Vozni park

Autor Dorijan, Studeni 22, 2007, 08:53:06

MAKI

sumnjam da ce dugo izdrzati.
Nigdje nema lijepšega grada
Do Rijeke naše
Zapjevajmo pjesmu svome gradu
i dignimo čaše
Riječani smo grada nad Kvarnerom
Neka svako zna
Tu su Molo Longo Trsat i Kantrida
Rijeko mila grade Svetog Vida
Volimo Rijeku jer Riječani smo mi
Ljepšega grada na cijelom svijetu ni

Berlingo

Ovo bi mozda spadalo i pod kvarove. Sta je to bilo u cetvrtak s 672? Vidio ga popodne na suncu i vozi ga majstor s otvorenim krilom prednjih vratiju. Ajde, mozda mu bilo vruce. Ali vidio ga navecer s drugim majstorom. Situacija ista. Pa nije bas bilo jako vruce. U pitanju je prvo krilo do prednje sajbe, znaci nije radila ni stanicna kocnica. Zar je moguce da su ga tako vozili cijeli dan?

ikar

Citat: Berlingo  u Travanj 22, 2011, 02:07:57
Ovo bi mozda spadalo i pod kvarove. Sta je to bilo u cetvrtak s 672? Vidio ga popodne na suncu i vozi ga majstor s otvorenim krilom prednjih vratiju. Ajde, mozda mu bilo vruce. Ali vidio ga navecer s drugim majstorom. Situacija ista. Pa nije bas bilo jako vruce. U pitanju je prvo krilo do prednje sajbe, znaci nije radila ni stanicna kocnica. Zar je moguce da su ga tako vozili cijeli dan?

Stanična radi samo ako je otvoreno drugo krilo. Ovo je klima  ;)

Shole

Air Condition  marke  Lufthansa

Berlingo

Da, nekako mi poznata ta klima iz mojih starih vozila, a cini mi se da je u Troleju jako popularna.

little-perfect-fairy

Sta su opet promijenjena vozila na linijama?? Primjer: jucer u 20.40 umjesto 691 isao 694 za Lokvu. A to nije jedini slucaj.

zvone16

to je tako jer nema škole
ZvoneXp

ikar

Citat: zvone16  u Travanj 22, 2011, 18:18:06
to je tako jer nema škole

A majstori su vratili isti VR kao i za zimske praznike iako se jako puno toga promjenilo...

kico101

OT.
Može li netko izračunati koliko se puta godišnje mijenja vozni red gradskih linija? Zimski praznici, proljetni praznici, ljetni praznici, pa ono između svaki put drugačije, pa usputna povećanja standarda. Više niti vozači, a još manje putnici ne znaju kada i kamo koji bus vozi.
Zašto se to događa? Odgovor je uvijek tu negdje oko štednje. Zašto štedimo? Da nam poslije bude bolje? Neće biti. Jer nema strategije i nema razvojnog plana, već samo ( ružno je reći ) hladni pogon. Kome ne odgovara, neka se vozi autom. Najjače gradske linije, svakih 20 minuta. Ha, ha, ha, ha, ha,.........
Nema dovoljno vozila? 'ko bi rek'o. Zašto se pojavila rupa između 1998 i 2005? I bez krize, je jasno da se ta rupa neće tako lako popuniti. Danas u voznom parku imamo itekako aktivne 30-togodišnjake, a mislim da će još voziti. Uzmemo li u obzir da vozila starija od 20 godina ( 20-tak njih ) neće još dugo, a već ih sad fali toliko da situacija bude redovna, to znači da bi najhitnije trebalo kupiti 40-tak novih vozila, da situacija uskoro ne postane kritična. Zašto bi to postala? Pa, slijede nova povećanja standarda, sa gradskim linijama sa intervalom svakih 30 minuta, pa 45, pa 60 ( za Kastav i Viškovo i dalje će se voziti svakih 15 minuta, jer oni plaćaju-ne mogu od smijeha ).
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Berlingo

Jako dobro napisano. Ja bi dodao samo to da sam kojim slucajem u Troleju vise bi volio s dvojicom kolega duziti 412 nego da svaki dan vozim drugi bus. To nikako nije pametan potez.

Shole

Bravo Berlingo, iako ne radiš u Troleju kužiš neke stvari.  Žalosno je što zbog šačice onih koji su ljuborni moraju patiti svi.  Našlo se par šupaka, pardon kolega, koji su 2 godine u firmi i postavljaju pitanje "zašto mi nemožemo vozit monotral?"   Pred par godina nisi smio ni pogledat monotral i moram priznat da je ta hijerarhija bila više nego poštena.  Nakon određenog vremena, ako si htio, mogo si sa novog solo Conecta napredovat na SG220.  Ako ti ne paše, ostani i dalje na Conectu.  Kola su se dužila i bila su u tri puta boljem stanju nego danas.   Zbog ovih par idiota, po naredbi danas SVI VOZE SVE jer nema razlike mežu vozačima (ma nemoj, zašto bi neki gušter bio u rangu sa kolegom sa 20 godina staža !!??) i dobili smo to što smo dobili.  Turbo razjebane autobuse koji će se raspast u roku par godina.  U gradu nema više nikakvog reda, al ako neko oće usporedit kakav je koji autobus, pogledajte bilo koji prigradski rezervni, i onda usporedite sa nekim iz iste serije koji je zadužen,  NEBO I ZEMLJA !!!!!

conecto

Dakle, svugdje ista priča! U svakom obliku vlasti dobijamo ljude koji sjebu i ono malo što valja i funkcionira kako treba.
Veliku vremensku rupu u nabavci novih autobusa već su odavno premostile Avtomontaže iz 80-ih godina, ali (čak) i one nisu vječne. Loša dugoročna politika, a sad još i korak natrag u čuvanju buseva i održavanju linija. I nad Ćirom ima Ćiro!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

kico101

Prebrojavanje: ;D
Da vidimo s čime, otprilike raspolažemo ( računam i neispravne ). I, naravno, očekujem da me ispravite:
Mini:
Renault Master I i II:   6 kom ( 101-103; 105-107 )
MB Sprinter:                1 kom ( 104 )
Iveco Cacciamali 65C17:  5 kom ( 108-112 )
Iveco Cacciamali 65C18:  2 kom ( 113-114 )

Solo:
MAN:
SU220:  4 kom ( 412,467,468,470 )
SU240: 13 kom ( 584-590; 598-603 )
EL202/262:  22 kom ( 604-610; 616-620; 641-650 )
SL222:   15 kom ( 626-640 )
SL283:   22 kom ( 673-679; 686-700 )
ÜL354/364:  6 kom ( 681-685; 713 )
NL313FDD:  1 kom ( 680 )
TAM:
260A119L:  2 kom ( 577,579 ).
MB:
o345:  15 kom ( 652-666 )

Zglobni:
MAN:
SG220: 15 kom  ( 418,423,436,454,455,466,496,497,499,500,535,536,566,567,569 )
SG240: 10 kom ( 581-583; 591-597 )
SG322/312: 10 kom ( 611-615; 621-625 )
SG 312 Manas:  1 kom ( 651 )
MB:
o345g:  6 kom ( 667-672 )
o530gI: 12 kom ( 701-712 )
o530gII: 10 kom ( 714-723 )

Dakle:
Mini: 14 kom
Solo: 100 kom
Zglobni: 64 kom

Uzmimo li u obzir da bi za  nekakav normalan vozni red i dovoljnu rezervu ispravnih vozila trebalo oko 105 solo, 70-ak zglobnih i 15-20 minibusa. Mislim da se slažete da sve starije od gbr 581 treba u rashod ( 6 solo i 15 zglobnih ), što na kraju daje broj od 94 solo i 49 zglobnih.
Znači, manjak od 10-ak solo i 20-ak zglobnih ( minimalno ), te još 5 do 10 minibusa ( želi li se zadržati pogon minibus linija, prijevoza vozača, posebnih prijevoza ). Nabava? Sredstva? Ovo je veliki problem i nužno vodi ka daljnjem "povećanju standarda", smanjivanjem broja polazaka, a vjerojatno i daljnjim restrukturiranjem ( ovo je u zadnje vrijeme omiljena riječ menadžera, koja u slobodnom zdravoseljačkom prijevodu znači uništavanjem ) linija u gradu i prigradu.
Ovo donosi daljnje smanjivanje prihoda od prodanih karata ( bez obzira na rast cijene benzina ), što znači i dalje visoke subvencije, za koje u kasi novaca nema. Što ćemo? Ući u kredite ( kakav je kreditni rejting Autotroleja )? DA, ali samo sa razrađenom strategijom koja jamči povećanje prihoda od prodanih karata, povećanje prihoda od reklama ( eksperiment sa 670, treba nastaviti i sa većim brojem vozila ). Ući jače u ugovorene vožnje, vratiti izgubljene linije na opatijskom i Mošćeničkom području, upasti u interesno područje Autotransa ( grad Crikvenica, sjeverni dio otoka Krka ).
Ovo s aerodromom može biti dobar početak. Je li to samo izgubljeni primjer?
Mislim da bi novac potrošen na službena putovanja u gradove slične Rijeci i snimanje što je dobro učinjeno tamo, bio vrlo dobro potrošen novac ( taman se nakon dobro obavljenog "snimanja" malo i zafeštalo ). Želimo vidjeti razvojne planove, a ne planove za krpanje rupa. Jesam li preoptimističan? Ne znam. Razvoj situacije zna često biti iznenađujuć.
Ja sam ipak, optimist.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

tramvajac 92

Dobro znači treba 35-40 vozila. To bi se trebalo moći nabaviti, tokom 4 godine (svake godine po 10 komada).
Samo onda treba pažljivo izabrati što će doći (da nebi nekom palo napamet kupiti CNG autobus sa 220 ks koji nemožeš maknuti s mjesta na ravnom)

Shole

Ajde nek si je neko dao truda.  Ti si stavio na papir autobuse, ja sam smjene (sadašnji V.R.) i ispalo mi je da je ovoliko autobusa potrebno za popodnevnu špicu  (jutarnja je malo slabija za bus ili dva):

zglob   solo   mini
  GRAD       37       20       4
PRIGRAD      9        52       3
---------------------------------------
                  46       72       7

Neispravno bude 35-40 vozila dnevno.  To nisu ona dugo neispravna nego svi zajedno.  Od onih koji stoje godinu dana (623) do onih koji su preko noći stopirani, ujutro popravljeni i spremni za drugi dio prekidne.

Teško da će se uskoro nabavljati zglobni autobusi jer je tendencija da se prijeđe čim više na solo (naravno da ne sve).  Nećemo sad o prednostima i nedostacima te ideje.  Nabavkom 10 solo autobusa i obavezno još nekoliko minibusa rješilo bi se dosta problema. Rashodovalo bi se 4 SU220 i 5,6 najgorih SG220.  Na slabo iskorištene linije bi se postavilo minibuseve čime bi se dobilo još par komada solo autobusa koji sad bespotrebno troše gorivo jer nema dovoljno minibuseva.  Npr linije  5A, 20A, 11-škola Viškovo, Mune/Pasjak,  36 Lovr. Draga.  Uz već spomenute solo i minibuse, nebi bilo loše da se nabavi još par komada autobusa koji zadovoljavaju uvjete za prijevoz školske djece ili za kraće izlete tako da se Regio ne mora stavljat na bezvezne smjene, a nemožeš ga iznajmit i zaradit nešto.  Zašto nebi nabavili 5 polovnih SÜ313 ili nekakav MB Intouro ili UL Setru za Osnovnu školu,  Bazen, HKD.... što redovito svaki dan mora vozit Regio pa onda muku mučimo šta poslat za Aerodrom.