Prijedlozi izmjena i novih linija ZET-a

Autor ChRiStIaN, Prosinac 31, 2022, 11:38:37

ChRiStIaN

Točno to sam i ja napisao, bez citiranja zospc.
@ Autobusi Hrvatska @

Perokani

Imam prijedlog da linija 143 ide sa Črnomerca pa umjesto da skreče na Bolničku da ide po Aleji Bologne pa skrene na Gospodsku i da nastavi do Orešja

Tomek

Nema nikakve potrebe za tim, Črnomerec i Ilica su tako i tako krcati linijama i autobusima.

jubo89

U zadnje vrijeme me počelo zanimati kako bi linije u Jelkovcu i na istoku Zagreba općenito mogle biti bolje i efikasnije, pa me zanima vaš prijedlog koje bi noce linije mogle biti u Novom Jelkovcu, možda 279 koja bi se spojila s 282 tako da bi išla iz Dupca u Kelekovu pa kod Sljemena tamo stala i obrnuto ili nešto drugo?

Stilben426

jubo89

Citat: Stilben426  u Travanj 05, 2024, 10:25:02A što će Jelkovcu noćna linija?
Krivo sam napisao, mislio sam na nove linije u Jelkovcu ili u Sesvetama općenito.

luka1234

Jelkovcu kao Jelkovcu možda samostalna noćna linija nije potrebna, s obzirom da je 212 na cca 30 min šetnje, ali od trase 33 prema istoku noćnog JGP nema, pa bi neka kombinacija tamo bila zgoditak.
Mislim da je netko to već bio pisao jednom, ali uzeti za noćnu liniju spoj 215, 281 i 279. Odnosno: puna trasa 215 - Trnava I - trasa 225 do Resnika - Resnik I - Mije Haleuša - trasa 281 do N. Jel. - trasa 279 do Dupca. Noći bi po smjeru to ispalo oko 40ak min, odnosno sa dva busa se može održati takt noćnih tramvaja pa uskladiti polaske. (Dok pišem, pada mi na pamet da bi mogla sa Borongajske ići Getaldićevom-Gospićevom-Čavićevom da kupi i putnike sa 33 u prolasku.)
Potencijal za noćne linije bi također mogle imati 209, 212 cijele noći do Kraljevca, 227, 263 te 128 na zapadu. Možda se to čini kao previše s obzirom na trenutnu ZET-ovu noćnu organizaciju, ali nedavno se uspostavila noćna 233, pa vjerujem da bi moglo biti još pomaka u tom smjeru.

tramvajac 92

Ok, a zašto baš 128 od svih linija na zapadu? Ali generalno, treba izaći iz okvira da su autobusi u prometu od 5 do 1 na 90% linija.

jubo89

Citat: luka1234  u Travanj 05, 2024, 15:54:01Jelkovcu kao Jelkovcu možda samostalna noćna linija nije potrebna, s obzirom da je 212 na cca 30 min šetnje, ali od trase 33 prema istoku noćnog JGP nema, pa bi neka kombinacija tamo bila zgoditak.
Mislim da je netko to već bio pisao jednom, ali uzeti za noćnu liniju spoj 215, 281 i 279. Odnosno: puna trasa 215 - Trnava I - trasa 225 do Resnika - Resnik I - Mije Haleuša - trasa 281 do N. Jel. - trasa 279 do Dupca. Noći bi po smjeru to ispalo oko 40ak min, odnosno sa dva busa se može održati takt noćnih tramvaja pa uskladiti polaske. (Dok pišem, pada mi na pamet da bi mogla sa Borongajske ići Getaldićevom-Gospićevom-Čavićevom da kupi i putnike sa 33 u prolasku.)
Potencijal za noćne linije bi također mogle imati 209, 212 cijele noći do Kraljevca, 227, 263 te 128 na zapadu. Možda se to čini kao previše s obzirom na trenutnu ZET-ovu noćnu organizaciju, ali nedavno se uspostavila noćna 233, pa vjerujem da bi moglo biti još pomaka u tom smjeru.
Ovakav prijedlog mi se čini super. :)
Da li možda ima šanse da se 107 produži u Novi Jelkovec i spojiti 282 s 279 ili ništa od tog?

jubo89

Ili da 282 ostane, ali da uzme trasu linije 275, da sam produži u Sopnicu, da u tom kvartu napokon postoji neka dobra linija.

Stilben426

Citat: luka1234  u Travanj 05, 2024, 15:54:01Uzeti za noćnu liniju spoj 215, 281 i 279.
🤨 Kome je ovo palo napamet? Idealno za razbijanje autobusa na hupserima u Trnavi, Resniku i Jelkovcu, a broj putnika bi bio  📉.

Po meni jedina linija koju bi trebalo uvesti kao noćnu je 290, ali samo do aerodroma. Premda je isto pitanje koliko bi bilo ljudi, ali svakako je smislenija veza Aerodrom - Zagreb od recimo noćne 233 koja vozi koga točno? Za sve ostalo imate prebujnu maštu. Noćna 209, 227, 263, Resnik? Za koga? Ako stvarno postoji razlog, zanima me jer mi se ovo čini kao mlaćenje prazne slame.

Citat: jubo89  u Travanj 05, 2024, 18:58:37Da li možda ima šanse da se 107 produži u Novi Jelkovec i spojiti 282 s 279 ili ništa od tog?
Produžetkom 107 dalje od Žitnjaka ne dobiva se ama baš ništa. Linija je i sada od nikuda preko nikuda za nikuda. Ovakvom bi trasom u špici vožnja samo u jednom smjeru bila preko 100 minuta.

jubo89

Citat: Stilben426  u Travanj 05, 2024, 20:40:53🤨 Kome je ovo palo napamet? Idealno za razbijanje autobusa na hupserima u Trnavi, Resniku i Jelkovcu, a broj putnika bi bio  📉.

Po meni jedina linija koju bi trebalo uvesti kao noćnu je 290, ali samo do aerodroma. Premda je isto pitanje koliko bi bilo ljudi, ali svakako je smislenija veza Aerodrom - Zagreb od recimo noćne 233 koja vozi koga točno? Za sve ostalo imate prebujnu maštu. Noćna 209, 227, 263, Resnik? Za koga? Ako stvarno postoji razlog, zanima me jer mi se ovo čini kao mlaćenje prazne slame.
 Produžetkom 107 dalje od Žitnjaka ne dobiva se ama baš ništa. Linija je i sada od nikuda preko nikuda za nikuda. Ovakvom bi trasom u špici vožnja samo u jednom smjeru bila preko 100 minuta.
A da, onda bi bila neisplativa na kraju, a možda da 225 više ne vozi u Resnik, nego samo da ide direktno do Kozari Boka, a 235 nek ide u Resnik?

Vjeko

Citat: luka1234  u Travanj 05, 2024, 15:54:01(...) Možda se to čini kao previše s obzirom na trenutnu ZET-ovu noćnu organizaciju, ali nedavno se uspostavila noćna 233, pa vjerujem da bi moglo biti još pomaka u tom smjeru.

To je potpuni promašaj, tamo su dodane još dvije službe koje su u noćnoj samo zbog nekakvih "radova" na pruzi do Gračana. Kolko sam skužio jedan vr. na tramvaju ipak ide preko noći do Gračana, ali su se stanari do pruge bunili pa su zatražili da se umijesto tramvaja stavi noćna na 233. I sad kad bespotrebno idu skroz do Markuševca cijelu noć, prevezu možda 10 putnika.

Stilben426

Citat: jubo89  u Travanj 06, 2024, 00:33:08A da, onda bi bila neisplativa na kraju, a možda da 225 više ne vozi u Resnik, nego samo da ide direktno do Kozari Boka, a 235 nek ide u Resnik?
Bio je prije par godina jedan od prijedloga da se 282 produži u Resnik, čime 225 više ne bi tamo vozila i vratila na staru trasu. Isto se tako predlagalo retrasiranje 235 kroz Resnik raznim kombinacijama. Međutim, svaki od prijedloga pokušaja izbacivanja linije 225 iz Resnika dobio je demant iz bizarnog razloga jer bi se izgubila veza s crkvom u Resniku, iako je broj putnika na liniji 225 kroz Resnik na dnevnoj bazi manji od 10, a nedjeljom na cijeloj liniji uopće nema putnika. Zadnji polazak nedjeljom iz Kozari boka dosta često ni ne ide do Sesveta, nego na Čulinečkoj stavi natpis garaža i skrene u Branimirovu ili ide do kraja pa lijevo na aveniju.

tramvajac 92

Očekivano. Ovo su dolasci (lijevo) i polasci (desno) NL 33 sa Mihaljevca.

23:52 23:57
00:41 00:45
01:29 01:35
02:17 02:22
03:07 03:14
03:53 04:00
04:48 04:50 (nedjeljom, tj. vozni red subote)

Da bi 233 imao potencijala nekoga voziti između ponoći i 4:40, treba imati vozni red koji bi se gađao s tramvajem, a tramvaj imati veću pauzu na Mihaljevcu. Po trenutnom voznom redu izgleda kao da ne može, u što ne vjerujem. Vozni redovi noćnih linija su napravljeni za radni dan, van špice (znači cca. 10 ujutro), pa se ili moraš voziti još ispod ograničenja ili si debelo prerano na zadnjoj stanici. Ako to sredimo, onda možemo ciljati 233 da napravi krug dok 33 stoji, za što bi 33 morao stajati barem 20 min, ali da budemo ziher, dajmo 24 (hint: nedjeljni vozni red na 233). Također bi to značilo jedan polazak u satu, svaki sat jednako na 33. Ništa se ne gubi na 33, samo dobiva potencijal da se točno zna kad i gdje je. Pazi sad:

33 Mihaljevac -> Savišće 00:10 -> 00:53
33 Savišće -> Mihaljevac 01:00 -> 01:43... bus kreće 01:45, vraća se 02:09
33 Mihaljevac -> Savišće 02:10 -> 02:53

Na temelju toga bi se dalo izračunati za koliko je na stanicama usput (npr. 24 min Lisinski) i po tome rihtati ostale linije. Kaj mislim? Mislim da ako 33 kreće u 02:10 sa Mihaljevca, 24 min do Lisinskog je 02:44. 268 kreće u 02:45 sa Glavnog, da putnici stignu na njega. Naravno, uzimajući u obzir da postoje i "službena kola" ilitiga prijevoz radnika na posao i s posla, i da se oni gađaju sa javnim linijama, jer su noćne linije skoro nemoguće za presjedanje međusobno i to bi se moralo uskladiti. Da, izgubili bi se spojevi na nekim mjestima, ali bi se zato dobila mogućnost korištenja javnih linija. Gađam napamet, jer to ima smisla. Pretpostavljam da se 33 spaja sa službenim iz Velike Gorice negdje, a da se taj službeni spaja s još nekim negdje. E onda možemo razmišljati da se noćne linije dignu na dva polaska u satu, a time potencijalno eliminirati neke polaske za razvoz radnika. Pretpostavljam da sve ne možemo, osim da imamo mrežu kao dnevne linije, samo u manjem broju polazaka. Opet, ne znam točno koje su trase tih linija, pa ne mogu reći da će sve nestati. Ako nisu ukinuli, sjećam se da je bio neki polazak do Lužana konkretno, iz arhive foruma. Toga ne možeš ukinuti samim rihtanjem noćnih linija...