E-ticketing

Autor Nitko, Lipanj 03, 2022, 14:25:11

elez

Ma uvođenjem ovog sustava kroz određeno vrijeme (cca godinu dana) bi vozači trebali samo vozit a kontrolori radit svoj posa. Dok se ne uhoda stavit po jednog kontrolora u frekventnije buseve u svrhu dodatne edukacije korisnika javne usluge a vozača pustit da se brine o vožnji. Na taj način će se najprije ljudi priviknuti na novi sustav rada.
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

Prometheus

Citat: elez  u Kolovoz 14, 2022, 14:28:02
Ma uvođenjem ovog sustava kroz određeno vrijeme (cca godinu dana) bi vozači trebali samo vozit a kontrolori radit svoj posa. Dok se ne uhoda stavit po jednog kontrolora u frekventnije buseve u svrhu dodatne edukacije korisnika javne usluge a vozača pustit da se brine o vožnji. Na taj način će se najprije ljudi priviknuti na novi sustav rada.

Točno to.

Citat: MAN truck bus  u Kolovoz 14, 2022, 02:13:26
U Zagrebu je vrhunac kontrole karata od strane vozača bio od veljače 2017. do srpnja 2018. kad je kod vozača bila moguća kupovina karte u iznosu 4kn koja bi vrijedila 30 min. Tad je masa vozača počela inzistirati na kartama i bile su upravo spominjane situacije - autobus bi stajao po par minuta na stajalištu ako bi se našao putnik koji se suprotstavlja kupovini karte, pa je završilo čekanjem policije ili izbacivanjem putnika van iz autobusa. Danas, 4 godine nakon ukidanja karti za 4kn kod vozača, ostalo je svega 10 vozača koji inzistiraju na kupovini karte, a među njima je legendarni Hitler koji je nedavno završio na Redditu zbog svog apstraktnog izgleda. ;D

Zglobni autobusi u Zagrebu imaju 2 validatora s tim da se samo kod prvih vrata može cvikati papirnata karta, a kod drugih vrata moguće se samo registrirati. Unatoč mogućnosti na drugim vratima ulaz je službeno ostao na prva vrata. Rizično je ići na povjerenje putnika i računati da će svi koji imaju pokaze uči na druga vrata, a oni koji trebaju kartu da će otići na prva vrata.

Što se tiče provjere statusa zasigurno je moguće složiti sustav da osoba ima svoj korisnički profil koji je povezan s karticom i Prometovom bazom, pa da penzioneri dostave kod izrade kartice dokumentaciju i u tu bazu se unese da imaju taj i taj status te kad se prijave u sustav da automatski povuče podatke i da se može kupiti željena karta. Za studente i učenike napraviti da početkom nastavne godine donesu potvrdu škole ili fakulteta i imaju za narednu školsku godinu mogućnost kupovine jeftinije karte.

Sve u svemu ST sustav mi se dojmi modernijim od zagrebačkog koji je kod uvođenja 2009. već bio zastario i nadam se da će doživjeti da je iskorišten u punom kapacitetu - za razliku od zagrebačkog.

5-10 vozača u cijelom Zg koji gledaju karte je ok. Kod nas to pita svaki drugi, a neki glume i šerife (izvor: https://slobodnadalmacija.hr/split/mlada-splicanka-zgrozena-reakcijom-prometova-vozaca-jer-ga-nije-pozdravila-kad-je-ulazila-u-autobus-zgrabio-me-za-ruku-i-zavrnuo-je-dobili-smo-ocitovanje-javnog-prijevoznika-1208089).
Naravno, čast iznimkama, ima i dosta pristojnih vozača.

conecto

Nema nikakve sumnje kako je ova priča 100 posto istinita, a "pristojni vozači su iznimke" za razliku od vječno preplašenih i teroriziranih putnika.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Citaro O530

U #042 su zalipili na prozor veliko upustvo za korištenje e-ticketinga. U #313 je treperila zelena lampica na brojaču putnika na 2.vratima. I dalje ne shvaćam svrhu toga i zašto od 150 buseva svega par bečkih citara ima to. Najviše me zanima u cijeloj ovoj priči s e-ticketingom šta je sa videonadzorom? To nitko ne spominje.

MAN truck bus

Možda su bečki Citari došli s brojačima iz Beča, a u Prometu ih nisu izvadili? umnik2
Most people get all angry about going to work the grind, just living for the weekend and all that, not me! Nope, I enjoy what I do!  Contributing the only way I know how. No place I'd rather be, nothing else I'd rather be doing. This is what life's all about only and I only really feel like myself.

Citaro O530

Nisu došli s tim iz Beča.

Prometheus

Ne znam jel ovo baš profesionalan potez nazivat stanice po trgovačkim lancima, tipa Tommy i Mall of Split.

Isto tako, još imamo Slobodnu Dalmaciju, Mertojak HEP, CCO i Hotel Zagreb.

Ispravite me ako griješim.

podgora

Citat: Prometheus  u Kolovoz 15, 2022, 23:10:28
Ne znam jel ovo baš profesionalan potez nazivat stanice po trgovačkim lancima, tipa Tommy i Mall of Split.

Kako nac to na aplikaciji neman ?

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

smogovci.bbb2

Citat: Prometheus  u Kolovoz 15, 2022, 23:10:28

Možda zato jer im je tako najlakše imenovati po najpoznatijim objektima/ustanovama a možda su im platili. U Zagrebu isto, KING CROSS (shoping centar), SHERATON (hotel), ELKA, MUNJA (tvornice). Ali recimo nema više Vjesnika ni Soliduma a nazivi stajališta ostali kava
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Citaro O530

Citat: podgora  u Kolovoz 15, 2022, 23:45:26
Kako nac to na aplikaciji neman ?

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk

Nema toga jos u aplikaciji, ima zasebna tema za taj tracker i link u istoj preko kojeg pratis buseve

NP-549

u Rijeci su se prije tako zvale stanice - tehnički pregled, rasadnik, Billa .... i onda je Grad dostavio popis novih službenih imena.  Nema više tih "komercijalnih", sad je skoro sve po ulicama i nitko nema pojma di je to.  Križanje Osječka-Corrado Illiasich,  a svi su znali di je tehnički pregled.  Drežnička ulica, a da autobus uopće ni ne ulazi u nju. itd itd.   Definitivno je bolje kad se stajališta zovu po mikrolokacijama koje većina ljudi zna.  Problem je jedino ta komercijalna strana, a pogotovo kad je više takvih sadržaja na istom mjestu, a stanica se zove samo po jednom.

Ostale JLS u prigradu nemaju s tim problema, stajališta se zovu po gostionama, tvornicama, dućanima ......

Lion's Driver

Takvih naziva ima svugdje pa čak i vani. Možda malo manje a više naziva ulica no to je u Splitu teže jer su neke ulice pre duge pa je lakše i logičnije stavit Elektrodalmacija ili Križine nego Poljička 1, Poljička 2, itd., pogotovo zbog ljudi koji Split poznaju po mjestima a ne ulicama

Prometheus

Sad vidim da pored displaya, ne radi ni zvučna najava kako bi tribala.

Tipa bus taman staje pored Malla i otvara vrata, pa krene najava sljedeća stanica je "Vukovarska - Mall".

Triba i na ovome poradit jer će zbunit ljude, najava iduće stanice se obično pušta u sredini vožnje, a ne kad stane.

Odgovorili su iz Prometa da je zvučna najava tiha jer nisu postavili ostale zvučnike, a da drugi validator u busu NIJE ni bia u planu...

Citaro O530

To da nisu postavili ostale zvučnike je glupost. Šta je s onim zvučnicima gdje vrlo rijetko ali kad vozač kaže preko mikrofona nekome da se makne s vrata, to probije uši koliko je glasno. Siguran sam da se može spojit zvučna najava na te zvučnike. A to što nisu imali u planu u 2.validator je stvarno genijalno, pogotovo kad krene škola i školske ure. Šta će tad ljudi? Dobacivat jedni preko drugih karte do validatora?

Citaro O530

U #315 se ekran od najave stanica povremeno palio-gasio, a na Sukoišanu sam vidio vozilo od tvrtke "King-Ict".