne može biti... Tako da mini busevi na 105, barem za vrijeme školske godine, ne dolaze u obzir.

Ivan

Da, ma kažem ja da nisu ni ove linije za mini i da je trebalo nabaviti još midija umjesto toga, ali očito će se morati naći "žrtve" ako ih dolazi toliko, osim ako misle otvoriti hrpu novih malih linija što je skoro nevjerojatno uz redukcije kakve se spremaju, ili ih držati u većem broju kao spomenike nesposobnosti na parkiralištima, ili prodati 5 godina stare Cacciamalije (ako se moglo prodavat 8 godina stare Eurobuse, evo onda napretka prema 5 ::|) umjesto kojih će vjerojatno doći skoro iste kante, samo na drugo gorivo...