ATP Šibenik - razno

Autor Tomek, Studeni 23, 2007, 14:07:28

St!pe

8700 potvrđen.Tablice ŠI-668-EG
Ako izgleda predobro da bi bilo istinito vjerovatno vam se pričinja.

ist

Kod Skradina jutros planuo šibenski TAM. Zna li netko više

Tomek

Se na kraju zna koji je AT Šibenik TAM gorio nedavno?

conecto

Upravo bilo na Dnevniku - u Šibeniku umirovljenici imaju pravo na besplatni prijevoz, ali moraju potrošiti čak 50 kuna da bi dobili godišnju kartu. Od toga čak 30 kuna ide udruzi umirovljenika da bi im izdali potvrdu da su u mirovini. U udruzi se pak žale da od tih 30 kuna čak 20 ide Autotransportu. Koja luda država i od čega novinare rade priču?!

Hahaha, još im neki tip iz udruge umirovljenika objašnjava da živimo u kapitalizmu!!!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

ist

Lion's Regio ŠI-283-DO danas na Touringovoj liniji Dortmund-Dubrovnik  ???

Tlimfocit

Citat: ist  u Lipanj 24, 2010, 12:30:13
Lion's Regio ŠI-283-DO danas na Touringovoj liniji Dortmund-Dubrovnik  ???

Vjerojatno samo dio linije....

maky

Jučer njihov Lion`s Classic U bio u Dugopolju u MAN servisu, al je brzo otišao...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

dialogos

MARBUS (sivi, 29 sjedala, reg za skolski prijevoz, MAN motor) na prodaji, isto tako sam imao priliku cuti da iza nove godine nekoliko eurobusa (vjerovatno oni sredjenih) ide na prodaju Dolaze MAN-ovi!

VISEON

Do kraja ovog mjeseca istice rok za podmirenje duga ATP-a prema drzavi, ukoliko se to ne desi odnosno drzava (kao vlasnik vecinskog paketa dionica) ne prolongira razdoblje za otplatu duga ATP ide u stecaj.

manoplan

Jadan Autotransport. Jadna ova država i tko god ima posla s njom. Jad i tuga.
Pretvaranje potraživanja u vlasništvo države ( Ministarstva financija ) miriše na to da će opet netko Autotransport dobiti besplatno. Đabe im svi antikorupcijski programi.

http://www.slobodnadalmacija.hr/%C5%A0ibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/132527/Default.aspx

VISEON

VISEON

ATP Šibenik je glavna medijska zvijezda (nažalost ružnim povodom) posljednjih dana.
Zadnji broj Novog tjednika je posvetio naslovnicu i prve dvije stranice.

Evo koga zanima:

AGONIJA ŠIBENSKOG AUTOPRIJEVOZNIKA Propao sanacijski plan, ATPna korak stečaju

Agoniji šibenske autoprijevozničke tvrtke koja je prije dvadesetak godina zapošljavala preko 400 radnika, te bila jedna od najvećih firmi u gradu, ne nazire se kraj. Autotransport danas zapošljava oko 180 djelatnika, raspolaže zastarjelim voznim parkom i dugom koji se vrti između 50 milijuna kuna po službenoj procjeni Uprave, te 70 na koliko ga procjenjuju upućeni kritičari. ATP već šest godina nije niti vlasnik Autobusnog kolodvora, a niti najvećeg dijela skupocjenog terena na Ražinama, dok mu je teren na kojem se nalazi garaža pod hipotekom. Uz sve to, prema posljednjim informacijama, propao je i plan Uprave da se dug prema državi na ime neplaćenog poreza riješi ulaskom države u vlasničku strukturu ATP-a. Ministarstvo financija, naime, ne može prihvatiti dokapitalizaciju ATP-a pretvaranjem potraživanja države u vlasničke udjele zbog stečajnog postupka koji se vodi nad tvrtkom Autobusni promet Varaždin, većinskim vlasnikom šibenskog ATP-a. Štoviše, Ministarstvo financija tvrdi da je država u ovom trenutku ionako većinski vlasnik Autotransporta jer je tih 84,63 posto dionica u nominalnom vlasništvu varaždinskog prijevoznika - Porezna uprava zaplijenila do okončanja stečaja.

ODBIJENICA MINISTARSTVA

Sve to piše u Ocjeni Programa restrukturiranja šibenskog ATP-a u svrhu donošenja odluke o davanju suglasnosti na dodjelu državne potpore prema Smjernicama za pomoć poduzetnicima u teškoćama, s potpisom ministrice financija Martine Dalić. Piše tamo i kako je Ministarstvo financija zaključilo da će pomoć zasnovana na tzv. modelu C moći biti razmatrana tek po okončanju stečajnog postupka nad varaždinskim prijevoznikom, te da Autotransport nije u stečaju ali da je, obzirom da je u najvećem dijelu u vlasništvo firme koja je u stečaju, samim time involviran u stečajni postupak. Na temelju tog dokumenta, koji datira krajem siječnja ove godine, odbijenicu ATP-u prošlog je tjedna poslala stručna skupina Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za ocjenu programa restrukturiranja ATP-a, na čelu s državnim tajnikom Željkom Tufekčićem, preporučujući upravi ATP-a da postupi u skladu s mišljenjem Ministarstva financija. Sve čemu se u ATP-u sada nadaju kako firma ne bi morala otići u stečaj, je da će Ministarstvo financija na još 10 mjeseci odgoditi naplatu duga, kada 28. ožujka istekne 10-mjesečni rok koji im je odobren u svibnju prošle godine. U trenutku zamrzavanja duga on je iznosio 50 milijuna kuna, a to je cifra kojom i danas barata direktor ATP-a Josip Burazer Pavešković.
- Uvjet da dobijemo još jednu odgodu naplate duga je da se stabilizira poslovanje. Mi smo prošle godine platili sva prošlogodišnja potraživanja prema Poreznoj upravi, a prethodnih godina to je bilo na razini 20-30 posto. Prošlu poslovnu godinu ATP je završio s dva milijuna kuna u minusu, što je napredak u odnosu na prijašnje godine kada su gubici na kraju iznosili 7-8 milijuna kuna. Ako nam država izađe u susret, s obzirom da smo tvrtka od posebnog značaja za grad i županiju, uvjeren sam da Autotransport može opstati - optimistično će Burazer-Pavešković.

PRETPOSTAVKE ZA STEČAJ ISPUNJENE

Cijeli Autotransport sa svih 65 autobusa u voznom stanju i jedinom preostalom vrijednom nekretninom - garažom na terenu od 14.000 kvadrata, na atraktivnoj lokaciji među shopping centrima na Ražinama - danas vrijedi oko 50 milijuna kuna. Ta je nekretnina, doduše, pod hipotekom za 14 milijuna kuna vrijedan kredit koji Autotransport još uvijek nije podmirio Jadranskoj banci, pa u slučaju stečaja banka postaje vlasnik terena, a pitanje je onda iz čega bi država namirila svoja potraživanja. Zakonske pretpostavke za pokretanje stečaja odavno su ispunjene, onoga trenutka kada je dug prema državi premašio vrijednost temeljnog kapitala, koji iznosi 17,6 milijuna kuna.
- Autotransport je po tome mogao ići u stečaj još 2008. kada sam ja postao direktor, no tada sam u dogovoru s Nadzornim odborom predložio da država za iznos tog duga uđe u vlasničku strukturu ATP-a. Država je po tom planu trebala biti samo privremeni vlasnik, a onda bi se napravila procjena vrijednosti tvrtke i ponudila nekome tko bude zainteresiran. U tom smo planu ozbiljno razmišljali i o prodaji garaže - kaže Burazer Pavešković.
Svi problemi u koje je zapao šibenski prijevoznik nastali su, tvrdi direktor, jer su se godinama, pod pritiskom politike, vozile nerentabilne linije, ali nikoga ne želi prozvati imenom.
- Mi smo tvrtka koja egzistira na profitabilnoj osnovi i ne smijemo raditi ono što se ne isplati, a što je do sada bio slučaj - neki političar nazove direktora i kaže morate voziti tu liniju. Samo se na neprofitabilnim linijama gubilo 6 milijuna kuna godišnje - veli direktor ATP-a, a stranu mu u ovoj priči drži i Neven Spahija, predstavnik radnika u Nadzornom odboru:
- Dug je nastao zato što je ATP u županiji vozio linije koje nitko ne želi voziti - 500 kilometara pravili smo dnevno po nekim selima, a prevezli bi 10 radnika i učenika. Politika je naređivala, a mi smo morali voziti. Politika je tražila da vozimo sve linije koje su se vozile prije rata, a razlika je što su prije autobusi bili puni, a poslije prazni. Sela su imala autobuse, politika je imala mir, a mi smo godinama tonuli i došli smo u situaciju da nismo mogli plaćati PDV, a kamate su se gomilale - objašnjava svoje viđenje situacije u ATP-u Neven Spahija. No, i njemu je politika nešto imaginarno bez imena i prezimena, kao i Damiru Laboru, predsjedniku Radničkog vijeća:
- Vi inzistirate na imenima i prezimenima, ali nama su svi krivi, desna i lijeva politika i sve uprave u posljednjih 15 godina. Nama je svejedno tko je direktor, samo je bitno da ne uđemo među onih 70.000 radnika koji rade, a ne primaju plaću - rezonira Labor.
Na istom je tragu i razmišljanje Spomenke Bošnjak, povjerenice Sindikata prometa i veza u ATP-u.
- Sigurno je da smo mi firma od interesa grada i županije i bitno je da oni stanu iza nas, da nas podrže. Ipak je tu zaposleno oko 200 ljudi, a ATP pokriva veliku većinu linija u gradu i županiji - kaže sindikalna povjerenica, koja se nije upuštala u komentiranje povijesti nastanka duga.

KRIMINALNE RADNJE U ATP-U?

S obzirom da je ATP nekad bio respektabilna tvrtka, koja se posljednjih godina srozala na niske grane, ne možemo ne zapitati se jesu li je u taj položaj, osim nerentabilnih linija i nesposobnih uprava, doveli i nečiji nezakoniti potezi. Na eksplicitno pitanje je li u ATP-u bilo kriminalnih radnji, sindikalna povjerenica samo je zašutjela, dok na isto to pitanje, predstavnik radnika u Nadzornom odboru Neven Spahija odgovara ovako:
- Kriminalnih radnji nije bilo. Ove laži koje su iznesene u medijima od strane našeg kolege, to je tragedija. U ATP-u je bilo puno inspekcija, a da su išta našli, sigurno bi Ministarstvo financija s time bilo upoznato i nešto reklo na tu temu - kaže Spahija.
Na temu navodnog kriminala u Autotransportu, nije puno htio govoriti niti direktor Burazer Pavešković:
- U medijima se događa lažno prikazivanje navodnog kriminala u firmi. Ja se s tim ne bavim i mene to ne zanima. Postoje neke prijave, nemam pojma što u njima točno stoji, ali niti od jedne institucije nismo dobili neko rješenje koje bi potvrdilo da je u ATP-u bilo kriminala. Mene zanima što će biti s firmom, a čak i da se dokažu neke kriminalne radnje, teško da ćemo kao tvrtka od toga imati neke koristi. Ono što ja znam je da smo svojevremeno u blagajni imali gubitak od 4,5 milijuna kuna, kada se prodavao teren na Ražinama, te da je to istraživala financijska policija. Čudno je i što je Autotransport prodao kolodvor Gradskom parkingu, ali to je bilo prije nego što sam ja postao direktor - zakopčan je Burazer-Pavešković.
Međutim dok jedni šute, a drugi tek stidljivo progovaraju o možebitnom kriminalu u ATP-u i to u ulogama 'odvjetnika' te tvrtke, s egzaktnim optužbama maše bivši pomoćnik direktora, danas tek zaposlenik ATP-a Rade Knežević. Zbog sumnje u malverzacije i nezakonito poslovanje ATP-a Knežević je 2009. godine financijskoj policiji podnio prijavu u kojoj navodi kako je direktor Burazer Pavešković ATP oštetio za više milijuna kuna. Knežević tvrdi da je Burazer Pavešković u nekoliko navrata pred Nadzornim odborom ATP-a lažirao podatke o dugovanjima kako bi zatajio činjenicu da ATP danas duguje – preko 70 milijuna kuna!
- Sredinom 2010. godine ATP duguje gotovo 50 milijuna kuna, dug se ne vraća, na njega stalno idu kamate od 14 posto i, umjesto da je saniran, on se danas, uz sve kredite, popeo na gotovo 70 milijuna kuna. To više nitko ne može sanirati – kaže Knežević. Podsjeća kako je o svemu obavijestio financijske inspektore, te kaže kako su oni evidentirali sva počinjena djela i napisali prijavu koja samo treba biti poslana. Do okončanja ovog broja nismo se mogli uvjeriti u istinitost njegovih tvrdnji.

KUPOVAO SKUPLJE GORIVO?

Rade Knežević za ŠNT Burazera Paveškovića proziva i da je tijekom 2009. kod Zovko oila kupovao gorivo koje je po litri bilo za 41 lipu skuplje od tržišne cijene, kasnije je, veli, trgovao i s Tromilja benzom gdje je litru goriva plaćao 31 lipu skuplje od cijene na tržištu, a navodno tek nakon što je Knežević o svemu progovorio javno, u kolovozu 2009. direktor konačno sklapa ugovor s INA-om i plaća realnu cijenu goriva. Knežević upućuje kako je na ovaj način samo u spomenutom razdoblju tvrtka oštećena za oko 350 tisuća kuna. Zanimljivo, iz Privremenog izviješća o poslovanju šibenskog ATP-a koje se odnosi na prvih pet mjeseci 2010. godine vidi se kako su autobusi šibenskog autoprijevoznika prešli 211 tisuća kilometara manje no u istom razdoblju 2009., potrošili 80 tisuća litara goriva manje, a ipak je ATP za gorivo platio 79 tisuća kuna više no u istom razdoblju prethodne godine. Osim svega navedenog, Knežević prilaže i Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji između Autotransporta d.d. i naknadno osnovane tvrtke Autoprijevoz d.o.o. kojeg s pozicije direktora za obje tvrtke kao odgovorna osoba potpisuje Josip Burazer Pavešković i na taj način sam sa sobom dogovara usluge zakupa autobusa, obavljanje pravnih, kadrovskih i financijskih poslova i štošta drugo. Djelatnik ATP-a tvrdi kako je neslavno odrađen i pokušaj prodaje ATP-a prijevozniku Zovku koji je navodno 2008. godine kupio spomenutu tvrtku Autoprijevoz d.o.o. za 30 tisuća kuna, da bi odlukom direktora Paveškovića sredinom 2010. zbog potrebe natječaja za prijevoz učenika, ATP od Zovka otkupio tu istu tvrtku za 150 tisuća kuna! Ovoj priči valja priložiti nalaz šibenskog inspektora rada Rosana Radovčića koji je 19. kolovoza 2010. godine nakon provedenog nadzora utvrdio kako postoji osnovana sumnja da su u ATP-u počinjeni prekršaji povrede tjednog odmora radnika, nepravilnog vođenja evidencije o radnom vremenu radnika, povrijeđen je limit dopuštenog prekovremenog rada od maksimalnih osam sati tjedno, te 32 sata tjedno... Isti takav nadzor proveden je i u 2009. kada su inspektori rada utvrdili jednake nepravilnosti.

Dogradonačelnik Šibenika Franko Vidović: Burazer Pavešković treba otići s čela ATP-a

Grad Šibenik do prošle godine bio je zainteresiran za spas prijevozničkog poduzeća, u Nadzornom odboru sjedio je dogradonačelnik Šibenika Franko Vidović koji je inzistirao na izradi Sanacijskog plana za šibenski ATP - budući da je iz bilance bilo jasno da poslovanje šibenskog autoprijevoznika i nagomilana dugovanja mogu rezultirati samo stečajem – no u travnju prošle godine Vidović je, uvidjevši da Uprava ATP-a ne prima ruku prijateljstva, istupio iz Nadzornog odbora javno se ogradivši od svega što će se u budućnosti događati u toj tvrtci. - Sanacijski plan je predviđao da se Uprava tvrtke mora pridržavati određenih smjernica kako bi se 50 milijuna kuna velik dug ATP-a sanirao, međutim, umjesto da se dug smanji, prema mojim saznanjima on se do danas još i povećao na gotovo 70 milijuna kuna – komentira Vidović. Osim toga, dogradonačelnik je prije no što je istupio iz NO-a upozoravao na nezakonito ponašanje direktora Burazera–Paveškovića, te mobbing prema radnicima.
- Kada sam vidio da se niti nakon našeg dogovora i izrade Sanacijskog plana njega nitko ne pridržava, tvrtka tone sve dublje, a pojavio se i niz problema o kojima smo doznali, Grad je predložio da se Uprava ATP-a smijeni, no taj je prijedlog odbijen i meni nije preostalo ništa drugo doli otići iz NO-a. Grad, naime, nema namjeru preuzeti odgovornost za tvrtku o kojoj ga se ništa ne pita niti se njegovi stavovi uvažavaju. Josip Burazer-Pavešković napravio je niz poteza u kaznenom prostoru i smatramo da čovjek treba otići s vodstva ATP-a, no o tome treba odlučiti vlasnik tvrtke, a ne Grad – zaključuje Vidović.

Bez računa vozili NK Šibenik?

Dugogodišnji djelatnik ATP-a Rade Knežević inspektorima je Upravu tvrtke prijavio i zbog sumnje u nezakonito pružanje usluga Nogometnom klubu Šibenik.
- 2007. godine Autotransport je za NK Šibenik vršio usluge prijevoza igrača koje su se 2007. godine popele i na 590 tisuća kuna! Prema mojim saznanjima to nikada nitko nije platio ATP-u – tvrdi Knežević. Iako Uprava sve ovo demantira, simptomatična je izjava Damira Labora, predsjednika Radničkog vijeća ATP-a koji, upitan da komentira ima li ili nema kriminala u ATP-u odgovara:
- Za stanje u ATP-u krivi su i lijevi i desni. Tko je, na primjer, kada bi dobio takav nalog, smio reći da neće voziti Nogometni klub Šibenik? – znakovito će Labor.

VISEON

Nista za sada od stecaja ATP Šibenik.
Drzava po ko zna koji put urgirala za poreze i potrazivanja.

peron24

Citat: stipe15  u Rujan 22, 2008, 23:29:02
Dvije nesreće.Zapaljenje Dubrave i prometna čini mi se Bove.
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20030418/crnakronika02.asp
[url=http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040506/crnakronika02.asp]http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040506/crnakronika02.asp
//

Dubrava je imala tablice ŠI 474 E i bila je u dosta lošem stanju prije zapaljenje u travnju 2003 na povratku iz Ražnja.Sve do 2001 vozila je i na međugradskim linijama (bivša jutarnja linija Šibenik-Boraja-Trogir-Split).
Bova je bila ŠI 824 AU,kupljena je 1994,prva reg. ŠI 232 AA

VISEON

Autotrans Rijeka poslao pismo namjere za preuzimanjem medjugradskog i turistickog dijela ATP Šibenik, a bez linijskog zupanijskog i gradskog prijevoza.
Kako se prica u gradskim kuloarima (gradska uprava) od toga najvjerovatnije nece biti nista, zbog problematicnog (nerentabilnog) zpanijskog prijevoza koji je vruci kesten u cijeloj prici, a naravno za koji ATR Ri nije zainteresiran.