Linije - razno 2012.

Autor conecto, Siječanj 03, 2012, 09:53:10

Westin

Primjer na 234 stave takt 25 min ,krug 50 min . Tako voze stalno kao i prije , a ne ovo svakih 20 pa 40 min jer onako voze dva busa , a oni su maknuli treći dvokratni . To samo može ZET i nesposobno vodstvo koje donosi takve odluke

tramvajac 92

Zar je 118 više pun nego inače???

marin

Danas kad sam se vraćao doma prije nekih pola sata zbog semafora tamo kasnilo se i po 20 minuta za 119, 136 i 146, a da stvar bude još bolja, nekoj ženski je nateko jezik pa smo čekali hitnu na kožinčevom putu. Čak mislim da su u jednom trenutku na 136 bila 4 busa jer su poslali umjesto ovog što je kasnio inače nema teorije da bi se stiglo, pa su na črnomerec u povratku bila jedan za drugim u kratkom razmaku.

Ivan

Citat: tramvajac 92  u Prosinac 14, 2012, 08:25:54
Zar je 118 više pun nego inače???
A zašto si navalio na 118? Ne znam kad nije bilo gužve tamo.
I bilo je itekako redukcija prošlih godina.

Tomek

Danas sam se vozio oko 13h sa 121 na kojoj je vozio Citaro 199 i vjerojatno je bila reducirana rupa prije nas jer je bus na kraju bio krcat. Da stvar bude još gora ovo sa senzorima na vratima u 'prikolici' stvarno nekog treba išamarati tko je to naručio jer smo na svakoj stanici stajali po 5 minuta duže dok su se vrata uspjela zatvoriti. Zadnjih godina se slabije vozim gradskim prijevozom što mi je često žao, al nakon ovakvih situacija stvarno izgubim želju za gradskim prijevozom. Kad se sjetim da ti autobusi voze i na 109 koja je stalno krcata baš katastrofa. Ispada da je bolje bilo prije sa raznim ragama od autobusa koje su bar odmah mogle krenuti sa stanice i stizale svugdje na vrijeme.. Baš niš ne štima u Holdingu i u ZET-u, a i u Lijepoj našoj, trebalo bi neko veće čišćenje...

sokre

Pa to i nije novost. Takvo stanje je vec neko vrijeme.

Dovoljno govori o tome da i od zena cujem da se zale i komentiraju autobusni prijevoz - kako ih je manje, rjede idu i kako je uvijek guzva. Bez namjere da omalovazavam zene. Ali prije par godina temu o autobusnom prijevozu nisam mogao potegnuti sa zenskom populacijom. Danas se i o tome uredno razgovaramo.

Konkretno, ovo se odnosi na linije iz Novog Zagreba (220, 221, 109, .. 166, 219 i 229 koliko su ceste, kao da ni ne postoje).

marin

Htio bih još jednom dodat za današnju katastrofalnu situaciju u APP-u, svakakvih je stvari bilo npr. polazak s Črnomerca u 17:50 na liniji 134 je bio gbr. 106 i jedno desetak ljudi je ostalo izvan busa, dok su ovi unutra bili izgurani za poludit, ista stvar i na 136, ne znam točno niti koji je to polazak bio jer su se svi pomiješali, 3 busa skoro zaredom onda 40 minuta nista, možete si mislit na šta je to ličilo kad je došo nakon 30 minuta 206 na Črnomerec i još je ostao tamo cijeli krug u kvaru pa je na Špansko poslan 340  :'( :-\ :-X . Isto naravno nisu svi stali u bus, nebi ni da je zglobni bio. Tako da je to uglavnom to, nisam bio na Remizi i pretpostavljam da je bilo ljudi ali ne i većih zastoja. Uz to sve danas bila je i tolika gužva na cesti, ali ne znam otkud vjerojatno zbog nadolazećih blagdana. Do Vrapča je trebalo oko 20 minuta, plus još onaj semafor na 119, 136 i 146= to da su sve linije imale preko 20 minuta zakašnjenja, i već sam naveo da je 206 stajao jer je čekao hitnu, tako da se to vrijeme nije moglo nadoknadit da si Bog.  :'(

421

Citat: Tomek  u Prosinac 14, 2012, 19:19:24
Danas sam se vozio oko 13h sa 121 na kojoj je vozio Citaro 199 i vjerojatno je bila reducirana rupa prije nas jer je bus na kraju bio krcat. Da stvar bude još gora ovo sa senzorima na vratima u 'prikolici' stvarno nekog treba išamarati tko je to naručio jer smo na svakoj stanici stajali po 5 minuta duže dok su se vrata uspjela zatvoriti. Zadnjih godina se slabije vozim gradskim prijevozom što mi je često žao, al nakon ovakvih situacija stvarno izgubim želju za gradskim prijevozom. Kad se sjetim da ti autobusi voze i na 109 koja je stalno krcata baš katastrofa. Ispada da je bolje bilo prije sa raznim ragama od autobusa koje su bar odmah mogle krenuti sa stanice i stizale svugdje na vrijeme.. Baš niš ne štima u Holdingu i u ZET-u, a i u Lijepoj našoj, trebalo bi neko veće čišćenje...
Nije li 17 godina dovoljno za naučiti gradivo? Uostalom autobus ima dozvoljenu nosivost.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Tomek

Tko onda pušta toliko putnika u autobus ako bus ima dozvoljenu nosivost pa je prekrcan?
I šta znači 17 godina kad svaki tip autobusa ima drugačiji način otvaranja vrata? Zglobni MAN-ovi su svi imali da ih vozač otvara, tako da je cijeli zapad grada na to naviknut, te su ovo samo 3 godine i to opet 3 godine u kojima ti na 109 jedan dan vozi bus sa senzorima drugi dan bez te se tako putnici ne mogu naučiti.

Ivan

Da ima pameti u ZET-u bi naručili izmjene na Citarima (da je bilo još više pameti odmah bi naručili iz tvornice) i presložili prekidače kao na Citelisu ili Cityju da se može zatvoriti unatoč senzorima, čak i da putnici znaju ovi senzori su preosjetljivi i usporavaju vožnju cijelo vrijeme.

Uglavnom, nadam se da će Citelisi preuzeti 109 kad dođu, ne samo da se vrata mogu zatvoriti nego su i naručeni s više prostora nasuprot 3. vrata koji užasno fali i Citarima i NG 313 na natrpanijim linijama, ovakva konfiguracija jednostavno nije za Zagreb... Samo izgleda da nesposobnost u Holdingu probija apsolutno sve okvire pa tako podsusedska punionica opet pada u zaborav. >hammer<

btw. zašto pričamo o maksimalnoj nosivosti? pa to se ne prelazi ako se ne utrpa 6 putnika po m2 na stajaćim mjestima, to se rijetko može dogoditi, u Zagrebu ipak nije još toliko brutalno.

tamlover

Zašto punionica pada u zaborav? Pa kaj nije napokon uspio natječaj?
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

221

Rekao Baričević da bude na jesen... imaju još 6 dana.  :)evil

1142007

Koja linija prolazi pored KB Dubrava i da li ista ide od GLK ili od terminala Dubrava.

Hvala !
Moj najdraži bus :
Sanos S 215 OS 866-BI GB 14

tramvajac 92

Iz Dubrave, 205 Markuševec-Bidrovec, (nedjeljom ima skrećenih vožnji 205 Markuševec) i 232 Jazbina, radnim danom i 232 Policijska akademija (skraćeni polasci)

421

@ Ivan  Zato:

Članak 2.
59) »nosivost« je dopuštena masa tereta do koje se vozilo smije opteretiti prema deklaraciji proizvođača vozila, s obzirom na dopuštena opterećenja nosivih sklopova,
60) »masa vozila« je masa praznog vozila s punim spremnikom goriva te obveznim priborom i opremom za vozilo,
61) »ukupna masa« je masa vozila zajedno s masom tereta koji se prevozi na vozilu, uključujući i masu osoba koje se nalaze na vozilu te masu priključnog vozila s teretom, ako je ono pridodano vučnom vozilu,
62) »najveća dopuštena masa« je masa vozila zajedno s njegovom nosivošću,
63) »osovinsko opterećenje« je dio ukupne mase vozila u vodoravnom položaju kojim njegova osovina opterećuje vodoravnu podlogu u stanju mirovanja vozila,
Članak 154.
(1) Vozilo u prometu na cesti ne smije se opteretiti iznad najveće dopuštene mase ili dopuštenoga osovinskog opterećenja, utvrđenih posebnim propisom ili preko najveće dopuštene mase, kao niti preko dopuštenoga osovinskog opterećenja upisanog u prometnu dozvolu ili preko mogućnosti koje dopuštaju osobine ceste utvrđene prometnim znakom.
(2) Teret na vozilu mora biti tako raspoređen i prema potrebi pričvršćen i pokriven da:
1) ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne nanosi štetu cesti i objektima na cesti,
2) ne umanjuje stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom,
3) ne smanjuje vozaču preglednost nad cestom,
4) ne stvara suvišnu buku i da se ne rasipa po cesti,
5) ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske pločice i druge propisane oznake na vozilu.
(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka dopušteno je odstupanje do 3% najveće dopuštene mase i dopuštenoga osovinskog opterećenja utvrđenih posebnim propisom, odnosno preko najveće dopuštene mase i dopuštenoga osovinskog opterećenja upisanih u prometnu dozvolu, odnosno preko mogućnosti koje dopuštaju osobine ceste utvrđene prometnim znakom, uz uvjet da, zbog karakteristika tereta i drugih opravdanih okolnosti, na mjestu utovara nije bilo moguće utvrditi točnu masu tereta.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
(6) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
Članak 158.
(1) U vozilu ili na vozilu smije se prevoziti u prometu na cesti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno koliko je upisano u prometnoj dozvoli.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka.
(3) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbi stavka 1. ovoga članka.
Članak 162.
(1) Osoba koja se prevozi vozilom ne smije ni na koji način ometati vozača u upravljanju vozilom, niti utjecati na vozača da upravlja vozilom na način kojim se smanjuje sigurnost prometa.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja postupi suprotno stavku 1. ovoga članka.

- zglobni Citelis baš zbog NDM ima kapacitet od 120 osoba(mjereno 4 putnika/m²) iliti manjak od 30 putnika u odnosu na Citara G
- senzori na vratima  su osjetljiviji i staromodniji u Citelisima, a tvoje propagiranje "snalaženja" vađenjem releja senzora na MANu ili korištenje SECU tipkala podmetanjem čačakalice/žličice od kave u Citelisima, neće vozačima bitnije ubrzati vožnju,no razinu stresa, veće mogućnosti pogreške a time i pogibelji za putnike svakako.Kako je struje nepredvidiva, elektronika bilo koje vrste može zakazati kad je napotrebnije.
- po tebi,senzore uopće nije trebalo ugraditi, no Zakon kaže drugačije a time se i štiti vozača više nego prije
- nemoj si (po)željeti voziti prekapacitirani bus, ni biti dio takvog autobusa
- pogledaj/snimi liniju 330  (naročito u vršnim opterećenjima) kad vozač  krši čl.154 stavku 2 alineju 1,2,3 (što će ti svakako potvrditi kolega MAN19464) vozeći Cityja
@ Tomek
- obrazloženje o "nenaviklim putnicima" koji ne mogu naučiti pritisnuti dva gumba (STOP ili otvaranje vrata), ugrađenih u nekoliko vrsta autobusa ne pije vodu jer je iz primjera tramvaja 2200 vidljivo da se naučiti može.Ako se hoće,naravno! Dosad je u mojoj vozačkoj praksi tek 10ak ljudi zatražilo objašnjenje o nečemu što nisu znali ,a vezano uz vožnju i korištenje tehnike unutar autobusa.
Najlakše je verbalno napasti nekog drugog zbog svog neznanja  i niske razine tehničkog znanja , a sam sebe uvjeriti u svoju ispravnost te neprilagođavanje uvjetima u voznoj jedinici prijevoznika ili upražnjavanjem građanskog neposluha prema institucijama,gradonačelniku ili vozaču misleći da time postiže svoj naum. Upravo suprotno, trpe ostali putnici.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln