Linije – razno 2024.

Autor Mercedes bus, Siječanj 03, 2024, 21:59:22

citaro

Citat: Stilben426  u Lipanj 26, 2024, 17:47:28Potpuno neusporedivo. Ulica Balunov put nalazi se samo gore kod okretišta i po njoj je nazvana zadnja stanica. Donji Borčec je kao Borčec, postoji i gore i dolje. Počinje gore kod okretišta, zatim prestaje, ponovno počinje i nastavlja skroz do Orešja. Budi iskren, kako bi ti, da ne znaš, i da raspolažeš samo s Donji Borčec, odredio na kojem se kraju ulice nalazi okretište 137?  Shvaćaš li sada zašto ne valja? Može biti s jedne i s druge strane, a prema slikama zdrav razum nalaže samo jednu opciju (koja je pogrešna):

Istina, sve to stoji, ali velika vecina ulica je dugacka i jos k tome sijece vise linija. Na kraju krajeva i sam naziv okretista Borcec je problem, jer se ulica zove isto kao i kvart. U cijeloj prici bi vjerojatno bilo najpametnije produljiti 137icu do okretista 130 i stvar rijesena. I onda da na 130 ima natpis nesto (Karaznik? Zelena Magistrala? Gajnice?) - Borcec, a 137 kao do sada Perjavica - Borcec. 

Tomek

Ne mozes produziti 137 do okretista 130 jer je ulica uska i strma i nisu uvijeti dobri da onuda vozi veliki bus.

I na 143 kad je upadao veliki bus jer nije bilo dovoljno ispravnih minibuseva neki vozaci su odbijali voziti zbog sirine ulice Oresje.

citaro

Prosao sam cijelu ulicu google mapsom, malo je uza, ali nista po cemu solas ne bi mogao voziti. Mimoilazenja buseva ionako ne bi bilo.

Tomek

Buduci da blizu zivim i prosao te ulice sirom i poprijeko garantirano pustit bus onuda je opasno.
Nepregledni zavoji, uska ulica, strmina kod sportskog centra.

Stilben426

Citat: citaro  u Lipanj 28, 2024, 12:23:10ali velika vecina ulica je dugacka i jos k tome sijece vise linija
Eh, ali velika većina tih ulica nema dva, odnosno tri okretišta tri različite linije u neposrednoj blizini. Lako za Donji Borčec, najviše su fulali time što su izbacili "Perjavica" s displeja, jer je tamo najveća koncentracija putnika. Kako putnici, naročito stariji, imaju naviku linije zvati po odredištima više nego po brojevima, tako se 137 uvijek zvala "Perjavica", nikad "Borčec".

"Hej, baka, je li to naš autobus?"
"Ne zlato, to je Perjavica. Mi čekamo Vrapče."

Tomek

Nisam nikad cuo nikog u kvartu da taj bus ne zove Perjavice.
121 Karaznik
124 G.Stenjevec
130 Borcec
137 Perjavica

Bake i dedeki ce vjerojatno u pocetku propustati 137 jer ce misliti da je 130.

Autobus1

Citat: citaro  u Lipanj 28, 2024, 12:15:27Borcec uopce nije sporan kao kvart, ali Donji Borcec kao kvart ne postoji, samo kao ulica.

Pokvareno je itekako, jer dva razlicita okretista s istim nazivom mogu navesti na krivi trag. Ako ne poznajem zapadni dio grada i moram do nekoga na Borcec i vidim na 137ici natpis Borcec bez razmisljanja bih usao u nju i zavrsio na krivom mjestu. Nije naravno drugi kraj grada, ali svejedno, nije ista mikrolokacija.
Kad bih vidio natpis Donji Borcec onda bih se zapitao, hm, moram na Borcec, tu pise Donji i onda bih provjerio na google maps i zakljucio da to nije linija koju trebam.

Sto se Balunovog puta tice, slazem se.
Borcec jednako nije i je kvart kao donji borcec. Svi kad se spominje donji borcec misle na stranu s Oresja.
Nikad nisam od nekoga cuo da je slucajno sjeo na 130 umjrsto na 137 ili obrnuto jer je naveden na krivi trag, a sad ce svakako ljudi bit navedeni na krivi trag. Logika ti je kriva. Ti ili netko mladji ionako nece na pamet nazivima linija ic do nekoga nego google kartama gdje ce ionako odma i znat di je i sto je. S druge strane stari ljudi koji godinama vec znaju gdje i kako se voze sa 137 a kako s 130, jer su oni najcesce lokalci koji ovdje zive ili imaju rodbine, a nemaju pametni mobitel, e oni ce bit zbunjeni.. nikad nikoga ikad ikad nisam cuo ili vidio da je na krivi bus otisao, vec znaju svi, jer ponavljam, 90% putnika su isti ljudi, i kombiniraju na koji od ta dva idu s obzirom kad koji krece itd. Sad vise ne znaju. Tako da ocito, sad je sve u svemiru ispravljeno promjenom naziva.

tramvajac 92

Prije dok su 127 i 128 stajali jedan ispred drugog, ljudi su znali otići s krivim busom do kraja i čudit se kak nisu došli tam di treba.

citaro

Citat: Tomek  u Lipanj 28, 2024, 15:31:47Buduci da blizu zivim i prosao te ulice sirom i poprijeko garantirano pustit bus onuda je opasno.
Nepregledni zavoji, uska ulica, strmina kod sportskog centra.

Po toj logici na hrpi linija ne bi trebali voziti autobusi...

citaro

Citat: Stilben426  u Lipanj 28, 2024, 15:42:48Eh, ali velika većina tih ulica nema dva, odnosno tri okretišta tri različite linije u neposrednoj blizini. Lako za Donji Borčec, najviše su fulali time što su izbacili "Perjavica" s displeja, jer je tamo najveća koncentracija putnika. Kako putnici, naročito stariji, imaju naviku linije zvati po odredištima više nego po brojevima, tako se 137 uvijek zvala "Perjavica", nikad "Borčec".

"Hej, baka, je li to naš autobus?"
"Ne zlato, to je Perjavica. Mi čekamo Vrapče."

Kako su se naviknuli, tako ce se i odviknuti i naviknuti na novo. Linije se silom prilika / razvojem mijenjaju i sukladno tome se moraju i mijenjati nazivi krajnjih stanica.

citaro

Citat: Autobus1  u Lipanj 28, 2024, 16:27:52Borcec jednako nije i je kvart kao donji borcec. Svi kad se spominje donji borcec misle na stranu s Oresja.
Nikad nisam od nekoga cuo da je slucajno sjeo na 130 umjrsto na 137 ili obrnuto jer je naveden na krivi trag, a sad ce svakako ljudi bit navedeni na krivi trag. Logika ti je kriva. Ti ili netko mladji ionako nece na pamet nazivima linija ic do nekoga nego google kartama gdje ce ionako odma i znat di je i sto je. S druge strane stari ljudi koji godinama vec znaju gdje i kako se voze sa 137 a kako s 130, jer su oni najcesce lokalci koji ovdje zive ili imaju rodbine, a nemaju pametni mobitel, e oni ce bit zbunjeni.. nikad nikoga ikad ikad nisam cuo ili vidio da je na krivi bus otisao, vec znaju svi, jer ponavljam, 90% putnika su isti ljudi, i kombiniraju na koji od ta dva idu s obzirom kad koji krece itd. Sad vise ne znaju. Tako da ocito, sad je sve u svemiru ispravljeno promjenom naziva.

Nisam ni ja nikad cuo, sto ne znaci da se nije desilo ili pogotovo da se ne moze desiti. Okretista koja se nalaze na razlicitim mikrolokacijama a imaju identicno ime ne smiju postojati i gotovo, a o zamjenskom imenu mozemo diskutirati sto je bolje.
Ja sam ti opisao svoju logiku, ako negdje trebam i vidim taj natpis na vozilu, ulazim u vozilo bez provjere jer je logicno da ce me odvesti na isto zadnje stajaliste kao i drugi bus s istim natpisom. To naravno ne znaci da svi tako rade, ali odredjeni dio ljudi sigurno da. 

Tomek

Citat: citaro  u Lipanj 29, 2024, 12:38:26Po toj logici na hrpi linija ne bi trebali voziti autobusi...

Daj primjer di je ulica takva ko na Borčecu, a da vozi veliki bus.

Stilben426

@ citaro
Ti si strašno nedokazan. Znači, nije uopće problem što se naziv promijenio. Nitko nema problem s tim, baš naprotiv, vjerujem da svi pozdravljaju promjene istih naziva različitih okretišta i stanica. Problem je taj novi naziv koji stvara pogrešnu percepciju o lokaciji okretišta. Već smo ti i ja i Autobus 1 rekli da ulica Donji Borčec nije cjelovita kako se prikazuje na karti. To je kratka ulica dolje kod Orešja i s gornje strane makadamski puteljak za dva dvorišta koji uopće nisu povezani. Zašto imaju isto ime, tko to zna? Ti si, kao sigurno i ZET, otvorio Google Maps i izvodiš zaključke koji su skroz na skroz pogrešni jer, već gore objašnjeno, Maps pokazuje pogrešno.

Citat: citaro  u Lipanj 29, 2024, 12:43:55Ja sam ti opisao svoju logiku, ako negdje trebam i vidim taj natpis na vozilu, ulazim u vozilo bez provjere
Odlično. Hipotetski živiš u ulici Donji Borčec, dolje kod Orešja gdje su sve kuće. Vidiš na displeju 137 Donji Borčec, veseo si i ulaziš unutra. Međutim, nije te doveo do tvoje ulice, već do onog puteljka koji nosi isto ime. Zbunjen si i nije ti jasno gdje si.
I sada ja tebe (opet) pitam: Kako da netko zna do koje od te dvije nepovezane ulice Donji Borčec 137 vozi, naročito kad su izbacili "Perjavica"? Nikako, ni Google maps neće pomoći jer ne postoji stanica imena Donji Borčec, zadnja stanica se i dalje zove Balunov put. Tako se onda i linija trebala zvati:

137 Črnomerec - Perjavica - Balunov put

Tomek

Citat: citaro  u Lipanj 29, 2024, 12:39:19Kako su se naviknuli, tako ce se i odviknuti i naviknuti na novo. Linije se silom prilika / razvojem mijenjaju i sukladno tome se moraju i mijenjati nazivi krajnjih stanica.

Tako je, nije javni prijevoz tu zbog ljudi, nego su ljudi tu zbog javnog prijevoza.
U čemu je molim te bio takav problem da se iz imena linije makne naziv Perjavica?

Prednji displayi na autobusima (osim na Crossway LE) su ogromni i stane i više od dvije riječi na njih bez problema. Realno trebalo je i bolnicu Vrapče ubaciti u naziv, a ne micat važne dijelove kud prolazi.

tramvajac 92

I tome se da doskočiti. Ako već godinama imamo izmjenu na displayu za Planinu Gornju gdje se dolje mijenja Sesvete i Kašina, bome se da napraviti da se mijenja i bolnica Vrapče i Perjavica.

A kaj se tiče preimenovanja... čekam samo da se netko sjeti da 124 preimenuju u Dubravica.