Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

netko

Slika je sa facebooka-a,ali mislim da nema vece jer sam je i ja pokusao povecat.

Za 166 se stvarno nemogu sjetit.

Za 87 nista nisam uspio pronaci nakon gotovo 1000 upisanih rijeci iako sam dotad usput pronsao skoro cijelu arhivu od Prometa,ali za 87 nista.Nekad se moglo jer se na arhiv Slobodne trebao upisati pojam,ali sada se moze samo datum izdanja.

Lutajuci tako za 87 naisao sam na jedan neobican dogadaj koji se desio u garazi:
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20020103/crnakronika1.htm
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

STress

Citat: netko  u Prosinac 11, 2015, 01:19:37

Za 87 nista nisam uspio pronaci nakon gotovo 1000 upisanih rijeci iako sam dotad usput pronsao skoro cijelu arhivu od Prometa,ali za 87 nista.Nekad se moglo jer se na arhiv Slobodne trebao upisati pojam,ali sada se moze samo datum izdanja.

http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20010705/kronika92.htm

Paško

Bravo, STress. ;)

Još jedan podatak iz daleke povijesti:
1981. Promet je kupio dva solo MAN-a 890 (1975. godište) od Libertasa koji su tamo imali garažne brojeve 27 i 29. S njima je trebao ići i 28, ali nije upalio pa su ga ostavili. Ne znamo jesu li ikad vozili u Splitu, ali sigurno su ostali tu za dijelove i vjerojatno dobili garažne brojeve 577 i 578.

Je li netko pronašao podatak (po monografijama Prometa i sl. - koje su meni sve nedostupne) koliko je u Splitu bilo Mercedesa O317? Čini se da ih je bilo čak 70 i iako su ih Ikarusi masovno potjerali s ulica, neki su ostali dvadesetak godina - zadnji od njih #395, umirovljen krajem 1991. godine.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

netko

Evo još nešto, puno starije. Vjerovatno sami počeci H.Medena, a i Prometa u Trogiru.
Iskreno, jako slabo poznajem stare autobuse, a ovo na 3:15-3:18 gledajući što imamo u popisu voznog parka me najviše podsjetilo na TAM A 3000, ali jednostavno raspored stakala i vrata gotovo nikako ne odgovara.

Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Paško

actros

Dubrava je vjerovatno od Prometa, a na snimci se nekoliko puta vidi Sanos od hotela Medena, za model nisam siguran al mislim da je S-12.
Znam da je kupljen početkom '70ih kada je hotel otvoren, al nije dugo vozia jer je između hotela i ceste velika uzbrdica koju kada bi bio pun nije moga izvuć... Krajem '70ih su ga rashodovali i kupili malu Neretvu, a Sanosa je sredinom 80-ih za otpremninu dobio vozać Aco, i u njega ubacija Fap-a 260, ali ga nikada nije registrira te je krajem '90-ih baćen u željezo.

Paško

Dubrava je sigurno od Prometa, pa u tadašnjoj je shemi bojanja na filmiću. Taj model mogao se sresti uglavnom na Braču.

Nepresušan izvor za stare fotografije Splita je FB grupa Izgubljena generacija. U starijim postovima tamo pronašao sam još koju sliku koju ovdje nismo imali:

Almexov uređaj iz davnih dana:

Ostalo su ipak sve slike autobusa. Nisam siguran da su na sljedeće dvije slike Prometovi autobusi, ali neće škoditi:

Trojac katnjaka na Rivi - u Split su došli zelene boje da bi ih ovdje prebojavali u crvenu:

Crveni FAP je bio standard 50ih/60ih - na obje lokacije autobusi ne prometuju kusur desetljeća:

Paško

Prve tri slike u ovom postu smo već imali, ali mislim da su se zagubile.
Pazar zauzet sa svih strana - bus na slici TAM AS 3500:

Doček Hajdukovaca nekad sedamdesetih:

Sedamdesete na rivi i more vozila - među njima i autobusi koji su obilježili dosta gradova bivše države tih godina - Mercedesi O317 iz 11. oktomvrija:

Jedan od njih na tadašnjoj liniji 15 Spinut - Lovrinac. Obratite pažnju na super napredan pokazivač linije za to vrijeme - plastična slova zalijepljena na traci - vjerojatno nisu dugo potrajala:

Autobus zvan ćešnja (inače igra riječi na naslov filma Tramvaj zvan čežnja) + malo igre na fotografiji. ST464-70:

ST232-37 (već u godinama), iza njega dvije Avtomontaže, a Ikarus u pozadini znači da je 1982. najranije vrijeme radnje:

James Dio

Svaka čast na ovim slikama.
Desno na zadnjoj slici imaš i O302 Promet Makarska.

Done

Za primjetit je iza ovog motoriste,nosać sa karijolom,i kultni auto ex-yu direktora renault 30,da bi se kladit da je od ondašnjeg direktora brodomerkura.Pari mi se da je ovaj 232-37 vozija i u devedesetima?

Paško

Čitaj postove pažljivo...

Citat: amfan  u Prosinac 16, 2015, 15:23:02
neki su ostali dvadesetak godina - zadnji od njih #395, umirovljen krajem 1991. godine.

Done

Tvoja primjedba stoji,post sam proćita petnaestog,ali i zaboravio do danas,sve OK.

Paško

S FB grupe Osamdesete u Splitu, Ikarus IK-160 čeka na polazak za Omiš, vjerojatno 1988. godine:

troosovinac

Citat: amfan  u Prosinac 26, 2015, 01:31:11
S FB grupe Osamdesete u Splitu, Ikarus IK-160 čeka na polazak za Omiš, vjerojatno 1988. godine:

ROGUŠA
bela lađa

Paško

Garaža osamdesetih - Put udarnika 168:

(iz Promet Split monografije 1948. - 1998.)