Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

Ivan

Slažem se i ja da ne treba kupovati ništa, barem do 2011., ali ne bi mi smetalo da opet dođu Citelisi (iako mi ne bi bili prvi izbor), ovi sad mi se čine sve zanimljiviji.

Možda sam samo šokiran besmislenom količinom Citara i Lion's Cityja ili sam možda frustriran novom Webastovom klimom u njima koju ne trpim (nije prehladno, ali ventilatori su prejaki i imam osjećaj da mi cijepaju lubanju), ali što se zadnje nabavke tiče zapravo mi je najljepše voziti se u Citelisima. Trzavi ZF je zabavan, plinski motori vuku solidno, ovjes je udoban, klima je dobro pogođena, sve skupa OK, nije sad da su remek-djelo, ali nisam vidio niti neke ozbiljne greške u izradi...

Slažem se sa Tomekom da trebamo malo razmišljati i o alternativama. Ja ne bih baš išao previše prema istoku, ali neke proizvođače poput Solarisa treba uzeti u obzir.

MB bih jednostavno kaznio zbog svih sr... ovih godina, ali MAN bih volio opet vidjeti. Ali zglobni, zaboga, dosta više ovih jednih te istih solaša, počet ću imati noćne more ako kupe još ovakvih...

STIB

Citat: Ivan  u Rujan 01, 2009, 17:09:27zapravo mi je najljepše voziti se u Citelisima. (...) plinski motori vuku solidno, ovjes je udoban, klima je dobro pogođena, sve skupa OK
Mogu se složiti sa svime osim da vuku solidno uzbrdo (po Lašćinskoj na primjer).
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

citaro

Citat: Ivan  u Rujan 01, 2009, 17:09:27
što se zadnje nabavke tiče zapravo mi je najljepše voziti se u Citelisima. Trzavi ZF je zabavan, plinski motori vuku solidno, ovjes je udoban, klima je dobro pogođena, sve skupa OK, nije sad da su remek-djelo, ali nisam vidio niti neke ozbiljne greške u izradi...

MB bih jednostavno kaznio zbog svih sr... ovih godina, ali MAN bih volio opet vidjeti. Ali zglobni, zaboga, dosta više ovih jednih te istih solaša, počet ću imati noćne more ako kupe još ovakvih...

???
Citelis je po meni nešto najgore što se dogodilo ZET-u. Užasno je neudoban - em trza pri kretanju najmanje 2 puta, em mu je završna obrada nula, sve se trese i cviluždra po ravnoj cesti, o rupama da ne pričam, a i vidio sam da su već i počeli stavljati papir iz časopisa između nekih komponenti u unutrašnjosti busa, valjda da ne klapara... Slažem se da klima radi perfektno, ali to je po meni jedino što valja na tom busu...

Ivan

Citat: citaro  u Rujan 01, 2009, 20:08:15

Citelis je po meni nešto najgore što se dogodilo ZET-u. Užasno je neudoban - em trza pri kretanju najmanje 2 puta,
ZF k'o ZF, ništa novo.

Citat: citaro  u Rujan 01, 2009, 20:08:15em mu je završna obrada nula, sve se trese i cviluždra po ravnoj cesti, o rupama da ne pričam
Ma ja se kladim da na mjerenju glasnoće klapa puno manje od starijih Citara, ili pogotovo Lion's Cityja 06, i to ne pričam poslije par godina upotrebe nego kad su bili novi.

Novi MAN-ovi i Mercedesi jesu puno manje klapavi i tu je bilo napretka, a Irisbus očito zaostaje i po nekim drugim pitanjima, ali mislim da je realno daleko od onoga kako ga neki ovdje doživljavaju.

tramvajac 92

Citat: STIB  u Rujan 01, 2009, 20:07:35
Citat: Ivan  u Rujan 01, 2009, 17:09:27zapravo mi je najljepše voziti se u Citelisima. (...) plinski motori vuku solidno, ovjes je udoban, klima je dobro pogođena, sve skupa OK
Mogu se složiti sa svime osim da vuku solidno uzbrdo (po Lašćinskoj na primjer).
Ni po Markuševečkoj nije baš nešto
Šta bi bilo kad bi naletio npr. na 226 ???

Ivan

Pa dobro, to opet nije kriv Citelis, to je genijalni raspored ZET-ovih prometnika, znam da često rade gluposti ali ovo nisam očekivao, na potpuno ravnim 214 i 223 Lion's City sa 310 KS, na brdovitim 228 i 233 Citelis CNG... Koji god plinaš da je došao ne bi bio pretjerano jak i nema potrebe slati ga u brda kad ima sasvim dosta dizelaša. ::|

Dixie

Citelis je po meni nešto najgore što se dogodilo ZET-u. u...

Zaboravio si Ikaruse. TO je bilo najgore.

tamlover

Danas mi je zapela za oko zanimljivost koja je direktno povezana i s nabavom Citelisa. Čistoća je nakon godina MB-a i MAN-a nabavila nove kamione za odvoz smeća - Iveco naravno.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

conecto

Citat: tamlover  u Rujan 02, 2009, 14:45:07
Danas mi je zapela za oko zanimljivost koja je direktno povezana i s nabavom Citelisa. Čistoća je nakon godina MB-a i MAN-a nabavila nove kamione za odvoz smeća - Iveco naravno.

Otkad je HV kupila Iveco kamione baš ih je nešto krenulo...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Majstor

Možda Rončević dolazi u Holding / ma ima Holding i svojih Rončevića /
Samo mi sudite pošteno !

conecto

Citat: Majstor  u Rujan 02, 2009, 16:07:17
Možda Rončević dolazi u Holding / ma ima Holding i svojih Rončevića /

To s Rončevićem po medijima je meni pomalo smiješno i čista (uobičajena) zabava za narod čime se skreće pažnja s većih problema. Jer sve (i daleko veće) nabave u npr. Holdingu navodno su prolazile na isti način.
Govorka se o još jednom faktoru koji se čini prilično realan. Naime, znamo da se posljednjih nekoliko godina autobusi nabavljaju na lizing. Iza lizing-kuća stoje zapravo banke, a većina naših banaka (i to one najveće) su u talijanskom vlasništvu. A Talijani imaju svoje proizvođače buseva...
Isto tako, zna se da je dio voznog parka prebačen na alternativna goriva po direktivama EU i programa Civis, a izbor u Zagrebu je pao na CNG.
Kad sve to zbrojimo dobijemo - Irisbus Citelis CNG!

Ne želim o tome ni razmišljati, ali vidimo sad da se Ikarbus prilično zbližava s talijanskim proizvođačem BredaMenarini, pa možda u budućnosti Tomekov (po meni crni) scenarij i nije nemoguć.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

citaro

Citat: Dixie  u Rujan 02, 2009, 11:06:39
Citelis je po meni nešto najgore što se dogodilo ZET-u. u...

Zaboravio si Ikaruse. TO je bilo najgore.

Ne sjećam ih se, ako sam i uopće bio rođen kada su oni vozili.

Tomek

Zadnji, gbr95 je otišao u rashod 1996.

citaro

Citat: Tomek  u Rujan 03, 2009, 14:16:36

Da, ne mogu ih se ni sjećati, imao sam 4 godine...

Ivan

Citat: citaro  u Rujan 03, 2009, 14:20:10
Citat: Tomek  u Rujan 03, 2009, 14:16:36
Da, ne mogu ih se ni sjećati, imao sam 4 godine...
Pa, ja se jako dobro sjećam npr. linije 109 Ljubljanica-Dugave ili plavih krajeva sa bijelom crtom na MAN Avtomontažama iako sam tada imao maksimalno 4 godine... :)