Prijedlozi izmjena i novih linija ZET-a

Autor ChRiStIaN, Prosinac 31, 2022, 11:38:37

421

U trenutcima kada na svjetskom tržištu rada nedostaje vozačica/vozača, nerealno i ničim izazvani, očekujete realizaciju vaših mokrih snova?
Koga bi to noću trebalo voziti?
Ovo?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Putnik79

pehar_11

Fascinatno kako se na cijelom forumu poklapaju ljudi koji znose ideje i sugestije i zapravo pokreću smislenu raspravu, što je i bit foruma? Halo, mora li se sve rečeno realizirati danas, sad i odmah? Pustite ljude da pričaju, dosadno je da stalo na svaku raspravu ide poklopac "nema šofera". Neće ih bit još masu vremena, ajmo ugasit forum ili samo pustit fotoalbum, ostalo nam ne treba

tramvajac 92

Iako nestašica postoji, to ne znači da se postojeći resursi, koji su već angažirani, ne mogu bolje iskoristiti.  ;)

Stilben426

Citat: pehar_11  u Travanj 06, 2024, 14:27:05Pustite ljude da pričaju, dosadno je da stalo na svaku raspravu ide poklopac "nema šofera".
Nitko ne poriče ničije pravo da da prijedlog, samo prijedlozi su blesavi. I to je potrebno naglasiti jer je forum javan. Netko stran može pročitati primjerice prijedlog o produženju 107 do Jelkovca, učinit će mu se kao super ideja, predložit će ju nekom odboru i proći će mu. Ali ako poslije toga pročita koliko bi ta vožnja trajala, da nema dovoljno vozača niti vozila, ideja više neće biti dobra.

421

@pehar_11
Kolege Zoran i Duško sve su rekli, a ti se vozi s njima i očekuj svašta.
Odgovornost za ljudske živote nema cijene, a forsiranje dovodi do neželjenih efekata i posljedica, nakon kojih vozač ostaje sam, a svi ostali peru ruke.
U tom kontekstu sam izrekao svoje mišljenje na "ljudi koji znose ideje i sugestije i zapravo pokreću smislenu raspravu, što je i bit foruma?" kroz prizmu vozača  bus123 .

'TREBA BOLJE PLATITI HRVATE
Autotrolej u problemima: Vozači daju otkaze, a od najavljenih Nepalaca ni traga ni glasa
Ako nadređeni misle problem riješiti s Nepalcima, nemaju puno razloga za veselje. Čekaju ih od veljače, a njima ni traga ni glasa. Možda na kraju shvate da će ipak morati malo bolje platiti Hrvate
Kaos u riječkom Autotroleju! Dogovora o boljim plaćama i uvjetima rada nema, na natječaje za posao ne javlja se nitko.

Pljušte otkazi vozača, a oni koji ostaju, gomilaju prekovremene sate. Maja Brkljača doznala je detalje priče.

Zoranu je 60 godina, za volanom je obišao kuglu zemaljsku, a mirovinu je htio dočekati kući. Kao i kolege koji se boje pred kameru, šokiran je stanjem gradske tvrtke.

"Situacija loša. Loša je iz tog razloga što mi nemamo slobodne dane, što jako puno radimo na slobodne dane, plaća je nikakva. Ima tu puno problema. Problemi su sa vozilima, s radnim vremenom, nemamo obuće", kaže vozač Autotroleja Zoran Ćorković.

Nitko se ne javlja na natječaje, a mnogi odlaze.

"Osnovna plaća za vozača je 834 eura neto plus 193 eura neoporezivi dodatak. Jednostavno vozača nema, ne može se pokriti. Evo danas je jedan kolega dao otkaz koji je bio u Troleju skoro 30 godina. Prošli tjedan su dvojica dala otkaz. Stanje je zaista alarmantno", rekao je predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Autotroleja Mateo Mavrić.
U više navrata zato je srezan gradski red vožnje. To čeka i prigradski, kažu vozači. Ovaj je danas za volanom 9 sati i 20 minuta, a u njegovim su rukama životi stotina putnika.
"Danas vozim od 14 i 30 do 23 i 50", rekao je vozač Duško Kreč, a na pitanje kako to izdržava, kaže: "Pokušavam, moram!Kolektivni pregovori ne daju rezultate. Sudbina radnika u rukama je većinskog vlasnika Grada Rijeke i susjednih gradova i općina iz prstena.

"Dobili smo odbijenicu, znači zasad ne pristaju na niti jedan cent povećanja plaće. Zakon se krši, krši se Zakon o radu, znači vozači rade i sedam dana u tjednu što ne bi smjeli. U Autotroleju radi 251 vozač, od toga je 11 umirovljenika koji bi po zakonu trebali raditi pola radnog vremena. Međutim, oni nerijetko rade i puno radno vrijeme, znači 180, 190 sati mjesečno, naravno da se evidentira samo 80 sati", rekao je Mavrić.

Kad bi počeli raditi po zakonu, kažu, minimalno bi još deset autobusa na dan ostalo parkirano u garaži.

"Štrajk je svakako opcija, a meni se čini da rukovodstvo čini sve od sebe da nas dovede u situaciju da se taj štrajk uistinu i dogodi. Vozači su spremni na njega, željni su ga budući da već godinama trpimo i radimo puno, puno iznad zakonski dozvoljenih prekovremenih sati", rekao je Robert Puljić, sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske.
https://net.hr/danas/rtl-danas/vozaci-autotroleja-daju-otkaze-a-nepalci-ne-dolaze-02fb6712-ed0f-11ee-a2d9-ee3c76acc482
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

jubo89

Citat: Stilben426  u Travanj 06, 2024, 17:30:24Nitko ne poriče ničije pravo da da prijedlog, samo prijedlozi su blesavi. I to je potrebno naglasiti jer je forum javan. Netko stran može pročitati primjerice prijedlog o produženju 107 do Jelkovca, učinit će mu se kao super ideja, predložit će ju nekom odboru i proći će mu. Ali ako poslije toga pročita koliko bi ta vožnja trajala, da nema dovoljno vozača niti vozila, ideja više neće biti dobra.
Čitao sam tu u forumu prije da je bilo ljudi kojima je imalo smisla kad se išla uvest linija iz Novog Jelkovca za Žitnjak, da se produži 107, ali ima smisla zašto nije, ali bi htio neke nove i bolje linije u Sesvetama, jer sadašnje linije su po meni loše(osim ovih koji idu iz Dupca za Kašinu, Moravče, itd. i 212). 269 bi se mogla okrenut na Aleju Javora pa na Branimirovu, pa da se iskoristi stajalište Dubec koju koristi 225.

pehar_11

Citat: Stilben426  u Travanj 06, 2024, 17:30:24Netko stran može pročitati primjerice prijedlog o produženju 107 do Jelkovca, učinit će mu se kao super ideja, predložit će ju nekom odboru i proći će mu. Ali ako poslije toga pročita koliko bi ta vožnja trajala, da nema dovoljno vozača niti vozila, ideja više neće biti dobra.
Mislim da se tako velike stvari ne uvode tako jednostavno. Iako je forum javan, gdje bi bili da se svaka rasprava preispituje? Koliko puta je rečeno nešto što nije promišljeno, ali je idalje ideja koja ne mora biti savršena. Svašta se ovdje piše, ovo je forum, a ne službemo glasilo neke firme

Ovo je jedino mjesto gdje netko može dati ideju, postaviti pitanje ili dobiti odgovor. Ispred Tiska ili Mlinara nema tko takvo što dati, pa sam htio reći da je iritantno kada se na sve ideje i u svakoj raspravi stavlja stop jer trenutno nema vozača. Objaviš jedno, dobiješ "kako, pa nema vozača" i onda opet isto. Zaustavljaju se rasprave, a onda je forum mrtav. Ne pametujem, samo čitam i 10ti put sam naišao na isto pa sam rekao kako ja to vidim jer mislim da šteti raspravama kojih ovdje treba biti

jubo89

Slažem se :)

421

Zar doista misliš da sami vozači ne vide mogućnosti poboljšavanja na svom radnom mjestu?
Zar misliš da vozači ne čuju vox populi pa to pokušaju prezentirati nadređenima?
Međutim, njihov ego i stav "što će meni šoferčina komentirati, tvoje je da voziš", čine razliku.
BTW iz mojeg i iskustva nekolicine mojih kolega pouzdano znam da se nekoliko dobrih, suvislih, argumentiranih prijedloga realiziralo kad je netko od nadređenih izvadio iz ladice pune prašine neki prijedlog vozača koji mu se u tom trenutku činio presudnim za vlastitu karijeru prisvojivši isti kao svoj.
Nismo mi Japan ili Švicarska da se (sa)sluša onaj koji radi svoj posao i vidi mogućnosti poboljšanja u procesu rada, pa se nakon toga mišljenje uvaži i realizira.
Nitko ne može bolje vidjeti problem osim onoga tko je direktno uključen u proces poput simbioze vozača i putnika, na što bi strukture trebale bolje i brže reagirati.
Eto jubo89 hoće promjenu trase linije 269 jer mu tako odgovara, ali ne zna ili ne može znati da je ta tema davno apsolvirana kao da ta mogućnost već nije isprobana kroz projekcije i šireg pogleda na stvarnost.
BTW2 zašto ne komentiraš kršenje Zakona kroz prekoračenje radnog vremena vozača i njihov rad u 7 dnevnom režimu?
Jesi li svjestan da te vozi moguće premoreni i izraubani vozač kako bi došao do svoje destinacije ili se vratio natrag?
Tvoja putnička i forumska prizma malo je drugačija od vozačke zato se ne smatraj uvrijeđenim.

Stilben426

Citat: jubo89  u Travanj 06, 2024, 18:35:55Čitao sam tu u forumu prije da je bilo ljudi kojima je imalo smisla kad se išla uvest linija iz Novog Jelkovca za Žitnjak, da se produži 107...
Uff, kad je to bilo... Tad bi se to još moglo jer nije bilo toliko prometa koliko danas, ali sa 107 se ne može doći nigdje. Zato je uvedena linija 281 koja je kasnije produžena na Kolodvor. I to je zapravo posljednja uvedena linija koja se pokazala kao veliki uspjeh.

Citat: jubo89  u Travanj 06, 2024, 18:35:55Čitao sam tu u forumu prije da je bilo ljudi kojima je imalo smisla kad se išla uvest linija iz Novog Jelkovca za Žitnjak, da se produži 107, ali ima smisla zašto nije Htio bih neke nove i bolje linije u Sesvetama jer sadašnje su linije su po meni loše (osim ovih koji idu iz Dupca za Kašinu, Moravče, itd. i 212). 269 bi se mogla okrenut na Aleju Javora pa na Branimirovu da se iskoristi stajalište Dubec koju koristi 225.
Kad odbiješ navedene, ostaju manje-više samo Sesvetske skočibus linije 225, 269, 275, 277, 278, 282, 283 i 284.

225 je dobra linija koja dobro funkcionira, jedino što ima nepotrebni Resnik. Mislim da ZET zapravo i zna da putnika tamo nema, ali netko očito vuče špagu i ne da.

269 je, ako se dobro sjećam, nekada vozila kao 225 Čulinečkom i koristila se u Dupcu stajalištima kojima se koristi 225, kada točno i zašto je retrasirana ne znam, vjerojatno zbog gužve u Čulinečkoj na raskršću kod Klina. Koliko bi bilo efikasno retrasiranje preko Aleje Javora ne znam, ali time bi prema Borongaju stajala na staroj stanici u Dupcu (sadašnja 225 prema Kozari boku) što je ogroman plus. Međutim retrasiranje samo zbog toga je, naravno, besmisleno.

277/284 je do prije par godina bila samo 277 i po meni bi ju trebalo spojiti natrag i ukinuti polaske do Dumovca. To je linija s jednim voznim redom koji se lako može uskladiti s 276 i tako napraviti prijelaz putnika. Usput pitanje, voze li solaši još uvijek na njoj?

275, 278, 282 i 283 ne znam iskreno što da kažem jer se s njima jako rijetko vozim, a s 275 nikad nisam pa je to za one koji bolje poznaju taj dio.

Citat: pehar_11  u Travanj 06, 2024, 19:35:52Ovo je jedino mjesto gdje netko može dati ideju, postaviti pitanje ili dobiti odgovor. Iritantno je kada se na sve ideje i u svakoj raspravi stavlja stop jer trenutno nema vozača. Objaviš jedno, dobiješ "kako, pa nema vozača" i onda opet isto.
Sve to stoji, ali to što fali vozača ne mora biti jedini argument. Bitnija je efikasnost trase (upravo iz tog razloga najviše prijedloga flopira), a najbitniji broj putnika. U zadnjih deset godina uvedeno je toliko nepotrebnih linija, s dnevnim brojem putnika takvim da je pitanje zašto još uopće postoje, i tako je stvoren dodatan pritisak na vozače i ostatak mreže. Sve vuče jedno drugo.

jubo89

Citat: Stilben426  u Travanj 06, 2024, 21:00:35Uff, kad je to bilo... Tad bi se to još moglo jer nije bilo toliko prometa koliko danas, ali sa 107 se ne može doći nigdje. Zato je uvedena linija 281 koja je kasnije produžena na Kolodvor. I to je zapravo posljednja uvedena linija koja se pokazala kao veliki uspjeh.
Kad odbiješ navedene, ostaju manje-više samo Sesvetske skočibus linije 225, 269, 275, 277, 278, 282, 283 i 284.

225 je dobra linija koja dobro funkcionira, jedino što ima nepotrebni Resnik. Mislim da ZET zapravo i zna da putnika tamo nema, ali netko očito vuče špagu i ne da.

269 je, ako se dobro sjećam, nekada vozila kao 225 Čulinečkom i koristila se u Dupcu stajalištima kojima se koristi 225, kada točno i zašto je retrasirana ne znam, vjerojatno zbog gužve u Čulinečkoj na raskršću kod Klina. Koliko bi bilo efikasno retrasiranje preko Aleje Javora ne znam, ali time bi prema Borongaju stajala na staroj stanici u Dupcu (sadašnja 225 prema Kozari boku) što je ogroman plus. Međutim retrasiranje samo zbog toga je, naravno, besmisleno.

277/284 je do prije par godina bila samo 277 i po meni bi ju trebalo spojiti natrag i ukinuti polaske do Dumovca. To je linija s jednim voznim redom koji se lako može uskladiti s 276 i tako napraviti prijelaz putnika. Usput pitanje, voze li solaši još uvijek na njoj?

275, 278, 282 i 283 ne znam iskreno što da kažem jer se s njima jako rijetko vozim, a s 275 nikad nisam pa je to za one koji bolje poznaju taj dio.
 Sve to stoji, ali to što fali vozača ne mora biti jedini argument. Bitnija je efikasnost trase (upravo iz tog razloga najviše prijedloga flopira), a najbitniji broj putnika. U zadnjih deset godina uvedeno je toliko nepotrebnih linija, s dnevnim brojem putnika takvim da je pitanje zašto još uopće postoje, i tako je stvoren dodatan pritisak na vozače i ostatak mreže. Sve vuče jedno drugo.

Možda bi 269 bila brža linija ako poslije i prije Borongaja stane samo na 1. Štefanovečkom zavoju i da skrene s Branimirove na Aleju Javora pa onda dalje do Ivera.
284 mi je glupa linija, slažem se s tobom da se može 277 uskladiti s 276.
A što misliš, da li bi se moglo maknuti 231 s Platana, pa da ona vozi po Branimirovoj, da skrene u Škrnjugovu i tako dođe u Dubec, ili ne?

garfield

Preusmjeravanjem linije 269 preko Aleje Javora u smjeru Sesvetskog Kraljevca moglo bi se eliminirati prilično nespretno postavljeno stajalište na tramvajskoj pruzi prije ulaza tramvaja u okretište gdje si tramvaji i autobusi često znaju međusobno smetati.

U smjeru Borongaja smatram da 269 može ostati preko Škrnjugove kao i sad.

jubo89

Citat: garfield  u Travanj 07, 2024, 10:43:27Preusmjeravanjem linije 269 preko Aleje Javora u smjeru Sesvetskog Kraljevca moglo bi se eliminirati prilično nespretno postavljeno stajalište na tramvajskoj pruzi prije ulaza tramvaja u okretište gdje si tramvaji i autobusi često znaju međusobno smetati.

U smjeru Borongaja smatram da 269 može ostati preko Škrnjugove kao i sad.
A ono, glupo bi bilo da u smjeru Borongaja ne koristi stanicu koja je na terminalu.

MAN truck bus

269 je prebačena na Škrnjugovu dok je ista napokon završena i time se ubrzala u odnosu na staru trasu koju sad predlažete da se vrati.

225 je u Resnik uvedena kad su 214 prebacili, preko tjedna ju koriste ljudi za prijelaz na 107/222 i za putovanje prema Dubravi, a nedjeljom je nepotrebna sama po sebi.

Na 277/284 još uvijek voze solo autobusi, svega par puta od produženja je vozio Feniks. Vozni red i dalje katastrofa, mogli su bar to presložiti kad stalno kasni i preskače polaske.

278 koriste ljudi koji žive u Novakima jer od 269 pa do naselja ima dooobar potez za hodanje, a bio je i prijedlog da se produži još dalje u naselje, ali ne znam gdje je zapelo.

282 je preko tjedna popunjena srednjoškolcima, a vikendom je slaba popunjenost, nekad je vikendom vozila 283 Dubec - Sesvete - Jelkovec - Žitnjak pa bi se moglo razmotrit opcija spajanja 279 i 282 vikendom.

283 otkad je produžena ima smisla i čitav dan solidnu popunjenost.

275 ima slabu popunjenost, pogotovo otkad je postala dvokratna.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"