Plinski autobusi

Autor NP-549, Studeni 10, 2009, 11:31:09

mivano

Pretpostavljam da će onda neki solo Conecti preći u prigrad  ???

Shole

Teško da oće jer prigrad ionako ima vozni park na razini, ili bolji od Conecta po godištima.  Samo par smjena duži stara kola.  628, 630, 632, 638...  

Ide se na to da čim više bude solo kola vani tako da će vjerovatno ostat Conecti u gradu da bi ih mogli koristiti.  Ako ih daju u prigrad onda će ih neko zadužit (npr spomenutih par ekipa),  njihove turčine će uzet na Pomorsku i onda opet nemaš ništa na raspolaganju za grad jer su oni koji bi tada bili višak (604-610)  totalni krševi.

Recimo da dođe 10 CNG-a,  to bi donekle sredilo situaciju.  Rashoduju se 412,467,468 i 470  i njih u prigradu zamjene  589,590,601,603 koji su sad stalno na posudbi u gradu.  Imali bi tad u gradu 25 dobrih solo kola i desetak rezervnih SU240.  To bi trebalo bit OK za ovakav sistem rada koji je sada  (navečer solo na linije 5, 7 )

tramvajac 92

Ovo nije najbolja tema za to, ali bi li netko mogao napisati broj vozila na svim (barem gradskim linijkama)?

Shole

1A - 3
2A - 2
3   - 3
3A - 1
4   - 4
5A - 1
7A - 4
8   - 2
8A - 1
    -------
      21

ikar

S napomenom da se samo linija 5 mjenja navečer. I to 4. vozna reda (2. su dvokratne), 2. se povlače u 20-21. Sva četri busa dolaze sa smjena koje završavaju oko 17 sati.

kico101

( OT )Osim što se na 3A zacementirao cicimici. ;D
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

zasad je zbog radova, kad se unormali stanje na g.Zametu ić će opet solo

tramvajac 92

Citat: Shole  u Rujan 30, 2011, 11:37:49
1A - 3
2A - 2
3   - 3
3A - 1
4   - 4
5A - 1
7A - 4
8   - 2
8A - 1
    -------
      21
A 1, 2, 6, 7, 9?
Ako sam shvatio na 5 je 6  bus123 od toga 4 bus123 ostaju do kraja, a 2 su prekidna..

ikar

L1 - 6 monotrala - 4 cjelodnevna vr, 1 vr 6-20 i prekidna.
L1A - 3 solo - 2 cjelodnevna, 1 vr 6-22
L1B - 1 mini 5-21
L2 - 11 monotrala, 2 dvokratne i jedan vr do 17.
L2A - 2 solo - vr 5-22 + prekidna
L3 - 3 solo - (jedna prekidna)
L3A - 1 solo
L4 - 4 solo - 2 cjelodnevna, 1 5-17, 1 13-00
L4A - 1 mini 5-21
L5 - 8 monotrala, 4 cjelodnevna, dvija vr do 20/21, dvije prekidne
L5A - 1 solo
L6 - 8 monotrala, 2 prekidne + 1 vr do 17
L7 - 4 monotrala, 1 vr do 20
L7A - 4 solo (isto kao i L7)
L8 - 2 solo (jedna prekidna)
L8A - 1 solo do 17
L9 - 1 mini

mivano

Danas sam oslušao jedno predavanje na temu motora općenito. Rijeka nije grad za plinske autobuse. Rijeka je idealan grad za hibridna vozila (električni + dizelmotorni pogon).

Doktori znanosti potvrđuju teze izrečene od strane vas forumaša. Ali očito će bit onako kako naredi politika.  :(  >hammer<

NP-549

Za hibridne se valjda nemogu dobit nikakva sredstva od nikud.  Inače,  Ljubljanski LPP je uz nekoliko novih CNG-ova kupio i par komada hibridnih autobusa. 

maky

Ako politika ne umiješa svoje prste, u Splitu se razmišljalo o hibridnom pogonu (ali za daljnju budućnost), a mislim da bi se i Rijeka trebala malo strpiti prije prelaska na te alternative...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

shef

Očekujući rezultate natječaja tko će biti dobavljač za prvih deset plinskih, jedan youtube iz Koreje:

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Spiker

Citat: Berlingo  u Rujan 20, 2010, 23:20:43
Ti plinasi mi se nikad nisu svidjali. Kad sam ih prvi puta vidio uz Velesajam nisam vjerovao kako sporo krecu s mijesta. Ili se to meni cini? Neka napise to neko tko ga je vozio. Vjerovatno ce biti sve jasnije. A za rijecke Sanose bi samo napisao cega se sjecam. Mislim da to ima negdje na forumu. Kad je dosla serija 463-465 oni su na opterecenoj dvojci (ni u ludilu kao danas) vukli uz Novi list u drugoj, a to bi bilo nesto kao sleper FAP uz Gornje Jelenje s 20t i 200 KS. No za par tjedana vukli su u cetvrtoj.
Nikad nebi volio vidjeti te plinase u svome gradu.

GB 793 je u vlasništvu tvrtke autobus i to je zamjenski autobus. ako ZETu treba. I zato ima malo kilometara i u daleko je najboljem stanju, od svih zetovih. U Rijeku je išao sa posebno podešenom getribom. Program se mjenja prekidačem na armaturi. Mislim da su ih sada stavili ispod jednog poklopca da vozači sami ne mogu mjenjati programe. Po dovim programom, kakav je bio u Rijeci, motor je daleko rastrošniji i opterećeniji nego je to u Zagrebu npr. Za mjerodavnu usporedbu, trebali ste uzeti jedan ZETov a ne ovaj 793.

Spiker

Citat: BARCODE  u Rujan 20, 2010, 23:41:55
Evo par redaka o plinskim autobusima vi me ispravite ako grješim,ali vrlo rado ću podjeliti neka saznanja sa vama. Autobusi pogonjeni plinom zahtjevaju poseban tretman, a odnosi se na to da moraju imati posebna parkirna mjesta u servisiranju i održavanju moraju se koristiti neiskreći alati što znači da je i održavanje puno skuplje punjenje plinom traje i po nekoliko sati i u konačnici puno su skuplji u nabavci kao i djelovi za njihovo održavanje. Gdje je tu računica. Neki sada misle pa manje zagađuju okoliš da, ali i euro 5 motori imau jednako štetan učinak na okoliš kao i plinski, ali je su jeftiniji za održavanje. Plinski pogon je nešto jeftiniji od dizelskog, ali kvarovi i samo održavanje  u konačnici znatno utječu na njihovu isplativost.
Transporti Trieste imaju par plinskih autobusa i ne namjeravaju ih više nabavljati tko zna zašto ??? Isto bih preporučio i Direktoru Autotroleja da se bori svim
silama protiv nabavke takovih autobusa.
Ti si u pravu.
Ali, sve se može "zaobići".
Pogledaj natpis u radionici firme Autobus, koja servisira Citelise od ZET-a.  Kada sam ga vidio, nisam vjerovao svojim očima. Pitaj ostale zetove vozače koji povrmeno odvoze autobuse tamo na popravak.
Tamo piše da svaki autobus treba isprazniti sve spremnike plina prije ulaska u radionicu. Posebne opreme za to nema.
Znači, po toj uputi, svaki autobus treba raditi dok se sav plin ne istroši i motor sam ugasi.
Potom autobus treba "ugurati u servis" i tek tada se na njemu radi, što već treba.
A poslije? E, to ne piše.
Možda odšlepati autobus na punionicu? A ako se na probnoj vožnji utvrdi da nije dobro i treba ponovo u radionicu?
Samo, kako je to prošlo inspektorat?
Tko je nadležan za radnu dozvolu takvog servisa?
Šta ako se desi neki nesretni događaj i netko strada?
Vjerovatno će majstor biti kriv jer nije ispraznio plin iz rezervoara!
Bitno je da radionica radi i gazda bere novce.

Ako bi se ti busevi radli kod benusija, zar misliš da bi bilo tamo drugačije?