E-ticketing

Autor Nitko, Lipanj 03, 2022, 14:25:11

Citaro O530

Citat: Nitko  u Kolovoz 10, 2022, 13:45:28
Slažem se da se ne može sve napraviti odjednom, da je to veliki proces. Ali onda nisu trebali stavljati na stranicu da se uvodi e-tiketing, nego pustit da sve ide po starom dok cijeli projekt ne bude 100% gotov, te tek onda to staviti u funkciju.

Točno to.

421

Citat: smogovci.bbb2 - Jučer u 23:48:13
Objasni. Kome dojava, vozaču autobusa ili ispis na displayu kad  bus123 stiže umnik2
Dojava vozaču  bus123 koji prometuje određenom linijom da je/su putnik/ci stigli i ČEKAJU na stajalištu.

Nego, na pojedinačno isprintanoj karti nepotrebno je (po meni) poduplano Prodajno mjesto ST 2673 P MAN i vozilo 14 (gbr), a Operater 2511 je mogao biti implementiran u Vrijeme izdavanja 08.08.2022.  20:58 2511 jer ima dovoljno podataka (čak previše) na karti o vozaču i vozilu.
Obzirom da ne poznajem tarifni sustav, ne znam da li nedostaje smjer poništavanja karte A ili B, zona ili karta vrijedi u svim smjerovima 60 min?
Neki detalji mogu biti skriveni i vidljivi samo onom kome nešto znače tj IT stručnjacima koji vode i održavaju program.
Umjesto toga navesti  info broj 021/ 407 - 999, te mail adrese info@promet-split.hr, primjedbe@promet-split.hr, kontrola@promet-split.hr
Nitko se nije sjetio da bi i info broj mogao biti 0800 kako bi išli ukorak s vremenom u kojem živimo i novo implementiranoj tehnologiji.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

DWProski

Od stvari koje su nama interesantne, spisak stanica, polazaka i dolazaka po stanicama je dostupan, ali lokacije vozila nisu dostupne.

Nitko

Citat: DWProski  u Kolovoz 10, 2022, 22:23:00
Od stvari koje su nama interesantne, spisak stanica, polazaka i dolazaka po stanicama je dostupan, ali lokacije vozila nisu dostupne.
Di si nadao to?

DWProski

smogovci.bbb2

Citat: 421  u Kolovoz 10, 2022, 20:04:36
Dojava vozaču  bus123 koji prometuje određenom linijom da je/su putnik/ci stigli i ČEKAJU na stajalištu.
A što kad netko pritisne u prolazu i ne čeka bus123 pivkan
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Citaro O530

Ista stvar kao i kad netko u autobusu bezveze stisne tipku STOP. Vozač pogleda ima li koga, ako ne, onda produži dalje osim ako netko treba izaći.

Citaro O530

E-ticketing nije baš radio u #314. Validator ne reagira na karticu, zvučna najava tiha kao i u #022, a ekran ne radi baš kao ni u #053.

Prometheus

Koliko je glupo da učenici/studenti i penzići ne mogu pokaze obnavljat online, nego bi i dalje morali svaki misec ić tamo na Sukoišansku? Rečeno je da se pokaz može obnovit online samo po punoj cijeni za 1.zonu (270 kn) ili za sve (750 kn).

Triba u zglobne buseve uvalit po dva validatora, a ne jedan - kad zaživi ovaj sustav, svi će se nakotit na taj jedan (pogotovo učenici/studenti nakon predavanja) jer se kartica mora validirat u svakom busu.

Također, malo je glupasto izvedena najava stanica.
U većini buseva najava ide ovako: Slijedeća stanica je SLOBODNA DALMACIJA SLOBODNA DALMACIJA The next station is.

Jel netko dovea dijete na posal ili šta? Jedino je ispravno kad su prevodili na eng neke nazive, npr: Slijedeća stanica je BOLNICA KRIŽINE. The next station is HOSPITAL KRIŽINE.
Mogli su samo stavit naziv iduće stanice i to je to.

Ona fora s brojkama je užas, tipa Općina 2 i tako to. Pogotovo Đački dom 2, neki bi pomislili da imamo dva đačka doma.
Ako su već radili radi različitih strana, brojke isto nisu potribne. U Zagrebu toga nema, postoje dvije stanice s istim imenom, al s različitim smjerom ukrcaja.

Najjače mi je kako vozači i dalje pitaju putnike za karte, iako ih oni ne mogu nikako validirat. Isto vrijedi i za kontrolore, jednom sam u app imao aktivnu i neaktivnu kartu, ovome sam slučajno pokaza neaktivnu - ovi samo pogleda i kaže ok. Stvar je šta kontroliraju na pogled, znači da bilo tko može predočit QR kod iskorištene ili neaktivne karte.

Mislim da su u premalo buseva uvalili ovaj novi sustav. Iako je rečeno da će bit postavljen na frekventnim linijama, u nekim 11,  17 i 3 nema tog sustava.

Paško

Citat: Prometheus  u Kolovoz 13, 2022, 01:43:33
Koliko je glupo da učenici/studenti i penzići ne mogu pokaze obnavljat online, nego bi i dalje morali svaki misec ić tamo na Sukoišansku? Rečeno je da se pokaz može obnovit online samo po punoj cijeni za 1.zonu (270 kn) ili za sve (750 kn).

Zar nije rečeno da će studenti i umirovljenici trebati doći samo jedanput, da naprave karticu? Nakon toga bi je trebali moći obnavljati digitalno.

Triba u zglobne buseve uvalit po dva validatora, a ne jedan - kad zaživi ovaj sustav, svi će se nakotit na taj jedan (pogotovo učenici/studenti nakon predavanja) jer se kartica mora validirat u svakom busu.

Najbolje bi jednostavno bilo da svi ulaze na prednja vrata, ali budući da to u Splitu nikoga ne zanima, slažem se, bolje je da postoje dva, drugi možda na trećim vratima. Uostalom, mogu se pravila i promijeniti – ne mora se ulaziti isključivo na prva vrata, ali se onda to treba urediti, pa i stavljanjem više poništivača.

Također, malo je glupasto izvedena najava stanica.
Jel netko dovea dijete na posal ili šta? Jedino je ispravno kad su prevodili na eng neke nazive, npr: Slijedeća stanica je BOLNICA KRIŽINE. The next station is HOSPITAL KRIŽINE.
Mogli su samo stavit naziv iduće stanice i to je to.

Na ovo ću se vratiti kad uhvatim vremena, ali ima mi smisla da se navodi što je sljedeća stanica, čisto da se ne pomisli da je to trenutačna.

Ona fora s brojkama je užas, tipa Općina 2 i tako to. Pogotovo Đački dom 2, neki bi pomislili da imamo dva đačka doma.
Ako su već radili radi različitih strana, brojke isto nisu potribne. U Zagrebu toga nema, postoje dvije stanice s istim imenom, al s različitim smjerom ukrcaja.

Mislim da nisi u pravu što se tiče ovoga. Brojke (ili slova A i B) su stvarno potrebne za stanice koje se nalaze nasuprot jedna drugoj. Treba imati na umu za koga je pravljen sustav. Nije za babu s Pazara koja svaki put ide u isti bus, nego za Johna iz Liverpoola ili Janka iz Varaždinskih Toplica, odnosno za ljude kojima su splitski autobusi nešto nepoznato čime se rijetko koriste. Kad ne znaš kojim smjerom treba ići, puno ti pomaže da znaš trebaš li ući na stanici Općina 1 ili Općina 2. Međutim, da, brojevi bi se mogli izbaciti iz najave stanica jer su u tom slučaju nepotrebni.

Mislim da su u premalo buseva uvalili ovaj novi sustav. Iako je rečeno da će bit postavljen na frekventnim linijama, u nekim 11,  17 i 3 nema tog sustava.

Vidiš da je tek dvadeset i nešto autobusa uopće uključeno, ide polako, na kraju će biti u svima.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Citaro O530

Ja bih stavio validator pri ulazu na svaka vrata, bolja je protočnost nego na jedna. Mene zanimaju neke druge stvari. Kako će kontrola pregledavati ispravnost kartica tj.znati jesu li prislonjene na validator? I u svemu tome šta je sa brojačem putnika, koja je svrha toga? I dalje ih se nalazi nekoliko u bečkim citarima.

Prometheus

Citat: Paško  u Kolovoz 13, 2022, 14:41:19
Zar nije rečeno da će studenti i umirovljenici trebati doći samo jedanput, da naprave karticu? Nakon toga bi je trebali moći obnavljati digitalno.

Najbolje bi jednostavno bilo da svi ulaze na prednja vrata, ali budući da to u Splitu nikoga ne zanima, slažem se, bolje je da postoje dva, drugi možda na trećim vratima. Uostalom, mogu se pravila i promijeniti – ne mora se ulaziti isključivo na prva vrata, ali se onda to treba urediti, pa i stavljanjem više poništivača.

Na ovo ću se vratiti kad uhvatim vremena, ali ima mi smisla da se navodi što je sljedeća stanica, čisto da se ne pomisli da je to trenutačna.

Mislim da nisi u pravu što se tiče ovoga. Brojke (ili slova A i B) su stvarno potrebne za stanice koje se nalaze nasuprot jedna drugoj. Treba imati na umu za koga je pravljen sustav. Nije za babu s Pazara koja svaki put ide u isti bus, nego za Johna iz Liverpoola ili Janka iz Varaždinskih Toplica, odnosno za ljude kojima su splitski autobusi nešto nepoznato čime se rijetko koriste. Kad ne znaš kojim smjerom treba ići, puno ti pomaže da znaš trebaš li ući na stanici Općina 1 ili Općina 2. Međutim, da, brojevi bi se mogli izbaciti iz najave stanica jer su u tom slučaju nepotrebni.

Vidiš da je tek dvadeset i nešto autobusa uopće uključeno, ide polako, na kraju će biti u svima.

Ovo za pokaz se odnosilo samo na one obične cijene pokaznih. Sa Sukoišanske su mi rekli da se studentske, učeničke i one penzionerske neće moć kupovat online jer su to one subvencionirane. Da ih puste online, onda ih svak može uzet bez dokazivanja statusa. Malo glupo :/
Ako netko ima drugačiju, al provjerenu info i to iz nekog višeg odjela, nek me ispravi. Meni su ovo potvrdili voditelji prodaje.

Triba svakako dva validatora u zglobnim busevima, u suprotnom će bit ogromna gužva za jednim validatorom. Npr. 18 je skoro pa uvijek zglobni - kad polazi od CCO, 80% vozača uvijek otvori samo prednja (bude gužva, a još i rade provjeru karata).

Mislim da bi se triba povećat broj provjera od kontrolora (tipa još da se uvede pravilo ka u ZG, da mogu bit u civilu), a da vozači šta manje pitaju za karte (ili još da nekog glasno prozivaju do sredine busa da pokaže kartu).
Time se potencijalno smanjuje kašnjenje buseva, odnosno nema gubitka vremena na nešto šta im je sekundarno.
Na Kašjunima naprave gužvu na cesti, na stanici se bus zadrži i 5 min jer neće krenit dok svima ne provjeri/naplati kartu.
Neka to rade kontrolori.
Jednostavno postoje tipovi vozača koji ne kreću dok im netko ne izvadi pokaz/kartu/pare i onda ljudi zbog takvih zakasne. Zamislite da u Zagrebu po tramvajima vozači otvaraju samo prednja i pitaju svakog kartu, kakva bi to gužva bila..

Vezano uz najavu stanica u busu, triba pojačat ono da čuje cijeli bus, a ne samo ovi u prvom redu. Kad bus stane na xy stanicu (recimo Općina 2), tad se prikaže samo naziv stanice (bez onog koja je iduća, to ide za koji minut). Bilo bi dobro kad stoji samo ime stanice, da centriraju tekst - a ne da je slijeva.

Aplikacija svako malo odjavljuje, šta je nezgodno za one koji imaju trenutno aktivnu kartu.
Međutim, danas sam otkria da je ona personalizirana pokazna kartica, također i vrijednosna.

Znači tko god ima pokaznu karticu, može koristit samo web, ne app. No, isto tako ona se može nadoplatit istim iznosima.

To je odlična stvar u situacijama kad imam pokaz samo za 1.zonu pa želim npr. do Klisa - nakon ulaska busa iz Splita u Solin, kupim kartu za relaciju Solin - Klis po cijeni od 10 kn.

Isto pomaže ako se vozite u Splitu s još jednom osobom koja nema kartu, platite je pokaznom i u tom trenu na toj kartici su aktivne 2 karte (mjesečna i ona pojedinačna).
Ta druga karta je obična karta koja ne glasi na nikog.
Iako će to bit zajeb u ovih par dana jer kontrolori još nemaju one aparate za provjeru, pa šansa da mi povjeruju da imam još jednu aktivnu kartu na pokaznoj kartici je ravna nuli.

MAN truck bus

U Zagrebu je vrhunac kontrole karata od strane vozača bio od veljače 2017. do srpnja 2018. kad je kod vozača bila moguća kupovina karte u iznosu 4kn koja bi vrijedila 30 min. Tad je masa vozača počela inzistirati na kartama i bile su upravo spominjane situacije - autobus bi stajao po par minuta na stajalištu ako bi se našao putnik koji se suprotstavlja kupovini karte, pa je završilo čekanjem policije ili izbacivanjem putnika van iz autobusa. Danas, 4 godine nakon ukidanja karti za 4kn kod vozača, ostalo je svega 10 vozača koji inzistiraju na kupovini karte, a među njima je legendarni Hitler koji je nedavno završio na Redditu zbog svog apstraktnog izgleda. ;D

Zglobni autobusi u Zagrebu imaju 2 validatora s tim da se samo kod prvih vrata može cvikati papirnata karta, a kod drugih vrata moguće se samo registrirati. Unatoč mogućnosti na drugim vratima ulaz je službeno ostao na prva vrata. Rizično je ići na povjerenje putnika i računati da će svi koji imaju pokaze uči na druga vrata, a oni koji trebaju kartu da će otići na prva vrata.

Što se tiče provjere statusa zasigurno je moguće složiti sustav da osoba ima svoj korisnički profil koji je povezan s karticom i Prometovom bazom, pa da penzioneri dostave kod izrade kartice dokumentaciju i u tu bazu se unese da imaju taj i taj status te kad se prijave u sustav da automatski povuče podatke i da se može kupiti željena karta. Za studente i učenike napraviti da početkom nastavne godine donesu potvrdu škole ili fakulteta i imaju za narednu školsku godinu mogućnost kupovine jeftinije karte.

Sve u svemu ST sustav mi se dojmi modernijim od zagrebačkog koji je kod uvođenja 2009. već bio zastario i nadam se da će doživjeti da je iskorišten u punom kapacitetu - za razliku od zagrebačkog.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

smogovci.bbb2

Zaboravio si navesti da su u početku validatori bili postavljeni na svim vratima kava
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

421

@Prometheus
"Prometej je poznat po svojoj inteligenciji i po tome što je bio prvak čovječanstva, također se općenito smatra autorom ljudskih umjetnosti i znanosti."Wikipedija
Mijenjaj nick ili napisano ne dovodi u kontradikciju.

Ovo za pokaz se odnosilo samo na one obične cijene pokaznih.
Najjače mi je kako vozači i dalje pitaju putnike za karte, iako ih oni ne mogu nikako validirat.

Umjesto vizualnog očitavanja slike i markice s POKAZA od strane vozača, validiranje (prislanjanje kartice) na validator očitava podatke pohranjene u čipu kartice. Vozač postaje statist u kontroli karata i reagira u slučaju zvuka uređaja kad kartica nije ispravna ili nema dovoljno sredstava na njoj.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln