ZET razno (5)

Autor MAN truck bus, Veljača 25, 2023, 13:20:40

tramvajac 92

To bi trebao biti uvjet za sve poslove gdje si u kontaktu s ljudima stalno.

conecto

Prošla su vremena (ako su kod nas ikad i bila) za postavljanje suvišnih uvjeta. Postaje jedino važno da se kotači okreću, a to još uvijek ne ide bez vozača.
Ti Nepalci uglavnom nisu glupi, a pogotovo nisu lijeni kada ovdje dobiju 5x veću plaću nego u svojoj zemlji. Kad kažem da nisu glupi mislim da će lako naučiti ZET-ove linije kao što su i mnogi drugi koji su počeli voziti, a nisu iz ZG (hrpetina takvih). To znači da vjerojatno neće Nepalac na 269 završiti u Dugom Selu.
Ako ne zna govoriti hrvatski to je samo blagoslov za rad u ZET-u jer se komunikacija s ovdašnjim putnicima u 90 slučajeva uglavnom svodi na gluposti koje ometaju rad vozača. Možda u praksi zažive one poruke s natpisa u autobusima poput "Ne ometaj vozača u vožnji", "Zabranjen razgovor s vozačem"...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

421

Društvenim mrežama ovih dana kruži snimka stanovitog mladića koji nije mogao dočekati da isproba svoje novo sušilo za veš, odnosno štender kako tu "spravu" nazivaju Zagrepčani, pa ga je raskrilio i na njemu u tramvaju osušio svoje trendy čarapice

Svega smo se u ovih 130 i kusur godina postojanja Zagrebačkog električnog tramvaja nagledali i naslušali. U plavim tramvajima Zagrepčani ponekad spavaju, katkad pjevaju i plešu, neki se i se ljube, a neki nažalost, s vremena na vrijeme svađaju i tuku. Nikada međutim, barem do nedavno u stotinu trideset i nešto godina povijesti omiljenog zagrebačkog prometala, nitko još, barem tako mislimo, nije odlučio u njemu osušiti veš.
Društvenim mrežama ovih dana tako kruži snimka stanovitog mladića, doznali smo da ime mu je Šime, koji nije mogao dočekati da isproba svoje novo sušilo za veš, odnosno štender kako tu "spravu" nazivaju Zagrepčani, dok ga u drugim regijama nazivaju "ono za robu", raštelada, rastegača pa i koza, konj, magarac...
Nestrpljivi Šime u tramvaju je tako raskrilio štender/kozu/konja/rašteladu ili kako vam drago te je na nju izvjesio par trendy čarapa na opće oduševljenje i smijeh putnika. A to je, kako doznajemo, Šimi bila i namjera. Nasmijati putnike i razbiti poslovično novozagrebačko kasnojesensko sivilo. Kada već robu nije stigao osušiti kod kuće.

I onda neka netko kaže da mu je u prometalima ZET-a hladno, samo da to putnicima ne pređe u naviku.
Zbog vlage.
https://www.vecernji.hr/zagreb/video-mladic-usao-u-tramvaj-i-svojim-postupkom-zapanjio-putnike-ovo-jos-nismo-vidjeli-1727343
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

https://gorica.info/2023/12/06/najveci-domaci-trgovacki-lanac-objavio-trgovcima-dizemo-place-za-20-posto-rastu-i-bozicnice-regres-i-naknada-za-topli-obrok/
Iz Konzuma stiže najava da će povećati plaće zaposlenima u maloprodaji, veleprodaji, logistici i internet prodavaonici te administrativnom i uredskom osoblju.

Tako će, primjerice, bruto plaća na radnom mjestu prodavač, na kojem radi više od 50 posto svih zaposlenika Konzuma, rasti u prosjeku za 20 posto. Uz to, dodatno je povećan i iznos ostalih materijalnih prava – božićnice, regresa i naknade za topli obrok.

Prosječna neto plaća trgovaca u Konzumu iznosi nešto manje od 750 eura. Dvostruko veće plaće imaju zaposleni u Lidlu čiji radnici zarađuju 1534 eura, a u dm-u su plaće trgovaca oko 1480 eura.

https://gorica.info/2023/12/09/vozaca-je-sve-manje-a-uvjeti-rada-su-teski-sindikalac-otkrio-koliku-prosjecnu-placu-imaju-zet-ovi-vozaci/
Anto Jelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a otkrio je koliko njihovi vozači zarađuju. Kaže da je vozača sve manje, a uvjeti rada su teški.

– Problem su više uvjeti nego plaća, puno je toga i na tehničkom nedostatku vozila, na poremećenom voznom redu koji također izaziva revolt kod ljudi. Kasni se zbog neriješene situacije na prometnicama. Na primjer, Zagreb ima puno žutih traka, no one su često punije nego vozne trake, svi se njima voze i vi ne možete ostvariti niti predvidjeti vrijeme puta jer to su nepredviđene okolnosti – rekao je Jelić za N1.

Napominje kako je puno okolnosti, ali da je vozač tu najmanje kriv.

– Jedna prosječna mjesečna plaća s blagdanima, vikendima i noćnim radom je oko 1150 eura. Kada bismo to pretvorili u rad ponedjeljak-petak to bi bilo oko 800 eura. To je za takve uvjete premalo jer ti ljudi proživljavaju svašta jer se noću većinom voze beskućnici, zatim pijanci i drogirani koji su dezorijentirani i znaju raditi pritisak na vozače.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

hi najvećem ljubitelju ZET-a, koji se danas prošvercao misleći da ga nismo raspoznali na njegovu teritoriju u Novom Zagrebu.
Pozdrav Tebi prijatelju, ma gdje bio!

lovac27

Što se dogodilo s autobusima 80,82,87,341 i 347 kad se u popisu kraj njihovog gbr. nalazi zvijezdica?Kužim za 347 da se možda ne isplati popravljati, ali što je sa ovima iz 2006.?

Tomek

Nisu registrirani trenutno. Kad se to promjeni, miče se zvjezdica.

421

Paško aka amfan postavio je linkove na podforum ST Prometa u kojem se spominje ZG ZET kao budući poslodavac stranih radnika u javnom gradskom prijevozu.
Zbunjen sam tom činjenicom jer je tu mogućnost prva spomenula Gg Prijović RI Autotroleja, a nedavno direktor Sapunar ST Prometa, dok ZG ZET nije ništa konkretno iskomunicirao u medijima osim neodređenu činjenicu da postoji takva mogućnost.
Jesam li propustio neki medijski uradak gradonačelnika ili predsjednika Uprave ZETa?
Znade li netko više?

Citat: Paško  u Siječanj 09, 2024, 14:31:08https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/nema-interesa-za-posao-vozaca-u-prometu--doznajemo-kolike-su-im-place-i-kako-namjeravaju-zaposliti-jos-barem-40-vozaca/191638
- Vidimo da Rijeka i Zagreb uskoro kreću sa stranim radnicima. Pratit ćemo iskustva drugih javnih gradskih prijevoznika vezana uz zapošljavanje strane radne snage, ali o tome možemo razmišljati tek kad iscrpimo sve druge opcije - rekao je.

Citat: Paško  u Siječanj 12, 2024, 17:13:35Gotovo pa nema medija koji nije izvijestio o nedostatku vozača u Prometu.
Idemo dalje: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/autobusa-ima-vozaca-nema-hoce-li-i-u-splitu-voziti-strani-radnici--11281938
Splitski javni prijevoznik "Promet" reducira linije zbog nedostatka vozača. Nove ne mogu brzo zaposliti jer zanimanje domaćih radnika, iako imaju prednost, nije veliko. Očekuje se da će, poput zagrebačkih i riječkih, i splitske gradske autobuse uskoro voziti Nepalci i Filipinci.

Paško

Prometov direktor u svim je intervjuima spominjao strane radnike u Zagrebu ne kao mogućnost, već kao sigurnu stvar. Očito je došlo do nekog šuma u komunikaciji (ili na relaciji Promet – ZET, ili na relaciji ZET – javnost).
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Mercedes bus

Mislim da nebi bilo dobro da strani radnici rade u ZET-u, vjerovatno će biti sukoba između vozača i putnika posebno kod mladih, jer nepalce,filipince...skoro nitko ne voli, česti vandalizmi, i neplaćanje karata, vozača neće nitko svačati ozbiljno, teška komunikacija s putnicima i s kolegama,ne poznavanje cesta, ulica, kvartova, iskreno ne bi volio vidjeti nepalca za volanom ZET-a

tramvajac 92

Evo, da ja radim u ZETu, pa da me bace na Savski most da vozim one prigradske linije, ja ne bih znao kuda trebam ići. Npr. 132 ima ono kruženje kroz Hrvatski Leskovac, Goli Breg, Drežnik i Brezovicu. Sad zamisli da umjesto onak kak treba, ja zapalim direktno po Brezovičkoj. Mene bi putnici požderali, s pravom. A to se riješava tako da ljude netko nauči kuda treba ići, pa i da tehnologija pomogne, treba uzeti modul za navigaciju u ATRONu.

To što putnici ne plaćaju kartu nije do vozača, nego do uprave i grada koji to dopuštaju. U Londonu nema ulaska na druga vrata, a vjeruj mi, vozača ima od svukuda.

Akropola

Tako se dogodi problem kada prvi polazak imaš na 132 pa ideš na 118.

Renault25

Nije se pisalo prošli mjesec da se javilo 3-4 puta više ljudi za posao u ZET nego što se traži ? Dobro doduše to je bilo za vozače tramvaja, koji je ipak lakše voziti nego bus.

Još uvijek se u zapadnim zemljama traži znanje jezika za rad u gradskom prijevozu.

U Beogradu već voze vozači iz Šir lanke i koliko sam pratio komentare kolege nisu baš nešto oduševljeni njihovim vještinama. U Zagrebu bi se zaglavili negdje sa zglobnim autobusom.

sofer29

Citat: Renault25  u Siječanj 15, 2024, 19:40:33Nije se pisalo prošli mjesec da se javilo 3-4 puta više ljudi za posao u ZET nego što se traži ? Dobro doduše to je bilo za vozače tramvaja, koji je ipak lakše voziti nego bus.

Još uvijek se u zapadnim zemljama traži znanje jezika za rad u gradskom prijevozu.

U Beogradu već voze vozači iz Šir lanke i koliko sam pratio komentare kolege nisu baš nešto oduševljeni njihovim vještinama. U Zagrebu bi se zaglavili negdje sa zglobnim autobusom.

nedavno je u BG Nepalac usao sa busom u centru BG u kontra smjer..a ima neki isjecak di Nepalac treba vozit,a on na stanici pere bus izvana krpom i ne j..e putnike niti 2 posto

zagrebackapekara

Jel se to meni samo cini ili je ZET maknuo potrebno iskustvo za vozaca od jedne godine da bi mogao postati vozac autobusa?