Linije - razno 2011.

Autor conecto, Siječanj 01, 2011, 12:14:34

Shole

Naš prigrad radi ovako kako sam opisao, i sve je u reguli. Čak se i noćni pregled obavlja svakodnevno, samo što je razlika u tome što ga obave po danu između dvije vožnje.  Dnevni servis i doljevanje goriva.  Smjene su obično od 5 ujutro do 23:30 navečer i to odrađuju dva vozača dok je treći slobodan. Radi se 2 dana jutro, dva popodne, dva slobodan.

221

Jednog dana sam imao prilike prisustvovati zanimljivom događaju. Naime, gospon vozač je zaboravio da vozi liniju 220 i umjesto da se prestroji u skroz lijevu traku kod zgrade INE (da skrene u Av. Dubrovnik), on je produžio ravno prema Avenue Mallu.
Već je počeo skretati na stanicu, kada su ljudi na glas počeli pitati koja je ovo linija.
Na to je vozač brzo reagirao i odmah skrenuo prema onom malom spoju što spaja suprotne trakove Av. Holjevca i onda kod slj. semafora skrenuo desno u Av. Dubrovnik te nastavio normalno liniju.
Žao mi je što to nisam promatrao izvana jer bi imali, vjerojatno, neponovljive fotke.

goranxxx

Citat: Portos  u Travanj 03, 2011, 09:04:26
Citat: igor 409  u Travanj 02, 2011, 22:25:04
...315 jedina APVG sa Savskog mosta.
Ona je OSTALA jedina APVG linija sa Savskog mosta, uz nju su APVG nekada držale i 314, 326, 327 i 328. 314 sada pokriva Autoturist a 326, 327 i 328 su sada 160, 161 i 162.

jel može pojašnjenje il si se zeznuo glede linije 326.. ta linija je također današnja Samoborček-autoturistova.. Savski most-klinča sela pisarovina....   a 160 mislim da je Lipnica ;)
SETRA 417 HDH

tramvajac 92

Klinča sela 165
Lipnica 160
Štrpet 161
Kupinec 162

Portos

Citat: goranxxx  u Travanj 09, 2011, 11:26:47
jel može pojašnjenje il si se zeznuo glede linije 326.. ta linija je također današnja Samoborček-autoturistova.. Savski most-klinča sela pisarovina....   a 160 mislim da je Lipnica ;)
Da, zeznuo sam se. Zaboravio sam 329. 314 i 326 je preuzeo Samoborček/Autoturist a 327, 328 i 329 su postale 160, 161 i 162. Kasnije su sve 3 još produžile trasu. Na tim linijama, dok ih je držala APVG vozili su MAN SU 220.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

221

Gledam danas kartu linija iz 1991. godine i neke stvari su mi upale u oči. Zašto su samoborske linije počinjale od 441 a ne od 401, kao što je slučaj u svim drugim pogonima (101, 201, 301)? I je li se ikada razmišljalo da i Zaprešić dobije svoj pogon, odnosno garažu pa da ne bude pod APP-om?

conecto

Matični ZET-ovi pogoni su Dubrava i Podsused, a garaže Velika Gorica i Samobor nastale su preuzimanjem drugih firmi od strane ZET-a.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Portos

Citat: 221  u Travanj 17, 2011, 13:24:17
Gledam danas kartu linija iz 1991. godine i neke stvari su mi upale u oči. Zašto su samoborske linije počinjale od 441 a ne od 401, kao što je slučaj u svim drugim pogonima (101, 201, 301)?
Vrlo zanimljivo pitanje na koje ćeš dobiti precizan odgovor. Kada su reorganizirane autobusne linije krajem 70-ih godina tada su u ZET-u postojala 3 autobusna pogona: Podsused, Dubrava i Velika Gorica. Dotadašnje autobusne linije sa dvoznamenkastim brojevima renumerirane su u 1xx, 2xx i 3xx i to na način da su gradske APP i APD dobile brojeve 101-160 i 201-260 a prigradske iznad 161 i 261, a Goričke su sve počinjale od 301 na više. Samoborski pogon se pridružio ZET-u taman u vrijeme uvođenja analognih UKV radio-stanica koje su svaka imala svoj kodni ključ koji se zaduživao ujutro pri izlasku vozila iz garaže. Kodni ključevi su bili logično numerirani. Tramvaj je radio na 1. kanalu i imao kodne ključeve za liniju 1 1-101 do 1-10x, za 2 1-201 do 1-20x i tako redom. APD i APVG su radili na 3. kanalu linije su imale sljedeće kodne ključeve: linija 201/1 imala je 3-011, linija 201/2 3-012, ... , linija 261/1 3-611 i tako redom. Problem je bio u APVG kodnim ključevima jer bi po logici označavanja 301/1 imao isti broj kodnog ključa kao i 201/1 (3-011) pa su zato APVG kodni ključevi imali nelogične brojeve npr. za 301/1 broj je bio 3-411. APP i APSMB bili su zajedno na 2. kanalu a kako tada u APP nije bilo zauzetih brojeva linija između 141 i 160 Samoborske su linije označene sa brojevima 441-456. Tako je 140/1 imao kodni ključ 2-401 a 441/1 2-411. Analogni UKV uređaji su u međuvremenu zastarjeli, mnogi su se i pokvarili, oni preostali ispravni prebačeni su na tramvaje a kodnih ključeva se sječaju samo rijetki...

Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

tamlover

...i bilo je lepo i navek TAM bu....

conecto

Da, Portos je (kao i obično) sve lijepo napisao. Ja bih samo dodao kako se u vrijeme RiZ-ovih UKV-stanica barem pola kodnih ključeva izgubilo u relativno kratkom vremenu (ionako nisu svi ni bili potrebni jer UKV jedva da je imalo oko 10 % autobusa dok su tramvaji imali praktično svi). Zbog toga si često pri izlasku dobio bilo koji kodni ključ u nedostatku onog pravog kako bi UKV mogao raditi, a ionako si se morao javiti Centru uz obavijest o liniji, voznom redu i garažnom broju vozila. Kasnije modernije UKV-stanice pojavile su se na niskopodnim autobusima i pri pozivu nisu bile vezane uz vozni red već uz garažni broj vozila kao prikaz poziva u Centru.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

221

Hvala Portos na iscrpnom odgovoru, stvarno nisam mogao zamisliti da u tom grmu leži zec.

Portos

Citat: conecto  u Travanj 18, 2011, 06:57:20
Da, Portos je (kao i obično) sve lijepo napisao. Ja bih samo dodao kako se u vrijeme RiZ-ovih UKV-stanica barem pola kodnih ključeva izgubilo u relativno kratkom vremenu (ionako nisu svi ni bili potrebni jer UKV jedva da je imalo oko 10 % autobusa dok su tramvaji imali praktično svi). Zbog toga si često pri izlasku dobio bilo koji kodni ključ u nedostatku onog pravog kako bi UKV mogao raditi, a ionako si se morao javiti Centru uz obavijest o liniji, voznom redu i garažnom broju vozila. Kasnije modernije UKV-stanice pojavile su se na niskopodnim autobusima i pri pozivu nisu bile vezane uz vozni red već uz garažni broj vozila kao prikaz poziva u Centru.
Još bih dodao da su u APD i APVG te u APSMB UKV stanice bile ugrađene u sve tipove autobusa, dok su u APP antenu, instalaciju i stalak dobili samo 1 kom. MAN 890 UO g.b. 124, svi MAN 220 SU i 240 SG i koliko se sječam niti jedan autobus nekog drugog tipa. Dakako da 124 nikada nije dobio stanicu, a ostali su ih imali do rashoda.

jesrib

malo u šali, malo ozbiljno pitanje, kako beše ona trojica? atos, portos i ... nikako da ga se sjetim.  >hammer<
kvalitetno odrađen posao traži kvalitetne uslove rada!

Mirta

Treći mušketir: Aramis.
Nikad ne reci:"Nikad!".

Portos

Citat: Mirta  u Travanj 18, 2011, 21:25:42
Treći mušketir: Aramis.
Mušketiri: D'Artagnan, Athos, Aramis i Porthos