Stare fotografije i povijest JKP-a GRAS

Autor MILCHO, Prosinac 08, 2009, 01:53:24

aaaaa

Ovih MAN-ova je doslo ukupno 11 komada (470 do 480) dosli su 1999. i medju posljednjima rashodovani 470, 472 i 480...474 je razbijen 2005. mislim i nije ni napravljen nikada. Prije nego sto ih je kupio GRAS dugo su stajali nisu radili. Prilikom puta  iz Augsburga u Sarajevo nedaleko od mjesta polaska jednom je "crko" motor....

MILCHO

Koje su oni bili godište i jeli ikad bio popravljen 473? nešto nemogu da se sjetim.

aaaaa

473 je ja mislim medju prvima rashodovan ...on i 476....mislim da nije popravljena sto se tice godista mislim da su 86 ali to nisam siguran

MILCHO

Ikarusi IK-110B / 115B sa RABA motorom. Možda najbrojniji GRAS-ov model ikad. rat je preživjelo možda 40-45 komada, a najveći dio je uništen u ratu.

Povučeni su iz prometa 2000 godine

Ikarus IK-111B sa MAN motorom gb 267, vozio do 2004.

Najdugovječniji stari Ikarusi su zglobni IK-161B (MAN motor) gb 434 i 436 mislim da su vozili do početka 2006 ali neznam tačno. na kraju karijere vozili na 23, 23a, 27, 31 i 43 ne znam jesu li išli u B zonu zadnjih godina

Slike su sa www.ht-busser.dk

P.S.
Ako neko zna godište 267, 434, i 436.

aaaaa

Kod 267 je takođe bio MAN motor od 260 KS isti onaj koji je ugradjen kod 434 i 436. MIslim da su sve tri 1991. mozda cak i 1992 godiste jer su dosli medju zadnjima i bili su presli jako malo kilometara. Cini mi se da sam vidio na onoj plocici kod 436 da je 1991. godiste  Mislim da je zadnji povucen iz saobracaja 436 nesto malo ranije 434. Rat je prezivio i 435 koji je prodat centrotransovom odjeljenju u Kiseljaku. Posljednjih godina nisu isli u B zonu s tim da je 436 mogao do 80 km/h bez problema

MILCHO

Ovo za 435 je za mene veliko i prijatno iznenađenje. Onda je vjerovatno prodan početkom 1996 ili krajem 1995 ili... ???

Ovaj 267 mislim da je stigao sa 434, jer su oba imali jednodjelni zadnji prozor, poslije je kod 434 napravljen dvodjelni prozor.

aaaaa

Citat: MILCHO  u Siječanj 09, 2010, 18:43:46
Ovo za 435 je za mene veliko i prijatno iznenađenje. Onda je vjerovatno prodan početkom 1996 ili krajem 1995 ili... ???

Ovaj 267 mislim da je stigao sa 434, jer su oba imali jednodjelni zadnji prozor, poslije je kod 434 napravljen dvodjelni prozor.

ma nije to mjerilo nikakvo pogotovo kada su u pitanju vozila iz rata jer su stakla nerijetko pucala a ugradjivalo se ono sto se imalo. Ne znam kada je prodat 435 ali znam da sam ga vidjao do 2005 odnosno 2006. A sto se tice datuma proizvodnje odnosno datuma dolaska oni su dolazili u vecim kontingentima tako da moze biti da su sve tri dosla u isto vrijeme

MILCHO

do 2005 ili 2006!? Prosto ne mogu da vjerujem. kako ga nikad nisam vidio na 31? niti na bilo kojoj drugoj liniji, na kojoj je liniji vozio?

Stvarno mi ništa nije jasno :o. Da sam ga bar jednom vidio sigurno bi ga primjetio.

aaaaa

Citat: MILCHO  u Siječanj 09, 2010, 20:54:01
do 2005 ili 2006!? Prosto ne mogu da vjerujem. kako ga nikad nisam vidio na 31? niti na bilo kojoj drugoj liniji, na kojoj je liniji vozio?

Stvarno mi ništa nije jasno :o. Da sam ga bar jednom vidio sigurno bi ga primjetio.

pogresno si shvatio ...nije radio ni na jednoj GRASovoj liniji ...radio je u Kiseljaku neku lokalnu linijiu, pojma nemam koju

MILCHO

Nije vozio na GRAS-ovoj liniji ali je ipak bio grasov bus.

Da to nije možda jedan od 6 autobusa koji su prebacivali izbjeglice u split a zatim zaustavljeni u Kiseljaku, a vozači su se prebacili do grada kako je ko znao i umio. a autobusi su ostali u Kiseljaku, i vjerovatno tamo radili?  ::|

Možeš li se sjetiti kakve je oznake imao 2005 ili 06?

aaaaa

Citat: MILCHO  u Siječanj 10, 2010, 00:10:24
Nije vozio na GRAS-ovoj liniji ali je ipak bio grasov bus.

Da to nije možda jedan od 6 autobusa koji su prebacivali izbjeglice u split a zatim zaustavljeni u Kiseljaku, a vozači su se prebacili do grada kako je ko znao i umio. a autobusi su ostali u Kiseljaku, i vjerovatno tamo radili?  ::|

Možeš li se sjetiti kakve je oznake imao 2005 ili 06?

Ma zadrzao je istu boju onu crvenu i na prednjoj strani je imao broj 435 i to je to...imao je tablu sa oznakom linije "centrotrans eurolines" toliko se sjecam.... Kako je dospio  u Kiseljak pojma nemam zaista...

The_Dubster

gledam sad ovu stranicu http://www.ht-busser.dk

pa bokte koliko i kakvih buseva su imali, gdje su toliki završili ???
ako su rashodovani ili tako, mogli su ih prodat u željezo i ostale metale opet bi imali koristi neke...

MILCHO

Citat: The_Dubster  u Siječanj 10, 2010, 12:43:18
gledam sad ovu stranicu http://www.ht-busser.dk

pa bokte koliko i kakvih buseva su imali, gdje su toliki završili ???
ako su rashodovani ili tako, mogli su ih prodat u željezo i ostale metale opet bi imali koristi neke...
Pa većina buseva koji su rashodovani do 2005 je prodata u staro željezo, a ostavljeni dijelovi koji se mogu iskoristiti.

Šteta je što su isječeni i prodati svi stari Ikarusi, moglo ih se iskoristiti za filmove.

The_Dubster

[/quote]

Šteta je što su isječeni i prodati svi stari Ikarusi, moglo ih se iskoristiti za filmove.
[/quote]

a mogli su se koristiti i u vojnim vježbama, a ne da se karose razbijaju :D

MILCHO

Citat: The_Dubster  u Siječanj 10, 2010, 16:57:32

[/quote]

a mogli su se koristiti i u vojnim vježbama, a ne da se karose razbijaju :D
[/quote]
Karosi 620 je odmah poslije vježbe stavljeno novo staklo i ubrzo je (možda već idući dan) opet prometovala... a pošto rashodovanih Karosa ima više nego voznih, nije nikakav problem skinuti staklo sa neispravne i staviti na mjesto razbijenog na 620.