E-ticketing

Autor Nitko, Lipanj 03, 2022, 14:25:11

elez

Ma uvođenjem ovog sustava kroz određeno vrijeme (cca godinu dana) bi vozači trebali samo vozit a kontrolori radit svoj posa. Dok se ne uhoda stavit po jednog kontrolora u frekventnije buseve u svrhu dodatne edukacije korisnika javne usluge a vozača pustit da se brine o vožnji. Na taj način će se najprije ljudi priviknuti na novi sustav rada.
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Prometheus

Citat: elez  u Kolovoz 14, 2022, 14:28:02
Ma uvođenjem ovog sustava kroz određeno vrijeme (cca godinu dana) bi vozači trebali samo vozit a kontrolori radit svoj posa. Dok se ne uhoda stavit po jednog kontrolora u frekventnije buseve u svrhu dodatne edukacije korisnika javne usluge a vozača pustit da se brine o vožnji. Na taj način će se najprije ljudi priviknuti na novi sustav rada.

Točno to.

Citat: MAN truck bus  u Kolovoz 14, 2022, 02:13:26
U Zagrebu je vrhunac kontrole karata od strane vozača bio od veljače 2017. do srpnja 2018. kad je kod vozača bila moguća kupovina karte u iznosu 4kn koja bi vrijedila 30 min. Tad je masa vozača počela inzistirati na kartama i bile su upravo spominjane situacije - autobus bi stajao po par minuta na stajalištu ako bi se našao putnik koji se suprotstavlja kupovini karte, pa je završilo čekanjem policije ili izbacivanjem putnika van iz autobusa. Danas, 4 godine nakon ukidanja karti za 4kn kod vozača, ostalo je svega 10 vozača koji inzistiraju na kupovini karte, a među njima je legendarni Hitler koji je nedavno završio na Redditu zbog svog apstraktnog izgleda. ;D

Zglobni autobusi u Zagrebu imaju 2 validatora s tim da se samo kod prvih vrata može cvikati papirnata karta, a kod drugih vrata moguće se samo registrirati. Unatoč mogućnosti na drugim vratima ulaz je službeno ostao na prva vrata. Rizično je ići na povjerenje putnika i računati da će svi koji imaju pokaze uči na druga vrata, a oni koji trebaju kartu da će otići na prva vrata.

Što se tiče provjere statusa zasigurno je moguće složiti sustav da osoba ima svoj korisnički profil koji je povezan s karticom i Prometovom bazom, pa da penzioneri dostave kod izrade kartice dokumentaciju i u tu bazu se unese da imaju taj i taj status te kad se prijave u sustav da automatski povuče podatke i da se može kupiti željena karta. Za studente i učenike napraviti da početkom nastavne godine donesu potvrdu škole ili fakulteta i imaju za narednu školsku godinu mogućnost kupovine jeftinije karte.

Sve u svemu ST sustav mi se dojmi modernijim od zagrebačkog koji je kod uvođenja 2009. već bio zastario i nadam se da će doživjeti da je iskorišten u punom kapacitetu - za razliku od zagrebačkog.

5-10 vozača u cijelom Zg koji gledaju karte je ok. Kod nas to pita svaki drugi, a neki glume i šerife (izvor: https://slobodnadalmacija.hr/split/mlada-splicanka-zgrozena-reakcijom-prometova-vozaca-jer-ga-nije-pozdravila-kad-je-ulazila-u-autobus-zgrabio-me-za-ruku-i-zavrnuo-je-dobili-smo-ocitovanje-javnog-prijevoznika-1208089).
Naravno, čast iznimkama, ima i dosta pristojnih vozača.

conecto

Nema nikakve sumnje kako je ova priča 100 posto istinita, a "pristojni vozači su iznimke" za razliku od vječno preplašenih i teroriziranih putnika.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Citaro O530

U #042 su zalipili na prozor veliko upustvo za korištenje e-ticketinga. U #313 je treperila zelena lampica na brojaču putnika na 2.vratima. I dalje ne shvaćam svrhu toga i zašto od 150 buseva svega par bečkih citara ima to. Najviše me zanima u cijeloj ovoj priči s e-ticketingom šta je sa videonadzorom? To nitko ne spominje.

MAN truck bus

Možda su bečki Citari došli s brojačima iz Beča, a u Prometu ih nisu izvadili? umnik2
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Citaro O530

Nisu došli s tim iz Beča.

Prometheus

Ne znam jel ovo baš profesionalan potez nazivat stanice po trgovačkim lancima, tipa Tommy i Mall of Split.

Isto tako, još imamo Slobodnu Dalmaciju, Mertojak HEP, CCO i Hotel Zagreb.

Ispravite me ako griješim.

podgora

Citat: Prometheus  u Kolovoz 15, 2022, 23:10:28
Ne znam jel ovo baš profesionalan potez nazivat stanice po trgovačkim lancima, tipa Tommy i Mall of Split.

Kako nac to na aplikaciji neman ?

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

smogovci.bbb2

Citat: Prometheus  u Kolovoz 15, 2022, 23:10:28

Možda zato jer im je tako najlakše imenovati po najpoznatijim objektima/ustanovama a možda su im platili. U Zagrebu isto, KING CROSS (shoping centar), SHERATON (hotel), ELKA, MUNJA (tvornice). Ali recimo nema više Vjesnika ni Soliduma a nazivi stajališta ostali kava
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Citaro O530

Citat: podgora  u Kolovoz 15, 2022, 23:45:26
Kako nac to na aplikaciji neman ?

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk

Nema toga jos u aplikaciji, ima zasebna tema za taj tracker i link u istoj preko kojeg pratis buseve

NP-549

u Rijeci su se prije tako zvale stanice - tehnički pregled, rasadnik, Billa .... i onda je Grad dostavio popis novih službenih imena.  Nema više tih "komercijalnih", sad je skoro sve po ulicama i nitko nema pojma di je to.  Križanje Osječka-Corrado Illiasich,  a svi su znali di je tehnički pregled.  Drežnička ulica, a da autobus uopće ni ne ulazi u nju. itd itd.   Definitivno je bolje kad se stajališta zovu po mikrolokacijama koje većina ljudi zna.  Problem je jedino ta komercijalna strana, a pogotovo kad je više takvih sadržaja na istom mjestu, a stanica se zove samo po jednom.

Ostale JLS u prigradu nemaju s tim problema, stajališta se zovu po gostionama, tvornicama, dućanima ......

Lion's Driver

Takvih naziva ima svugdje pa čak i vani. Možda malo manje a više naziva ulica no to je u Splitu teže jer su neke ulice pre duge pa je lakše i logičnije stavit Elektrodalmacija ili Križine nego Poljička 1, Poljička 2, itd., pogotovo zbog ljudi koji Split poznaju po mjestima a ne ulicama

Prometheus

Sad vidim da pored displaya, ne radi ni zvučna najava kako bi tribala.

Tipa bus taman staje pored Malla i otvara vrata, pa krene najava sljedeća stanica je "Vukovarska - Mall".

Triba i na ovome poradit jer će zbunit ljude, najava iduće stanice se obično pušta u sredini vožnje, a ne kad stane.

Odgovorili su iz Prometa da je zvučna najava tiha jer nisu postavili ostale zvučnike, a da drugi validator u busu NIJE ni bia u planu...

Citaro O530

To da nisu postavili ostale zvučnike je glupost. Šta je s onim zvučnicima gdje vrlo rijetko ali kad vozač kaže preko mikrofona nekome da se makne s vrata, to probije uši koliko je glasno. Siguran sam da se može spojit zvučna najava na te zvučnike. A to što nisu imali u planu u 2.validator je stvarno genijalno, pogotovo kad krene škola i školske ure. Šta će tad ljudi? Dobacivat jedni preko drugih karte do validatora?

Citaro O530

U #315 se ekran od najave stanica povremeno palio-gasio, a na Sukoišanu sam vidio vozilo od tvrtke "King-Ict".