Niš-ekspres – fotografije

Autor negas, Prosinac 06, 2007, 15:10:28

Nešić

Napreduju oni iz godine u godinu.. Samo prvi Nibusi rađeni 97-me sa florida i MAN farovima bili su po crtežu S 315 ostalo sve delo Niš ekspresovih inženjera.. Nibus 400 imaš visoki 400.22 i 400.31 prva serija izašla 2003. a ima i niski 400.41 sa staklom na srednjim vratima. E a sad to za visoke se niko nije žalio na MAN motor, najslabiji je sa 360 KS i gura ga ko strela nije toliko bitno koliko motor ima KS ukoliko ima brz menjač i diferencijal. Još vozi smederevac Ko 337 sa Mečkom od 290 KS visok 3.85 m ali je sa menjačem i diferencijalom maksimalno rasterećen i ide ko metak. Dok ovi novi Cummins motori i ako su 400 KS tromo to >:(

Shole

Naravno da ima puno do mjenjača i deferencijala, al kolko onda troše goriva ti autobusi s obzirom da su povišeni, znači da su automatski i teški,  motori im (ruku na srce) nisu najmoderniji ? Koliko recimo prosječno troši povišeni Nibus ako vozi Niš-Beograd ?

Nešić

Nešić

Citat: Shole  u Prosinac 24, 2011, 17:55:38
Naravno da ima puno do mjenjača i deferencijala, al kolko onda troše goriva ti autobusi s obzirom da su povišeni, znači da su automatski i teški,  motori im (ruku na srce) nisu najmoderniji ? Koliko recimo prosječno troši povišeni Nibus ako vozi Niš-Beograd ?
Sa MAN-om od 360 KS trošio je smederevac 25-28 l na 100 km, a sa Mečkom isto tu negde samo Mečka je bila 320 KS i bus je bio niži N 400.41. Ti Merecedes motori su ubacivani u glavnom u niska kola koja su išla po Srbiji ili bliže inostranstvo inače motori od starih 315 ili 315.21.

conecto

I nije baš nebitno koliko motor ima KS. Može se staviti brži diferencijal i ide to po ravnom kad se zalaufa, na niskim okretajima i ne troši previše, ali gdje ima malo brda postaje veća sirotinja nego s "običnim" diferencijalom uz ionako ne baš prejak motor. Još dok nije bilo retardera nego samo motorna kočnica ne samo se penje kao puž nego se jednako tako i spušta (inače se pregriju kočnice).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Tomek

Da, ovaj moj je na usponu nešto prije Beograda stvarno polako išao uzbrdo, kraj nas je projurio neki turistički autobus ko vjetar. Sjedio sam iza pa ne znam koliko smo išli na sat, al vidjelo se da je jako sporo.

Shole

Da ima neku normalnu kombinaciju mjenjača i diferencijala, ko što imaju svi moderni autobusi, pa da ide i u brdo nekom pristojnom brzinom onda bi trošio debelo preko 30.

Šta se dešava kad se te buseve pošalje negdje drugdje ?  Šta ako vozi neku exkurziju po Šar planini ili dole po kanjonima Tare u CG, kolko onda ide u brdo, ko Raba ?

Nešić

Citat: conecto  u Prosinac 25, 2011, 08:34:37
I nije baš nebitno koliko motor ima KS. Može se staviti brži diferencijal i ide to po ravnom kad se zalaufa, na niskim okretajima i ne troši previše, ali gdje ima malo brda postaje veća sirotinja nego s "običnim" diferencijalom uz ionako ne baš prejak motor. Još dok nije bilo retardera nego samo motorna kočnica ne samo se penje kao puž nego se jednako tako i spušta (inače se pregriju kočnice).
To možda samo kod starih Mečki..
Citat: Tomek  u Prosinac 25, 2011, 09:18:45
Da, ovaj moj je na usponu nešto prije Beograda stvarno polako išao uzbrdo, kraj nas je projurio neki turistički autobus ko vjetar. Sjedio sam iza pa ne znam koliko smo išli na sat, al vidjelo se da je jako sporo.
Pred Bubanj Potok(naplatna rampa) svi malo uspore jer tu se nekad vrzmaju presretači a nekad i kod naplatne rampe čekaju cajci sa radarom. Nema veze do busa već do vozača.
Citat: Shole  u Prosinac 25, 2011, 10:24:10
Da ima neku normalnu kombinaciju mjenjača i diferencijala, ko što imaju svi moderni autobusi, pa da ide i u brdo nekom pristojnom brzinom onda bi trošio debelo preko 30.

Šta se dešava kad se te buseve pošalje negdje drugdje ?  Šta ako vozi neku exkurziju po Šar planini ili dole po kanjonima Tare u CG, kolko onda ide u brdo, ko Raba ?
Jedino ovi sa starom Mečkom uz brdo malo teže idu, u stvari ti motori i kad su bili u 315-cama bus kad vidi brdo ko ručnu da si povukao.. Sa MAN-ovima lete ko ludi.. uklopljeni su dobri diferencijali i 6-stepeni ZF menjači.. Najjači auto je stalno za Herceg Novi nosi Ko 354 ima motor od 460 KS euro 3, neki besan MAN diferencijal, menjač ZF, 2 torzione jedino enterijer nije nešto specijalno ali je udoban.. Na auto put ne sme ni da izađe ima ljudi da popale svoja kola ;D

maky

Ma ovako malo kad bolje pogledam ovu temu, mogu samo čestitat ljudima. Da se razumijemo, autobusi nisu na razini nekih modernih i vjerujem da su dosta daleko po svim poljima. Međutim, ljudi su u ovoj besparici uzeli stvar u svoje ruke. Nešto proizvode, rade, dobijaju plaće... U turizmu s ovim nebi mogli voziti, ali po mom mišljenju kod linijskog prijevoza je najbitnije KADA imaš polaske za negdje jer možeš ti imat najnoviji svemirski brod (koji će bit pod lizingom dok je tebe i tvojih unuka i praunuka kao što to mi Hrvati radimo), ali ako ti je polazak u gluho doba dana, vozit ćeš uvijek prazan, a ovi s čim vozili da vozili će bit popunjeni. Isto tako, ovi autobusi nisu najmoderniji, kao što je Tomek rekao, više spadaju u `90-te godine, ali zar i tada ljudi nisu putovali (bez neke pretjerane drame) po cijelom svijetu sa autobusima iz tog vremena?! Sjetite se samo iz kojih sve krajeva svijeta imamo fotke Sanosa, TAM-ova, Dubrava...

U ovome svemu što je ovako kako je, najbitnije je da ljudi rade, da se novac vrti, da ne zatrpavaju burzu i da nije sistem "ključ u bravu" kao kod nas, jer nas je uništio zapad, banke i njihov kapital. Ovdje sam radiš svoj autobus i ne ovisiš o nikome. Naprosto me sramota što recimo jedan Autotrans nije uspio sačuvat Dubravu da proizvode buseve čisto za njihove potrebe. Znamo svi zašto je to tako, ali mislim da bi bili čisto solidni za  međugradski i lokalni promet unutar granica. A za održavanje vanjskih linija nije problem kupiti par  modernih autobusa (i rješavat ih se nakon 5 godina, prije većih kvarova, ko šta radi i ekipa sa zapada). Ali tko nam je kriv kad smo prelijeni i nesposobni (i isuviše razmaženi). Tipična hrvatska priča...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Nešić

Novac se vrti Hvala Bogu plate ne kasne ni minut.. u glavnom polasci ka Bujanovcu i Skoplju iz Beograda, Novog Sada, Subotice su dupke puni.. Što se Nibusa kao autobusa tiče kao što sam već napisao mora da se uzme u obzir da je to ipak ručni rad ali bar ceo vozni park nije pod lizingom kao npr. Lasti, s druge strane vozila su uvek tehnički ispravna a sad što se tog njihanja tiče sa majstorima koji rade vešanje sam pričao i kaže čovek ovo je ipak Srbija i treba više novca i posla da bi se to oslanjanje sredilo, ne samo u Niš ekspresu nego uopšte u našim fabrikama buseva.. Za inostranstvo uvek idu tehnički najjispravnija vozila, putnici na tim linijama se nikad nisu žalili na udobnost a i busevi su prilično puni, jedno vreme su za Dortmund išla po 2 busa u glavnom pred praznike...

Shole

Nitko nije ni rekao da su neudobni, dapače, vjerovatno su preudobni za današnje pojmove jer se nemože usporedit udobnost 303-jke i novog Travega, ili pak 215HD i nove serije 400.

Nešić

Citat: Shole  u Prosinac 26, 2011, 20:26:58
Nitko nije ni rekao da su neudobni, dapače, vjerovatno su preudobni za današnje pojmove jer se nemože usporedit udobnost 303-jke i novog Travega, ili pak 215HD i nove serije 400.
Iskreno što se Mercedesa tiče O 303 je sam vrh moj omiljeni bus kao i S 315.21 koji je rađen na njegovoj šasiji.. Stoji da je možda Travego napredniji što se tiče tehnologije ali 303 je kvalitet koji više niko ne ponovi.. kao i Setra 200..

Nešić

Par smederevaca sa MAN-om i 3 novija busa Ko 372, 373 i 374 su parkirani na placu.. zimski san...

Nešić

negas

Citat: Tomek  u Prosinac 23, 2011, 17:00:42
Za kraj mislim da je to solidan autobus za tvrtku koja živi u kraju u kojem nema nimalo novaca, jug Srbije izgleda stvarno zaboravljeno i ostavljeno u nekim prošlim godinama, za razliku od Beograda koji nije daleko od našeg ovdje standarda. U takvim uvjetima treba se znati snaći, a mislim da Niš ekspress to radi vrlo dobro. Jest da mislim da bi za linije za Njemačku trebali kupiti par Setri ili nekih malo novijih autobusa, a sa ovim ostalima pokrivati ex Yugu.

Prvo. Tomek, svaka cast na reportazi! Super je! Jos vise mi je draze sto si se vozio Nibusom. Ali imam zamerku, a to je sledece: Bio si u Skoplju, a koliko vidim, na temi Sanos, nema slika. Zar je moguce da nisi otisao da uslikas makar kapiju fabrike 11 Oktomvri ! Ako nisi, iako si jedan od administratora, treba da popasesh jednu disciplinsku, kazni sam sebe nekako, jer si nas uskratio da uzivamo  >hammer< Ej odes u Skoplje a to ne uradis. Daj Boze da nisam reportazu uspeo naci na ovom forumu, pa mozda neces morati da se samokaznjavas!

Stavi jos koju sliku najbusa ako ih imas, iz Najsa ili negde usput... ;)

Lepo si napisao ovaj poslednji utisak-pasos, ovaj kojeg citiram, samo bih dodao moje misljenje, da ne treba da se kupi Setra niti sta drugo, vec da se naprave 10 koji ce ici preko, ali u kojima ce se ubaciti najsavremenija tehnika, tj transmisija, te delovi enterijera (podolit dobar, galerija, instrument tabla, sedista...). E onda ce biti sve kako treba.

Nibus u kome si se vozio, po kvalitetu svih nibusa spada u neki srednji, dakle ocena od 5 do 10 je 8, ne daj Boze da si se vozio u nekom losijem, mozda bi utisci bili dosta losiji (mada oni redje idu na tim relacijama), ali isto tako mogao si i da imas jos bolji utisak, da si se na primer vozio u najnovijim vozilima, koja su ipak dosta bolja od ovoga, po udobnosti pre svega...(drugaciji enterijer, kvalitet poda, galerije i td...u ostalom ima toga po forumima ovim nasim autobuskim iz ex-yu...pa si video verovatno...). Mozda bi se tebi mnogo vise dopao onaj sa kompletnim kineskim enterijerom ili onaj sa Temza plasticnom galerijom, koja nije bucna-manje trese, koja ima lepo osvetljenje, u odnosu na ovu najgoru varijantu-limenu...i td...

Citat: Shole  u Prosinac 24, 2011, 12:53:44
Još uvijek mi je taj NIBUS velika nepoznanica.  Nažalost, čisto sumnjam da ću imat prilike riješit te neke svoje nedoumice i nejasnoće.  

Šasije - sad kad smo konačno ustanovili da to nisu neke prastare od rashodovanih 303-ca, 404, tourisma ili sanosa,  nego da ih sami prave (jaaako rijetka pojava u današnje vrijeme i zato sam i sumnjao u to),   sad me zanima na temelju čega su nastale.  Da li su to vlastiti projekti,  da li su projekti inžinjera odbjeglih iz ostalih firmi,  da li su kopije nekih stranih proizvođača ili su legalne kopije, tj.  da li su po licenci nekog drugog proizvođača.   S obzirom na Tomekov opis ponašanja autobusa, odma mi pada u vodu to da su modernijeg datuma.  I dalje mislim da su to šasije izrađene otprilike na temelju onog na čemu su se pravili Sanosi, Dubrave ili 303-ce,  jedino što su novourađene, a ne prepravljane stare.   Interesantna mi je jako ova stvar pa bi molio da se uključi u raspravu ko god zna nešto o Nibusu.

Pa Shole majstore mi ti pisali cije su shasije, a cekas da Tomek ode i da napravi korpus delikti  good_boy  ;)

Medjutim, lepo si napisao, to su nove sasije po staroj tehnologiji-mozda si to i zeleo od nas da cujes proslog puta, pa da pokusam da pojasnim, posto sam jedan od retkih forumasa, koji je nekoliko puta bio u proizvodnji i u tehnologiji (to je u Nis-ekspresu u stvari sektor gde rade inzenjeri i tehnicari, i tu se projektuju sva resenja na busu). Na ovoj sasiji, oslanjanje, je potpuno isto kao na visokom sanosu 315! Ali ostali delovi sasije, tipa deo izmedju osovine za bokseve, ili zadnji i prednji prepust se razlikuju. Zapravo sve mane starijeg projekta s315-ce su prevazidjene i otklonjene. Ostalo je da se srede malo prepusti u smislu sirih prednjih vrata i stepenica, kao i drugaciji njihov raspored, dakle visina, i sirina. I na tome ce se raditi uskoro! Zadnji prepust je dosta promenjen...Ali ono najvaznije, a to je oslanjanje, ono nije menjano. Zasto. Iz cisto ekonomskih razloga. Mnogo su jeftiniji sadasnji amortizeri, i mehovi (citaj majstorski jastuci) nego neciji drugi. Zapravo, ove pomenute delove danasnje fabrike, su dovele od zavidnog kvaliteta, te ima otprilike neke garancije na tacan broji kilometara!
Ali sve to-ta stara tehnologija oslanjanja kao rezultat kod visokih buseva daje povecano ljuljanje karoserije. E sada, ja sam pitao to bas dole inzenjere u proizvodnji, i naveo sam Berkof, za koga smatram da ima izuzetno dobro odradjeno oslanjanje. Odgovor je bio, to nije problem, uzmes jednog berkofa, rasturis, i vidis kakvi su mostovi i prateci delovi i izkopiras. Ali ce jastuci i amortizeri i ostali elementi, biti skuplji, biti iz uvoza, pa se zato ostaje na sadasnjem oslanjanju. Sve je to proces, koji ce kad tad doci na red, ali treba vremena za to i naravno tada i para. A takodje da se osvaja svoje oslanjanje pa da se vrse ispitivanja, auuu koliko bi to kostalo, to se nikako ne isplati vec kopija, sto je i bolje, manje vremena. A i sto bi bio glavu kada je vec neko to uradio!

Citat: maky  u Prosinac 25, 2011, 21:03:56
Ma ovako malo kad bolje pogledam ovu temu, mogu samo čestitat ljudima. Da se razumijemo, autobusi nisu na razini nekih modernih i vjerujem da su dosta daleko po svim poljima. Međutim, ljudi su u ovoj besparici uzeli stvar u svoje ruke. Nešto proizvode, rade, dobijaju plaće... U turizmu s ovim nebi mogli voziti, ali po mom mišljenju kod linijskog prijevoza je najbitnije KADA imaš polaske za negdje jer možeš ti imat najnoviji svemirski brod (koji će bit pod lizingom dok je tebe i tvojih unuka i praunuka kao što to mi Hrvati radimo), ali ako ti je polazak u gluho doba dana, vozit ćeš uvijek prazan, a ovi s čim vozili da vozili će bit popunjeni. Isto tako, ovi autobusi nisu najmoderniji, kao što je Tomek rekao, više spadaju u `90-te godine, ali zar i tada ljudi nisu putovali (bez neke pretjerane drame) po cijelom svijetu sa autobusima iz tog vremena?! Sjetite se samo iz kojih sve krajeva svijeta imamo fotke Sanosa, TAM-ova, Dubrava...

U ovome svemu što je ovako kako je, najbitnije je da ljudi rade, da se novac vrti, da ne zatrpavaju burzu i da nije sistem "ključ u bravu" kao kod nas, jer nas je uništio zapad, banke i njihov kapital. Ovdje sam radiš svoj autobus i ne ovisiš o nikome. Naprosto me sramota što recimo jedan Autotrans nije uspio sačuvat Dubravu da proizvode buseve čisto za njihove potrebe. Znamo svi zašto je to tako, ali mislim da bi bili čisto solidni za  međugradski i lokalni promet unutar granica. A za održavanje vanjskih linija nije problem kupiti par  modernih autobusa (i rješavat ih se nakon 5 godina, prije većih kvarova, ko šta radi i ekipa sa zapada). Ali tko nam je kriv kad smo prelijeni i nesposobni (i isuviše razmaženi). Tipična hrvatska priča...

Tako je Maky, pogodio si. Nas mentalitet je takav, da i kad nesto napravimo, smejemo se tom sto je to uradio. Dakle idemo na to da budemo jedno potrosacko drustvo, i sto je vrlo vazno, da nista apsolutno ne znamo. Tj. da se po ceo dan izmotavamo kao pevacice po tv-u. Dakle kraca suknja i radimo projekte, znate kada one kazu, kako rade projekat, novi CD u jakog mi projekta idi begaj.. Gde cu ja da radim kao inzenjer masinstva. Da radim ko pevacica...dakle moramo se protiv toga boriti, da ucimo i stvaramo, jer kada to radimo, vise ce nas ceniti. Ne voli nemac sto vozimo nase, jer on zeli da sve sto vozimo bude njihovo, da nam uzmu kintu...a uzece ako se mi budemo ponasali jos glupse nego sto jesmo...Naravno, nikad necemo napraviti kao zapadnjaci proizvod, ali nismo ni mi toliko glupi...Onda da ukinemo sve masinske fakultete...pa sta ce nam? Ne dozvolimo da nas budale i oni koji nista ne znaju uniste i iguraju u potrosacko drustvo u koje su nas sada i ugurali. Sta je evropa danas i mi u njoj, na sta se je svela na profit i shoping !!! A mi smo radnici na uslugama, ciju robu prodajem, tudju !!! Zasto sve neko drugi tamo da proizvodi? Prodaju nam prasak za ves! A mi ko nismo znali nekada da pravimo izuzetan prasak za ves, ili slicno. Oni nas uce ovi evropejci kako da se ponasamo i zivimo, kao da do 91-ve i kada su krenuli oni nesrecni ratovi, nismo ziveli u urbanim sredinama, gde se nesto pravilo, radilo, ucilo, ne, mego kao da smo neki koji prvi put sijalicu videli 2001 godine...Ajde...

Da se vratim na nibus.
Bas kada sam ja bio u proizvodnji, toga dana bio je gost nemac (koji je bio iz MAN-a i dao smernice kako da se ugradi motor pravilno i objasnio kako ga odrzavati po uputstvima i td...), i on nama kaze, u kako Vi radite u pomoc stapa i kanapa, odlican je autobus...Lik je bio ok, i uopste nije potcenjivao proizvodnju, naprotiv, kaze ok, samo da se radi, docice i veci kavliet radom...Ali je isto rekao potrebna su veca ulaganja u tehnologiju, sto smo svi konstatovali...

I ono sto nibusa dosta kvari, jeste to sto nikada nemaju inzenjeri tj proizvodnja nema odresene ruke za novac tj za ulaganje u nov bus. Vec cesto idu razna dovijanja pa nov bus bude sklepan od raznih jeftinijih delova, pa kao takv bude podlozan kritici, i ispada neko ne znanje, a to je u stvari rezultat nespremnosti da se vise ulaze u nov proizvod !