Mercedes-Benz Citaro G C2

Autor man323, Kolovoz 24, 2022, 00:22:58

MAN truck bus

Nema smisla vožnja 70 ili 80 kad autobus ne vozi konstantnom tom brzinom. Razlika između 80 i 90 se osjeti na dugačkim relacijama, a ne na gradskoj vožnji. U gradskom prometu najbitnija je prosječna brzina koja se povećava usklađivanjem semafora i uvođenjem žutih traka, a ne jurcanjem 80. Na kraju i putnici doprinose povećanju prosječne brzine ako se ne igraju sa STOP gumbom da autobus bezveze stane na stanicu, ako ne stoje u području senzora i ako su spremni za izlaz odmah čim bus stane, a ne da sjede dok je bus još stao (osim starijih i slabo pokretnih).

268 zahtjeva aktualizaciju voznog reda s obzirom na povećan broj semafora i osobnih vozila. Jedino ako se linija 268 pretvori u BRT sustav onda može ići smanjivanje voznog reda:

"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

421

Citat: sergjack  u Ožujak 16, 2023, 12:37:48Moje je misljenje da bi se vozna vremena na 268 trebala SKRACIVATI a ne produzivati zato sto ako busu treba duplo vise od auta onda bus vise uopce nema smisla. Najlaksi nacin za skratiti vozno vrijeme 268 je dozvoliti vozacima da voze po ogranicenju ceste izmedju Buzina i VG, zato sto ako vozis 70 ili 80 umjesto 50 ne samo da stignes vrijeme nego i lako skratis put za barem 5-10min. I to besplatno. I jos onda zbog kraceg voznog vremena mozes imati cesci takt na liniji sto opet poboljsava razinu usluge. A da ne pricam o konkretnoj infrastrukturi poput traka za bus na Mostu slobode ili pametnih semafora sa prioritetom za autobuse. Ali opet to je samo moje misljenje, sumnjam da ce se vecina vas sloziti sa ovim prijedlogom.
1.  bus123 ima stajališta, ostala vozila ne
2.  bus123 vozi putnike trasom linije, ostala vozila idu direktno i ciljano od točke A do točke B
3.  bus123 vozi od 0-maximalnog broja putnika, ostala vozila većinom 1-2, rijetko full
4. objasni  "skratis put za barem 5-10min. I to besplatno." bus123  troši gorivo cca 50-60 lit/100km
5. kraće vozno vrijeme-češći takt = veća brzina, veće trošenje sklopova, veća potrošnja goriva, veći umor za vozačicu/vozača, manje odmora zavozačicu/ vozača, veće mogućnost kolizije, nesigurnija vožnja....
6. Zakon te u članku 55.demantira i brani:
(1) Iznimno od odredbi članka 54. ovoga Zakona, brzina kretanja pojedinih vozila na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti te na ostalim cestama dodatno se ograničava na:
1) 80 km/h za autobuse, za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica,
4) 50 km/h za sva motorna vozila i motorna vozila s priključnim vozilom u kojima se u tovarnom prostoru prevoze osobe te za autobuse s mjestima za stajanje
Definitivno si kadar za FPZ.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN truck bus

"kartu imamo?"

sergjack

Citat: 421  u Ožujak 16, 2023, 13:08:411.  bus123 ima stajališta, ostala vozila ne
2.  bus123 vozi putnike trasom linije, ostala vozila idu direktno i ciljano od točke A do točke B
3.  bus123 vozi od 0-maximalnog broja putnika, ostala vozila većinom 1-2, rijetko full
4. objasni  "skratis put za barem 5-10min. I to besplatno." bus123  troši gorivo cca 50-60 lit/100km
5. kraće vozno vrijeme-češći takt = veća brzina, veće trošenje sklopova, veća potrošnja goriva, veći umor za vozačicu/vozača, manje odmora zavozačicu/ vozača, veće mogućnost kolizije, nesigurnija vožnja....
6. Zakon te u članku 55.demantira i brani:
(1) Iznimno od odredbi članka 54. ovoga Zakona, brzina kretanja pojedinih vozila na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti te na ostalim cestama dodatno se ograničava na:
1) 80 km/h za autobuse, za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica,
4) 50 km/h za sva motorna vozila i motorna vozila s priključnim vozilom u kojima se u tovarnom prostoru prevoze osobe te za autobuse s mjestima za stajanje
Definitivno si kadar za FPZ.

Kao sto rekoh, nece se svi sloziti sa mojim misljenjem. Necu demantirati tocku po tocku, samo cu navesti da se godinama vozim sa 268 i da sam u tom vremenu dosao do nekih spoznanja i ideja za tu liniju. Autobus apsolutno moze biti brzi od automobila za commuting, samo pogledaj Nizozemsku. I btw u Nizozemskoj nema stetnih ogranicenja od 50 za autobuse JGP, kao ni u ostatku zapadne Europe (u FRA je 70, UK je 80 (56mph), kao i NL), pa stvari funkcioniraju i bolje nego kod nas. Zagreb moze uz minimalna ulaganja u infrastrukturu (trake za buseve i novi semafori su puno jeftiniji od npr. metroa) i reviziju JEDNOG zakona dobiti puno bolji JGP nego sto sad ima.

I iskreno nisam ocekivao ad hominem od tebe, ali ako te bas zanima, i jesam ozbiljno razmisljao o FPZu, steta da je to kod nas los fakultet.

Al dbr sad smo vec duboko u OT tako da necu vise gnjaviti.

tramvajac 92

Zakon je davno trebalo mijenati, to se slažemo. Za 268 bi bio spas da ima manje stanica, da funkcionira kao polubrza (172/6/7 kao primjer).

421

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

sergjack

Citat: tramvajac 92  u Ožujak 16, 2023, 14:34:15Zakon je davno trebalo mijenati, to se slažemo. Za 268 bi bio spas da ima manje stanica, da funkcionira kao polubrza (172/6/7 kao primjer).

Svakako, i tu ima vise prijedloga. Da se mene pita ja bi stavio 268 da staje GK - Lisinski - MSU - Veliko Polje i tek od onda da staje na svakoj stanici, i da vozi po Islandskoj ili Av. Dubrovnik, a da 241 vozi po Holjevca i staje na svakoj. Onda bi se cak 1  bus123  mogao premjestiti sa 268 na 241 i staviti jos jedan ekstra VR na 241 da ih ukupno budu 3. Jedan vozac mi je rekao da bi on najradije da 268 zadrzi trasu i da jedino ne staje od Građevinske škole do Oreškoviceve i da se umjesto toga nekako produzi 219, makar to meni ima manje smisla posto neznam kako bi onda 219 imala trasu. Tu bi jos 10 Citara C2 za 268/241 doslo ko budali samar.

tramvajac 92

241 ima krug sat vremena, tako da bih ja 4 busa/15' interval. Neće se gurati putnici na 268 koji bi onda (pogotovu van špice) mogao ići isto na intervalu 15'

Putnik79

Citat: tramvajac 92  u Ožujak 16, 2023, 15:17:24241 ima krug sat vremena, tako da bih ja 4 busa/15' interval. Neće se gurati putnici na 268 koji bi onda (pogotovu van špice) mogao ići isto na intervalu 15'
Tako je 241 vozila u doba korone ako se sjećaš.

MAN truck bus

Citari i dalje imaju probleme sa vratima. Konkretno 560 koji je na 220 muku muči sa 3. vratima i neće ih zatvoriti po 2 min čak. Bude veselo kad krenu na 109. ;D
"kartu imamo?"

smogovci.bbb2

Nije problem sa vratima nego senzorom
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

MAN truck bus

Problem je sa vratima jer nije bilo nikog u krugu vrata, pa se opet nisu dala zatvoriti. ;)
"kartu imamo?"

zagrebackapekara

Citat: MAN truck bus  u Ožujak 17, 2023, 20:14:23Problem je sa vratima jer nije bilo nikog u krugu vrata, pa se opet nisu dala zatvoriti. ;)
pa do senzora je ja mislim isto, zar ne? A kad bi kao trebali na 109 krenut?

bus na istoku

Citat: maksinjo123  u Ožujak 17, 2023, 22:38:06A kad bi kao trebali na 109 krenut?
Navodno bi 22.3. trebali podsusedski krenut ako sam u pravu

zagrebackapekara

Citat: bus na istoku  u Ožujak 17, 2023, 23:52:50Navodno bi 22.3. trebali podsusedski krenut ako sam u pravu
to ne bu bilo dobro, za 109 su stvoreni MAN-ovi i Citelisi (jer imaju 4 tipke za vrata i nema senzora), al nazalost manovi su u APD (kolko ja znam), uglavno mislim na one koji su na 281...