Gradske linije 1 - 9

Autor NP-549, Svibanj 05, 2010, 21:23:37

Boki651

Složio bih se s kolegom Kićom oko toga da treba izbaciti buseve iz špice, tj. da svi busevi na svim linijama voze u ravnomjernom intervalu, primjerice, u dobra stara vremena 7a je išao svakih 18 minuta do 21h, isto tako i 7, tako da su se savršeno upotpunjavali, sa busevima, za one koji mogu koristiti obje linije, svakih 9 minuta, što je vrlo pristojno vrijeme.

A ne ovo, poasci sa Hosti 17:04, 17:10G WTF. Umjesto da su razvukli da taj bus vozi dio 21h oni ga šalju u garažu. Ne treba mi bus u špici svakih 10 minuta i 18 je sasvim dovoljnosamo da je konstantno cijeli dan do 21h.

Kićo nestrpljivo čekam nastavak. ;)

Ruske

Citat: Boki651  u Rujan 05, 2010, 16:14:18
Umjesto da su razvukli da taj bus vozi dio 21h oni ga šalju u garažu. Ne treba mi bus u špici svakih 10 minuta i 18 je sasvim dovoljnosamo da je konstantno cijeli dan do 21h.

Kićo nestrpljivo čekam nastavak. ;)

1. slazem se s tobom

2. jedva cekam i ja nastavak bus123

Boki651

Citat: ikar  u Rujan 03, 2010, 19:14:44
U periodu do 17h je po novom 77 polazaka a po proljetnom je do 17h također 77 polazaka. Iza 17h je po novom 32, a po proljetnom 35 polazaka. (Što je rezultat izbacivanja 4.VR iz prometa iza 18h.

U iščekivanju Kićinog nastavka, da repliciram Ikaru na njegov post, uzeo sam stari i novi VR i pobrojao polaske linije 7a i malo usporedio, rezultat je sljedeći:

stari v.r. (polasci sa hosti)     - radni dan 61¸ subotom 50, nedjeljom 41
novi v.r. (polasci sa hosti)      - radni dan 57, subotom 44, nedjeljom 41

stari v.r. (polasci sa sv.križa)  - radni dan 60, subotom 49, nedjeljom 41
novi v.r. (polasci sa sv.križa)   - radni dan 57, subotom 45, nedjeljom 40

Dakle, ako dobro brojim, na liniji 7a u odnosu na proljetni v.r. ukinuto je radnim danom 4 sa hosti + 3 sa križa = 7 polazaka. Subotom je to 6 sa hosti + 4 sa križa = 10 polazaka. Nedjelja jedan polazak manje.

18 polazaka manje u voznom redu u odnosu na proljetni nazivamo kozmetičkim promjenama? ???

Ruske

nedjeljom 1 polazak ako su tvoji podaci tocni (40 vs 41)

Boki651

Je , da, imaš pravo, dakle ukupno 18 polazaka manje u novom voznom redu. Također, u oči upada (bar meni) polazak sa Hosti u subotu noć 23:25 G, po starom je bilo puno prihvatljivijih 23:40G, bar nakon ponoći doći u grad.

ikar

Neznam koji vozni red vi gledate ali subota je identična aktualnoj (od 19.06.) kada su blago reducirali vozni red vikendom (taj se ne mijenja ljeto/zima). Tada su subotom ukinuli onaj 4. vozni red koji je prometovao od 6-18, a nedjeljom je ukinuta samo vožnja koja je išla u 23.30 sa Hosti za Sveti Križ. (Totalno nepotrebno, nikad nikoga!)

jedan_019

Evo kad se već uspoređuje linija 7A - polazaka 07.09.2009. godine i sa Hosti i sa Sv. Križa = 62, dakle od sutra će biti po 5 polazaka manje iz oba smjera. Za par godina će ostati 10 polazaka na dan  :-X

kico101

Linija 2 ( 120 polazaka )  -  do 5,30 svakih 10 minuta, od 5,30 do 8,30 svakih 7 do 8 minuta (  :o ), od 8,30-13,30 svakih 11-13 minuta, od 13,30-17,00 svakih 7-8 minuta, od 17-22 svakih 10-12 minuta i tek poslije 22 sata se prorijeđuju na 15-20 minuta, što je, htjeli to priznati ili ne, ipak bolje nego proljetni vozni red i ( konačno ) čini se sasvim u redu ( pitanje je jedino kako će vozači stizati polaske i koliko će odmora imati na okretištima ).
Jasno je da dvojku treba pojačati na dionici koja pokriva Zamet na zapadu, te nikako dvojku ne uvoditi u Kampus. Zato predlažem jedno radikalno rješenje-Liniju 6A GORNJA VEŽICA-Z.Kučića-Brdo-Kvaternikova-Fiumara-Adamićeva-Krešimirova-Teslina-Vukovarska-A.Barca-F.Ćandeka-Nova Cesta-Lozičina-Zametska-I.Ćikovića Belog-DIRAČJE. U krug 6 monotrala, slijed svakih 15 minuta. Linija rasterećuje dvojku na Zametu, 6-cu na Krnjevu, 7/7A na Podmurvicama, 6 i 7 na Vežici, a ujedno i povezuje dosada slabije povezane dijelove grada. Za Kampus ne treba provlačiti ionako preopterećenu dvojku, već riješiti sa manje opterećenim linijama, napr:
Linija 3 Kampus-Bulevard-Fiumara-Centar-Zamet-Šumci-Grpci
Linija 3A Kampus-Bulevard-Pomerio-R.Benčića-Zamet-Bezjaki

Trojku bi mogla puniti 3 ( +1 u špici ) solo, a 3A-2 ( +1 u špici ) solo. Pojedinačni slijedovi izvan špice 30 min, u špici 22-23 min. Kretanje prema Kampusu iz pravca Bulevarda može biti kroz ulicu Krimeja-Kumičićeva-Strižićeva-Dukićeva-Kampus-Krautzekova-Marohnićeva-Mihanovićeva-Bulevard i dalje.

Linija 2A ( 22 polaska ) - slijed u špici svakih 30, a izvan svakih 60 minuta. Ovako koncipirana, ova linija je čisti promašaj jer nikome previše ne odgovara. Ali recimo, da je nekakva ispomoć dvojci i šestici, pa je produžimo preko Krimeje i Drage u Sveti Kuzam, stavimo 2 solo u krug sa slijedom od cca 45 minuta ( u špici može i sa još jednim dodatnim za slijed 30 min ) i imamo direktnu vezu Drage sa gradom i liniju koja brže prolazi centrom prema zapadu.

Linija 3 ( 40 polazaka )  -  dakle slijed 20-22 minuta u špici i 30-32 min izvan špice je za područje koje pokriva u redu, ali veći efekt bi dobili prolaskom kroz Centar, a ne kruženjem preko Pomeria. Kao što sam već rekao liniju vidim kao idealnu za produženje u Kampus ( zajedno sa 3A ) čime bi se u početku pokrile potrebe Kampusa, a i bolje povezalo , dosada zapušteno, naselje Bulevard. Usput, valja razmotriti i potrebu povezivanja u sustav JGP i područja između Grbaca i Tuhtana jednom minibus linijom ( Linija 3B ).

Linija 3A ( 16 polazaka )  -  trasa ok, ali vozni red je definitivno loš. Područje između Drnjevića i Bezjaka, definitivno ima veće potrebe. Moje viđenje buduće linije 3A sam već naveo ranije.

Nastavak sutra...

Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

mivano

Citat: ikar  u Rujan 04, 2010, 22:48:18
Citat: mivano  u Rujan 04, 2010, 20:48:26
Citat: Ruske  u Rujan 04, 2010, 20:39:35
ja sam odavno govorio: 2B dvorana mladosti - kampus - bolnica - pariz - dvorana mladosti
Shole: kampus se otvara 1.10., što znači da bi nadležni u troleju trebali nešto ubrzo smislit

Otvara se, ali sa kojim fakultetima? Koliko sam imao čuti svi jači fakulteti ostaju gdje jesu, a gore idu ovi "ljevi" - ala neki filozofski itd. (Bez uvrede onima koji tamo studiraju).
ako građevinski smatraš "lijevim" fakultetom...  ???

ikar

Citat: mivano  u Rujan 06, 2010, 12:04:59
Citat: ikar  u Rujan 04, 2010, 22:48:18
Citat: mivano  u Rujan 04, 2010, 20:48:26
Citat: Ruske  u Rujan 04, 2010, 20:39:35
ja sam odavno govorio: 2B dvorana mladosti - kampus - bolnica - pariz - dvorana mladosti
Shole: kampus se otvara 1.10., što znači da bi nadležni u troleju trebali nešto ubrzo smislit

Otvara se, ali sa kojim fakultetima? Koliko sam imao čuti svi jači fakulteti ostaju gdje jesu, a gore idu ovi "ljevi" - ala neki filozofski itd. (Bez uvrede onima koji tamo studiraju).
ako građevinski smatraš "lijevim" fakultetom...  ???

Građevinski nigdje ne mrda, zasad! Informacije iz provjerenog izvora.

MAKI

¸šta ne bi mogla osmica preko kampusa.Ionako je više-manje polu-prazna 
Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni

Shole

Naravno da bi mogla. Samo onda treba vratit onaj stari vozni red sa dva cjelodnovena busa.  Doduše postavlja se pitanje šta će ustvari bit od tog pompozno najavljivanog kampusa na Trsatu - Tehnički fakultet zadnjih par godina ulaže silne pare u obnovu i opremanje i stoga čisto sumnjam da će preselit,  Ekonomski se pred par godina preselio u novoopremljenu zgradu i čisto sumnjam da će opet selit, Pomorski nije nikad ni razmišljao o selidbi, Hoteljerski je ionako u Iki, koliko sam čuo u zadnje vrijeme ni Građevinski nije zainteresiran za seobu, i dolazimo do tog da je upropašten elitni dio grada sa zgradurinama u koje će uselit samo Medicinski i Filozofski fakultet.  Žali bože silnih para.  Još jedna investicija tipa Bazeni, Atletska dvorana.... koje ničem neće služit, a zadužili nas pitaj boga za koliko godina unaprijed

Ruske

mogu potvrditi da se tehnicki fax nece preseliti tako skoro radi gore navedenih razloga...

nego...danas 3 dvojke u razmaku 5min (714 708 i 582)

Shole

Jedna je vjerovatno bila prekidna koja se ubacuje u drugi dio, a ostale dvije se vjerovatno našle u Zvonimirovoj zbog radova, i nastavile svoj put zajedno.  Postavio bih ovim putem pitanje za koje unaprijed znam da neću dobit odgovor, al možda neko pročita pa nikad se nezna:

Novi autobusi od 652 nadalje i nekolicina starih, odabranih slučajno, imaju ugrađene GPS uređaje koji mogu pratiti vozilo i njegovu poziciju u svakom trenutku, kao i parametre vožnje (brzina, broj okretaja, ..).  Za praćenje tih parametara su zadužene tzv. DISPEČERI.  E sad mene zanima jedna stvar: Zašto ti dispečeri uredno zovu vozače ili im pišu prijave zato jer su vozili brže od 50 po novoj cesti na Krnjevu di ima 6 traka, onda uredno zovu i kad staneš na Hostima na predzadnjoj (umjesto na zadnjoj) stanici i čekaš korekciju v.r. iako je logičnije i putnicima i vozaču, pa onda recimo zovu dok stojiš na Turkovu na okretištu da ti autobus radi više od 3 minute na mjestu i da ga moraš ugasit iako mu ne pada na pamet da si vozio pun uz Pehlin i da je temperatura bila na 100 pa bi bio red pustit ga da se ohladi temperatura vode barem do 85 celzija prije nego ga ugasiš.... i da ne nabrajam dalje sad takve primjere kojih ima masa,  a nisu u stanju iskoristit taj prokleti plavi ključić (stick) tj. GPS za ono što je ustvari i namjenjen, a to bi bilo praćenje kretanja vozila u odnosu na druga vozila, pa ako su 3 u koloni, a nema nijednog u suprotnom smjeru da se jedan okrene, pa onda naprimjer u prigradu korigirat vremena potrebna za kružnu liniju kad je očito da SVI stoje negdje barem 5, a u prosjeku oko 8 minuta što stvara nervozu putniku koji ide kući ali mora čekat korekciju v.r. na pola linije (18 Spinčići-čekanje u Kastvu,  25A Pevec- čekanje u Škrljevu, 21 Kraljevac - čekanje u Brnčićima, 10A Paveki-čekanje dolje kod Šontule a masa putnika ide na gornju, 10 Šoići čekanje na okretištu, a ima putnika za Urinj i kamp, 19/20 Studena čekanje, a putnici bi u Klanu......)  Zar je takav problem smanjit vrijeme vožnje za 5 minuta kad je očito po GPS-u da svi dolaze prerano.  Vozaču to ne odgovara jer od takvog odmora nema ništa pošto mu ljudi sjede u busu,a  istim putnicima isto ne paše jer čekaju 10 minuta kilometar ili dva od kuće. 

Zaključak: izdvojene vjerovatno masne pare da bi sistem funkcionirao, i to je uspješno izvedeno, ali se parametri koji se njime dobijaju koriste u totalno krive svrhe !!!

Ruske

u biti kad se bolje sjetim u 7-8 min su prosle 4 dvojke za srdoce (cekao sam bus na 1. stanici nakon starog okretista na zametu, prema gradu) a cekao sam jedno 12-15min dvojku za poc u grad...

dodem na tetu rozu da lovim 7A, cekam njega isto 15min i dodu mi jos 2 dvojke prema trsatu, pa se te iste okrenule prema gradu i prosle dok sam cekao 7A, dakle 3 dvojke za grad u recimo skoro 10min

a o namjeni GPS-a necu ni komentirati...uzas...