Rasprave

Autor prote, Travanj 24, 2010, 08:09:37

Rudar

To je djelomično točno, ako bus gledaš kao čisto turistički. Ali konceptualno je zamišljen na pola puta između međugradskog i turističkog, što je u fazi zamisli projekta bila dobra ideja. Ali nitko nije mogao predvidjeti da će kriza ovako udariti po džepu. Pogledaj samo statistiku koliko je u HR zadnjih par godina prodano novih autobusa i sve će ti biti jasno. Nije toliko stvar ni u novom proizvodu jer svaki je proizvod i brand jednom bio novi i morao krenuti od nule. Jednostavno, raja nema para i tko treba bus ugl. kupi rabljeni.

Tlimfocit

To je samo moje mišljenje. :)
Sigurno da Zubaku nije bio nimalo lak posao. Tako da sve najbolje želje Crobusu.

Majstor

Citat: Tlimfocit  u Prosinac 07, 2012, 23:14:10
Citat: volvobus  u Prosinac 07, 2012, 13:08:01
što je konkretno glavni uzrok neprodaje u Hrvatskoj tog izrazito lijepog busa?

Omjer uloženo / dobijeno? Autobus je lijep, ali po meni ima par kardinalnih grešaka u samoj koncepciji (npr mali prtljažni prostor). A usto nitko neće kupiti neprovjere

Mali prtljazni prostor / dovoljno je 6 m3 za 50 putnika / ako je u Setri 431 DT prtljazni
prostor 8 m3 za 89 putnika
Mislim da je glavni krivac ne prodaje los menagment Crobusa i nejasna cijena za HR
Samo mi sudite pošteno !

tomekk

A šta je s motorom? Nije li malo preslab?  :-\
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

conecto

Motor je samo dio paketa, iza njega dolaze mjenjač, diferencijal, tek iza toga dolazi ono što dođe na pogonske kotače. Zavisi za što ti bus treba.
Ali to je dio koji nas na ovim prostorima uvijek muči - koliko ima konja?
Npr., ja sa svakim našim Citarom od 252 KS ili MAN-om od 310 KS uredno perem u gradu Starlinere i sve ostale zvijeri od 400-500 KS. Naravno, isti ti busevi voze 100 na sat negdje na oko 1300-1400 okretaja u minuti, a moj MAN vozi 60 na 1500.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tomekk

Ma znam, ima tu puno stvari...Al općenito, ovo je bus koji bi mogao vozit i turizam i linije tako da mislim da bi se pun (51+1+1 + neka prtljaga) "uplašio" pri samom spomenu brda  :-\
Život je kao matematika - ako ide lako, vjerojatno nešto radite pogrešno
RIP Grga

Marek

265kW (360KS) pri 1900 okretaja/min

conecto

A koliko mu treba konja?

I kak uopće mali ferguson ore s 35 konja?

A fiat punto s 55 ne može?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

maky

Svi znamo da je stvar kompletnog paketa, ali, upravo to me i zanima. Na kojim okretajima održava brzinu od 100km/h.  Gdje je područje najvećeg momenta. "Plaši" li se brda u najvećem stupnju prijenosa, pa ga uz Sv. Rok treba živinski vrtit 2 - 3 stupnja niže ili leti bez problema, kakvi su uopće ostali prijenosi, treba li svaku brzinu zavrtit do crvenog da bi on primio višu, kolika je razlika kad je upaljen klima uređaj, itd...

I da, uopće ne mislim da je 360 KS malo, ovo ljeto sam i više nego uživao sa O303 Eurostarom i žilavom "trispeticom"  otraga...

BTW, prije jedno mjesec dana sam onoga u vlasništvu NP Plitvice vidio u Herceg Novom na kolodvoru...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

vedran 811

Crobus je trebala uzeti neka firma iz RH npr CB i godinu dana ga ne skidati s Dubrovnika a u sezoni po povratku iz  Dubrovnika slati za Bašku kako obično i rade te navečer ponovo za Dubrovnik i nakon tih godinu dana i kad napravi taj posao onda mu realno tražiti mane i vrline. Nisam upućen koliko prelazi ovaj s Plitvica ali ne vjerujem da radi neki žešći tempo. Po mome mišljenju tih 360 ks bi trebalo biti sasvim ok.

98989

Citat: maky  u Prosinac 08, 2012, 22:14:02
Svi znamo da je stvar kompletnog paketa, ali, upravo to me i zanima. Na kojim okretajima održava brzinu od 100km/h.  Gdje je područje najvećeg momenta. "Plaši" li se brda u najvećem stupnju prijenosa, pa ga uz Sv. Rok treba živinski vrtit 2 - 3 stupnja niže ili leti bez problema, kakvi su uopće ostali prijenosi, treba li svaku brzinu zavrtit do crvenog da bi on primio višu, kolika je razlika kad je upaljen klima uređaj, itd...

I da, uopće ne mislim da je 360 KS malo, ovo ljeto sam i više nego uživao sa O303 Eurostarom i žilavom "trispeticom"  otraga...

jel ti ovo ozbiljno misliš? ili

motor 5cil od 360ks(1900) 1600nm(1100-1350okr) dolazi s diferencijalom s najbržim omjera 3.07:1

to ti izađe nekih 1570okr na 100

s obzirom da je to egr motor to je malo puno okr za njega to bi više trebo bit bus za van autoceste,  tu on ima nekih 1470nm i nekih 325ks

motor od 400ks(1900okr) i 2100nm(1000-1300okr) se može dobit s najbržim diferencijalom 2.73 to je nekih 1400okr

tu ima nekih 1950nm i 390ks

motori jači od 400ks se tek mogu dobit s overdrive getribom

hs

Pozdrav svima!
Da se nadovežem na komentare o crnom autobusu  sa prethodnih slika.
Ništa na tom busu nije slučajno ni desni volan(nije prvotno zamišljeno da bude lijevi) ni vrata sa lijeve i desne strane sve je rađeno po naruđbi za tržište velike britanije od boje busa pa do dizajna sjedala.
Bus je bio u varaždinu radi prezentacije nove armature koja može biti i lijeva pošto je bilo dosta primjedbi na prvotni model odnosno raspored komponenti.

maky

Citat: 98989  u Prosinac 08, 2012, 23:18:02
Citat: maky  u Prosinac 08, 2012, 22:14:02

jel ti ovo ozbiljno misliš? ili
Najozbiljnije.

Nedavno sam imao susreta sa Setrom 415 GT-HD koja je obična krava i u brdu se ne kilavi samo ako ju rastegneš, što nema smisla...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

volvobus

mislim da su ti motori  dovoljno jaki za sve naše ceste a to dali će on ići u jednoj brzini manje u brdo to je nebitno jer ako ga treba spustiti brzinu niže neznači da on neče pr.ići 100 -ku u Sv. Rok a pritom se zna da ako je veči okretni moment  neće se dizati temperatura motora kod  brzine manje

NP-549

A potrošnja shodno svemu spomenutom ?  Nije isto vozit sat vremena u komadu stotku po autoputu na 1400 okr/min  ili na 1800 okr/min