E-ticketing

Autor Nitko, Lipanj 03, 2022, 14:25:11

Paško

https://www.dalmacijadanas.hr/miroslav-delic-ne-stvarajte-guzve-bez-pokaznih-se-ucenici-mogu-voziti-do-11-rujna-a-umirovljenicima-pokazna-vrijedi-do-20-rujna

Citat:MIROSLAV DELIĆ: Ne stvarajte gužve, bez pokaznih se učenici mogu voziti do 11. rujna, a umirovljenicima pokazna vrijedi do 20. rujna

Autor BRANKO GALIĆ

Ne, nije sekta mladih koji ne vjeruju u mobitele, Prometov projekt digitalizacije, sustav e-ticketinga. Redovi su za izradu nove pokazne karte koja se vadi jednom u školskoj godini, a samostalno produžuje preko web stranica gradskog prometnog prijevoznika ili preko aplikacije. Gužvama je svjedočio prije sat vremena i sam direktor Prometa Miroslav Delić.

- Nisu gužve kakve su znale bit. Svih devet šaltera rade. Ima otprilike 10 do 15 ljudi u svakom redu za izradu pokazne karte. Pozivali smo preko medija učenike da ih naprave tijekom srpnja i kolovoza, ali smo očekivali da će većina učenika dočekati početak školske godine bez nove vrste pokazne karte. Za njihovo "vađenje" moraju svi doći na Sukoišansku s potrebnom dokumentacijom, potvrdom od škole itd. Sljedeći mjesec oni mogu sami produžavati putem aplikacije ili web portala. Mogu i na biljetarnici što mislim da neće.

To znači samo jednom u školskoj godini?

- Tako je. Prilikom prve izrade sustav prepoznaje subvenciju od ministarstva koja traje do 21. kolovoza iduće godine. Učenik može imat pokaznu u fizičkom obliku, da je ima kod sebe i da je produžava putem web portala ili je može imat skeniranu u mobitelu i sve dalje rješava putem mobilne aplikacije.

Da anuliramo gužve napisali smo na našim stranicama i objavili preko medija da svi učenici koji prvog dana škole nisu stigli izraditi svoje pokazne karte mogu se neometano voziti bez nje do 11. rujna. Do toga roka bi trebali napravit pokazne karte. Ne moraju svi trčat odjednom prvi dan, a eto mogli su i ranije. Do sada smo napravili oko 5 tisuća pokaznih, a trebat će još nekoliko desetaka tisuća.

I da rasteretimo gužve na Sukoišanskoj ulici, umirovljenicima kojima ističe pokazna tijekom ovog mjeseca prolongirali smo da je mogu koristiti do 20. rujna.- kaže nam prvi čovjek Prometa.

Delić je najavio je kako će do kraja tjedna proraditi sustav praćenja autobusa da putnici mogu vidjeti u svakom trenutku gdje se nalazi, a u funkciji će biti i informativni displeji na autobusnim stanicama. Time bi se primijenile sve usluge predviđene projektom.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

421

Jadno je i žalosno da Miroslav Delić, direktor Prometa, tvrtke kojoj je na čelu, ne zna vrste karata i njihove nazive. russian_roulette
Koje ono službeno vozilo ima na raspolaganju 24 sata?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Paško

Citat: Paško  u Rujan 02, 2022, 18:30:28Glas je snimila spikerica koja se često čuje na Radio Dalmaciji. Mislim da je Edita Lučić Jelić, ali ne slušam radio dovoljno često da budem 100 % siguran. ;D

Ajde, bar sam radio znao. ;D
https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/showbiz/ma-je-li-to-ona-splicanima-stanice-u-autobusu-odnedavno-najavljuje-dobro-poznati-zenski-glas-vec-su-mi-mnogi-rekli-da-su-me-prepoznali-cak-su-se-i-kladili-da-sam-to-ja-1222508

Citat:Ma je li to ona? Splićanima stanice u autobusu odnedavno najavljuje dobro poznati ženski glas: 'Već su mi mnogi rekli da su me prepoznali, čak su se i kladili da sam to ja...'
PIŠE VINKO PAIĆ
7. rujna 2022. - 22:25

- O Bože, zar stvarno ja? - prvo je pomislila Ines Nosić kad je dobila ponudu da upravo njen glas prati Splićane i goste u gradu podno Marjana koji se voze autobusima Prometa.

Voditeljica Radio Dalmacije iza sebe ima popriličan broj utakmica u nogama kad je u pitanju rad u medijima. Nekad je radila kao novinarka u nezaboravnoj emisiji Glamur Caffe pokojnog Siniše Svilana i na lokalnim splitskim kanalima, a onda je TV karijeru zamijenila radijskom. Jedan je od najprepoznatljivijih glasova Radio Dalmacije, gdje je trenutačno u tandemu s producentom Gordanom Vasiljom slušamo svakog radnog dana od 10 do 14 sati u emisiji 'Dobar dan, Dalmacijo'.

Iako je dosad snimila toliko reklama i posudila svoj glas u raznim prigodama, poziv da najavljuje autobusne stanice, i to baš u rodnom gradu - za Ines je bio jedan od onih koji se ne odbija!

- Do suradnje je došlo tako da su me prvo nazvali iz tvrtke koja je implementirala novi sustav za Promet i pitali jesam li zainteresirana da moj glas najavljuje stanice u Splitu i okolici. Htjeli su prepoznatljivi glas kojeg ljudi već poznaju - priča nam voditeljica.

Snimanje je potrajalo čak nekoliko dana tijekom kojih je izgovorila imena preko 1500 autobusnih stanica u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Bio mi je to veliki izazov jer sam shvatila da ću pratiti Splićane i turiste u autobusima idućih tko zna koliko godina...? Taj će glas ostati i neprestano se ponavljati, iznova i iznova. Tim je više sve moralo zvučati odlično. Zbog toga sam se svim srcem dala u ovaj posao želeći da svima bude ugodno kad me čuju. Ako su neki putnici taj dan loše volje, da ih onda barem malo razvedrim, premda je ovdje riječ o najavi stanica gdje emocije ne dolaze toliko do izražaja, ali sam se trudila da se osjeti toplina u glasu... Mislim da je na kraju ispalo i više nego dobro i da sam opravdala povjerenje.

Prije nego što je krenula sa snimanjem Ines se pripremala tako što je slušala neke druge glasove koji u poznatim svjetskim metropolama najavljuju vlakove, avione, buseve, metro...

- Nedavno sam se vratila iz Pariza gdje sam također pomno osluškivala glasove vozeći se u metrou. Najizazovnije mi je bilo ispravno kazati naziv neke autobusne postaje. Trebalo je, naime, zaobići lokalni naglasak, odnosno naći mjeru da to zvuči književno.

Osim na hrvatskom, stanice najavljuje i na engleskom jeziku, što joj nije predstavljalo ni najmanji problem.

- Engleski mi ide prilično dobro, završila sam jezičnu gimnaziju i rado ga govorim - kaže Ines.

Pitamo je i koje je riječi tijekom snimanja najava najviše izgovarala?

- Netko će pomisliti da je to 'slijedeća stanica' ali varate se. Kad jednom to snimite ne morate više. Tako da i nema nekih riječi koje sam više puta izgovarala.

Otkako je Promet uveo njezin glas u autobuse, a ima tome nekoliko tjedana, stalno dobiva poruke i pozive je li to stvarno ona.

- Neki su se između sebe čak i kladili, tako da sam onima koji su bili uvjereni da je to moj glas donijela i lovu - smije se.

S obzirom da se vozi u autu, autobus rijetko koristi, pa još nije doživjela da iduću stanicu najavi sama sebi.

- Kao tinejdžerica sam se često vozila i nosim toliko uspomena iz tih vremena. Živjela sam na Pujankama, a srednja mi je škola bila u Teslinoj, tako da sam svaki dan bila u busu. Najviše ga pamtim po tome što su se baš tamo stvarale simpatije, 'škicavalo' se očima na koju će stanicu momak izaći, pa bi i ti za njim - prisjeća se.

U Zagrebu je prvi glas u ZET-ovim tramvajima i autobusima bila TV voditeljica Karmela Vukov Colić, koju je kasnije zamijenila još jedna dugogodišnja TV djelatnica, Mirela Matković.

- Karmela i Mirela jedne su od naših najpoznatijih spikerica i velika mi je čast što sam se sada i ja našla u tom društvu - govori nam Ines kojoj i dan danas bude čudno kad joj ljudi u dućanu, kafiću, taksiju... prepoznaju glas i pitaju jeste li vi Ines Nosić s Radio Dalmacije.

- Često mi se dogodi da me prepoznaju čim progovorim, a meni to bude simpatično, ali i pomalo čudno, jer samo radim svoj posao i ne obraćam pozornost na svoj glas - zaključuje radijska voditeljica.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Prometheus

Rečeno je da će praćenje bit do kraja tjedna. Tjedan je proša i još ništa..

DWProski

Garant sam ja kriv što još nisu to uveli  ;D

Prometheus

Nemam uopće ideju zbog čega je ovo zapelo... Na Prometku je 90% radilo ok.

Jedino bi moga bit problem u prigradskim naseljima (s internetom), al ne virujem.

podgora

Citat: Prometheus  u Rujan 12, 2022, 02:40:14Rečeno je da će praćenje bit do kraja tjedna. Tjedan je proša i još ništa..
Nadan se da će brzo stalno ulazin u trg pla i gledan imali azuriranja za aplikaciju
Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

XDonald

Evo drugi ekran s natpisom sljedece stanice u prikolici Citara. U #301 su ga stavili unutar ovog "okvira" s kojim je ta ekipa dosla tvornicki. Tako je ugrađeno i kod #001-014. U nekoliko solo buseva slabo se cuje glasovna najava, iako se natpisi minjaju, dok se u zglobnima u kojima san se vozio uglavnom dobro cuje.

podgora

Izašla nova verzija aplikacije ali još nije otvoreno planiraj putovanje.

Poslano sa mog 2107113SG koristeći Tapatalk

Ništa kinezi samo Volvo,Man,Neoplan,Setra,Mercedes.

Prometheus

#231 (vozia na liniji 9) još nema validatore...

man323

Citat: Prometheus  u Rujan 15, 2022, 23:08:11#231 (vozia na liniji 9) još nema validatore...
Trebao si prvo promisliti zašto je to tako.
Lion's Cityji iz 2007. (uključujući troosovince) se rashoduju, pa samim time nema smisla da ugrađuju novi ticketing u troosovince koji su od te ekipe ostali.

Prometheus

Drago mi je da su ažurirali glasovnu najavu stanica, nije više na engleskom Hospital Firule jedan, nego one.

markost

Vide se autobusi u aplikaciji na linijama.

Nitko

Je, ali samo neke linije.
Ja sam to našao u voznom redu...

Citaro O530

Vozio sam se u #085. Njemu je ekran za najavu stanica ugrađen u kučište gdje inače stoji ekran "STOP". Ono što mi je stvarno super kod njega je "dvojni ekran" tj.iznad vizualne najave lijevo stoji ekran za STOP, a desno sat koji je naravno nepodešen. Kod svih drugih, ekran za najavu stanica pokriva ekran STOP, pa kad stisneš tipku, moraš osluškivat je li čuješ zvuk ili je već netko drugi stisnuo...