ZET razno (5)

Autor MAN truck bus, Veljača 25, 2023, 13:20:40

Stilben426

Nisam ja inače s jugoistoka.
Ne razumijem usporedbu s Rudešom. Slažem se, tamo je prvi tramvaj tek na remizi (ili na Horvaćanskoj), ali tamo ga nikad nije bilo. Ovdje se radi o tome da autobus sada ide do Kvatrića, a hipotetski više neće ići. Također, samo bi budale išle okolo naokolo s 214/235, a sve da i idu, gdje bi došli? S 214 na Koledinečku? Strašno korisno. 235 u redu, ali opet nigdje jer su mahom sve bitne lokacije (Rebro, stadion, Maksimir, Ekonomski fakultet, MIOC) opet između. Pa opet presjedanje na tramvaj. Sve i da se ide tramvajem do Zvonimirove, opet presjedanje, i to drugo. Ispadam li cjepidlaka zbog tih tristo metara? Možda, ali radi se o tristo metara s tri semaforizirana prelaska preko ceste (ili četiri, ovisno na koju stranu se ide) na čemu se gubi vrijeme.
Mislim, isto tako se onda može skratiti i 137 na Vrapčansku aleju kako je bilo prije 20 godina kad li je Črnomerec preopterećen, postoji 8 linija kojima se može doći do tamo plus dolazi nova linija za Jarun. Ili recimo linija 222 koja prema tome komotno može do Folke. Doduše, ne želim sad pokretati rasprave o tome, ali samo kao usporedba.
Vidjet ćemo kako će to na kraju sve ispasti.

sergjack

Ja bi najradije ostavio sve linije kako jesu, samo da staju samo na saviscu i kvatricu i mozda jos jednoj stanici, tj. da budu kao brze linije dok je tramvaj spora. Samo sto u stanju u kojem je ZET sada, di mu presusno trebaju autobusi, bolje je neke linije skratiti do savisca da se oslobodi par  bus123

421

"Ako je dio plana preseljenje dijela autobusnih linija (216/276,217,237,290) s terminala Kvaternikov trg na novi terminal Savišće koji će imati adekvatnu i primjerenu infrastrukturu za vozačice/vozače "
Nažalost, novi terminal Savišće nije dio plana, tako da ćemo imati mrtvu trku tramvaja i  bus123 Heinzelovom do Savišća, i poduplana stajališta poput dijela trase linije ulicom Dubrava do Dankovečke.
Pitanja svih pitanja: koje će širine biti stajališta tramvaja u Heinzelovoj (uska poput stajališta u Zvonimirovoj), kako će s tih stajališta putnici prelaziti na istočnu ili zapadnu stranu (semafori ili pješački prijelazi?)
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

jakov5

Citat: Stilben426  u Ožujak 21, 2023, 16:32:44Nisam ja inače s jugoistoka.
Ne razumijem usporedbu s Rudešom. Slažem se, tamo je prvi tramvaj tek na remizi (ili na Horvaćanskoj), ali tamo ga nikad nije bilo. Ovdje se radi o tome da autobus sada ide do Kvatrića, a hipotetski više neće ići. Također, samo bi budale išle okolo naokolo s 214/235, a sve da i idu, gdje bi došli? S 214 na Koledinečku? Strašno korisno. 235 u redu, ali opet nigdje jer su mahom sve bitne lokacije (Rebro, stadion, Maksimir, Ekonomski fakultet, MIOC) opet između. Pa opet presjedanje na tramvaj. Sve i da se ide tramvajem do Zvonimirove, opet presjedanje, i to drugo. Ispadam li cjepidlaka zbog tih tristo metara? Možda, ali radi se o tristo metara s tri semaforizirana prelaska preko ceste (ili četiri, ovisno na koju stranu se ide) na čemu se gubi vrijeme.
Mislim, isto tako se onda može skratiti i 137 na Vrapčansku aleju kako je bilo prije 20 godina kad li je Črnomerec preopterećen, postoji 8 linija kojima se može doći do tamo plus dolazi nova linija za Jarun. Ili recimo linija 222 koja prema tome komotno može do Folke. Doduše, ne želim sad pokretati rasprave o tome, ali samo kao usporedba.
Vidjet ćemo kako će to na kraju sve ispasti.
Znači 250 metara imaš od tramvaja do tramvaja.
Veliš da su autobusi bolji. Da, ali do ovih linija koje ti navodiš od tramvaja do njih imaš 2 od 3 spomenuta semaforizirana raskrižja plus minimalno 100 do 150 metara za doći PJEŠICE do njih.
Tako da mi tvoji vapaji za autobusima na Kvatriću nisu uopće jasni.
Presjedati s njih moraš i ovako i onako. Uvijek postoje opcije kako doći brže na neku destinaciju.
Ono vrijeme na koje se ti žališ da gubiš jednim dodatnim presjedanjem šparaš u špici 20 minuta koje odstojiš u koloni dok autobus gmiže prema Kvatriću.

Usporedba 137 ti je nerealna u odnosu na gužvu koja se stvara pritokom automobila s juga grada i Slavonske avenije. 137 nikad nije preskočila krug radi kašnjenja, u odnosu na linije s Kvaternikovog trga gdje 3-4 autobusa minimalno preskoče bar jedan krug radnim danom.
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

Stilben426

Znam i slažem se za 137, referirao sam se na sličnu situaciju, a to je dupliranje trase s ostalim linijama, kako bi bilo ovdje s tramvajem.

Citat: jakov5  u Ožujak 21, 2023, 17:34:41U špici 20 minuta koje odstojiš u koloni dok autobus gmiže prema Kvatriću ... linije s Kvaternikovog trga gdje 3-4 autobusa minimalno preskoče bar jedan krug radnim danom.
To znaš kao činjenicu ili pogađaš? Jer to je poluistinito. Ujutro je više nekako 10-ak minuta od policije do Veterinarskog fakulteta. Popodne je tako kako si napisao, ali ne svaki dan. Kad i je tako, to traje otprilike sat vremena. Cirka od pet do šest. Situacija gdje baš autobus stoji u koloni dugo nepokretan je vrlo rijetka. Da 217 preskače polazak doživio sam samo jednom i to izvan špice (baš mi je 290 pobjegao pa rekoh idem napraviti krug do Struga i neke su žene pričale da se prethodni nije pojavio). Znam da ne preskače kad ih gledam na terminalu. Da se razumijemo, ne kažem da se to ne događa, ali u popodnevnoj sam špici stalno na Kvatriću i na tome temeljim zapažanja. Zna kasniti u špici, ali dosta vremena pokupi od Petruševca do Radničke jer se jako rijetko zaustavlja na stanicama između i hvata zeleni val semafora. Kad i dođe do Kvatrića, to je obično vrijeme polaska natrag.

Ne znam, nije mi jasno zašto tramvaj mora ići do Zvonimirove. Po meni bi bilo puno korisnije da skrene u Branimirovu. Veće raskršće pa su radovi lakše izvedivi i brži pristup centru, plus taj dio od Tržnice do Heinzelove uopće nije pokriven javnim prijevozom. A tako bi jedinica išla preko kolodvora (preko Zrinjevca) i ne bi toliko duplirala 17.

zagrebackapekara

Citat: MAN SU220  u Ožujak 21, 2023, 19:56:11jer nema baš smisla da je pola novog Zagreba ima a pola nema
ali opcenito je istocni dio novog Zagreba PUNOOO bolji s javnim prijevozom, nego zapadni... istocni ima 7 linija samo sa glavnog kolodvora, jos 109, te 3 tramvaja 6,7,14, nocna 268, polunocna 220, 31, a zapadni dio ima svega manje, ima: 7,14,234,109,243 i to je manje vise to...

jakov5

Citat: Stilben426  u Ožujak 21, 2023, 18:44:43Jer to je poluistinito. Ujutro je više nekako 10-ak minuta od policije do Veterinarskog fakulteta. Popodne je tako kako si napisao, ali ne svaki dan. Kad i je tako, to traje otprilike sat vremena. Cirka od pet do šest. Situacija gdje baš autobus stoji u koloni dugo nepokretan je vrlo rijetka. Da 217 preskače polazak doživio sam samo jednom i to izvan špice (baš mi je 290 pobjegao pa rekoh idem napraviti krug do Struga i neke su žene pričale da se prethodni nije pojavio). Znam da ne preskače kad ih gledam na terminalu. Da se razumijemo, ne kažem da se to ne događa, ali u popodnevnoj sam špici stalno na Kvatriću i na tome temeljim zapažanja.

Ne znam, nije mi jasno zašto tramvaj mora ići do Zvonimirove. Po meni bi bilo  duplirala 17.

Problem je što si na Kvatriću, a ne na Vukovarska-Heinzelova. Ja s autom čekam u smjeru grada već u 15 sati 20 minuta da prođem taj prvi semafor...
To što bus nije kratio ne znači da je polazak ostvaren, ako kasni ide na tuđe vrijeme. Hrpa je tu stvari koje se i ne vide golim okom.

Nema smisla da se raspravljamo, držimo i jedan i drugi do svog mišljenja.
Plan trase 1nice je pretpostavljam, od Savišća Heinzelovom do Zvonimirove pa valjda prema Zapadnom kolodvoru.
Trenutna jedinica funkcije je rasterećivanje Zvonimirove, odnosno cijele relacije Trg - Borongaj kao treća linija. Maksimirsku ne možeš rasteretit koliko bi je opteretio šestom linijom kad bi jedinicu usmjerio nekim drugim postojećim tramvajskim pravcem.

Citat: MAN SU220  u Ožujak 21, 2023, 19:56:11Da čujem vaše mišljenje?
Ako uključuješ i druge forumaše ok.
Ako mene citiraš i mene pitaš za naše mišljenje pričekaj, sutra bum ženu pitao pa ti javim. pivkan
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

421

VOZAČ ZET-A SPASIO STVAR! U sekundi ostavio volan, autobus i potrčao u pomoć gasiti zapaljeni automobil
Oko 14 sati na raskrižju Selske ceste i Jadranskog mosta u Zagrebu zapalio se automobil. Prva osoba koja je priskočila u pomoć vozaču automobila na kojem je izbio požar bio je vozač ZET-ovog autobusa koji vozi na liniji 109, Dugave-Črnomerec.
Kako prenosi Index.hr vozač autobusa u tom se trenutku našao na autobusnoj stanici te je uočio plamen na automobilu s druge strane ceste. Odmah je uzeo protupožarni aparat i potrčao u pomoć vozaču automobila. U međuvremenu se pojavila i policija, kao i vatrogasci, a ZET-ovac se nakon toga vratio u autobus i nastavio s vožnjom.
Nije ovo prvi slučaj gdje su vozači ZET-a ugodno iznenadili građane svojim postupcima u raznim situacijama.
https://www.zagreb.info/aktualno/zg/vozac-zet-a-spasio-stvar-u-sekundi-ostavio-volan-autobus-i-potrcao-u-pomoc-gasiti-zapaljeni-automobil/502142/

Kad portal koji baš nije naklonjen ZET_u prenese pozitivnu vijest s ne baš omiljenog portala, onda to postaje vijest.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

zagrebackapekara

ja kada sam bio u Splitu, provozao sam se PROMETOVIM linijama, i skoro svaki vozac otvara prva vrata i trazi kartu koja je 1.5€ u mojem slucaju bila... ja sam se usokiro kad me je trazio kartu. Znam da ZETovi vozaci na okretistima ostave autobus otvoren i on ode na kavu ili slicno... U Splitu, zatvori bus i tek kad se on vrati pusta ljude u bus i jos trazi za karte... a u ZET-u, lijepo pozdravim vozaca "dobar dan".. i pusti te covjek normalno da udes u bus... onda se u Splitu cude kak vozaci dobiju batine... jel zna neko zasto se u ZET-u ne forsira pregledavanje karata... (ne bunim se, ali pitam)?

lussin

Tebi je normalno da vozač dobije batine jer traži karte? Dugo nisam pročitao ovako debilnu izjavu

jakov5

Citat: zagrebackapekara  u Travanj 10, 2023, 00:13:57ja kada sam bio u Splitu, provozao sam se PROMETOVIM linijama, i skoro svaki vozac otvara prva vrata i trazi kartu koja je 1.5€ u mojem slucaju bila... ja sam se usokiro kad me je trazio kartu.
Znam da ti je šok...
Meni odgoj ne dopušta da svjesno ne plaćam uslugu. Zna se desit da zaboravim napunit pokaz prvog u mjesecu, ali napunim čim mi je kiosk u blizini. Jer kako sustav može normalno funkcionirat ako ga se ne financira?
Za one koji vele da grad izdvaja novce - da, ali tim novcima se podmiruju rano razni dugovi, između ostalog ako se dobro sjećam teret izgradnje žičare isto je pao na ZET;

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/potpisan-ugovor-o-financiranju-izgradnje-sljemenske-zicare-vrijedan-537-milijuna-kuna-foto-20191218

Putnik79

Citat: jakov5  u Travanj 10, 2023, 08:31:05Znam da ti je šok...
Meni odgoj ne dopušta da svjesno ne plaćam uslugu. Zna se desit da zaboravim napunit pokaz prvog u mjesecu, ali napunim čim mi je kiosk u blizini. Jer kako sustav može normalno funkcionirat ako ga se ne financira?
Za one koji vele da grad izdvaja novce - da, ali tim novcima se podmiruju rano razni dugovi, između ostalog ako se dobro sjećam teret izgradnje žičare isto je pao na ZET;

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/potpisan-ugovor-o-financiranju-izgradnje-sljemenske-zicare-vrijedan-537-milijuna-kuna-foto-20191218
Respektiram ovo što si napisao.Svaka ti čast.....da svi tako razmišljaju

421

Citat: zagrebackapekara  u Travanj 10, 2023, 00:13:57...a u ZET-u, lijepo pozdravim vozaca "dobar dan".. i pusti te covjek normalno da udes u bus... 
...jel zna neko zasto se u ZET-u ne forsira pregledavanje karata... (ne bunim se, ali pitam)?
Tvoja neobaviještenost i neznanje ne opravdava tvoje postupke niti te oslobađa odgovornosti od obveza prilikom korištenja usluge prijevoza (vrijedi općenito > ZET, Promet, Autotrolej, Libertas, LPP...).
Selektivni bonton i opravdanje/tumačenje (dakle ako kulturno ali neobavezno pozdraviš prilikom ulaska u vozilo automatski ne moraš izvršiti OBVEZU kupnje/poništavanja kartu/logiranja karte?) i kućni odgoj bitna je stavka u tvom odgovoru.
Evo zašto:

https://www.zet.hr/odredbe/8
Kao što obveze ima prijevoznik, tako se i putnici trebaju pridržavati određenih propisa, odnosno pravila, tijekom korištenja javne prijevozne usluge. Takvi su propisi doneseni kako bi se sigurnost svih sudionika u prometu održavala na najvećoj mogućoj razini. Ljubazno Vas molimo za razumijevanje. Samo zajedničkom suradnjom putovanje činimo još ugodnijim!
-Putnik je osoba koja se prevozi vozilom javnog gradskog prijevoza ili vozilo dočekuje na stajalištu!
-Za vrijeme vožnje putnik treba imati valjanu voznu kartu, u autobuse ulaziti na prva vrata te se elektroničkom kartom registrirati prilikom svakoga ulaska u svako vozilo ZET-a.

https://www.zet.hr/preuzimanja/odredbe-i-uvjeti-prijevoza/263
ODREDBE za primjenu Cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području Grada Zagreba
1.Ulaskom u vozila redovnih linija Zagrebačkog električnog tramvaja d.o.o. (u daljnjem tekstu: Prijevoznik), radi prijevoza tramvajem, autobusom i uspinjačom putnik je dužan pridržavati se Odredaba za primjenu Cjenika za prijevoz putnika i prtljage u javnom prometu na području Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Odredbe ).
2. Na početku putovanja putnik je dužan imati valjanu voznu kartu na osnovu koje ostvaruje pravo na prijevoz, a putnik bez karte, bez posebnog poziva kupiti voznu kartu s kojom ostvaruje pravo prijevoza na administrativnom području Grada Zagreba, odnosno unutar 1. tarifne zone ZET-a

3, Prilikom svakog ulaska u vozilo putnici su dužni
a) beskontaktne pretplatne ili vrijednosne karte ZET-a registrirati na uređajima za registraciju karata, prislanjanjem karte na uređaj za registraciju koji je postavljen na svim ulazima u vozila ZET-a.
Korisnici vrijednosne karte, putem uređaja za registraciju ujedno i plaćaju prijevoz za odabranu opciju prijevoza ponuđenu na zaslonu uređaja.
Vrijednosna karta koja nije valjano registrirana smatra se neispravnom voznom kartom.
Neponištene vozne karte, dva ili više puta poništene karte, te karte poništene na naličju karte ne vrijede za putovanje.
b) pojedinačne i dnevne papirnate vozne karte poništiti u vozilima na uređajima za registraciju i poništavanje karata samo kod prednjih, a u novim tramvajima i zglobnim autobusima i kod zadnjih vrata

@jakov5
Pokaz (kolokvijalni naziv za "pokaznu kartu" kojom se status korisnika vizualno utvrđivao pogledom na fotografiju i markicu tekućeg mjeseca) ne postoji od 2009.godine prelaskom na novi sistem naplate ZET-a gdje je čip ugrađen u pretplatnu (sa slikom)/vrijednosnu kartu omogućio unos i pohranu parametara statusa korisnika, a   uređajem za očitavanje istih i kontrolu.
Pokazivanje takve karte ovlaštenoj osobi ili vozaču, tako nema svrhe jer nema očitanja čipa.

smogovci.bbb2

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

tramvajac 92

Ima tu svega u toj odluci, ali sam prijevoznik krši tu odredbu po više članaka. Da poštedim sve nas čitanja odluke na koju se i kolega 421 poziva, izdvajam samo bitno:

Članak 11 govori da ne smije popunjenost preći 90% - na nekim linijama prelazi, redovito
Članak 14 govori o obvezi isticanja rasporeda vožnje na stanicama
Kod mene u kvartu je vozni red istaknut na dvije autobusne stanice (kod škole i na terminalu) i jednoj tramvajskoj (kod okretišta)
Članak 16 govori o obvezi sanitarnog čvora, za osoblje i javnog na terminalu. Masa terminala ga nema, bar ne za javnost. Prvi primjer, Prečko.
Članak 21 govori kako reklama ne smije biti preko displaya, a je, na nekima.
Članak 22:
Citat:Vozila moraju biti u ispravnom stanju i prije dnevnog upućivanja u promet
očišćena i prozračena

U članku 27 su propisane novčane kazne prijevozniku za nepridržavanje voznog reda, nedostatka voznog reda, nedostatka displaya (tabla je ok, papir nije), reklame preko displaya, prljavo i neispravno vozilo, te odgovornoj osobi prijezonika.

A u članku 28 su propisane novčane kazne putnicima koji se voze bez karte.