Prijedlozi izmjena i novih linija ZET-a

Autor ChRiStIaN, Prosinac 31, 2022, 11:38:37

ChRiStIaN

Bravo, jedini ispravan odgovor. Vozna vremena se rade sa max brzinom od 50 km/h i stajanjem na svim stanicama. Uz to, od 7 do 9 i od 15 do 17 sati treba produžiti vozna vremena zbog prometa. 30 minuta je apsolutno nerealno.
@ Autobusi Hrvatska @

Putnik79

Citat: ChRiStIaN . Uz to, od 7 do 9 i od 15 do 17 sati treba produžiti vozna vremena zbog prometa. 30 minuta je apsolutno nerealno.
/quote]
To sam zaboravio ali palac gore i za to...... thumbs

MAN19464

Tako je, zato se nemože uzeti u obzir koliku bus može razviti brzinu, nego max dopuštenu, a to je 50 km/h

tramvajac 92

I pritiskati preko sindikata da se zakon mijenja, jer je zastario.

Putnik79

A zašto bi se mijenjao. Misliš da nije dovoljno 50 km/h?Dali stvarno misliš da bi trebalo povećati ograničenje?Samo zamisli bakice koje stoje kod 60,65km/h i da ti neko izleti ili npr.taksist koj se nasred ceste odluči polukružno okretati ,a ti na kočnicu.Dovoljno je mali trzaj nagli i odu bakicu u šajbu.
Nemamo mi ni ceste ni kulturu prometa za veće brzine....

citaro

Citat: Putnik79  u Siječanj 12, 2023, 18:45:21A zašto bi se mijenjao. Misliš da nije dovoljno 50 km/h?Dali stvarno misliš da bi trebalo povećati ograničenje?Samo zamisli bakice koje stoje kod 60,65km/h i da ti neko izleti ili npr.taksist koj se nasred ceste odluči polukružno okretati ,a ti na kočnicu.Dovoljno je mali trzaj nagli i odu bakicu u šajbu.

I da 40 km/h vozis i netko ti izleti, ode ti bakica u sajbu...

sergjack

Citat: Putnik79  u Siječanj 12, 2023, 18:45:21A zašto bi se mijenjao. Misliš da nije dovoljno 50 km/h?Dali stvarno misliš da bi trebalo povećati ograničenje?Samo zamisli bakice koje stoje kod 60,65km/h i da ti neko izleti ili npr.taksist koj se nasred ceste odluči polukružno okretati ,a ti na kočnicu.Dovoljno je mali trzaj nagli i odu bakicu u šajbu.

Po meni svakako treba revidirati taj zakon zato sto znatno usporava JGP i relikt je proslih vremena kada je takav zakon imao vise smisla, zato ga se je i vecina europskih metropola (npr gradovi u Nizozemskoj) rijesila i busevi JGP tamo nisu ograniceni na 50 nego idu onoliko koliko je ogranicenje za aute, a cesto i brze od toga zato sto su u na nekim mjestima ogranicenja za JGP i po 20km/h visa nego ona za aute.

Putnik79

Citat: sergjack  u Siječanj 13, 2023, 01:02:00Po meni svakako treba revidirati taj zakon zato sto znatno usporava JGP i relikt je proslih vremena kada je takav zakon imao vise smisla, zato ga se je i vecina europskih metropola (npr gradovi u Nizozemskoj) rijesila i busevi JGP tamo nisu ograniceni na 50 nego idu onoliko koliko je ogranicenje za aute, a cesto i brze od toga zato sto su u na nekim mjestima ogranicenja za JGP i po 20km/h visa nego ona za aute.
Ovo se zove JGP sa razlogom, vozi se po gradu.Neznam gdje bi ti to točno trebao vozi brže od 50 km/h,po Srebrenjaku gore, po zelenom valu!!??A I sad neznam koji se to vozač drži ograničenja od 50 km/h, pa se ne stigne ništa,a sve to na svoju odgovornost jer da se nešto desi svi se ograđuju i vozač je kriv.Nema tolerancije nikakave.Uz ovakve autobuse i održavanje uz ovakve ceste uz ovakvu kulturu vožnje po gradu i ovo je previše.

NP-549

Ja nisam mjerilo i nedaj bože da svi voze gradski bus kao ja, ali 50 je sasvim dovoljno. Pogotovo za zglobni autobus. Možda bi mogla postojati nekakva podkategorija npr. za otvorene ceste u prigradu i obilaznice, ali to se onda javlja masa potpitanja - kada se to može primjenjivati, na kakva vozila, sa koliko putnika .....

Treba rješavati vozna vremena, a ne ubrzavati autobuse

sergjack

Citat: Putnik79  u Siječanj 13, 2023, 04:20:08Ovo se zove JGP sa razlogom, vozi se po gradu.Neznam gdje bi ti to točno trebao vozi brže od 50 km/h,po Srebrenjaku gore, po zelenom valu!!??A I sad neznam koji se to vozač drži ograničenja od 50 km/h, pa se ne stigne ništa,a sve to na svoju odgovornost jer da se nešto desi svi se ograđuju i vozač je kriv.Nema tolerancije nikakave.Uz ovakve autobuse i održavanje uz ovakve ceste uz ovakvu kulturu vožnje po gradu i ovo je previše.

npr. Cesta između Buzina i VG je ogranicena na 70/80 i u realnosti svi voze oko 90, mislim da na takvim mjestima stvarno nema smisla da se bus vuce sa 50. Jasno da u samom gradu nema puno mjesta gdje bi bus isao preko 50.

Kaj nije da 168 jednim djelom vozi po autocesti? Ne znam ima li jos takvih linija u ZET. Koriste li busevi JGP u Rijeci obilaznicu?

Putnik79

Ako govoriš o autobusu  čisto sumnjam da se itko vozi 90 bilo bi to samoubojstvo.mislim da bi ipak trebalo ostati kako je i raditi vozna vremena sa ograničenje 50.Sigurnije za sve, vozače,  putnike i promet.

tramvajac 92

Citat: sergjack  u Siječanj 13, 2023, 09:54:42Kaj nije da 168 jednim djelom vozi po autocesti? Ne znam ima li jos takvih linija u ZET. Koriste li busevi JGP u Rijeci obilaznicu?
Vozi.

ChRiStIaN

U pravilu, vozila koja imaju stajaća mjesta ne bi smjela preko 50 km/h. Crossway je sposoban ići 85 km/h i korektno podnosi tu brzinu ali zbog registriranih stajaćih mjesta, NE SMIJE!

Od ZET vozila, stajaća mjesta nemaju Lion's coach i onaj mali Iveco turistički. Za školske nisam siguran.
@ Autobusi Hrvatska @

tramvajac 92

Mislim da ni cabrio nisu registrirani sa stajaćim mjestima.

421

Članak 55.

(1) Iznimno od odredbi članka 54. ovoga Zakona, brzina kretanja pojedinih vozila na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti te na ostalim cestama dodatno se ograničava na:

1) 80 km/h za autobuse, za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica,

2) 80 km/h za autobuse kojima se organizirano prevoze djeca,

3) 70 km/h za zglobne autobuse bez mjesta za stajanje,

4) 50 km/h za sva motorna vozila i motorna vozila s priključnim vozilom u kojima se u tovarnom prostoru prevoze osobe te za autobuse s mjestima za stajanje,

5) 40 km/h za vozilo koje vuče drugo neispravno vozilo i za traktore,

6) 20 km/h za turistički vlak.

(2) Iznimno od odredbe članka 54. ovoga Zakona, brzina kretanja pojedinih vozila na autocestama dodatno se ograničava na:

1) 100 km/h za autobuse, osim za autobuse kojima se organizirano prevoze djeca,

2) 90 km/h za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica.

(3) Kad upravljaju vozilima iz stavka 1. i 2. ovoga članka, vozači su se dužni držati brzina propisanih u stavku 1. i 2. i na cesti na kojoj je ovim Zakonom ili postavljenim prometnim znakom dopuštena veća brzina.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 60,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji za više od 10 km na sat prekorači brzinu limita vozila bez obzira na dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu.

(5) Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji do 10 km na sat prekorači brzinu limita vozila bez obzira na dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln