ZET razno (2)

Autor plavi ZET-ov bus volim, Rujan 05, 2011, 18:57:30

Ivan

Citat: 221  u Siječanj 31, 2016, 11:18:14
U cijeloj toj priči najbolje bi bilo da taj novac koji bi ZET trebao dati za kaznu (ukoliko ne bude ''neće svoj svoga'')

Hoće svoj svoga, kako je napisano, komunalno redarstvo, može nadzirati ZET ili nekog drugog ako ne provodi gradsku odluku.

Što drugo da naprave nego minus na ZET-ovom računu koji će morati kasnije opravdavati...

A već se događalo, to je isto ono redarstvo koje je tramvajce išlo dovoditi u red prije nekih pola godine jer imaju svoju filozofiju da smiju krenuti kad hoće. Nažalost bili su prekratko, kad je redarstvo otišlo vratili su se starim običajima, iako je ipak malo bolje jer sad kreću obično "samo" 1-3 minute prije reda bez puno većih ekscesa, no kad bi ih se još malo stisnulo moglo bi se uvesti i red red, a ne rastegnuta verzija, no očito se može kad dobiju pritisak izvana. Jer prije toga su prema ZET-ovim statistikama - drugi ZET-ovi uredi su ih pratili, opominjali i molili u blitenima ali nisu ništa mogl - na svoju ruku u jednom satu imali i po nekoliko polazaka 10 minuta prije i 5 poslije bez ikakvih sankcija... Tako da se očito ZET ne zna nositi sa svojim sramotama ni kad nije Bandić ili netko deseti kriv.

Shole

Nije mi jasan taj dio da im ni sam ZET nemože stat na kraj.  Postoji li negativna stimulacija u ZET-u ?  Pretpostavljam da postoji.  Znači,  krenuo si 1 minutu ranije = 1% odbitak na plaći.  5 minuta 5%......
Barem se po Atronu točno može vidit koji tramvaj je kada krenuo, a kad bi trebao

Ivan

Citat: Shole  u Siječanj 31, 2016, 12:46:27
Nije mi jasan taj dio da im ni sam ZET nemože stat na kraj.  Postoji li negativna stimulacija u ZET-u ?  Pretpostavljam da postoji.  Znači,  krenuo si 1 minutu ranije = 1% odbitak na plaći.  5 minuta 5%......
Barem se po Atronu točno može vidit koji tramvaj je kada krenuo, a kad bi trebao

Postoji za vozače autobusa, kod autobusa se i prije Atrona pazilo na pravilne polaske s početno-krajnjih stajališta, i gledalo na tahografu ako treba, a tramvajce nitko ne pazi.

Za tramvajce, očito je teško objasniti. Sigurno da je poslije Atrona je lako promatrati odstupanja, moglo se i prije da se otpremnicima naredilo da paze, no oni kao i vozači rade što hoće.
Oni iznad, jedni žele stati na kraj neredu i objavljuju statistike i mole nadležne i mole vozače u biltenu da se problem riješi, drugi koji imaju ovlasti provesti u djelo ignoriraju problem i puštaju da tramvajci divljaju kako hoće, nije rijetkost vidjeti recimo nedjeljom kad se 100% može održavati vozni red cijeli dan da voze dva zaredom (jedan krene kasnije i lijeno vozi, vuče se i pušta semafore, drugi 10 minuta ranije i divlja koliko može, dok dođu do centra već su zalijepljeni) pa nema ničega 30-40 minuta.

Zašto je tako, ne znam, jednostavno je tako, lako je provjeriti na ulici a i sami interni ZET-ovi podaci potvrđuju problem. Tramvajski podsustav je jednostavno svijet za sebe koji lako ignorira sve probleme i upute, a očito nema šefove koji bi tražili više reda i smisla u svemu.

Dreamwalker

Ja mislim da je stvar u sindikatu vozača na čijem su čelu (bili, ne znam jesu li i sad) tramvajci pa vjerojatno imaju neki dogovor da uprava radi što hoće u zamjenu da i tramvajci rade što hoće. Možda griješim, ali mislim da nisam daleko od istine.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Shole

Bu se moral 365 pozabit tim problemom

smogovci.bbb2

Citat: 221  u Siječanj 31, 2016, 11:18:14
Ovog članka nema na internetskom izdanju Večernjeg lista, pa sam skenirao da ga pročitate.
Članak je po starom dobrom običaju dijelom pogrešan jer su pomiješani članak 10. i 14. Odluke o prijevozu putnika u javnom prometu. U članku 10. je navedeno što vozni red mora sadržavati (to ZET šalje u Grad kad se odobrava vozni red) a na stajalište se postavlja izvadak iz voznog reda (članak 14.). E sad Vi meni recite postoji li grad na svijetu koji je opremljen na svim stajalištima na takav način kako piše u narečenoj Odluci?! Koliko ZET ima stajalšta?! I kako bi objavili sve izvadke iz voznog reda na stajališnom stupu recimo na dijelu Remetinečke gdje prometuje 16 autobusnih linija?! Koliki bi taj stup morao biti da bi izvadci bili čitki?! Da, Odluku treba korigirati a ne pljuvanje po ZET-u.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Dreamwalker

Citat: Shole  u Siječanj 31, 2016, 14:22:55
Bu se moral 365 pozabit tim problemom

Da te ispravim da ne dođe do zabune ;D

pozabiti = zaboraviti
ono kaj si ti htio napisati je pozabaviti :p

Off topic ali bode me u oko :)
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Ivan

Citat: smogovci.bbb2  u Siječanj 31, 2016, 14:23:47
E sad Vi meni recite postoji li grad na svijetu koji je opremljen na svim stajalištima na takav način kako piše u narečenoj Odluci?! Koliko ZET ima stajalšta?! I kako bi objavili sve izvadke iz voznog reda na stajališnom stupu recimo na dijelu Remetinečke gdje prometuje 16 autobusnih linija?! Koliki bi taj stup morao biti da bi izvadci bili čitki?! Da, Odluku treba korigirati a ne pljuvanje po ZET-u.
Vozni red na svim stajalištima nije u odlukama, ali je na više nego ZET stavlja, i oznake na svim stajalištima koje su osnova također nedostaju, terminali nisu niti blizu navedenom standardu, a ZET se ne drži i pola drugih stvari koje jesu u pravilima, i državnim i gradskim i vlastitim internim. Neka svi koji hoće pročitaju gradsku Odluku pa se može vidjeti čega se sve ZET ne drži, a je u njegovoj moći i ingerenciji.
http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf/rest-akt/D6225044A6FFD57CC1256CCC0036C0E6?Open

I da, to postoji na svakoj stanici, i to u Češkoj i Mađarskoj nije rijetkost, a vidio sam i u Bugarskoj prosječno daleko funkcionalnije opremljene stanice nego u Zagrebu, u Sofiji svaka stanica na periferiji ima barem broj i smjer linije, a 3/4 ih ima i vozni red i shemu stanica na liniji, a ne samo u Njemačkoj ili Francuskoj ili Skandinaviji gdje se to podrazumijeva. Bitno da je potrošeno po 80.000 kn za nadstrešnice u poljima i milijarde na nova vozila, a čak i održavanje toga a kamo li sva ostala funkcionalnost je zanemarena i nije bilo stvarnog napretka desetljećima.
Žao mi je da ljudi koji i prate takve stvari kod nas nisu svjesni koliko je stanje dezorganizirano i loše... Bitno je potrošiti na šminku, a funkcionalno, razvojem infrastrukture, integracijom transporta i brigom za putnike se već teško mjeriti s Bugarskom, Rumunjskom ili Turskom, zapada se bolje ni ne sjetiti. :-\

Moguće je staviti na svaku stanicu na razumnom formatu, ako ne u jednoj "kućici" onda u dvije jer viđao sam vani često po 2-3 takve tamo gdje su linije česte, uostalom kako je na nadstrešnici na Kustošijanskoj na jednom A4 objavljeno za 12 gradskih linija koje su u prosjeku češće od ovih sa Savskog mosta, onda se može i na Remetinečkoj čitkim fontom cca 10 objaviti i rijetke linije sa Savskog mosta gdje jedino 110 i 133 voze češće od takta 20. Mislim da je uostalom i bilo na nekoj nadstrešnici ako nije još uvijek.

smogovci.bbb2

Na A4 sigurno ne stane 12 izvadaka iz VR hi Možda si vidio na A3 ali okrenuto vodoravno. Pa eto, u Odluci piše da se VR slaže na način da popunjenost vozila u najopterećenijem satu ne prelazi 90% registriranog kapaciteta istog. Znači i to ZET ne poštuje good_boy

Ivan

Citat: smogovci.bbb2  u Siječanj 31, 2016, 15:00:22
Na A4 sigurno ne stane 12 izvadaka iz VR hi Možda si vidio na A3 ali okrenuto vodoravno.
Pa stane koliko stane, ako ne jedan onda dva, ako ne A4 onda veći format. Zašto ne? Nije ništa neobično.

Evo ti uostalom Google Street View screenshot s Remetinečke (Savski Gaj XII) sa 17 linija na 2 papira, sjetio sam se poslije malo razmišljanja da je problem kojeg izvodiš kao primjer već riješen barem na dijelu stanica, a cijela Remetinečka od Naletilićeve ima nadstrešnice, jedino im treba dodati panoe ako nemaju koje su uostalom manji trošak... A i zaista se lako može nabrojati stajališta s više od 10 linija, i većina uostalom ima nadstrešnice ali i da nema stavi se dvije male "kućice" na stup umjesto jedne.

Malo vožnje po gradu pa čovjek zna gdje čega ima. klinac

pic upload

smogovci.bbb2

Problem je gdje nema nadstrešnica. Ali dobro, da ne mudrujemo, zar doista mislite kad bi to i bilo sve postavljeno kako piše u Odluci da "savjesni" građani to ne bi oštećivali. Tako da je to nepotrebno i postavljati.

Ivan

Citat: smogovci.bbb2  u Siječanj 31, 2016, 16:49:36
Problem je gdje nema nadstrešnica. Ali dobro, da ne mudrujemo, zar doista mislite kad bi to i bilo sve postavljeno kako piše u Odluci da "savjesni" građani to ne bi oštećivali. Tako da je to nepotrebno i postavljati.
russian_roulette Ajme, svašta. Što ću još na ovom forumu pročitat... kava

Kakav je to problem ako nema nadstrešnice? Ako je postavljen znak za stajalište ima se kuda staviti i vozni red.

Pa gdje su te sve demolirane kutije s voznim redovima? Ja ih rijetko viđam. Više ih ima koje s vremenom propadnu a ZET ništa ne poduzme kao recimo po velikom Črnomercu.

I po toj logici onda je nepotrebno i stavljat vozila u promet jer se oštećuju iz raznih razloga. Održavanje i briga je dio cijelog ciklusa, ako se ne održava onda postane gore. I kako se drugdje može a tu ne? Zagreb statistički i realno nema veći problem s vandalizmom nego drugi gradovi po Europi.

smogovci.bbb2

Demolirane su vitrine na većini nadstrešnica na kojima bi trebali biti postavljeni VR. Nakon toga su i uklonjene. Ormarići na stajališnim stupovima postavljeni su samo na polaznim stanicama. Raspitaj se malo kod signalista u ZET-u koliko imaju tram/bus stajališta i u Centru koliki bi to bio trošak održavati na svim stajalištima da se postavi te  svako malo ažurirati.

Ivan

Citat: smogovci.bbb2  u Siječanj 31, 2016, 18:16:39
Demolirane su vitrine na većini nadstrešnica na kojima bi trebali biti postavljeni VR. Nakon toga su i uklonjene. Ormarići na stajališnim stupovima postavljeni su samo na polaznim stanicama. Raspitaj se malo kod signalista u ZET-u koliko imaju tram/bus stajališta i u Centru koliki bi to bio trošak održavati na svim stajalištima da se postavi te  svako malo ažurirati.
Da, trošak je, ali u usporedbi s golemom firmom nije velik. Zašto ih recimo i u Osijeku i Rijeci ima više nego u Zagrebu? Ima i u gradovima s većim problemima s vandalizmom.

I nije problem da je jadni grad ili ZET siromašan nego da je organizacija primjer kako ne treba, i da novac ide na krive stvari.

Ivan

I na većini nadstrešnica u centru grada se vidi da vise karte koje nisu dirane godinama, neke se čisto raspadnu, isto kako se vidi da su i panoi stari i ofucani i nisu svi demolirani.

Mora postojati stavka održavanja i obnove takvih stvari, i smisleniji red od onog što se sad radi...

Nema smisla staviti i održavati nadstrešnicu koja košta kao novi mali auto u rangu Corse ili Clia negdje u polje kod Obreža Odranskog koja dnevno ima 3 putnika, a da zato nema za održavanje sustava, za omogućivanje osnovnih informativnih materijala na svim stanicama i da se zapušta stanje ili da uopće nema stupova i nadstrešnica na prioritetnim stanicama po centru, raskrižjima, centrima naselja i sela... Nije li to i zdravorazumski jednostavno krivo?

Isto kako je krivo kupiti više novih tramvaja nego si ih može priuštiti Zürich, a da onda nema dovoljno vozača da vozi te tramvaje... ::| I da ne nabrajam do sutra što je sve jako skupo nabavljeno a nema koristi. Dakle novaca ima, nema razuma kad se troši, da skratimo.