Linije - razno 2014.

Autor Ivan, Siječanj 06, 2014, 14:09:42

tramvajac 92

Citat: Tomek  u Kolovoz 08, 2014, 19:14:03
Ja bi 120 produžio do King Crossa, ili možda čak i do City Centra po Škorpikovoj.

Škorpikova > (lijevo) Kovinska? Ako nisu sanirali tamo cestu, ja rađe nebi, to je malo nezgodno za  bus123 bus123.

Ivan

Citat: Tomek  u Kolovoz 08, 2014, 19:14:03
Ja bi 120 produžio do King Crossa, ili možda čak i do City Centra po Škorpikovoj.
Možda, samo bi onda možda bolje bilo preusmjeriti neku novu i ne prečestu 122 koja je sad više prazan broj nego prava linija.

120 bih zadržao gdje je jer mislim da za same Gajnice u špici treba postojati još jedna linija osim 121, jer od Vrapča kroz Stenjevec do Gajnica žive deseci tisuća ljudi a dalje je naseljenost puno manja i nema razloga imati jake linije dalje kakva je sad (ja bih rekao sasvim slučajno) 123, samo treba biti i koordinirana s onim daljnjima.

marin

Citat: tramvajac 92  u Kolovoz 08, 2014, 19:48:35
Škorpikova > (lijevo) Kovinska? Ako nisu sanirali tamo cestu, ja rađe nebi, to je malo nezgodno za  bus123 bus123.
Nije vam neka ideja jer bi onda više ljudi koristilo tu liniju, a ona vrlo često služi kao pričuva. Taman dok je počelo ljeto znala su oba busa bit na drugim linijama, a i to je bilo premalo kolko je Citelisa pocrkavalo svaki dan. Tko kaže da se ne kvare-laže. U servisu taman poprave jednog, dođu nova 2. Ugl to je OT, ali htio sam još reći da bi 120 bilo najbolje ukinut, a ostavit recimo na Črnomercu jedan solo i jedan zglobni na sredini pa kad zatreba nek ide na liniju. Ionako ima 3 pričuve u garaži u isto vrijeme? E neka onda 2 odu na Črnomerec (rekoh 1 zglobni i 1 solo), ionako će vrlo vjerojatno zatrebat, svaki dan ima barem jedan kvar. A ova zadnja pričuva nek ostane u garaži. Vrlo jednostavno.

citaro

''htio sam još reći da bi 120 bilo najbolje ukinut, a ostavit recimo na Črnomercu jedan solo i jedan zglobni na sredini pa kad zatreba nek ide na liniju.''

- Što sad ovo znači? Ukinuti neredovitu 120, ali ostaviti 2 busa na Črnomercu da voze po potrebi? Ista stvar, ustvari još gora, jer onda linije ne bi bilo na papiru, a samim time ni polazaka, a i kako bi se znalo kad to ima potrebe, i još bitnije, kako bi putnici znali kad mogu očekivati taj bus? Po meni Bolonja treba jednu redovitu liniju.

marin

Pa jel ti sebe čuješ? Bologna ima, da vidimo koliko redovitih linija...122/123, 131, 172, 176/177...to nije dovoljno? Pa ionako većina ljudi koji idu, idu do Gajnica i najviše im se do tamo isplati sa 172 koji ne staje na svima, na 123 neka idu oni kojima treba svaka stanica, a ko treba tamo gdje je krajnja stanica linije 120, lako može pješke od stanice Dubravica, cca 5 minuta normalnim hodom.
A ti mene nisi skužio, nisam ja rekao da busevi sa 120 moraju stajat u sredini, nego pričuva koja gljivari u garaži, znači ako ih recimo ima 3 u isto vrijeme, neka je jedan sa solo i jedan sa zglobnim na Črnomercu, još im je bolje nego da su u garaži, tako da ajmo reć, glume liniju 120 samo kao pričuvu jer tak i tak bar jedan bus crnke na dan. U čemu je problem...dal ima još tko osim Citara da nije shvatio?
Ovim se i kilometri na neki način štede i nebi bilo strke kad crnke bus da se što prije šalje iz garaže.

Ivan

Pa može pričuva stajati na Črnomercu umjesto u garaži ali to ne bi smjelo imati nikakve veze sa 120, jer jednostavno je necivilizirano da pričuva glumi liniju.

172 i 176/177 su brze prigradske linije, ove bistranske su i prilično rijetke, i sve skupa trebaju biti izvan ove jednadžbe o gradskom prijevozu do Gajnica.
123 i 131 nisu baš najsretnije linije i ne znam po čemu su dovoljne za ovako velika naselja, 123 se bez razloga na prvoj polovici pretrpava a na drugoj vozi prazna, zato 120 treba voziti a 123 prorijediti jer kasnije ima jednako ili čak manje putnika od 131. Sama činjenica da ima nekoliko linija ne znači da je sadašnja situacija u redu... Ne razumijem kojom logikom za potpunu neusklađenost i oslanjanje na preduge linije možemo reći da je sve skupa "dovoljno"... Onda možemo reći i da 121 treba ukinuti, na 124 staviti još jedan bus i ne brinuti se ako se prvo pretrpava a na kraju linije vozi prazan... Da je 120 redovitija mislim da bi bila jednako popunjena kao 121 a 123 bi se osrednje punila kao i 124, ali ljudi silom prilika pređu na ono što vozi redovitije, češće i smislenije.

tramvajac 92

Citat: Ivan  u Kolovoz 15, 2014, 03:16:55
Pa može pričuva stajati na Črnomercu umjesto u garaži ali to ne bi smjelo imati nikakve veze sa 120, jer jednostavno je necivilizirano da pričuva glumi liniju.
Pričuva na Črnomercu je razmjerno dobra ideja, tim pokrivamo sve do Remize i Kaptola, i još jedan solo da stoji na Savskom mostu (pokriva sve prigradske otamo). Ionako je svejedno di stoji, u garaži ili negjde drugdje.

AP Dubrava bi trebao imati zglobnjaka u pričuvi na Glavnom, tamo ima mjesta (a i razmjerno je daleko od garaže), možemo parkirati i jednog solo za prigrad.

172 i 176/177 su brze prigradske linije, ove bistranske su i prilično rijetke, i sve skupa trebaju biti izvan ove jednadžbe o gradskom prijevozu do Gajnica.
Radnim danom trebaju biti izvan, treba postojati glavna linija koja ima kraće intervale od ostalih, uzmimo da je to sad 120 i treba ići u nekom intervalu koji se da zapamtiti, recimo 15-20 min. Zanimljivost: u trenutnom voznom redu (RD) postoji polazak u 15:20 s Črnomerca koji je oko 15:35 u Gajnicama i čovjek očekuje da ima povratak, ali ne, bus se odnekud stvori u 16:35 na Črnomercu i normalno dalje vozi. Subotom bi 120 i imala nekog smisla, nedjeljom po meni ne, uz dobru organizaciju mogu pokrivati sve linije što voze Bolonjom. 172/6/7 bi trebale stajati na svim stanicama do Gajnica na zahtjev putnika nakon 2130 i prije 630 radnim danom i subotom, nedjeljom cijeli dan.
123 i 131 nisu baš najsretnije linije i ne znam po čemu su dovoljne za ovako velika naselja, 123 se bez razloga na prvoj polovici pretrpava a na drugoj vozi prazna, zato 120 treba voziti a 123 prorijediti jer kasnije ima jednako ili čak manje putnika od 131. Sama činjenica da ima nekoliko linija ne znači da je sadašnja situacija u redu... Ne razumijem kojom logikom za potpunu neusklađenost i oslanjanje na preduge linije možemo reći da je sve skupa "dovoljno"... Onda možemo reći i da 121 treba ukinuti, na 124 staviti još jedan bus i ne brinuti se ako se prvo pretrpava a na kraju linije vozi prazan... Da je 120 redovitija mislim da bi bila jednako popunjena kao 121 a 123 bi se osrednje punila kao i 124, ali ljudi silom prilika pređu na ono što vozi redovitije, češće i smislenije.

131 ima lijepi pravilni interval, lako ga zapamtiš (ali ne i nedjeljom)  >hammer< pa s njim i ideš. 122/123 isto samo što ne postoji radnim danom razlika, trebalo bi imati većinu polazaka do Podsusedskog trga, manji dio do Dolja. Interval jednak, s tim da se stavi prolazno vrijeme kroz Podsusedski trg (prema Črnomercu) kojeg se obavezno mora pridržavat da bi interval bio na mjestu. Da 120 ima pravilan i dovoljno čest interval bila bi glavna linija na tom dijelu, ovako je pomoćna, tj. oteretna linija za ostale. Koje je mišljenje ZETa o njoj govori da na nju ide što stigne

Ivan

Citat: tramvajac 92  u Kolovoz 15, 2014, 14:42:50
122/123 isto samo što ne postoji radnim danom razlika, trebalo bi imati većinu polazaka do Podsusedskog trga, manji dio do Dolja.
Ne bih se složio, već sam objasnio zašto, ali da malo još proširim... Već je i ZET prepoznao da 122 nema puno smisla i s razlogom ne vozi radnim danom i većinu subote, i mislim da bi ju trebalo i potpuno ukinuti ili broj iskoristiti negdje drugdje. Sama po sebi je beskorisna linija jer za Podsused ima dovoljno drugog prijevoza, uključujući 119 koja praktički vozi na isto mjesto s razmakom 100 m.
Što se tiče putnika, kako stvari stoje, ima ih jednako (malo, do 15-ak) od Gajnica do Podsusedskog trga kao i odande do Podsusedskog Dolja, a razlog je jednostavan - za Dolje je ovo mali centar i ljudi liniju koriste lokalno kad idu u dućan, školu itd, kao i za presjedanje na ostale linije i vlak. Dakle, čemu onda imati dvije linije kad ona duža ima jednaku popunjenost prije i poslije kraja kraće?

Da 120 vozi kako treba, meni se čini da je sasvim logično maknuti jedan bus i izjednačiti takt preostale 123 sa 131, i staviti da voze 00-15-30-45 radnim danom od 6 do 18 h, u druga vremena rd i subotom izmjenično tri busa 00-20-40, a nedjeljom 00-30. Između toga 120 vozi po potrebi sa 2-3 busa (a toliko bi ih i trebalo biti)... Autobusa bi u prometu bilo manje, reda bi bilo više, jedino Podsusedsko Dolje dobilo rjeđi bus, ali činjenica je da mu ionako ne treba svakih 20 minuta jer to je takt primjeren za daleko veće kvartove.

Što se tiče 172 i 176/177, mislim da nikad ne bi trebale voziti kao spore linije, osim noćne 172, a mislim da njoj treba dati različiti broj jer osim samo napomene "vozi do Trga mladosti" u voznom redu koja ne govori dovoljno, nigdje se ne vidi da stoji na svim stanicama a neki polasci se preklapaju s dnevnom linijom, to jednostavno treba bolje urediti, siguran sam da ne bi bilo jako teško. No trebale bi dobiti reviziju stanica jer ovo sa dvije stanice na 200 m u Gajnicama i stajanjem 172 samo u jednom smjeru u Vrapčanskoj gdje se može presjesti na nekoliko drugih bitnih linija nije baš logično.
Skačem malo na drugu temu, ali općenito brze linije trebaju reviziju cijelog koncepta jer ovo na toliko mjesta ne funkcionira uopće logično, uz navedene stanice 17x, možemo dalje pričati zašto je 165 brza a 164 nije (pogotovo otkad 164 ima produženje a 112 ima pojačanje, kome treba 164 radnim danom u Blatu), radi čega je linija 166 uvedena kao spora ako je duža od recimo obližnje 310, zašto Zaprešić i neka puno manja prigradska mjesta može imati brzu glavnu liniju a Velika Gorica ima kaos 330 samo 8 sati radnim danom, kojom točno logikom prilično urbana i kratka linija 279 glumi na jednom pravcu brzu pa preskače dvije stanice u Brestju (gdje je 212 reducirana) a linija 281 ne stoji u Resniku gdje postoji neiskorišteno uredno stajalište sa semaforiziranim pješačkim prijelazom... I još par stvari oko sesvetskih linija bi sigurno moglo biti logičnije.

marin

Da ja slažem, ukino bi 120, ionako je pol dana nema (vrlo često), jedan solo i jedan zglobni na Črnomerec, lako pokriju i Savu ako zatreba. Ne znam što vi pričate, ali 172, 176, 177, 131, 122/123 su čisto dovoljne linije za taj dio (pogotovo radnim danom), nek i nema ostalih linija 172 ide često, ne vidim razloga za brigu. Tako bi se dosta uštedjelo, vozači, autobusi, gorivo itd..

Ivan

Razlog za brigu je da treba imati redovite i usklađene linije, koje se ne pretrpavaju bez razloga dok iza prvog busa u koloni idu prazni autobusi, i da treba imati kraće linije umjesto da se predugima prepušta sav posao i prepušta ih se pretrpavanju na jednom dijelu dok se istovremeno gubi novac na praznu daljnju vožnju, no očito je lakše razmišljati po ZET-ovim standardima gdje broj linija, a ne njihova usklađenost i smislenost, znači kvalitetu prijevoza, i gdje se ignorira ekonomska šteta kad preduga linija na zadnjem dijelu nema ni petinu putnika s prvog dijela.

Nužno je imati kraće linije kad je razlika u broju stanovnika koje treba prevesti na jednom i drugom dijelu ovako velika. Koga zanima konkretnije neka i konkretno pogleda statistike za MO po četvrtima Vrapče-Podsused i Stenjevec (ako netko baš mora miješati i prigradske linije onda i za Grad Zaprešić i Općinu Bistra), pa će vidjeti. Ja sam proučio gradivo.

Računati na 172 nema smisla jer to nije gradska linija koja na pravi način pokriva Gajnice i Stenjevec, na stanicama na kojima ne stoji nekad treba jednostavno predugo čekati gradske linije, a do i od stanica gdje stoji to ponekad znači da se pretrpava prigradsku liniju na kojoj dodatno pate putnici koji (pre)skupo plaćaju 2. zonu. Ako bi kapacitet gradskih linija bio manji, a pogotovo ako bi joj se dalo nove stanice, to bi pokvarilo kvalitetu prijevoza za Zaprešić, usporilo liniju i smanjilo joj kapacitet, i eventualno bi se dobilo gadni nered od linije kakva je sad 268.

Ako pričamo o bilo kakvim uštedama, onda to prvo treba biti linija (122/)123 koja vozi prazna poslije Gajnica i nema razloga biti jača od 131 osim slučajne činjenice da stoji na bližem peronu i da ju se zbog toga pretrpava. Ovako umjesto na 120 koja nikad ne dolazi ljudi kojima odgovara se guraju ili u punu 123, ili idu na redovitu 121 pa dalje hodaju.
Sve u svemu, ne razumijem ovaj otpor prema 120. Sada je kakva je zbog ZET-ovog nemara i neorganiziranosti, a ne zato jer se ne može napuniti ili jer ljudi nemaju potrebu za njom. Uštede bi bile u reorganizaciji i usklađivanju (kojeg, znam, za ZET praktički nigdje nema i gdje ima gorih slučajeva od Gajnica s tri linije odjednom pa sat vremena ništa poput Blata, Brezovice ili Soblinca, ili ignoriranju činjenice da se linije kao 128 ili 209 na prvoj 1/3 linije pune 3 puta više nego na ostatku i trebaju nekakvu pomoć), a ne pustom ukidanju cijele kratke linije koja teoretski može prevesti najviše putnika...

Westin

Citat: www.zet.hr
Zbog radova na raskrižju Selske ceste i Jadranskog mosta, od ponedjeljka, 18. kolovoza, od 9 sati, do završetka radova koji se očekuje u subotu, 6. rujna ujutro, bit će izmješteno autobusno stajalište Studentski dom Stjepan Radić – jug, kojega koriste autobusi na linijama 109 Črnomerec – Dugave  i 110 Savski most – Botinec.

Za liniju 109 stajalište se izmješta 80 metara zapadnije (prije raskrižja s Jarunskom cestom), dok se za liniju 110 privremeno ukida zbog nemogućnosti zaustavljanja na navedenoj lokaciji. (objavljeno 15. kolovoza)

Autobusi na liniji 132 Savski most - Goli Breg – Brezovica, od ponedjeljka, 18. kolovoza od 6 sati, do završetka radova na Brezovičkoj cesti (na dijelu od Prigradske ulice do Golobreške ulice), a koji se očekuje do ponedjeljka, 1. rujna ujutro prometovat će skraćeno na relaciji: Savski most - Goli Breg, staro okretište kod crkve. (objavljeno 13. kolovoza)
http://zet.hr/novosti/izmjene-u-tramvajskom-i-autobusnom-prometu.aspx

marin

Citat: Ivan  u Kolovoz 17, 2014, 00:11:36
Razlog za brigu je da treba imati redovite i usklađene linije, koje se ne pretrpavaju bez razloga dok iza prvog busa u koloni idu prazni autobusi, i da treba imati kraće linije umjesto da se predugima prepušta sav posao i prepušta ih se pretrpavanju na jednom dijelu dok se istovremeno gubi novac na praznu daljnju vožnju, no očito je lakše razmišljati po ZET-ovim standardima gdje broj linija, a ne njihova usklađenost i smislenost, znači kvalitetu prijevoza, i gdje se ignorira ekonomska šteta kad preduga linija na zadnjem dijelu nema ni petinu putnika s prvog dijela.

Nužno je imati kraće linije kad je razlika u broju stanovnika koje treba prevesti na jednom i drugom dijelu ovako velika. Koga zanima konkretnije neka i konkretno pogleda statistike za MO po četvrtima Vrapče-Podsused i Stenjevec (ako netko baš mora miješati i prigradske linije onda i za Grad Zaprešić i Općinu Bistra), pa će vidjeti. Ja sam proučio gradivo.

Računati na 172 nema smisla jer to nije gradska linija koja na pravi način pokriva Gajnice i Stenjevec, na stanicama na kojima ne stoji nekad treba jednostavno predugo čekati gradske linije, a do i od stanica gdje stoji to ponekad znači da se pretrpava prigradsku liniju na kojoj dodatno pate putnici koji (pre)skupo plaćaju 2. zonu. Ako bi kapacitet gradskih linija bio manji, a pogotovo ako bi joj se dalo nove stanice, to bi pokvarilo kvalitetu prijevoza za Zaprešić, usporilo liniju i smanjilo joj kapacitet, i eventualno bi se dobilo gadni nered od linije kakva je sad 268.

Ako pričamo o bilo kakvim uštedama, onda to prvo treba biti linija (122/)123 koja vozi prazna poslije Gajnica i nema razloga biti jača od 131 osim slučajne činjenice da stoji na bližem peronu i da ju se zbog toga pretrpava. Ovako umjesto na 120 koja nikad ne dolazi ljudi kojima odgovara se guraju ili u punu 123, ili idu na redovitu 121 pa dalje hodaju.
Sve u svemu, ne razumijem ovaj otpor prema 120. Sada je kakva je zbog ZET-ovog nemara i neorganiziranosti, a ne zato jer se ne može napuniti ili jer ljudi nemaju potrebu za njom. Uštede bi bile u reorganizaciji i usklađivanju (kojeg, znam, za ZET praktički nigdje nema i gdje ima gorih slučajeva od Gajnica s tri linije odjednom pa sat vremena ništa poput Blata, Brezovice ili Soblinca, ili ignoriranju činjenice da se linije kao 128 ili 209 na prvoj 1/3 linije pune 3 puta više nego na ostatku i trebaju nekakvu pomoć), a ne pustom ukidanju cijele kratke linije koja teoretski može prevesti najviše putnika...
Pa 120 linija nema smisla, i ne vidim zašto se nebi potpuno sve to iskoristilo. Kaj fali, nek je 123 malo natrpana,postoji i 131 linija, oni koji idu do Gajnica mogu komotno sa 172 koji ide duplo brže do tamo,(mogu također na 176), i nije više natrpana na prvom djelu nego na drugom. U Zaprešić nerjetko ide pun bus ljudi!
Nebi bilo problema da se to tako napravi, a bilo bi ušteda!

NP-549

Citat: Ivan  u Kolovoz 17, 2014, 00:11:36
Razlog za brigu je da treba imati redovite i usklađene linije, koje se ne pretrpavaju bez razloga dok iza prvog busa u koloni idu prazni autobusi, i da treba imati kraće linije umjesto da se predugima prepušta sav posao i prepušta ih se pretrpavanju na jednom dijelu

Nužno je imati kraće linije kad je razlika u broju stanovnika koje treba prevesti na jednom i drugom dijelu ovako velika.

Ja sam počeo radit u tehnologiji prometa prije 2 godine.  Zatekao sam identično stanje kao i kod vas, al u suradnji sa tadašnjim šefom koji je bio jako zainteresiran, ali prije toga nije imao s kim radit,  riješili smo stvari čas posla.  Nikada nije stigla nijedna primjedba na novi sistem voznog reda.  S putnicima je nažalost jednosmjerna komunikacija jer  uredno njurgaju i prijavljuju kad je neki problem,  ali kad je sve OK onda se ne javljaju, tako da time što se nitko ne javlja moraš zaključiti da je stvar pogođena i da sve funkcionira odlično.   Vozači su se isto preporodili,  jedan drugome su smetali po cesti, sad sve ide glatko.  Naravno da nije med i mlijeko, uvijek može bolje, ali u odnosu na stanje koje je bilo u jesen 2012. ovo je ko JGP u Tokyu.

Imali smo po  4 polaska istovremeno na grupi linija koja ima određeni dio zajedničke trase,  a onda 45 minuta ništa, pa onda opet 3 zaredom.  Ili smo svi stajali na  svim stanicama pa se gubilo strašno puno vremena,  ili smo se utrkivali po cesti u manje atraktivnim terminima.   Kod zajedničkih polazaka je problem što nemože nijedno stajalište progutat toliko buseva odjedanput i onda ometaš ostali promet  jer zadnji bus stoji na prometnici.   Sad bus ide svakih 10-15 minuta,  svaki zasebno.  Putnici (koji koriste zajendički dio trase)  su dobili 3 puta bolji interval ,  a oni koji putuju dalje nisu niš izgubili nego se polazak pomaknuo 10 ili 15 minuta kasnije.   

Kod nekih linija koje moraju kretati zajedno zbog ostvarivanja veze uvijek se mora vodit računa o tome da prva kreće "kraća" linija,  odnosno da ona pokupi čim više tih ljudi jer je njen poluobrt 20 minuta,  a ne da se dešava da ona koja vozi 1 sat u jednom smjeru kupi putnike koji idu 2,3 ulice dalje. 

Sve se može složiti,  uopće nije nikakav problem,  samo treba odrediti jednu stvar :   Da li želite imati pravilan interval isključivo po svakoj liniji zasebno,   ili  želite imati pravilni interval na grupi linija.  Vrlo jednostavno.  Ja sam pristalica druge metode.   Ako većina koristi zajedničku trasu onda tempiraj polaske tako da se tamo napravi pravilan razmak,  a ovima  "na kraju" je svejeno dal će im ić svaki sat,  ili će bit razmak nekad 1:05,  nekad 0:50,  nekad  1:15.   

Ivan

To zvuči super, no izgleda da kod nas takvih ljudi dugo neće biti kako se zapošljava po svemu sudeći potpuno krive ljude koji nemaju sposobnosti ni volje da nauče posao...

@marin, na kraju krajeva, ne kažem ni da je 120 nužna, pogotovo ako bi se uvela recimo još jedna linija za King Cross, ali lako ju se može popraviti uz smanjenje troškova, može se uskladiti 123 i 131, i kad se sve uzme u obzir ovakav trenutni nered nije u redu, ja sam ove linije koristio 4 godine i bio konstantno iznerviran njihovom neredovitošću i iritantnim taktom, 172 ne funkcionira za većinu putnika ovdje i dobro je da ostane brza za Zaprešić, i ne razumijem zašto tako uporno zagovaraš status quo ili dodatno pogoršanje, s takvim nonšalantnim stavom "kaj fali ako se pretrpava", "ima xxxx linija i to je dobro".
glavauzid

NP-549

uvijek treba izbjegavati prigradske linije opterećivati nepotrebno u startu jer se dešava da putnik koji se ima namjeru ukrcat negdje na Bolonji i putuje do zadnje stanice u Bistri nemože ukrcati u bus jer je unutra 20 putnika koji mogu koristit 4 ostale linije koje idu u tom smjeru.  Treba im čim više smanjiti broj stajališta, i podesit vozni red da ide malo iza "gradskih".   Ne previše jer onda već dolaze  putnici za sljedeći