Stanje na tahografu ZET-ovih autobusa

Autor tramvajac 92, Listopad 01, 2011, 12:42:46

Majstor

E Marine taj 87 ima novi automatski mjenjac / znaci ne proklizava lamela kod kretanje jer je nema /
Opet bedastoće
Samo mi sudite pošteno !

421

Citat: marin  u Siječanj 26, 2019, 15:16:34
Gbr. 87----> 160 tisuća, original tahograf digitalni, okrenuo milju.
Originalni (analogni) tahograf zamijenjen je 2017 godine digitalnim. kava
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

marin

Citat: Majstor  u Siječanj 26, 2019, 22:49:23
E Marine taj 87 ima novi automatski mjenjac / znaci ne proklizava lamela kod kretanje jer je nema /
Opet bedastoće
Nego kaj proklizava majstore? Smrdi na lamelu, automatski mjenjači u novim autobusima i u autima tipa Golf 7 DSG imaju lamelu (logično) koja zna čak i zasmrdit prilikom oštrije vožnje.
Ako nije lamela, zašto nisi rekao u čem je problem?
Zašto uopće takav autobus izlazi na linije, razjeban da ne može bit više, ne možeš se normalno vozit u njemu, a sve je to pisano hrpu puta u knjigu kvarova, zašto se o tome ne brine u ZET-u? Očito se čeka da autobus stane i dogodi se neki veći kvar, za to nikoga nije briga.
Dakle, koji je element tarni onda ako nije lamela? S čime se pokreće? Zašto je na gbr. 195 proklizavala lamela na isti način, nije htio krenut odma nego nabija okretaje i onda primi ko lud. Tada sam provjerio od pouzdanih izvora da je kvar bio lamela.

marin

Citat: 421  u Siječanj 27, 2019, 13:18:19
Originalni (analogni) tahograf zamijenjen je 2017 godine digitalnim. kava
Nije, taj autobus je imao digitalni od kad je došo u ZET. Imaš sto slika kabine pa provjeri.
Slučajno DP.

NP-549

2006. godište digitalni tahograf.
I don't think so

421

Tek velikom nabavkom 2009.stigli su digitalni tahografi II generacije, do onda su bili analogni"ladičari" koji su vrlo slični, stoga  umnik2 bolje.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Bili su tahografi kao CD playeri, ali sa digitalnim prikazom kilometraže itd. No, nebitno, bitno za usporedbu je da 81 ima 1 235 tkm

Majstor

Marine nemaš pojma
Na NL Manu je inače problem sa staničnom kočnicom koja ne otpusti na vrijeme radi oksidiranih spojeva na prekidaču / davaču / tlaka koji se nalazi na tri-stop cilindru kočnice stražnje
Stanična kočnica djeluje na stražnje kotače preko tri-stop cilindra prilikom otvaranja vrata se aktivira da drži vozilo na mjestu
Prilikom zatvaranja vrata ista dobije signal i otpusti kočnicu i vozilo krene
E sada dolazimo do uzroka : vozač daje prebrzo gas tj. vrata nisu zatvorena, signal sa davaca tlaka nije došao do EBS elektronike i nije otpustio kočnicu te je vozilo diglo okretaje / primilo gas / u prinudnom neutralu a kad je stigao signal vozilo je trznulo i krenulo
To je do vozača ili oksidiranog spoja
Nikakva klizanja nisu moguća / konstrukcija mjenjača to ne dozvoljava /
OK

Samo mi sudite pošteno !

Majstor

Još sitnica
DSG mjenjac je mehanički mjenjač sa zupčanicima za prijenos snage- veza sa motorom preko dvije spojke / lamele /

Automatski mjenjac prenosi
snagu malo drugačije
Unutar samog mjenjača postoje dvije osovine - 1. donosi ulazni moment motora
            - 2. prenosi izlazni moment
Između motora i mjenjača nema nikakva spojka / lamela /
Sve se događa u mjenjaču / ima unutra turbinski prijenosnik , ulazna spojka , direktna spojka , ubrzavajući spojka te kočnica pumpe, kočnica turbinskog pogona , kočnica vožnje unazad koja sluzi ujedno i kao usporivac kretanja koja koristi reducirani radni tlak mjenjača zatim hrpa hidrauličnih ventila , uljna pumpa koja stvara radni pritisak mjenjača i na kraju elektromagnetni ventili koji odrađuju zadane radnje od upravljačkog uređaja mjenjača /
Da bi mjenjac krenuo mora imati aktivnu jednu kočnicu i jednu spojku u isto vrijeme aktiviranu pa se to nadzire sa par davaca okretaja , temperature i položaja
Kod mehaničkog mjenjača samo dva zupčanika u zahvatu i otpušteni spojku - lamelu
Prema meh. mjenjaču automatic je znanstvena fantastika

Samo mi sudite pošteno !

marin

Citat: Majstor  u Siječanj 27, 2019, 21:59:31
Marine nemaš pojma
Na NL Manu je inače problem sa staničnom kočnicom koja ne otpusti na vrijeme radi oksidiranih spojeva na prekidaču / davaču / tlaka koji se nalazi na tri-stop cilindru kočnice stražnje
Stanična kočnica djeluje na stražnje kotače preko tri-stop cilindra prilikom otvaranja vrata se aktivira da drži vozilo na mjestu
Prilikom zatvaranja vrata ista dobije signal i otpusti kočnicu i vozilo krene
E sada dolazimo do uzroka : vozač daje prebrzo gas tj. vrata nisu zatvorena, signal sa davaca tlaka nije došao do EBS elektronike i nije otpustio kočnicu te je vozilo diglo okretaje / primilo gas / u prinudnom neutralu a kad je stigao signal vozilo je trznulo i krenulo
To je do vozača ili oksidiranog spoja
Nikakva klizanja nisu moguća / konstrukcija mjenjača to ne dozvoljava /
OK
Pa stanična je isključena, autobusu daješ gas on ga nabije u okretaje i onda primi nakon 3 sekunde npr i povuče jako.
I ne uvijek isto, nekad manje proklizava, nekad više, tako da je do stanične (koja ionako nije ukopčana), onda bi to bilo ujednačeno zar ne?
Znam da i majstor, ali jednostavno si nikako ne mogu predočiti da bilo koji mjenjač nema taj tarni dio.
Napisao si ulazna spojka, direktna spojka, a prije toga na početku da nema nikakva spojka / lamela??
Znam za probleme sa staničnom inače, dešavalo se često pa zato i znam da nije do nje, znam kak to izgleda i razlika je.

Majstor

Samo mi sudite pošteno !

marin

I dalje, kako objašnjavaš to da je stanična isključena? I da se to dešava i kad se uspori na 10 km/h pa se opet da gas npr. kad skrećeš u zavoj, gas a on u prazno vrti 2 sekunde dok ne primi .

Majstor

Samo mi sudite pošteno !

Zadarsko dite

Sad cu malo zakuhati. :)evil

Citat: Majstor  u Siječanj 26, 2019, 22:49:23
Opet bedastoće

Automatski mjenjac IMA lamelu. I to ne jednu, I znaju proklizati.

Citat: marin  u Siječanj 27, 2019, 22:47:51
I dalje, kako objašnjavaš to da je stanična isključena? I da se to dešava i kad se uspori na 10 km/h pa se opet da gas npr. kad skrećeš u zavoj, gas a on u prazno vrti 2 sekunde dok ne primi .

To sto opisujes moze biti jednostavno nedostatak ulja u mjenjacu ili potroseno ulje, tek navesti najjednostavnije.  Ostalo je, kako Majstor s pravom kaze, znanstvena fantastika dijagnosticirati bez pristupa samom mjenjacu.

P.S.
Ko je vozio (i radio) na dvobrzinskom diferencijalu? klinac