TAM - Tovarna Avtomobilov in Motorjev

Autor Tomek, Prosinac 01, 2007, 16:38:14

NP-549

Isto je važilo i za "P".  Nisam se sjetio toga dok nisam pročitao tvoj post, a činjenica je da mi je godinama tako bilo ispod prozora.
Stvar je bila u leptirima motorne kočnice (tzv freno), i baš ću pitat nekog, u čem je bila razlika kod tih serija

arsenal

Jedan jos dobro drzeci i malo facelift-ovani TAM 190A110T.

medo

Citat: manoplan  u Siječanj 09, 2012, 18:33:32
TAM je zaista bio gigant ...............

Što je ovo krajnje desno???? nije li malo previsok za 190A11?? A i ima poklopac iznad maske. Pretpostavljam da je za izvoz, ali zna li se točna oznaka?? Ili je ovo onaj sa manovim motorom??

Shole

To sam baš i ja malo mislio.  I blatobrani su čudni.  Izvoz je definitivno, a ja bi se opredjelio za 260A120

medo

Ne može biti 260A120, pogledaj mu vrata a ne sjećam se da je ikada bio neki 260A120 sa ovakvim vratima vozača i staklima na kedere..premda to ne znači da ih nije bilo i takvih.

Shole

Ma znam, odma su mi vrata bila nejasna, ali ako je onaj u sredini 190A11 nemože ovo bit isti takav

conecto

Otprilike jedan takav imao je Croatiatrans Zlatar, a mislim da i ČZT. Mislim da je riječ o prvim prototipovima 260A120. Slika je očito sa sajma (vjerojatno Beograd?), prema susjednim autobusima vidimo klasični 190A11 još bez kromiranih ringova oko farova i prototip gradskog 260A116. Očito je godina negdje oko 1982.-83.
I da, TAM je bio gigant s oko 10 000 zaposlenih, što je to značilo za grad veličine Maribora suvišno je govoriti.
Na manoplanovim fotkama vidi se Georg Gedl, dizajner posljednjih generacija TAM-ova, prije svega ovog 260A119.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

manoplan

TAM je imao dosta rariteta, tako da ovaj model ne iznenađuje.

Evo i jedne slike netipičnog 190 A 11 koju je na forum stavio Conecto. Jednodjelno prednje stako, četvrtasti farovi ...

Inače, Georg Gedl kojeg spominje Conecto bio je dizajner u Audiju i BMW-u.

minimoto

Lp
I ja bih rekao da je verovatno jedan od prvih prototipa 260A120, jer su ga počeli serisko izelovati negdje 84 ili 85 godine.
Pozdrav

zlikowszky

Citat: Shole  u Srpanj 19, 2011, 20:06:49
Dimenzijski gledano, stare YU tablice su bile skoro pa jednako velike ko četvrtaste HR registracije. 

Tu se nikako ne bi složio s tobom. Po visini možda i da (iako i to sumnjam), ali po dužini nikako.
Zapravo, još se uvijek danas može na nekim srpskim vozilima vidjeti ta stara tablica koja je nekad bila i kod nas i lako se da vidjeti razlika, koja je prilična.
Tesla je umro, Einstein je mrtav, a ni ja se baš ne osjećam najbolje.....

Paško

Svakakvih TAMovih brošura ima na ebayu, sve prodaje isti član
http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=tam+brochure&_sacat=0&_odkw=tam+bus&_osacat=0
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

mirzony

Citat: medo  u Siječanj 12, 2012, 17:31:48
Citat: manoplan  u Siječanj 09, 2012, 18:33:32
TAM je zaista bio gigant ...............

Što je ovo krajnje desno???? nije li malo previsok za 190A11?? A i ima poklopac iznad maske. Pretpostavljam da je za izvoz, ali zna li se točna oznaka?? Ili je ovo onaj sa manovim motorom??
Da se nadovežem na ove postove. Ovaj krajnje desno autobus je TAM 260A120, Zenicatrans je omala ovakvih tamova. Bilo ih je federaša i jastučara, s tim da su federaši ubrzo ukinuti i te serijska proizvodnja nastavljena s jastučarima.

negas

Shol
Citat: Shole  u Travanj 27, 2011, 12:47:37
Baš mi je palo na pamet pa me zanima i vaše mišljenje o ovom rijetkom "L" modelu TAM-a  260A119. 

picture from www.karlbuswelt.de

Pošto ih je proizvedeno samo 10 komada tokom 1990. godine i svi su zaredom  (5 Autotrolej Rijeka + 4 Autotrans Rijeka + 1 negdje u Sloveniji) da li je moguće da su to ustvari iskorišteni ostaci djelova TAM-a 190A110T koji se prestao proizvoditi baš u to vrijeme?   Karoserija je klasična 260A119, ali niti jedan "T" ili "TK" model, bilo da su vrata na sredini ili straga, nema zaobljene rubove prozora i vrata bunkera koji imaju kvaku dole na dnu, odnosno bunkeri se otvaraju pod kutem, a ne paralelno s karoserijom kao kod svih 260A119 koji imaju kvaku na gornjem kraju bunkera.  Moja je pretpostavka da je to bila neka najjeftinija varijanta (nisu imali ni klimu, ni tunele za ventilaciju po plafonu, ni tapecirung) samo da potroše stare dijelove.

Shole, druze, pa bilo je jos dosta takvih TAMova. 7juli Sabac ih je imao, i imala je Lasta iz Negotina 4 komada, i oni su bili 90-to godiste, tj dosli su pre rata. To je u stvari izvedba prigradskog/medjugradskog busa, zato siromasna oprema !!!

Pa ima ih i ATP Vojvodina i td...

Shole

Pogledaj datum posta kojeg si citirao.  Naravno da ih je bilo više, al to smo kasnije ustanovili kad je netko na autobusi.net forum postavio slike rashodovanih Vojvođanskih sa crveno žutim crtama, a kasnije se pojavio još kompliciraniji model od 7.Jula koji je u biti isti ovaj model, ali ima air-condition. Pitaj boga kroz koje tunele mu puše klima kad ovi imaju ravan krov iznutra !

mirzony

Putnik iz Novog Travnika je imao TAMA 260A119 sa ovakvim prozorima. Imao je klimu a i bunkeri se otvarali kao kod standardnog 260A119. Taj TAM je sada u vlasništvu Žilića iz Novog Travnika.