Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

Ivan

Citat: man313  u Prosinac 06, 2016, 09:37:03
Koliko vidim, u prvoj i drugoj grupi će se uzeti Iveco, a u zadnjoj Mercedes. Solaris po tehničkim karakteristikama (točka od 1650Nm) ne prolazi.
Zanimljivo da je Mercedes ponudio jeftinije nego MAN, tj. njihove leasing kuće.
Mercedesa očito kao ni Solarisa nema u prve dvije grupe (što nema smisla jer svi mogu ponuditi standardne solo autobuse) pa imam dojam da su im našli razlog da ih diskvalificiraju i za zglobne, vjerojatno prema tekstu natječaja imaju pravo uzeti manje narudžbe, ali vjerojatno imaju i pravo zaključiti da komadanje nije povoljna ponuda.
Jer jednostavno ne vidim jednostavno razlog da se MB i Solaris ne prijave za prve dvije grupe... Koja bi to kalkulacija bila da nisu?

Mislim, realno ni nije povoljno uzeti odvojeno kad stvari jesu takve, nekad jesam za malo raznolikosti, ali kud bi došli s toliko rascjepkanih narudžbi u ovako maloj nabavci.

Zašto Mercedes ne bi bio jeftiniji i da je Citaro, pobjeđuju oni samo cijenom...
Očito se svi bore za ponudu, a svi oni koštaju u biti slično.

AH Bus

Citat: Ivan  u Prosinac 06, 2016, 09:23:25
Jesu li cijene navedene po komadu u kunama ili za cijelu pošiljku u eurima? Čini mi se drugo...

Ne kužim, zašto u prve dvije grupe dva dobavljača nemaju ništa? Mislio sam da funkcionira jedino kao cjelokupna narudžba a ne tri odvojene...

Jesu diskvalificirali MB i Solaris u prve dvije točke, ili? Mislim, oba su sigurno imali što ponuditi u tako standardnim klasama i sumnjam da nisu poslali ponudu...
Uglavnom vidi se po cijeni zglobnih koliko su se potrudili biti kompetitivni dok su očito drugi unaprijed bili favoriti zbog pozadinskih igrica, na kraju praktički nude 1 odnosno 2 zglobna besplatno prema ostalim ponudama.

I zašto sad nije više prošireno na 5+9+10 komada kako su neki navodili? :( Mislio sam se da je to bilo već fiksirano... Ova nabavka će biti stvarno premala s obzirom na stanje.

Cijene su u EUR za cijeli kontigent traženih vozila sa PDV-om

Nitko nije diskvalificiran u procesu otvaranja ponuda, nego su tako pristigle ponude po grupama.

Dreamwalker

Ma vidi ti slučajnosti. Mile treba zatvoriti natječaj do 20.12. inače od buseva i lakih političkih poena ništa, a Solaris se sad odjednom ne žali. Jel moguće da su spustili na 1600 pa da je i Solaris prošao?
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

man323

Nisu spustili, jer prema zadnjoj izmjeni prije 15-tak dana stoji i dalje 1650Nm.

Može li mi netko od Vas kazati, kada će se službeno znati koji se autobusi kupuju?

Ivan

Pa mislim, teoretski je moguće i da je Solaris samo za ovu prigodu zatražio jače motore kompatibilne s ostatkom pogonskog sklopa, valjda ne bi trebalo biti preteško (iako je vjerojatno da će tako puno trošiti prijenos, no i svi ostali su prejaki)...

Piše u katalogu da stavljaju DAF MX-11, a na DAF-ovim stranicama se lako nađe da taj motor ide i do 2100 Nm.

Što se tiče toga da se Solaris i MB nisu ni prijavili za prve dvije grupe... Stvarno mi nije jasno koju igru igraju.

smogovci.bbb2

Citat: Ivan  u Prosinac 06, 2016, 11:42:53
Što se tiče toga da se Solaris i MB nisu ni prijavili za prve dvije grupe... Stvarno mi nije jasno koju igru igraju.
Navodno slijedi nabavka 40 komada (2 midi+18 solo+20 zglobnih)
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

AH Bus

Citat: man313  u Prosinac 06, 2016, 11:21:06
Nisu spustili, jer prema zadnjoj izmjeni prije 15-tak dana stoji i dalje 1650Nm.

Može li mi netko od Vas kazati, kada će se službeno znati koji se autobusi kupuju?

Sve mora ić prema Zakonu o javnoj nabavi, znači ZET ima 30 dana za evaluaciju ponuda, nakon toga donosi odluku o odabiru, nakon toga kreće žalbeni rok od 7 dana, a ako nema žalbi ima rok od 15 dana za potpis ugovora.

Ukoliko ima žalbi, DKOM ima rok od 60 dana za donošenje rješenja o žalbi....itd....žalba na rješenje.....

tramvajac 92

13.01. ćemo znati koga su odabrali i tko se žalio. 60 dana ističe 14.03.

Rok isporuke je čini mi se 120/180 dana, znači možemo očekivati prve sredinom srpnja a ostale sredinom rujna. Plus sve ostale tehnikalije, možemo ih na cesti realno očekivati krajem rujna ili početkom listopada.

tamlover

Znači nije se htjelo da Bandić prije izbora pušta autobuse u promet :) Kaj velite na tu perspektivu?! Zvuči nemoguće, a ispada da bu tak...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

sniff

Ma...doći će za par mjeseci,ne za 10 valjda  :D

tramvajac 92

Ako se žalba rješi prije, može doći u najboljem slučaju sredinom svibnja i srpnja.

Nadam se da je spreman natječaj i za novu turu, ovo je samo prijelazno rješenje. Treba nama 10ak autobusa godišnje samo da ostanemo na istom.

man323

U Zagrebu, kao i u Splitu treba opet provoditi nabavke velikih brojeva vozila. Mi smo 2008. zadnji puta kupili zglobne autobuse. A vi ste ako se ne varam 2009. Vaši su Lion's Cityi kao i naši blizu milje.
Nema smisla 10 svake godine, jer je bolje ciljati na ogroman broj vozila čisto radi količinskog popusta, kojega ne ćeš dobiti kada kupuješ mali kontigent vozila.

Ivan

To je istina, no 214 je bilo previše. Mislim da bi trebali ciljati da se kupuje 50-ak komada svake 2-3 godine i da osim nekih posebnih vozila ne treba uzimati manje od 10 u jednom kontingentu jer to puno komplicira nabavu dijelova jer čak i da je sljedeći put isti proizvođač stvari su drugačije, no naravno da je sustav u kaosu otkad je Bandić došao na vlast...
Prije 2000. se nabavljalo redovito svaku godinu-dvije po 20-40 komada (tj. 10+10 ili 20+20) (osim od domaćih karoserista s ograničenim kapacitetima) ali pazili su da su praktički isti modeli, kad je on došao prvo je bila stanka 4 godine, pa u 2-3 godine dvije nabavke od 30, 26 i 16 odnosno 14+1+14+1 + 2+13+11 + 8+8 (ne brojim autobuse koji ne ulaze redovno u JGP) što je za raspon od 9 godina vladavine bilo katastrofalno malo a i dosta šareno s obzirom da je i to mogla biti sve jedna kupnja, pa onda tek 2009. ogromni kaos od nabavke koji je izbacio i neke sasvim dobre autobuse, pa onda opet destruktivna stanka...
No da, mislim da je ipak bolje čekati po 2-3 godine i kupiti 20+ nego kupovati po 10 u jednoj seriji.

Što se tiče sljedeće nabavke, ako je bbb napisao točno, lijepo da su se uopće sjetili midija ::| ali kupiti samo 2 je blentavo, nadam se da ne inzistiraju da su samo za 105 dok mogu pokriti preko 10 linija i to je trend po Europi zadnjih godina... Isto tako, zanemaruju LE kao opciju a Zagreb će i da ode iz VG imati potrebu za 40 ne potpuno gradskih autobusa na području g.č. Brezovica i širih Sesveta, umjesto da razbacuju novac i na kupnju i na gorivo i dodatno grijanje sa startnim i rastrošnim autobusima s 3 vrata koje trebaju za gradska brda.
Uglavnom, treba se prilagoditi i kupovati ekonomičnije i ugodnije (LE i za firmu i za putnike na prigradskima, a midi ugodniji ako ne za putnike koji sad u bilo koje vrijeme mogu zauzet 2 sjedala na nekim linijama :P onda za vozača kojem će biti spretnije voziti uglavnom brdske linije).
A broj zglobnih u voznom parku treba još malo reducirati.

MAN2001

Stvarno su me iznenadili rezultati i Drago mi je sto je neko osim iveca pobijedio.Zaista mislim da ce ova nabavka dobro doći no mislim da je premala,imamo dosta generacija autobusa koji nemaju još puno života u njima te mislim da bi puno vise trebalo biti kupljeno.Netko je spomenuo sljedeću (veću) nabavku sto me jako razveselilo jer ponovno postoji šansa da se vrati klasično lice zeta MAN/MERCEDES.

lussin

Nije još nitko pobijedio. To su samo ponude