Linija 268

Autor Putnik79, Studeni 03, 2022, 10:06:45

Putnik79

Ne, sva ukidanja se odnose na garažu Velika Gorica i njihove linije.Sve drugo će i dalje voziti Zet jer jedini ima dozvolu za te linije.

WalthurUmech32

Citat: NP-549  u Siječanj 07, 2023, 10:53:29Da li bi produžavanje voznog vremena narušilo koncepciju https://www.shopio.rs/fiskalne-kase-cena/ vozačkih smjena ? Npr ako sad ima 6 krugova u smjeni a onda neće bit ni za 5 ni za 6

o Buzina prolazi kroz poslovne zone i povećan promet koji ju usporava u peekovima, da bi se kašnjenje pokušalo nadoknaditi do VG i natrag što ne uspijeva uvijek i kronična je pojava.

Putnik79

Sve se da složiti di ima volje, želje i znanja, pa neka i budu 4 kruga.Na 281 isto imaš po 4 kruga i sve štima.....

421

SRAMOTNO PONAŠANJE
Vozač ZET-a odbio pustiti ženu s hodalicom u bus prije stanice: 'Ako ne može hodati, što ide van?'
Vozač linije 268 za Veliku Goricu ušao je u autobus te sam ga odmah išao zamoliti može li pusti gospođu invalida u autobus. Vozač je odgovorio kako gospođa ne može ući tu u autobus već mora ići na stanicu i ući kao i svi ostali ljudi

Dok na društvenim mrežama svaki dan svjedočimo o humanosti i plemenitosti ljudi koji pomažu siromašnima, nemoćnima, bolesnima i invalidima, na žalost to ne vrijedi za pojedine vozače ZET-a. Naime, u petak oko 10.30 bio sam svjedok jedne nemile scene na glavnom autobusnom kolodvoru Zagreb (pothodnik).
Jedna gospođa starije dobi, teški invalid koja hoda uz pomagala upitala me gdje stoji autobus 268 za Veliku Goricu što sam joj pokazao rukom. Rekla je kako joj je jako loše i da jedva stoji i teško hoda te da će joj tih 150 metara do službene stanice biti veliki problem doći. Ugledao sam autobus koji je stajalo dva metra od nje i koji je trebao ići za Veliku Goricu.

S obzirom na to da nije bilo vozača u autobusu otišao sam prema prostoriji za prodaju karata ispred koje se skupilo nekoliko vozača i upitao ih tko od njih vozi taj autobus i može li pustiti gospođu da uđe. Rekli su mi kako niti jedan od njih ne vozi tu liniju. Međutim, jedan vozač koji me oštro pogledao, valjda je bio ljut što ih ometam, kao iz puške je ispalio: "Hoće li vozač pustiti gospodu da uđe ovisi o njegovom raspoloženju i kakav mu je dan".
Upitao sam ga da li je to stvarno odgovor ili se šali. "Gospodine, ja se ne šalim, rekao sam vam sve ovisi o vozaču i kakva je njegova volje te kakav mi je dan! Hoće li je pustiti ili ne, to je njegova stvar!"
U međuvremenu je vozač autobusa linije 268 za Veliku Goricu ušao u autobus te sam ga odmah išao zamoliti može li pusti gospođu invalida u autobus. Vozač je odgovorio kako gospođa ne može ući tu u autobus već mora ići na stanicu i ući kao i svi ostali ljudi. Pokušao sam mu objasniti kao je ovo stvarno izvanredna situacija jer je gospođa invalid i hoda uz pomagala i nije joj dobro zbog vrućine.

Unatoč tome što sam mu objasnio, a što je i sam mogao vidjeti, kako žena jedva stoji i ne može hodati te joj nije dobro, vozač nije popustio te je rekao kako njega nije briga što ona izlazi van, a ne može hodati i da je neće pusti unutra.

"Ako ne može hodati, što se ide luftati van? Neka ostane doma!"
Nažalost, izgleda da vozač ne razmišlja da možda gospoda nema nikoga tko bi ju vozio ili odveo a prisiljena je ići doktoru ili obaviti neku važnu stvar. Zaboravio je da su mirovine male i da umirovljenici s njima jedva preživljavaju i ne mogu si priuštiti taxi već su prepušteni na milost i nemilost vozača te njihovom raspoloženju. Izvadio sam mobitel, poslikao autobus i gospođu, vozač je bijesno izašao van te pitao što i zašto slikam.

Kada sam mu rekao da sam novinar komentirao je kako vidi da sam baš dobar novinar. Možda nisam dobar novinar, ali sigurno sam bolji čovjek od njega jer sam htio pomoći čovjeku u nevolji od kojeg je on samo okrenuo glavu.

Jedno ljudsko pitanje, gdje je nestala humanost, empatija i osjećaj za starije i nemoćne ljude pojedinih vozača javnog prijevoza koji se najčešće susreću s takvim slučajevima? Sama činjenica da je dan prije na području Velike Gorice, jednu stariju ženu oduševila činjenica da je jedan mladi vozač, kada ju je vidio, zaustavi svoj osobni automobil te upalio sva četiri svjetla, i gospođi pomogao da prijeđe cestu. Upit o ponašanju vozača uputili smo upravi ZET-a i odjelu za javnost od kojih do zaključenja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.
 https://www.vecernji.hr/zagreb/vozac-zet-a-odbio-pustiti-zenu-s-hodalicom-u-autobus-prije-stanice-ako-ne-moze-hodati-sto-se-ide-luftati-van-1698578
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

jakov5

Citat: 421  u Srpanj 29, 2023, 19:10:37Možda nisam dobar novinar, ali sigurno sam bolji čovjek od njega jer sam htio pomoći čovjeku u nevolji od kojeg je on samo okrenuo glavu.
Baš me zanima tko bi bio dobar čovjek da je vozač gospođu ukrcao na autobus nasred terminala, otišao na WC, a gospođi se nešto dogodilo?  hi
Ali ovaj novinar Bolji Čovjek zasigurno ne razmišlja o posljedicama svojih postupaka. Pitam se gdje se završavaju ti silni brzi kursevi za novinarstvo... izgleda da preskaču kolegij o objektivnosti u istraživanju... u biti istraživanje i razmišljanje općenito kava .
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

NP-549

Ja bih se nadovezao sa pitanjem koje nije direktno vezano za ovaj slučaj, već općenito slične situacije:

Ima li ZET pravilnik o rukovanju rampom za invalide ?

421

Ne.
No korištenje hodalice ne znači da je korisnik osoba s invaliditetom.
Rekao bih da je ovo taj slučaj.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

NP-549

Previše puta su ti penzići udavili svakavim lažima i izmišljotinama tako da ih vozači uglavnom ne mogu smislit, da bi onda izvisili oni kojima je stvarno pomoć potrebna i dobrodošla.

smogovci.bbb2

Citat: 421  u Srpanj 29, 2023, 20:56:50No korištenje hodalice ne znači da je korisnik osoba s invaliditetom.
Rekao bih da je ovo taj slučaj.
Ma nemoj. Znači po tebi su invalidi samo u kolicima? Bravo thumbs
Citat: jakov5  u Srpanj 29, 2023, 20:17:28Baš me zanima tko bi bio dobar čovjek da je vozač gospođu ukrcao na autobus nasred terminala, otišao na WC, a gospođi se nešto dogodilo?
Piše da je vozač ušao u autobus i krenuo na stajalište, znači mogao je ukrcati ženu ali nije jer je ZET-ovac. Nema šanse da Vas više pustim sa ugibališta da se uključite u promet a ispred vas ću gmizati 20 na sat
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

jakov5

Citat: smogovci.bbb2  u Srpanj 29, 2023, 23:21:47Piše da je vozač ušao u autobus i krenuo na stajalište...
Piše...  tko? big_boss

Citat: smogovci.bbb2  u Srpanj 29, 2023, 23:21:47Nema šanse da Vas više pustim sa ugibališta da se uključite u promet a ispred vas ću gmizati 20 na sat
Svatko bira svoju kulturu... a i svakoga doma uče svojoj kulturi, to se ne vidi samo na cesti iz dana u dan... vidi se i na internetu, i u dućanu u kojem radim.

Nekad je lijepa riječ i gesta dovoljna, a nekad se neki ljudi žele praviti važni pa kratkih rukava ostane onaj tko ne treba. ;)
Slike u punoj rezoluciji možete vidjeti kombinacijom desni klik miša+otvaranje u novom prozoru

421

Citat: smogovci.bbb2  u Srpanj 29, 2023, 23:21:47Ma nemoj. Znači po tebi su invalidi samo u kolicima?
Moja majka stara je 80+ godina i koristi fiksnu hodalicu s 4 noge. Nema invaliditet.
(Hodalica je pomagalo za osobe s nesigurnih hodom. Kompaktna građa omogućuje sigurnost i stabilnost.
Hodalice se preporučuju osobama koje nisu sposobne nositi svoju težinu na obje noge ili imaju lošu ravnotežu, ali su dovoljno pokretne da ne trebaju invalidska kolica.)
Citat: smogovci.bbb2  u Srpanj 29, 2023, 23:21:47Nema šanse da Vas više pustim sa ugibališta da se uključite u promet a ispred vas ću gmizati 20 na sat
Ma, to!
Samo daj, molim te! good_boy
Naročito u slučaju gmizanja, po mogućnosti ispred novog Citara koji ima mogućnost snimanja prometa ispred  bus123 radi lakšeg dokazivanja.
BTW koliko ti vozača/ica  bus123 upali "sva 4" nakon propuštanja iz ugibališta? Većina da, zar ne? Me 2.

3. UKLJUČIVANJE U PROMET
Članak 45.
(1) Vozač koji se vozilom uključuje u promet na cesti ili drugoj prometnoj površini (izlazak vozila iz garaže, dvorišta, parkirališta, stajališta, s površine na kojoj se ne obavlja promet vozila ili s drugih sličnih površina) dužan je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom, odnosno prometnom površinom na koju se uključuje.
(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, za vrijeme vožnje u naselju, vozač je dužan tramvaju ili autobusu javnoga gradskog prijevoza putnika ili posebno obilježenom autobusu kojim se organizirano prevoze djeca, ako je to moguće učiniti bez ugrožavanja ili ometanja prometa (naglo kočenje, znatno usporenje i sl.), omogućiti uključivanje u promet kad ta vozila izlaze sa stajališta ili ugibališta koje se nalazi izvan kolnika, odnosno s proširenja prometne trake koja služi za stajalište.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji pri uključivanju u promet postupi suprotno odredbama stavka 1. i 3. ovoga članka.
5. BRZINA
Članak 51.
(2) Vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu. Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste po kojoj se kreće, ili manja od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe.
(3) Kada je brzina kretanja vozila iz prethodnog stavka manja od polovice najveće dozvoljene brzine na cesti ili dijelu ceste, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera, osim kada koristi žuto rotacijsko svjetlo.
(4) Brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije se ograničiti ispod 30 km na sat.
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji brzinu kretanja svog vozila ne prilagodi osobinama i stanju ceste i drugim uvjetima ili ako postupi suprotno odredbama stavka 1. i 2. ovoga članka.
(6) Novčanom kaznom u iznosu od 30,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka.
Članak 52.
(1) Vozač ne smije mijenjati način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti.
(2) Vozač koji namjerava znatnije smanjiti brzinu kretanja vozila ili ga zaustaviti, dužan je to učiniti, osim u slučaju neposredne opasnosti, na način kojim neće ugroziti ili u većoj mjeri ometati druge vozače koji se kreću iza njega, a i te vozače o svojoj namjeri, uz obvezu iz članka 44. ovoga Zakona, upozoriti i uključivanjem stop svjetla, svih pokazivača smjera ili davanjem odgovarajućeg znaka rukom.
(3) Vozač ne smije ni naglo povećavati brzinu, odnosno kretati iz mjesta, osim u slučaju opasnosti, postižući pritom gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora ili na takav način da dolazi do proklizavanja kotača ili upravljati mopedom ili motociklom na jednom kotaču ili motornim triciklom, četverociklom ili lakim četverociklom na dva kotača.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

smogovci.bbb2

Autor: Hassan Haidar Diab
Vidi se koji ste mentalni sklop ZET-ovci

smogovci.bbb2

Citat: 421  u Srpanj 30, 2023, 09:33:27Ma, to!
Samo daj, molim te! good_boy
Naročito u slučaju gmizanja, po mogućnosti ispred novog Citara koji ima mogućnost snimanja prometa ispred  bus123 radi lakšeg dokazivanja.
5. BRZINA
Članak 51.
(2) Vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu. Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste po kojoj se kreće, ili manja od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe.
(3) Kada je brzina kretanja vozila iz prethodnog stavka manja od polovice najveće dozvoljene brzine na cesti ili dijelu ceste, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera, osim kada koristi žuto rotacijsko svjetlo.
Snimaj, uključim sva 4 i vozi Miško hi

jakov5

Citat: smogovci.bbb2  u Srpanj 30, 2023, 10:22:58Autor: Hassan Haidar Diab
Vidi se koji ste mentalni sklop ZET-ovci

Odlično da si stavio ovu sliku, znaš zašto? Upravo si otkrio nelogičnost u članku!
Žena je slikana ispred citara #229
Autor Hasan je napisao da je zatim išao slikati vozača, međutim slikao je citaro #228.
Jedan vozač vozi dva busa, ili je autor u potrazi za senzacijom? pivkan

Znači žena je propustila DVA autobusa umjesto da je Hasan odvede do početne stanice.
Vidi se kome je ljudskost prioritet pivkan

421

Tvoj mentalni sklop nije uvidio da žena koja koristi fiksnu hodalicu s 4 noge stoji na stajalištu linije 221 za Travno ispred ulaza u  bus123  gbr 229?
Gbr 229 na 268 stajao je nasuprot stajališta za Travno, a vozač je nakon završetka vožnje i izlaska putnika, koristio svoje vrijeme pripreme i odmora do odlaska na stajalište i ostvarivanja polaska po voznom redu.
Nema grebanja, kucanja po staklu vrata, gestikulacije kad je  bus123 van stajališta zatvorenih vrata ako je vozač/ica unutar  bus123
Po čemu se može ustanoviti da je žena koja koristi fiksnu hodalicu s 4 noge osoba s invaliditetom kad se isto pomagalo preporučuje i osobama koje nisu sposobne nositi svoju težinu na obje noge ili imaju lošu ravnotežu, ali su dovoljno pokretne da ne trebaju invalidska kolica?
Da li je novinar provjerio istinitost navoda da je žena osoba s invaliditetom?
Da li ženska osoba može dokazati svoj invaliditet iskaznicom UIR-a u prilogu?
Osobe s invaliditetom imaju pravo na besplatni prijevoz ZET-om ako je on veći od 70%, ali on nije vidljiv na samoj pretplatnoj karti jer je to osobni podatak podložan Zakonu o zaštiti podataka, a vozač bi trebao vjerovati nekomu na riječ???
BTW Etički kodeks ZET-a u člancima 1,4,5 i naročito članku 6. utvrđuje i dopunjava moralnu dilemu navedenu i objavljenu u tekstu novinskog članka i ove rasprave. I nije baš 150 metara do stajališta linije 268 od izlaza Pothodnik.