Vozni park i novosti

Autor shef, Siječanj 20, 2008, 15:23:48

tony

Liburnija je objavila natječaj za nabavu 2 rabljena prigradska autobusa

Kristian01

Citat: zekonja  u Prosinac 18, 2012, 10:07:13
Pozdrav, i ja sam inače iz okolice Zadra, a muči me ista stvar kao i čitatelja u članku.
http://www.057info.hr/vijesti/2012-12-18/liburnija-uvela-liniju-za-imaginarnu-lokaciju
Zar nebi mogli ubaciti karte grada tako da se vrte i na monitorima po autobusu, otkad su dosli stalno se vrte karte Dubaia

A jos da ti mozda ubace i kojom ulicom autobus prolazi, posto je Zadar jako velik grad pa da se ne izgubis u gradskoj liniji od 7 stanica, a cuda...

peron24

Citat: Avtomontaža  u Prosinac 14, 2012, 21:27:39
Ne znam di da stavim ovaj post, a ja ne razumim zašto na nekim otocima (pogotovo zadarskim) voze busevi s auto-otpada. Jučer i danas Saljani su se jedva dokopali Zadra. Evo što se desilo. Mediteran, katamaran koji vozi Zadar-Sali se po jedno petstoti put pokvario,a u 5 iz Brbinja krenula neka Liburnijina kršina koja samo što ne izdahne dok se penje uz Velu stražu. Danas joj je tribalo malo manje od ure od Salija do Brbinja i još uru i dvadeset trajektom do Zadra. To je priko dvi ure vožnje, a toliko je prije 30 godina vozila brodska linija koja je išla i priko Iža. Nek se nadležni malo bolje pobrinu o javnom prijevozu na otocima.

Izgleda da za različite otoke vrijede različiti kriteriji. Na zadarskom području osim Dugog otoka autobusni promet ima i tzv. otočna zajednica Ugljan-Pašman,tj. dva otoka spojena mostom preko kanala Ždrelac. Zanimljivo je da Ugljan-Pašman zajedno imaju površinu od cca 114km kvadratnih,što je gotovo identično sa površinom Dugog otoka. Međutim zbog geografske udaljenosti od kopna broj stanovnika na Dugom otoku je znatno manji,a naselja su razbacana od sjeverozapada do jugoistoka otoka.
Ugljan je sa Zadrom povezan trajektnom linijom. Pristanište se nalazi u naselju Preko,koje se kako mu ime kaže nalazi preko puta Zadra. U blizini trajektnog pristaništa se nalazi benzinska stanica i mali autobusni terminal. Odatle polaze Liburnijini busevi za ostala naselja na Ugljanu i Pašmanu. Postoji linija koja vozi sa naselja sjeverozapadno od Preka (Lukoran,Sutomišćica i Ugljan), zatim za ona smještena jugoistočno (Kali,Kukljica) kao i ona najduža koja osim Kalija i Kukljice prelazi most za Pašman te prolazi kroz Ždrelac,Neviđane,Pašman i konačno stiže do Tkona. Tkon je najjužnije naselje i nalazi se preko puta Biograda. Autobus u Tkonu se okreće kod trajektnog pristaništa za Biograd.
Terminal u Preku izgleda ovako:

Liburnija ima sezonski (7i8 mj.) pred i postsezonski (6 i 9 mj.) i zimski red vožnje. Krajem ljeta sam se vozio od Tkona do Preka u niskopodnom Mercedesu 405 Nu gbr.849. Na terminalu Preko sam još vidio dvije 407-ice,jednu 405-icu i jednog Conecta (ex. Autotrolej). Turistički autobusi dolaze trajektom iz Zadra za Preko,jer linija Biograd-Tkon koristi manje trajekte.
Dugi otok je paralelan sa Ugljan-Pašmanom i znatno je udaljeniji od kopna pa očito trpi  nepravdu u autobusnom prijevozu.
Povezan je trajektnim ili katamaranskim linijama sa Zadrom u naseljima Sali,Božava,Brbinj i čini mi se još Zaglav.  Liburnija je na Dugi otok poslala ovaj Sanos 515
http://i993.photobucket.com/albums/af60/peron25/autobus20luka1.jpg
Foto iz Zadarskog lista
Postoji prijevoz i na otoku Ižu,ali to je znatno manji otok,i tu bi izvan sezone bio dovoljan i minibus

Tomek

Super si to napisao, baš me zanima šta vozi na Ižu. Ugl. jedna ispravka ovo na slici nije Conecto nego O345, prethodnik ;)
Što se tiče kvalitete autobusa koji tamo voze vjerojatno ima veze i sa plaćanjem tj. vjerojatno su Ugljan i Pašman dali više novca Liburniji te tako imaju kvalitetniji prijevoz.

peron24

Pretpostavljao sam da je na otoku Ižu neki minibus;evo ga,to je TAM 130 A 85T  reg. ZD 142 AD

Autor bloga: Branimir, snimljeno u srpnju 2011
http://odpedalirati.blogspot.com/2011/07/iz-chill-out.html

Paško

Citat: peron24  u Prosinac 28, 2012, 16:25:27
TAM 130 A 85T  reg. ZD 142 AD
Ovdje ima tablice ZD-758-GG ;)
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

peron24

Da, gbr. je isto 794,dakle krajem 2010 je dobio nove tablice. Shema je sigurno naknadno radjena da se uskladi sa Mercedesima O405, 407 i 408.
Zanima me zasto su rashodovani Steyri koji su stigli 2003 iz AP Varazdin. Znam da je jedan imao prometnu. Jesu li imali Mercedesove motore?

INTEGRO

LIBURNIJA KUPILA IVECO ARWAY GBR 401.. 8-8

Majstor

Samo mi sudite pošteno !

tony

da li ima itkokavog saznja u vezi displey  monitora koji su u zadnje nabavljenim citarima,bilo bi sramotno da to jos nisu rijesili,jer zadar kao turisticki grad,a nanjima "hieroglifi" sa dalekog istoka??? >hammer<

Kristian01

tony

jedno pitanje kako se moze staviti citaro na liniju zadar-vir,i jedna novost bijeli isuzu turqise koji je viden par puta na liniji autobusni kolodvor zracna luka i nazad

Kristian01

Citaro je vozio na ZD-Vir jer u Skoblarima u Privlaci nemoze proci veci autobus jer rade neku cestu tamo...

INTEGRO

Danas isključen iz prometa stari 221 policija skinula tablice..  ::|

tramvajac 92

Isuzu ima registracije ZD 164-HI